logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kondensator rozruchowy silnik Jednofazowy 1.5 kW 2800 obr

jacekwozniak 26 Mar 2020 11:37 2520 9
REKLAMA
  • #1 18561574
    jacekwozniak
    Poziom 11  
    Ocena: 48
    Witam serdecznie piszę nowy temat chociaż wiem ze są juz podobne ale nie ma nic co by całkowicie i definitywnie rozwiało moje wątpliwości mianowicie mam sprężarkę na silnik jednofazowy jest to silnik włoski 1.5 kW 2800 obr to zdołałem z tabliczki odczytać resztę jest niewidoczne sprężarka nagle przestala mi chodzić i nie wiem co jest przypuszczam ze to moze kondensator ale na kondensatorze juz nie ma oznaczeń ze starości mam tez na zdjęciu jakąś podejrzaną dla mnie cześć jest ona w puszcze połączeniowej wyglada to na moje oko jak jakis bezpiecznik ale nie wiem dokładnie wiec prosze was o informacje co może to być bo może jest to wina właśnie tego małego elementu piszę na nim Weber Prosze o odpowiedz pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Kondensator rozruchowy silnik Jednofazowy 1.5 kW 2800 obr 20200325_230525[1].jpg (993.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kondensator rozruchowy silnik Jednofazowy 1.5 kW 2800 obr 20200325_230720[1].jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kondensator rozruchowy silnik Jednofazowy 1.5 kW 2800 obr 20200325_231001[1].jpg (408.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kondensator rozruchowy silnik Jednofazowy 1.5 kW 2800 obr 20200325_230825[1].jpg (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kondensator rozruchowy silnik Jednofazowy 1.5 kW 2800 obr 20200325_230459[1].jpg (629.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18561618
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 359
    Może użyj programu identyfikacji za pomocą zdjęć i poszukaj w necie. Czasem korzystam z tego ze robię zdjęcie i program mi szuka po grafikach.
    Chodzi o ten kondensator. A mierzyles ile ma pojemności teraz miernikiem?
  • REKLAMA
  • #3 18561641
    Mardok2
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Kondensator to później ,włącz do sieci i sprawdzić amperomierzem czy pobiera jakiś prąd,drugi sposób to przez rękawiczkę albo butem pomóż mu ruszyć ,trzeci to rozkręcić tą puszkę z przyciskiem i sprawdzić co to jest ile przewodów do niego dochodzi czy faza jest na nim,pewnie to jakiś bezpiecznik termiczny sprawdzić przejście po włączeniu jego,kondensator to pewnie nie większy jak 100µF/400V.Ale jak nawet nie mruczy po podłączeniu, to nie kondensator tylko pewnie ten bez/wył, może tez być w środku silnika na wirniku wyłącznik odśrodkowy i styk upalony.Weber producent bezpieczników .Rozumiem że podłączasz bezposrednio silnik do gniazdka nie przez wyłącznik ciśnieniowy sprężarki Powodzenia. Zachowaj ostrożność!
  • REKLAMA
  • #5 18561776
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Po pierwsze, to nie jest kondensator rozruchowy, a kondensator pracy - wartość ok 50-80 µF/450V. Gdyby uległ uszkodzeniu, silnik by nie pracował, a ,,buczał". Pierwsze sprawdzenie - czy wał można obrócić ręką?
  • #6 18562733
    jacekwozniak
    Poziom 11  
    Witam serdecznie dziekuję wszystkim do tej pory za odpowiedzi i sprawa wyglada tak silnik normalnie się obraca ręką nie powinien być raczej spalony i napomnę że sprężarka cały czas chodziła i nagle przestała spróbuje jeszcze silnik bezpośrednio do gniazdka podłączyć bo może to wina Presostatu też być Proszę was o dokładne informacje o ta małą część może to być też uszkodzone może juz ktoś z was spotkał sie juz kiedyś z taka częścią bo napomnę ze to szwajcarska sprężarka jest więc moze byc to też problematyczne co do pozostałych odpowiedzi to tak ta mała kostka nie jest rozbieralna wiec nie moge sie do tego dobrać a ten niby przycisk to tak wygląda to tak jak niby przycisk ale nie można go wcisnąć więc nie wiem jest to podłączone przez dwa kabelki tak jak na zdjeciu nie wiem czy to bez tego może działać nie przyglądałem sie jeszcze szczerze tam na te połączenia więc nie wiem czy jest to przy fazie a na włączonej już próbowałem i nie rusza z miejsca Pozdrawiam Prosze o dalsze odpowiedzi .
  • REKLAMA
  • #7 18562815
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    jacekwozniak napisał:
    tak ta mała kostka nie jest rozbieralna wiec nie moge sie do tego dobrać a ten niby przycisk to tak wyglada to tak jak niby przycisk ale nie mozna go wcisnąć wiec nie wiem jest to podłaczone przez dwa kabelki tak jak na zdjeciu nie wiem czy to bez tego może działacnie przyglądałem sie jeszcze szczeże tam na te połączenia wiec nie wiem czy jest to przy fazie a na włączonej już prubowałem i nie rusza z miejsca Pozdrawiam

To jest jednofazowy termik zabezpieczenia silnika. Przycisk wystaje na ok 2-3 mm w stanie normalnym, po zadziałaniu na ok 10 mm. Możesz na próbę tylko zewrzeć przewody od niego.
  • #8 18563731
    jacekwozniak
    Poziom 11  
    Witam no więc tak to wina tego tzw,bezpiecznika z ostatniego zdjęcia. Czy wiecie koledzy czym to mozna zastąpić ? Czy spotkał się już ktoś z was z takim czymś ?Można gdzieś to dostać ? To raczej dość ważna rzecz jest a może by coś z elementów elektronicznych tam zastosować było można? Prosze o odpowiedz.
  • #9 18563747
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @jacekwozniak Pudełko ,,made in switzerland" otworzysz wkrętakiem. Wyłącznik termiczny zaś to : https://botland.com.pl/pl/bezpieczniki/11953-...nik-nadpradowy-termobimetaliczny-mr1-10a.html :D
  • #10 19240205
    jacekwozniak
    Poziom 11  
    Witam dziekuje użytkownikowi Krzysztof Kamiński to własnie ten bezpiecznik pasuje idealnie temat uważam za zakończony Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jednofazowym silnikiem sprężarki o mocy 1.5 kW, który przestał działać. Podejrzewał uszkodzenie kondensatora, jednak po sprawdzeniu okazało się, że silnik obraca się ręcznie, co sugeruje, że nie jest spalony. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie bezpiecznika termicznego, który mógł być przyczyną problemu. Użytkownik zidentyfikował uszkodzony element jako wyłącznik termiczny, który można zastąpić nowym. Podano link do odpowiedniego produktu, który pasuje do jego sprężarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA