logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powracajacy problem przepalajacego sie bezpiecznika

jazzzy 26 Wrz 2005 23:31 2226 7
REKLAMA
  • #1 1852116
    jazzzy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Elektrotechnika czy energetyka to nie moja domena zatem chcialbym od was dowiedziec sie w sprawie drobnej usterki w lokalu. Mieszkam w bloku, mam 3 fazy z bezpiecznikami automatycznymi. Na jednej z faz zdarza sie ze pracuje wiecej urzadzen lecz usterka pojawia sie najczesciej w przypadku wlaczonej pralki. Objawia sie to tym ze bezpiecznik robi sie goracy, zaczyna 'skwierczec' (w tym momencie swiatlo pomruguje) ale bezpiecznik sam nie 'wyskoczy'. Po wykreceniu widac ze polowa tej koncowki ktora dotyka do blaszki w gniazdku bezpiecznika sie utlenila wypalajac slad na tej blaszce. Osobiscie nie wiem czy jest to spowodowane wadliwa instalacja, zbyt slabym bezpiecznikiem 16A czy tez urzadzeniem ktore wlaczone powoduje takie problemy. Czy moze to byc spowodowane faktem ze cos lub ktos zle podlaczyl przewod zerujacy w gniazdku do ktorego jest podlaczona pralka ?
  • REKLAMA
  • #2 1852211
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Witam
    Wygląda na upalające się zero (obecnie neutralny). Na rysunku jest taki przypadek wyjaśniony. Sprawdź dokładnie przewód N oraz wszystkie jego połączenia, dla pewności podokręcaj wszystkie śruby mocujące.
    Odpisz o efektach.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Powracajacy problem przepalajacego sie bezpiecznika upalone zero.jpg (14.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1852295
    jazzzy
    Poziom 14  
    Aleksander_01 napisał:
    Na rysunku jest taki przypadek wyjaśniony. Sprawdź dokładnie przewód N oraz wszystkie jego połączenia

W jaki sposob moge to sprawdzic ? niestety z tego rysunku za duzo nie kapuje, wiem ze mam gniazdka w lazience i pokojach oraz podlaczone do tego urzadzenia. Niewykluczone ze w jednym pokoju gdzie do gniazdka (bez zera) podlaczone mam przedluzacze z acarem i komputerem moze wystapic jakies niedopasowanie. Dysponuje prostym miernikiem potencjalow (taki rozbudowany probnik napiecia) zatem jezeli moge to wykorzystac to prosze o porade jak.

mrrudzin napisał:
    a jakie masz wkładki bezpiecznikowe ?
    Może chodzi o to że wkładki są niepełnozakresowe?

tego jakie mam nie potrafie okreslic chyba ze mi wyjasnisz w jaki sposob to sprawdzic
  • REKLAMA
  • #5 1852927
    WS
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Jeżeli bezpiecznik 'skwierczy" i po odkręceniu jest na nim ślad to po prostu w tym miejscu nie ma pewnego styku.Prawdopodobnie bezpiecznik nie jest dobrze dokręcony.
  • #6 1853124
    jazzzy
    Poziom 14  
    WS napisał:
    Jeżeli bezpiecznik 'skwierczy" i po odkręceniu jest na nim ślad to po prostu w tym miejscu nie ma pewnego styku.Prawdopodobnie bezpiecznik nie jest dobrze dokręcony.

Dokrecony jest a slad powstal od temperatury lub jakiegos zwarcia/przebicia. Czy samo wyczyszczenie/wymienienie blaszki w gniazdku bezpiecznika a takze oczyszczenie/podpilowania samego bezpiecznika moze rozwiazac problem ?
  • REKLAMA
  • #7 1853233
    pol032
    Poziom 24  
    Ocena: 153
    Witam proponuje wymienic całe gniazdo bezpiecznikowe dlatego że jest już przegrzane częstym powodem grzania sie bezpieczników są niedokręcone , luzne przewody które sie grzeją na stykach w gniazdku bezpiecznikowym. Końcówki przewodów też bedą przegrzane więc trzeba je nieznacznie skrócić i porządnie dokręcić nie zapominając o wyłączeniu bezpieczników w głównym zabezpieczenie bo praca pod napięciem jest niebezpieczna !!!! .
  • #8 1853977
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    jesli masz mozliwosc wymiany gniazda,to znaczy nie sa plombowane to ja polecal bym wymiane calego ustrojstwa na esy.wyjdzie koszt taki sam a efekt lepszy

Podsumowanie tematu

✨ Występujący problem z przegrzewającym się i „skwierczącym” bezpiecznikiem automatycznym na jednej z faz instalacji trójfazowej w bloku jest spowodowany najprawdopodobniej złym stykiem lub uszkodzeniem gniazda bezpiecznikowego. Objawy to utlenienie i ślady wypalenia na końcówce bezpiecznika oraz migotanie światła przy włączonej pralce. Zaleca się dokładne sprawdzenie i dokręcenie przewodu neutralnego (N) oraz wszystkich połączeń, gdyż luźne lub złe styki powodują nagrzewanie i uszkodzenia. Warto również zweryfikować rodzaj wkładek bezpiecznikowych pod kątem ich zakresu prądowego. Czyszczenie lub podpilowanie styków bezpiecznika może nie wystarczyć; rekomendowana jest wymiana całego gniazda bezpiecznikowego na nowe, najlepiej typu ESY, po wcześniejszym odłączeniu zasilania. Należy także skrócić i poprawnie dokręcić końcówki przewodów, aby zapewnić pewny i trwały kontakt elektryczny. Możliwe jest, że nieprawidłowe podłączenie przewodu zerującego w gniazdku pralki również wpływa na problem, jednak główną przyczyną jest przegrzanie i złe styki w gnieździe bezpiecznikowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA