logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pług śnieżny do traktorka kosiarki

Iwo-90 23 Mar 2020 11:25 13185 6
REKLAMA
  • Witam wszystkich. Projekt co prawda z 2018r, ale jestem nowym użytkownikiem i nie miałem okazji się nim pochwalić. Znajomy przywiózł do mnie swój sprzęt na drobne naprawy i przy okazji poprosił o wykonanie pługu do odśnieżania. Jest on podnoszony za pomocą mechanizmu linkowego podłączanego pod dźwignię regulacji wysokości koszenia. Zamontowanie sprężyn wspomagających umożliwia podnoszenie bez użycia większej siły. Istnieje możliwość ustawienia 3 pozycji zgarniania: na lewo, na prawo i na wprost. Lemiesz wykonałem z blachy ze starego zbiornika ciśnieniowego, ponieważ miała odpowiednią grubość, sztywność i była odpowiednio wyprofilowana. Na spód zamontowałem grubą gumę zbrojoną. Całość jest szybko demontowalna (rura w rurę z kołnierzem oporowym, zabezpieczana pojedynczą śrubą przed wysunięciem i obróceniem). Wykonałem specjalny uchwyt montażowy na stałe przykręcony do ramy traktorka. Co prawda zimy mamy ostatnio łagodne, ale gdy spadło trochę śniegu znajomy cieszył się jak dziecko. Mam nadzieję, że projekt spodoba się Wam tak jak właścicielowi sprzętu.
    Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki Pług śnieżny do traktorka kosiarki
    Załączniki:
    • 20181110_145357(0).mp4 (24.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Iwo-90
    Poziom 7  
    Iwo-90 napisał 17 postów o ocenie 34. Jest z nami od 2020 roku.
  • REKLAMA
  • #2 18553446
    dawdsadasda
    Poziom 6  
    witam
    super projekt jakie były koszty wykonania jak z wytrzymałoscią
  • REKLAMA
  • #3 18553535
    Iwo-90
    Poziom 7  
    Ocena: 34
    Koszty były niewielkie. Cała potrzebna stal plątała się koło domu. Jedyne co trzeba było kupić, to linka stalowa, kółka prowadzące do linki i guma zbrojona. Z wytrzymałością nie ma żadnych problemów. Elementy są naprawdę grube (lemiesz przynajmniej 4mm), guma jak dobrze pamiętam 15mm lub więcej, specjalnie dedykowana do pługów... Prędzej traktorek się rozpadnie niż ten zestaw. Poza tym zimy ostatnio mamy jakie mamy.
  • REKLAMA
  • #4 18554289
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Z jakiego materiału masz zrobione rolki na linkę ? jest to teflon czy coś innego ?
  • REKLAMA
  • #6 18561258
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Projekt dość fajny i ładnie wykonany, ale czy będzie używany? Wydaje mi się, że raczej nie bo mamy jak na razie ciepłe zimy. Chyba, że mieszkasz w górach?
  • #7 18561520
    Iwo-90
    Poziom 7  
    Ocena: 34
    Tak jak pisałem na początku, nie robiłem tego dla siebie, tylko dla znajomego na jego prośbę. Była nawet okazja go przetestować i sprawował się bardzo dobrze, natomiast tak jak mówisz, większość czasu przeleży nie używany. No chyba że zima jeszcze do nas wróci w kolejnych latach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedstawił projekt pługu śnieżnego do traktorka kosiarki, który został wykonany na prośbę znajomego. Pług jest podnoszony mechanizmem linkowym, z możliwością ustawienia trzech pozycji zgarniania. Lemiesz wykonano z blachy ze starego zbiornika ciśnieniowego, a na spodzie zamontowano gumę zbrojoną. Koszty wykonania były niskie, ponieważ większość materiałów była dostępna w domu. Rolki na linkę wykonano z poliamidu, zakupionego na portalu handlowym. Projekt został przetestowany i sprawdził się dobrze, mimo że zimy są ostatnio łagodne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA