logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kwalifikacje do pracy pomocnika elektryka w Niemczech?

Michalek00 16 Lut 2020 16:40 3354 20
REKLAMA
  • #1 18474662
    Michalek00
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam niedługo skończę technikum informatyczne i pisanie matury, lecz przed podjęciem studiów chciałbym na rok wyjechać za granicę i podjąć się pracy pomocnika elektryka w Niemczech u mojego znajomego na budowie. Poważny problem jest w tym że mam znikome pojęcie o wykonywaniu tego zawodu. Zamierzam zdać kurs+ egzamin SEP z nie większym niż 1kv i przy okazji nabrać wiedzy praktycznej z różnych kanałów YouTube i znaleźć miejsce w Polsce gdzie mógłbym troche liznąć tej praktyki. Dlatego miałbym do was jako osób bardziej doświadczonych kilka pytań
    1)Czy kwalifikacja SEP wystarczy czy trzeba mieć więcej kwalifikacji?
    2)Jak ciężko znaleźć firmę która przyjmie osobe na bezpłatne praktyki i nauczy?
    3)Ile czasu może zająć nauka elektryki w praktyce aby ogarniać na budowie?
    Bardzo mi zależy aby państwo odpowiedzieli na te pytania i wydaje mi się że ten wątek pomoże też innym w podobnej sytuacji:)
  • REKLAMA
  • #2 18474722
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Michalek00 napisał:
    nabrać wiedzy praktycznej z różnych kanałów YouTube

Nawet nie próbuj.
  • #3 18474732
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Michalek00 napisał:

Najgorsze co można zrobić.

Michalek00 napisał:
    Czy kwalifikacja SEP wystarczy czy trzeba mieć więcej kwalifikacji?

Trzeba mieć uprawnienia, to tak jakbyś chciał zostać kierowca zawodowym nie mając prawa jazdy.

Michalek00 napisał:
    Jak ciężko znaleźć firmę która przyjmie osobe na bezpłatne praktyki i nauczy?

Może się ktoś zgodzi, ale najpierw wszystkie uprawnienia musisz zrobić. Bez tego nikt Cie nie wpuści na plac budowy.

Michalek00 napisał:
    Ile czasu może zająć nauka elektryki w praktyce aby ogarniać na budowie?

Kilka lat.
  • #4 18474735
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18474738
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3526
    Rezystor240 napisał:

Michalek00 napisał:
    Jak ciężko znaleźć firmę która przyjmie osobe na bezpłatne praktyki i nauczy?

Może się ktoś zgodzi, ale najpierw wszystkie uprawnienia musisz zrobić. Bez tego nikt Cie nie wpuści na plac budowy.

Bez przesady. Murarze też na budowie muszą mieć wszystkie uprawnienia?
  • REKLAMA
  • #6 18474743
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Koderr napisał:
    Z internetu się elektryki nie nauczysz

Michalek00 napisał:

Jak już chcesz się uczyć elektryki z Internetu, to przeglądaj tematy na elektrodzie, w podforum o Elektryce - dużo obeznanych osób z fachu się tu wypowiada i można jakąś wiedzę przyswoić.
  • #7 18474747
    Rezystor240
    Poziom 42  
    elpapiotr napisał:
    Bez przesady. Murarze też na budowie muszą mieć wszystkie uprawnienia?

Co Ty porównujesz, murarz wszystko widzi, a przewód z prądem i przewód bez prądu optycznie wygląda tak samo...
    Elektryk musi pracować wyobraźnią, bez tego nieszczęście gotowe. Czego młodziakowi brakuje.

Dodano po 1 [minuty]:

Ture11 napisał:
    Jak już chcesz się uczyć elektryki z Internetu, to przeglądaj tematy na elektrodzie

To już na pewno lepsze rozwiązanie, niż YT.
  • REKLAMA
  • #8 18474822
    Michalek00
    Poziom 2  
    W takim razie zrezygnuję z nauki na YouTube. A skoro same SEP nie wystarcza to jakich kwalifikacji należy się podjąć aby firma zatrudniła mnie na praktyki ?
  • REKLAMA
  • #9 18474835
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Michalek00 napisał:
    A skoro same SEP nie wystarcza to jakich kwalifikacji należy się podjąć aby firma zatrudniła mnie na praktyki ?

E.08, E.07 teraz te dwie przekształciły się w E.05, i moim zdaniem najważniejszy E.24. Jestem na bieżąco, śledzę wszystkie te egzaminy na naszym forum. Możesz sobie przejrzeć przykładowe arkusze, są na naszym forum.
  • #10 18474925
    Michalek00
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki za twoją pomoc a wiesz może czy dla takiej osoby bez doświadczenia te kwalifikacje są ciężkie do zrobienia i ile zajęłyby mi czasu ?
  • #11 18474940
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Michalek00 napisał:
    wiesz może czy dla takiej osoby bez doświadczenia te kwalifikacje są ciężkie do zrobienia i ile zajęłyby mi czasu ?

To się zdaje, żeby mieć tytuł technika elektryka. Więc do czegoś to zobowiązuje.
    Czy ciężko, do łatwych to nie należy prawdę mówiąc. A jak ktoś ma pojęcie to się zdaje bez żadnego ale.

Michalek00 napisał:
    Wielkie dzięki za twoją pomoc

Masz taki żółty przycisk pomógł, to wystarczy kliknąć.
  • #12 18475136
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    Michalek00 napisał:
    Wielkie dzięki za twoją pomoc a wiesz może czy dla takiej osoby bez doświadczenia te kwalifikacje są ciężkie do zrobienia i ile zajęłyby mi czasu ?
    Proszę sie zapisać na kurs na świadectwo kwalifikacji (uprawnienia). Trochę się kolega nauczy, zda egzamin i dostanie świadectwo kwalifikacji.
    Mój kolega tak zrobił.
    Praca u kogoś na budowie pozwoli koledze dotknąć "ręką" tematu.
    Praca na budowie to nie jest praca przy biurku ani składanie komputera.
    Na przyuczenie do zawodu montera rok wystarczy.
  • #13 18475195
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    Rezystor240 napisał:

Na placu budowy to trzeba mieć przeszkolenie bhp by wiedzieć czego nie robić i tyle. Bo pomocnicy (we wszystkich zawodach) żadnych uprawnień nie posiadają i pracują pod nadzorem! Zawsze tak było i tak jest najbezpieczniej. Taka praca pod nadzorem jest też niezłą nauką. Niezłą, bo praktyczną.
  • #14 18475231
    Rezystor240
    Poziom 42  
    retrofood napisał:
    Na placu budowy to trzeba mieć przeszkolenie bhp by wiedzieć czego nie robić i tyle.

Z tego co pamiętam to takie przeszkolenie trwa 30 góra 45 minut. Gadanie, którego i tak nikt później nie przestrzega.
    I tak pracują pod prądem, bo przecież nie będzie ktoś wyłączał WLZ bo trzeba zrobić jakieś śmieszne zasilania. Bo to przestój na budowie, strata.
  • #15 18475305
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    Rezystor240 napisał:

I tak pracują pod prądem,

Chyba nigdy na budowie nie byłeś, więc daruj sobie.
  • #16 18475946
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Witam Wszystkich.
    Tak sobie myślę o tych uprawnieniach SEP i przyszła mi do głowy pewna myśl...
    Czy taki egzamin to potwierdzenie PRAKTYCZNYCH (+przepisy) umiejętności, czy tylko samych przepisów?
    Gdy kiedyś zdawałem na te uprawnienia egzaminator dość dokładnie mnie przepytał, czy jestem tylko teoretykiem, czy mam praktyczne doświadczenie z instalacjami.

@Michalek00 moim zdaniem powinieneś uczyć się przepisów i norm oraz pracować trochę jako pomocnik elektryka, by nabrać trochę praktyki i dopiero stawać do egzaminu. Sucha znajomość przepisów nie wiele daje. To tak jak z prawem jazdy - sam papier to nie wszystko...

Pozdrawiam i życzę powodzenie w ciężkim zawodzie elektryka :)
  • #17 18477918
    Michalek00
    Poziom 2  
    Mam jeszcze jedno pytanie rozmawiałem z moim znajomym i mówił mi o firmach które mogą wydawać właśnie takie pozwolenia do 1kv (albo podobne) płaci się kilkaset złotych jest jeden i wykład i od razu egzamin na którym praktycznie cię nie pytają. Ktoś może wie jak to działa bo mnie to trochę zainteresowało a takie zrobienie dokumentu na szybko bardzo by mi pomogło
  • #18 18477933
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1006
    Na przykład:
    Link
  • #19 18477973
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 18478098
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Taki kurs z egzaminem to jest dla konserwatorów, którzy tylko żarówki na klatkach schodowych mogą wymieniać, a nie dla elektryka... Byłem na takim. 8 godzin kursu - w sumie tylko BHP i po kilka minut na rodzaje ochrony przeciwporażeniowej, a jedyne pytanie jakie mi zadali na egzaminie, to jak działa wyłącznik różnicowo-prądowy. Kpiny jakieś, a nie egzamin. Ale faktycznie 100% osób zdało. :) - sami konserwatorzy i mechanicy.
    Elektryków było nas 3 na 25 zdających.
  • #21 18478129
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 726
    Jak jedziesz z kolegami za granicę to robisz co robią oni czyli najpierw budowa ściany dach jak można wejść to kucie i przewody, oczywiście jako uczeń i ktoś prowadzi, jak się wykażesz to na drugiej budowie już prowadzisz młodego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie kwalifikacji potrzebnych do pracy jako pomocnik elektryka w Niemczech. Użytkownik planuje zdobyć uprawnienia SEP do 1kV, jednak wielu uczestników podkreśla, że sama kwalifikacja SEP może być niewystarczająca. Wskazano na konieczność posiadania dodatkowych uprawnień, takich jak E.08, E.07, E.05 oraz E.24. Uczestnicy sugerują, że praktyczne doświadczenie jest kluczowe, a nauka z Internetu, w tym z YouTube, nie zastąpi rzeczywistego szkolenia. Wskazano również na znaczenie przeszkolenia BHP oraz pracy pod nadzorem do zdobycia praktycznych umiejętności. Czas potrzebny na naukę elektryki w praktyce szacowany jest na około rok. Użytkownik zadał pytania dotyczące trudności w zdobyciu praktyk oraz jakości kursów przygotowujących do egzaminów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA