logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp 32D44E-BK nie uruchamia się - jak diagnozować zasilacz RUNTKA396WJQZ?

Raiz3n 21 Lut 2020 18:19 2988 29
REKLAMA
  • #1 18485101
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Cześć wszystkim, dostałem tv sharp 32D44E-BK. Telewizor się nie włącza, po podłączeniu do prądu zapala się najpierw czerwona dioda a później zielona i tak zostaje, na ekranie nic nic nie widać nawet gdy świece latarką. Otworzyłem go w poszukiwaniu zimnych lutów, spuchniętych kondensatorów itp. Wzrokowo nic nie znalazłem, podgiąłem złączki świetlówek ale to nic nie dało. Chciałem sprawdzić zasilacz ale nie bardzo sie na tym znam, na płytce jest gniazdo z podanymi wartościami napięcia. Tam gdzie powinno być 13V na chwilke pojawia się 14V potem słychać cyknięcie i napięcie spada do 1,68V. Czy ktoś z forumowiczów zechciałby doradzić co powinienem dalej sprawdzić? Ogólnie to nie wiem zbyt wiele o naprawie tv, udało mi sie 2 naprawić ale to były rzeczy typu przepalona dioda albo zimne luty na płytce, naprawę tych rzeczy traktuje jako zabawe/nauke wiec nie bede płakał jeśli nie uda sie naprawić ale jeśli sie uda to wiedza i satysfakcja pozostanie. Aha w TV siedzi zasilacz RUNTKA396WJQZ
  • REKLAMA
  • #2 18485121
    bazi1962
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Raiz3n napisał:
    Tam gdzie powinno być 13V na chwilke pojawia się 14V potem słychać cyknięcie i napięcie spada do 1,68V.
    Raiz3n napisał:
    Czy ktoś z forumowiczów zechciałby doradzić co powinienem dalej sprawdzić?

Szukać przyczyny wyłączania zasilacza. Może przeciążenie....
  • #3 18485209
    Raiz3n
    Poziom 11  
    A czy to normalne że jak odłacze zupełnie wtyczkę prowadzącą do logiki to na lini 13V mam 0V? Bo może szukam problemu nie na tej płytce co trzeba..
  • #5 18485246
    bazi1962
    Poziom 21  
    Raiz3n napisał:
    Bo może szukam problemu nie na tej płytce co trzeba..

A na jakiej płytce szukasz, na logice? Bo jeśli tak, to na pewno źle szukasz. Nie szukaj od końca, zacznij od zasilacza.
    Oczywiście zasilacz będzie pracował i się nie wyłączy, jeśli procesor powie mu, (sprawdziłem wszystkie układy, wszystko jest w porządku, nie wyłączaj się).
    Mam nadzieję, że wiesz o czym napisałem.
  • REKLAMA
  • #6 18485344
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Najczęstsze uszkodzenie to zużyte świetlówki. Najprawdopodobniej licznik błędów jest przepełniony i skutecznie blokuje uruchomienie telewizora. Należy załączyć w trybie serwisowym z pominięciem błędów świetlówek, wejść w kasowanie błędów, wykasować błędy, zobaczyć jak świecą lampy, wymienić na dobre i telewizor będzie działał.
  • #7 18485368
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Nie no cały czas sprawdzałem zasilacz. Widze że przekaźnik załącza po włożeniu wtyczki i jest to 13V ale za ok 5s przekaźnik rozłącza a napięcie spada do 1,6V. Czyli rozumiem że procesor do zasilacza mowi "hola, hola, coś tu nie gra, wyłączamy!" :P W tryb serwisowy nie wchodzi, trzymałem Vol- i input włożyłem wtyczke i nic, trzymałem ok 30s. Telewizor miał wymieniane świetlówki potem 2 miesiace było ok i w koncu sie nie włączył.
  • #8 18485381
    bazi1962
    Poziom 21  
    Raiz3n napisał:
    W tryb serwisowy nie wchodzi, trzymałem Vol- i input włożyłem wtyczke i nic, trzymałem ok 30s.

Nie zawsze wychodzi to z pierwszym drugim czy nawet trzecim razem. I dobrze sprawdź czy to jest odpowiedni sposób wejścia w serwis, dla tego modelu.
  • #9 18485383
    bartekke
    Poziom 23  
    W tryb serwisowy nie wejdzie. Napisałem: tryb serwisowy z pominięciem błędów lamp.
    Zależy kto i jakie świetlówki założył, 2 miesiące działało i padło? Na nowych i oryginalnych świetlówkach to nie do pomyślenia.
  • #10 18485386
    bazi1962
    Poziom 21  
    Raiz3n napisał:
    "hola, hola, coś tu nie gra, wyłączamy!" :P

Dokładnie tak, nawet takie głupie rzeczy jak moduły, też potrafią się dogadywać.
  • #11 18485467
    Raiz3n
    Poziom 11  
    W tryb serwisowy nie wchodzi próbowałem Vol- i input oraz vol-, input i ON. Kompletny brak reakcji. W jaki sposób wejść w tryb serwisowy z pominięciem lamp? Musze coś zewrzeć do masy na płytce? Jeszcze jedno.. Zasilacz dosyć łatwo wskakuje na te zaczepy od świetlówek, czy jeśli jakakolwiek świetlówka nie miałaby kontaktu to mogłyby sie dziać takie cyrki? Akurat tego nie idzie podgiąć ale może bym mógł troche cyny nałożyć na te styki to lepiej by siedziało.
  • #12 18485470
    bazi1962
    Poziom 21  
    Raiz3n napisał:
    W jaki sposób wejść w tryb serwisowy z pominięciem lamp?

Nie ma takiego.

Dodano po 1 [minuty]:

Raiz3n napisał:
    Zasilacz dosyć łatwo wskakuje na te zaczepy od świetlówek,

Wcale nie powiedziane, że są to "zaczepy świetlówek".
  • #13 18485486
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Raiz3n napisał:
    W tryb serwisowy nie wchodzi, trzymałem Vol- i input włożyłem wtyczke i nic, trzymałem ok 30s
    Prawidłowe wejście w tryb serwisowy to: nacisnąć na klawiaturze lokalnej razem 3 klawisze
    "Vol-" , "Input AV" i "Power ON" (czasem trzeba próbować kilka razy) wyświetli się literka "K" i wtedy naciskamy razem na klawiaturze lokalnej "Vol-" i "P-" .
    Później korzystamy z pilota, kasujemy błędy lamp, tak jak pisał Kolega "bartekke" . Wyście z trybu serwisowego jest takie samo jak wejście. Jak TV wystartuje natychmiast ustawiamy tryb obrazu na "standardowy" podświetlenie na
    maximum 40% i czasem to pomaga, ale świetlówki(a) do wymiany.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #14 18485502
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Nie no nie ma szans, chyba z 50 razy już próbowałem. Ile to trzeba trzymać 10s? 1min?
  • #15 18485513
    bazi1962
    Poziom 21  
    Raiz3n napisał:
    Nie no nie ma szans, chyba z 50 razy już próbowałem.

Działa przy uszkodzonych świetlówkach, oczywiście nie wszystkich. (mało prawdopodobne uszkodzenie wszystkich)
    Ale jeśli powodem usterki nie są świetlówki, to w tryb serwisowy nie wejdziesz. Wiec prawdopodobnie w twoim przypadku nie chodzi o świetlówki.
  • #16 18485514
    bartekke
    Poziom 23  
    bazi1962 napisał:
    Raiz3n napisał:
    W jaki sposób wejść w tryb serwisowy z pominięciem lamp?

Nie ma takiego.

Jest, ale to wiedzą ci, którzy naprawiali dawno temu te telewizory. Inaczej naprawa podświetlenia byłaby wysoce kłopotliwa.
    Jak rozbierzesz panel, to jedyne co możesz lutować to zaczepy w których siedzą świetlówki. Zaczepy są takie same jak uchwyty do bezpieczników szklanych rurkowych, spotykane na płytkach drukowanych w starych urządzeniach np. wzmacniaczach. Na 100% płytka jest wypalona, kiedyś wymieniało się płytki razem ze świetlówkami, dzisiaj wystarczy dokładnie obejrzeć i ewentualnie poprawić luty. Nie wolno lutować świetlówek do uchwytów ani stosować zamienników mocowanych drucikami czy inne wynalazki stosowane przez pseudoserwisantów.
  • #17 18485515
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Raiz3n napisał:
    Nie no nie ma szans, chyba z 50 razy już próbowałem. Ile to trzeba trzymać 10s? 1min?
    Góra 10-15 sekund, tylko wspomniane wyżej 3 klawisze trzeba nacisnąć w jednym momencie !!!!! Trzeba czasami próbować kilka razy aż TV wejdzie w tryb serwisowy.
  • #18 18485534
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Nie no te zaczepy ponaginałem i świetlówki napewno mają kontakt, te płytki po drugiej stronie też sprawdzałem, poprawiłem luty i sprawdziłem przejścia, jest ok. Podzieliłbyś sie kolego jak wejść w ten tryb serwisowy z pominięciem błędu lamp?
  • #19 18485559
    bazi1962
    Poziom 21  
    bartekke napisał:
    Jest, ale to wiedzą ci, którzy naprawiali dawno temu te telewizory.

Prawdopodobnie nie rozumiemy się. Wejście w trym serwisowy, powoduje uruchomienie podświetlenia zawsze. Nawet jeśli część świetlówek jest uszkodzona, widać wtedy które świecą a które nie. I wcale nie zawsze winą są same świetlówki.
    O innym wejściu w tryb nic mi nie wiadomo, a kontakty z ludźmi z działu technicznego montowni Sharpa miałem duże.
    Sharp przeniósł się do Wrocławia wiec się skończyło.
  • Pomocny post
    #20 18485571
    bartekke
    Poziom 23  
    Objawem zablokowania się płyty na błędy lamp jest, przy próbie włączenia, wyjście
    TV ze STB (zielona kontrolka) na chwilę i powrót do STB.
    Problemem jest czasami konstrukcja klawiatury lokalnej w której bardzo łatwo
    nacisnąć więcej klawiszy niż jest wymagane, Najbezpieczniej jest więc uruchamiać
    tryb serwisowy naciskając bezpośrednio mikroswitch-e (po wymontowaniu płytki
    klawiatury z plastikowej ramki)
  • Pomocny post
    #21 18485619
    bazi1962
    Poziom 21  
    Raiz3n napisał:
    na ekranie nic nic nie widać nawet gdy świece latarką.

I tu jest pewnie "pies pogrzebany". Zostaje Ci złącze RS232 i program serwisowy.
  • #22 18485653
    Raiz3n
    Poziom 11  
    No właśnie, czytałem że jak jest problem z lampami to tv przechodzi w standby (czerwona dioda) a u mnie cały czas pali sie zielona, nawet jak przekaźnik rozłacza zasilacz. Czytałem podobny temat i tam winny był T-CON a to juz dla mnie za wysokie progi jak na tą chwile. No nic, jutro zawoże go na szrot :P I chciałbym jeszcze bardzo podziękować za pomoc Panowie :)
  • REKLAMA
  • #24 18485713
    Raiz3n
    Poziom 11  
    No nie, a powinienem? Bo jak jest jeszcze szansa to zostawię ten tv narazie i rozbiore go znowu na dniach. To jest kondensator? Bo już mam wyniesiony tv i nie mam jak zobaczyc
  • #25 18485870
    Wojtek M
    Poziom 39  
    ganitu napisał:
    A zrobiłeś zworę na C7558 w zasilaczu-inwerterze.
    Czyli nóżkę nr.12 układu BD9883 trzeba zewrzeć do masy.
  • #26 18486695
    Raiz3n
    Poziom 11  
    W pobiedzialek jeszcze raz rozbiore tv, ale mam to przylutowac do masy i wlaczyc tv czy jak juz wlacze to drucikiem na chwile zewrzec?
  • #27 18491472
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Zwarłem C7558 do masy ale bez zmian :(
  • #28 18638373
    Wiesław.K.
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Świetlówki do wymiany i skasowanie bufora błędów, a wszyscy się rozpisują i gościowi karzą doktorat zrobić ze wszystkich modułów, ludzie ogarnijcie się.
  • #29 18639405
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Wojtek M napisał:
    Prawidłowe wejście w tryb serwisowy to: nacisnąć na klawiaturze lokalnej razem 3 klawisze
    "Vol-" , "Input AV" i "Power ON"
    No niestety nieprawda. Prawidłowe wejście w tryb serwisowy to: nacisnąć na klawiaturze lokalnej razem 2 klawisze
    "Vol-" , "Input AV" przytrzymać i włożyć wtyczkę do sieci. Klawisze trzymać do momentu aż telewizor się włączy. Czasami trzeba próbować kilkakrotnie. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1116297.html
  • #30 18804091
    Raiz3n
    Poziom 11  
    Wszelkie kombinacje nie przynosiły skutku, ostatecznie TV trafił do utylizacji. Dziękuje za zainteresowanie i pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp 32D44E-BK nie uruchamia się, a po podłączeniu do zasilania zapala się czerwona, a następnie zielona dioda, co sugeruje problem z zasilaczem RUNTKA396WJQZ. Użytkownik sprawdził zimne luty i kondensatory, ale nie znalazł widocznych uszkodzeń. Wskazówki od forumowiczów sugerują, aby skupić się na zasilaczu, sprawdzić napięcia oraz ewentualne zwarcia. Wiele osób zwraca uwagę na możliwość uszkodzenia świetlówek, co może blokować uruchomienie telewizora. Użytkownik próbował wejść w tryb serwisowy, ale bezskutecznie, co może wskazywać na problemy z lampami lub innymi komponentami. Ostatecznie, po próbach naprawy, telewizor został skierowany do utylizacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA