Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec gazowy kondensacyjny + kocioł CO + komin systemowy Hoch - czy to ma sens?

bartek.sonix 16 Feb 2020 22:48 552 1
    bartek.sonix
    Level 11  
    Dzień dobry, witam wszystkich..
    Mam Panowie taki dylemat, a niestety moja widza w tych tematach jest bardzo ogólna, wole zapytać mądrzejszych :)
    Zdecydowałem ogrzewać budujący się dom gazem z racji, że mam do niego dostęp na swojej działce. Pełne ogrzewanie podłogowe. Sprzedawca namawia mnie na komin systemowy Hoch Duo (Uniwersal+Turbo Stal)
    Chciałbym się zabezpieczyć przy budowie komina, jeśli w przyszłości do ogrzewania gazowego, dołożyłbym kocioł na paliwo stałe (drewno).
    Czytając o piecach gazowych interesuje mnie raczej piec kondensacyjny (większa oszczędność gazu).
    Jeśli dobrze rozumiem do pieca kondensacyjnego nie potrzebuje specjalnego systemowego komina (Hoch Turbo Stal) ani nawet komina..
    Czy w takim razie wystarczy bym w kotłowni zakupił np. komin Hoch Uniwersal, podpiął do niego wylot z pieca kondensacyjnego, a w przyszłości miał możliwość podpięcia do niego kotła na paliwo stałe? Czy wybierając komin lepiej dopłacić do marki Schiedel?

Jeśli chodzi o piec kondensacyjny interesuje mnie marka Viessmann (mam autoryzowany serwis w swoim mieście) ewentualnie Vaillant, ale do temat do głębszej analizy w późniejszym czasie.
    Temat komina ma o tyle pierwszeństwo, że muszę rozwiązać ten problem na etapie budowy stanu surowego.
    Wszystko się posypie jeśli odradzicie mi piec kondensacyjny (wtedy potrzebuje już komin duo) ale wydaję mi się, że w obecnych czasach większość inwestorów wybiera piece kondensacyjne, czyż nie?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za tak banalne pytania..
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Prof. SpecMiernik
    Level 27  
    bartek.sonix wrote:
    Chciałbym się zabezpieczyć przy budowie komina, jeśli w przyszłości do ogrzewania gazowego, dołożyłbym kocioł na paliwo stałe (drewno).

Nikt nie przewidzi co będzie za 20-30 lat ale do węgla to raczej nie wrócimy choć może pelet...........:)
    bartek.sonix wrote:
    Jeśli dobrze rozumiem do pieca kondensacyjnego nie potrzebuje specjalnego systemowego komina (Hoch Turbo Stal) ani nawet komina..

Do kotła gazowego potrzebujesz "przestrzeń" żeby zainstalować wkład kominowy metalowy/z tworzywa bo spaliny i kondensat trzeba jakoś odprowadzić (można też "przez ścianę"). Możesz sobie i z cegły komin wybudować aby tylko włożyć wkład.
    bartek.sonix wrote:
    Czy w takim razie wystarczy bym w kotłowni zakupił np. komin Hoch Uniwersal, podpiął do niego wylot z pieca kondensacyjnego, a w przyszłości miał możliwość podpięcia do niego kotła na paliwo stałe?

Tak łatwo to nie ma bo kocioł z zamkniętą komorą spalania osobnym kanałem zaciąga powietrze do spalania gazu a osobnym kanałem wyrzuca spaliny więc bezpośrednio do takiego komina kotła nie podłączysz. Przy nowym lub czystym kominie można zainstalować jedną rurę (tą do wyrzutu spalin) a powietrze kocioł zaciągał będzie kominem. Oczywiście nie zapomnij o wentylacji z kotłowni.
    Osobiście gdybym ja był na etapie budowy to budowałbym komin do kotłowni z dwoma kanałami spalinowymi i wentylacją. Ewentualnie gdybym jednak planował kominek to zrobiłbym osobny do kominka (jeden kanał) i osobny do gazu (jeden spalinowy i jeden wentylacyjny). Chyba ze kominek nad kotłownią to od razu 3 kanały.
    Ściągnij sobie instrukcję od kotła, który planujesz montować i zobaczysz czego wymaga producent (jakiego komina).
    Poza tym użyj szukajki.