logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy sterowniki karty graficznej wpływają na geometrię obrazu w Samsung 795Mb?

Wilku 29 Wrz 2005 00:19 1830 11
  • #1 1857888
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam.

Czy karta graficzna (sterowniki) mają jakiś wpływ na geometrię obrazu na monitorze. Mam Samsunga 795Mb i już mnie wkurza niesamowicie ten monitor. Monitor wrócił właśnie z serwisu gdzie oczywiście stwierdzili że jest OK. Tyle że według mnie nie jest! Zastanawiałem się czy może nie zacząć kombinować właśnie z kartą?

Pozdrawiam.
  • #2 1858000
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Polecam program powerstrip, troche opcji dot. geometrii jest, ale to zalezy od karty czy to wspiera
  • #3 1858355
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Jaki masz dokładnie problem z tą geometrią, opisz dokładnie. Istotnie niektóre Samsungi zrobione na dynaflacie dają wrażenie zaginania krawędzi, których nie można ustawić z osd - taka ich konstrukcja duży nadlew na rogi i działa to właśnie w taki mało czasami ciekawy sposób. Kwestia gustu, przyzwyczajenia. Napisz jednak co dokładnie mu dolega, bo może faktycznie masz jakies uszkodzenie.
    Pozdro.
  • #4 1858391
    Wilku
    Poziom 17  
    Więc głównie chodzi o geometrie w poziomie (nie ma żadnych ustawień w OSD). Obraz jest lekko łukowaty. Widać to najbardziej na pasku w FF lub IE. Lewy górny róg ucieka jakby do góry. Próbowałem jakoś to zniwelować ale się nie da. Oprócz tego, to skrzywienie wiadać lekko na całym ekranie (np. otwrte okno GG). Sprawia to wrażenie jakby obraz był przechylony. Regulacja niewiele daje, bo wtedy ucieka prawa strona. Poprostu trzeba to wyśrodkować. Chociaż jak dla mnie to wyśrodkowanie nie jest zadowalające.
    Jeśli się włączy jakąś grę, to wszystko jest OK. Wtedy nie rzuca się to w oczy wogóle. Tyle że ja nie gram :). Monitor był w serwisie , opisałem co się dzieje, ale niestety bez efektów. Działania serwisu: "przeprogramowano pamięć, regulacja". Zastanawiam się po co oni wogóle spłaszczali te kineskopy? Efekty są MIERNE. No chyba że ja trafiłem na taką sztukę. Pozostaje zacząć myśleć o LCD. Ale chyba już nie Samsung.
  • #5 1858414
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Hmm ciężko coś poradzić opierając się tylko na opisie a nie widząc problemu. Zaginanie krawędzi obrazu w nadlewach zwykle daje takie wrażenie, że górne poziome krawędzie w rogach lekko uciekaja w dół a dolne lekko w góre jest to związane z wygięciem kineskopu w tych miejscach pod oczywiście nadlaną warstwą szkła. Może u Ciebie problem polega na błędzie w zamocowaniu zespołu cewek na szyjce kineskopu, ciężko coś poradzić bez oględzin, jak masz możliwość to zapodaj fotkę może wtedy koledzy z forum coś więcej poradzą. Zapomniałem zapytać ile lat ma ten monitor, może coś dzieje się z indukcyjnościami w okolicach linii.
    Pozdr.
  • #6 1859803
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Zmierz jaką masz odchyłke , norma na CRT dopuszcza chyba zniekształcenia 2 -3 mm , ale to zależy od producenta.
  • #7 1860562
    Wilku
    Poziom 17  
    Ciężko to zmierzyć, ale zdaje mi się że niestety w to jest w tej "normie". Szkoda tylko że to tak widoczne i nie da się choć trochę zniwelować . W starszych monitorach tego nie zauważyłem. A tu... szkoda gadać. Jutro zamieszcze zdjęcie.
  • #8 1861012
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    Dla mnie troche dziwne bowiem 17' SAMSUNG SM 795MB (LE17JSBBH)
    1. ten monitor ma w swoim menu ..posiada mnóstwo regulacji
    2. ma w orginale dołaczone oprogramowanie na CD

Install Driver, , MagicTune, Natural Color ProTM + instrukcja gdzie wszystko opisano

p.s.
    miałem takiego .. i byłem z niego zadowolony
    miał obraz "żyleta" i nie można sie było czepiać liniowości
    wychodzi nato ..,że w serwisie nie wszystko co złe "usunęli"

driver dla "98/Me/XP
    http://org.downloadcenter.samsung.com/downloa...VPath=DR/200404/20040419105058156_SM795MB.zip
  • #9 1861175
    Wilku
    Poziom 17  
    Ze zdjęcia nic raczej nie będzie. Próbowałem zrobić ale nic na nich nie widać. Co do ustawień OSD i MagicTune to znam to wszystko. Problem polega na tym że nie ma tam ustawień do tego zniekształcenia. Obraz w prawym rogu ma większą wysokkość niż w lewym. Nic się z tym nie zrobi programami.
    Na 2/5 szerokości ekranu od lewej strony obraz jakby zaczynał uciekać do góry.
    :arrow: lisek : chyba trafiłeś na lepszy egzemplarz, albo ja się za bardzo czepiam.
    Pytanie na koniec : czy zmiana karty grafiki może polepszyć sprawe?
  • #10 1863445
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    pytanie
    Cytat:
    Pytanie na koniec : czy zmiana karty grafiki może polepszyć sprawe?

za pytania:
    Jaką masz kartę ? i jakie drivery?
    Na jakich chodzisz rozdzielczościach?
    jakie masz ustawione częstotl. odświezania V ?
  • #11 1863553
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    A nie masz przypadkiem glosnikow, czy innych pol magnetycznych w poblizu monitora? Czasami kolumny, nawet dalek postawione lekko odchylają obraz. Jezeli nie to raczej jest wina niedokladnie zamontowanej cewki odchylania na kineskopie i raczej nic z tym nie zrobisz. Karty graficzne nie powodują z reguly takich problemow. Sproboj zmieniac odswierzanie, moze to cos da, jak nie to zwruc do serwisu.
  • #12 1863980
    Wilku
    Poziom 17  
    Karta : Radeon 9550 Gigabyte
    Sterowniki : Omega, zmieniałem z Catalyst
    Rozdzielczość : 1024x768
    Odświeżanie : 85 Hz (przy 100Hz mam wątpliwości co do ostrości obrazu)
    Głośniki : mam ale ekranowane Creative, odstawienie ich nic nie daje
    Inne pola : raczej nie , testowałem monitor na innym kompie w innym miejscu.
    Na serwis nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze. W końcu wrócił z serwisu "wyregulowany". Pozostaje sprzedać lub się przyzwyczaić :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu sterowników karty graficznej na geometrię obrazu w monitorze Samsung 795Mb. Użytkownik zgłasza problem z lekko łukowatym obrazem, szczególnie widocznym w poziomie i w lewym górnym rogu ekranu, co powoduje wrażenie przechylenia obrazu. Monitor był serwisowany, gdzie stwierdzono brak usterek i wykonano regulacje, jednak problem pozostał. Wskazano, że monitor Samsung 795Mb posiada rozbudowane menu OSD oraz dedykowane oprogramowanie MagicTune, które jednak nie oferuje korekcji tego typu zniekształceń. Wskazano, że zniekształcenia geometryczne na kineskopowych monitorach CRT mogą wynikać z konstrukcji kineskopu (np. nadlewy na rogach), błędnego zamocowania cewek odchylania lub uszkodzeń indukcyjności, a niekoniecznie z karty graficznej. Użytkownik używa karty Radeon 9550 Gigabyte z różnymi sterownikami (Omega, Catalyst) przy rozdzielczości 1024x768 i odświeżaniu 85 Hz. Próby zmiany ustawień odświeżania i odstawienia ekranowanych głośników Creative nie przyniosły poprawy. Zalecono pomiar odchyłek geometrycznych oraz ewentualne dalsze testy, jednak zmiana karty graficznej raczej nie poprawi problemu. Sugerowano, że problem jest sprzętowy i może wymagać wymiany monitora lub przyzwyczajenia się do obecnego stanu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA