CZy jest możliwość, aby obraz z jednej z kamer podłączonych do rejestratora był transmitowany jako transmisja na żywo na You Tube bądź na stronę internetową? Jeśli tak, to jaki rejestrator (instalacja pod kamery wykonana jest kablem koncentrycznym) polecacie?
Nie wiem, czy jakiś rejestrator to obsługuje, nie jestem w temacie CCTV ale jeśli nie, możesz byle jaki rejestrator z wyjściem HDMI podłączyć do PC przez HDMI grabber i w ten sposób streamować np przez OBS.
Nie znam żadnego rejestratora, który ma RTMP - wymagany przez Youtube. W instrukcjach widzę, że są z protokołem RTSP, który można komputerem z programem OBS lub FFMPEG transkodować na RTMP.
Trzeba sprawdzić jak działa to RTSP. Czy można wyciągnąć każdy kanał niezależnie, czy tylko to co jest na głównym monitorze. Takich dokładniejszych informacji nie znalazłem.
Nie znam żadnego rejestratora, który ma RTMP - wymagany przez Youtube. W instrukcjach widzę, że są z protokołem RTSP, który można komputerem z programem OBS lub FFMPEG transkodować na RTMP.
Trzeba sprawdzić jak działa to RTSP. Czy można wyciągnąć każdy kanał niezależnie, czy tylko to co jest na głównym monitorze. Takich dokładniejszych informacji nie znalazłem.
W celu uzupełnienie informacji o OBS, to niestety ma on wadę, która powoduje przerwy, a potem wyłączenie dźwięku ze strumienia RTSP z kamery po kilkunastu minutach transmisji.
VLC w tym samym czasie przechwytuje ten sam strumień z kamery z bezbłędnym audio.
Wspominają o tym nawet na tym forum:
https://obsproject.com/forum/threads/audio-lost.77214/#post-326225
Doczytałem się na różnych forach, że powyższy problem gubienia dźwięku w OBS ze strumienia RTSP wynika z problemów ze współpracy OBS z VLC jako źródłem danych. OBS został dostosowany do współpracy z VLC w wersji 2.5. W wersjach VLC od 3.0 coś zostało zmienione i są problemy w udostępnianiu strumienia z VLC do OBS.
Zainstalowałem VLC 2.5.1 i jest znaczna poprawa. W kilku testach po około 70-80 minut nie było żadnego problemu z dźwiękiem. Niestety w jednym teście po około 50 minutach zaczęło gubić klatki. Trzeba było wejść w ustawienia strumienie wejściowego RTSP, nic nie zmieniać, nacisnąć OK, wyjść i obraz powrócił do normy bez przerwy w transmisji.
Spróbuję sprawdzić jak wygląda działanie z VLC 2.8.0, które jest ostatnią wersją z linii 2.x. Do niej niektórzy też mieli zastrzeżenia, że już gorzej współpracuje z OBS.
możesz byle jaki rejestrator z wyjściem HDMI podłączyć do PC przez HDMI grabber i w ten sposób streamować np przez OBS
Pod warunkiem, że OBS nie wykazywałby tej samej wady przy współpracy z grabberem.
Oraz pod warunkiem, że komputer na którym jest OBS, jest podłączony do prądu..
Oraz pod warunkiem, że operator nie będzie martwy...
Wybacz ale nie widzę sensu Twojej wypowiedzi.
Niby dlaczego OBS miałby "wykazywać" jakąś wadę przy wykonywaniu pracy do jakiej został stworzony? Miliony ludzi tego używa, jakieś 80% streamów na YT nagrywanych jest za pomocą OBS i nie wykazują żadnej wady.
Oraz pod warunkiem, że komputer na którym jest OBS, jest podłączony do prądu..
Oraz pod warunkiem, że operator nie będzie martwy...
Wybacz ale nie widzę sensu Twojej wypowiedzi.
Niby dlaczego OBS miałby "wykazywać" jakąś wadę przy wykonywaniu pracy do jakiej został stworzony? Miliony ludzi tego używa, jakieś 80% streamów na YT nagrywanych jest za pomocą OBS i nie wykazują żadnej wady.
Ja akurat trafiłem na błąd w OBS wynikający z jego niedoskonałej współpracy z VLC.
Jeśli współpraca OBS z graberami jest w 100% bezbłędna, to masz rację, Twoje rozwiązanie będzie działało lepiej.
Strumień z rejestratora bez problemu można puścić w świat np YouTube przez tzw restreamer programowy, docker lub rpi. Koszty pomijalne jeżeli ktoś ma już jakiś serwerek a jeżeli nie to kupno rpi.
✨ Użytkownicy dyskutują o możliwościach transmisji na żywo z rejestratorów CCTV na platformy takie jak YouTube. Wskazują, że wiele rejestratorów nie obsługuje protokołu RTMP, który jest wymagany przez YouTube, ale można użyć rejestratorów z wyjściem HDMI podłączonych do komputera przez grabber HDMI oraz oprogramowanie OBS do streamingu. Inna opcja to wykorzystanie kamer IP, które mogą bezpośrednio transmitować strumień. Użytkownicy zauważają problemy z dźwiękiem w OBS podczas korzystania z RTSP, sugerując alternatywy, takie jak VLC. Wspomniano również o możliwości użycia programów restreamer lub Raspberry Pi do transmisji. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.