logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zastosowanie kabla 50 ohm w konfiguracji multiswitch satelitarny

Solitary-Wolf 27 Lut 2020 15:00 3099 16
  • #1 18497158
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam,

Mam w budynku zainstalowany kabel koncentryczny 50 ohm, czy nie będzie problemu jak zostanie on zastosowany w konfiguracji multiswith?
  • #2 18497181
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3917
    Do instalacji satelitarnej powinien być kabel 75Ω a nie 50Ω.
  • #3 18497203
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    PITERRR napisał:
    Do instalacji satelitarnej powinien być kabel 75Ω a nie 50Ω.

Jak Kolega pisze. Będą zapewne duże straty sygnału ze względu na niedopasowanie impedancji.
  • #4 18497270
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    OK, a jak duże straty i jak to wpłynie na obraz i czy jest możliwość jakoś temu przeciwdziałać?
  • #5 18497280
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 18497389
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Solitary-Wolf napisał:
    OK, a jak duże straty i jak to wpłynie na obraz i czy jest możliwość jakoś temu przeciwdziałać?

Nikt Ci nie odpowie na takie pytanie bo nikt nie robi instalacji sat na kablu 50 om. Trzeba podłączyć i zobaczyć.
  • #7 18497391
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Posiłkując się typem przewodu, można sprawdzić tłumienie w danym paśmie. Jeśli to deweloperka, to skopana instalacja. Nikt Ci nie zagwarantuje że będzie ok.
  • Pomocny post
    #8 18497497
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18497537
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1138
    Na linkę też da się założyć F-a ale trzeba ją dokładnie i równo skręcić a następnie pocynować (polutować). Trochę to upierdliwe ale możliwe.
  • #10 18498167
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    Nie znam się na instalacjach RTV/SAT, jeśli chodzi o okablowanie to wszędzie pisali że im miesza tłumienność tym lepiej. Teraz się okazuje że kabel o mniejszej tłumienności niż 75 ohm będzie gorszy więc trochę się z tym wszystkim pogubiłem. W każdym razie mam już kabel zatynkowany, porobione gładzie i pomalowane ściany więc nie będę tego teraz wszystkiego pruł... Muszę się jakoś dostosować do tej sytuacji.

Jeśli chodzi o sam kabel to jest to RF-10 Satec i końcówki od strony pomieszczeń mam już zakończone gniazdami R/TV/SAT - producent Legrand. Z drugiej strony miałem własnie zarabiać końcówki UHF a później wkręcić w nie adaptery na F aby wkręcić kable w multiswith. Jedyne teraz co mogę zrobić to dać kable 75 ohm z konwertera do mutiswitha ale już od mutiswitcha do gniazd R/TV/SAT będą 50 ohm.

Z tego co tutaj czytam to nikt z Was tego nigdy nie testował w praktyce jak to zadziała więc jedyny wniosek jaki mi się obecnie nasuwa to podłączyć to tak jak jest i zobaczyć jak będzie... a jak będzie źle to coś kombinować.
  • Pomocny post
    #11 18498256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 18498330
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    _cheetah_ napisał:
    To tak, zewnętrzne, czarne, jeśli aluminiowe to z żelem, o wysokim ekranowaniu (>90dB).

To podpowiedz mi jeszcze jaki do tego dobrać multiswitch i do niego konwerter żebym nie dał dupy kolejny raz. Mam w kartonie dekoder 4K ultrabox+ i jaki multiswitch będzie do niego najlepszy?
  • Pomocny post
    #13 18498373
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 18499509
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Nawet jeśli to 50Ω a nie masz innego wyjścia to nie wnikaj w teorię a podłącz i oglądaj. Większe niedopasowania widziałem. :D :D
  • Pomocny post
    #15 18499789
    k2.juras
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Solitary-Wolf napisał:

Z tego co tutaj czytam to nikt z Was tego nigdy nie testował w praktyce jak to zadziała więc jedyny wniosek jaki mi się obecnie nasuwa to podłączyć to tak jak jest i zobaczyć jak będzie... a jak będzie źle to coś kombinować.

Dobrze kombinujesz z tym multiswitch'em.
    Konwerter z multisw. połączysz kablem 75om a z multisw. do gniazd już będzie szedł sygnał twoim kablem 50om.
    Multiswitch ma na wyjściu 100 dBuV - czyli dość mocny sygnał. Są takie, co mają 112 dBuV ale pewnie są drogie.
    Będzie działało.

https://www.dipol.com.pl/mrp-504_multiswitch_..._5-4_z_pasywnym_torem_tv_naziemnej_R68504.htm

https://www.dipol.com.pl/konwerter_satelitarny_quatro_inverto_home_pro_A98257.htm

https://www.dipol.com.pl/oferta-tv-sat-multiswitche,4424.htm
    https://www.dipol.com.pl/oferta-tv-sat-konwertery-sat-quatro,4406.htm

Kiedyś, jeszcze na analogowym dekoderze, ustawiałem znajomemu antenę sat.
    Nie mieliśmy kawałka koncentryka, a nie było już gdzie kupić,
    to połączyłem dekoder z konwerterem kilkumetrowym kablem elektrycznym, dwużyłowym, 2 x 1,5 mm².
    No i po ustawieniu działały wszystkie programy.
    Po ustawieniu rozpiąłem to a on na drugi dzień kupił kabel antenowy.

Pozdrawiam
  • #16 18507176
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    _cheetah_ napisał:
    Jeśli zaś ma być więcej dekoderów sat, a do tego może i DVB-T to musisz napisać czego i ile.

Ogólnie to się okazało że do dekodera 4K Ultrabox+ potrzebne są 2 kable SAT, co akurat nie jest problemem bo w salonie mam dwa gniazda R/TV/SAT to sobie pociągnę przedłużkę z jednego te 4m, planuje jeszcze podłączyć radio i inny odbiornik w innym pomieszczeniu. Myślałem żeby zrobić od razu wszystko na gotowo, że jak dzieciak zachce mieć telewizor w pokoju to tylko wpinam wtyczkę do gniazda i po kłopocie. Na chwilę obecną jednak mam jeden dekoder i radio a na strych schodzi mi 6 kabli 50ohm: z każdego pokoju po jednym i z salonu dwa.

k2.juras napisał:
    Dobrze kombinujesz z tym multiswitch'em.
    Konwerter z multisw. połączysz kablem 75om a z multisw. do gniazd już będzie szedł sygnał twoim kablem 50om.
    Multiswitch ma na wyjściu 100 dBuV - czyli dość mocny sygnał. Są takie, co mają 112 dBuV ale pewnie są drogie.
    Będzie działało.

No własnie sprzedawca w sklepie ze sprzętem też mi tak doradzał. Ogólnie mówił ze problem z kablami 50ohm dałoby się rozwiązać pod warunkiem że każdy z odcinków miałby równą długość - a tak nie jest, więc jednym z rozwiązań byłoby ich sztuczne wydłużanie lub multiswitch z potencjometrem na każde wyjście, proponował mi tak zestaw:
    - Konwerter Televes Quattro-Multiswitch
    - Multiswitch TELEVES 5/6 Nevoswitch 714502

Co o tym myślicie?
  • #17 18634836
    Solitary-Wolf
    Poziom 6  
    Witam,

Sukces, telewizja odbiera na kablach 50ohm i nie ma żadnych zakłóceń. Dziękuję za wsparcie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zastosowania kabla koncentrycznego 50 ohm w konfiguracji multiswitcha satelitarnego. Użytkownicy zwracają uwagę, że standardowo do instalacji satelitarnych powinno się używać kabli 75 ohm, co może prowadzić do niedopasowania impedancji i strat sygnału. Wskazano, że straty mogą być niewielkie, ale odbicia sygnałów mogą negatywnie wpłynąć na jakość odbioru programów cyfrowych. Użytkownik, który zainstalował kabel 50 ohm, planuje podłączyć go do multiswitcha, a także rozważa użycie konwertera Unicable II, co może uprościć instalację. Ostatecznie, po testach, użytkownik potwierdził, że telewizja działa poprawnie na kablach 50 ohm bez zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA