Witam wszystkich. Projekt co prawda z 2018r, ale jestem nowym użytkownikiem i nie miałem okazji się nim pochwalić. Znajomy przywiózł do mnie swój sprzęt na drobne naprawy i przy okazji poprosił o wykonanie pługu do odśnieżania. Jest on podnoszony za pomocą mechanizmu linkowego podłączanego pod dźwignię regulacji wysokości koszenia. Zamontowanie sprężyn wspomagających umożliwia podnoszenie bez użycia większej siły. Istnieje możliwość ustawienia 3 pozycji zgarniania: na lewo, na prawo i na wprost. Lemiesz wykonałem z blachy ze starego zbiornika ciśnieniowego, ponieważ miała odpowiednią grubość, sztywność i była odpowiednio wyprofilowana. Na spód zamontowałem grubą gumę zbrojoną. Całość jest szybko demontowalna (rura w rurę z kołnierzem oporowym, zabezpieczana pojedynczą śrubą przed wysunięciem i obróceniem). Wykonałem specjalny uchwyt montażowy na stałe przykręcony do ramy traktorka. Co prawda zimy mamy ostatnio łagodne, ale gdy spadło trochę śniegu znajomy cieszył się jak dziecko. Mam nadzieję, że projekt spodoba się Wam tak jak właścicielowi sprzętu.
Fajne? Ranking DIY