logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspertyza stanu instalacji w obiekcie biurowym, dla Nadzoru Budowlanego

Witus90 02 Kwi 2020 19:21 2448 5
  • #1 18582731
    Witus90
    Poziom 2  
    Witam

Zakładam nowy temat, gdyż nie znalazłem takowego na forum, oraz ogólnie w internecie.

Proszę o informację czy ktoś z użytkowników tego forum, wykonywał ekspertyzę stanu instalacji elektrycznej, dla Nadzoru Budowlanego.

Obiekt w którym mam to wykonać kiedyś, był z przeznaczeniem na biurowy, natomiast (tak sądzę) przy próbie samowolnej przeróbki ścian, sprawą zajął się Nadzór Budowlany. Teraz wymagane są oględziny, pomiary elektryczne, oraz wspomniana wcześniej ekspertyza.
    Poszukuję wszelkich wskazówek, jak powinna wyglądać, co powinna zawierać,

Z góry dziękuję za pomocne informacje.
  • #2 18583407
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Musi to wykonać kwalifikowany elektryk posiadający aktualne uprawnienia energetyczne E1 (Świadectwo Kalifikacyjne) koniecznie w wpisem zakresu -kontrolno pomiarowy. On dokładnie będzie wiedział co i jak.
    dyplomik wygląda bardzo podobnie do mojego energetycznego. tylko symbole i zakres są różne.
    informacyjnie E1 kolor różowy ; E2 kolor niebieski; E3 kolor żółty.

Ekspertyza stanu instalacji w obiekcie biurowym, dla Nadzoru Budowlanego Ekspertyza stanu instalacji w obiekcie biurowym, dla Nadzoru Budowlanego
  • #3 18593564
    Witus90
    Poziom 2  
    Witam
    Czy jest Pan pewny że taką ekspertyzę może wykonać elektryk z uprawnieniami Eksploatacji i Dozoru?
    Pani z Nadzoru Budowlanego powiedziała że pomiary elektryczne owszem może wykonać elektryk z up. E i D, natomiast ekspertyzę powinna podpisać osoba posiadająca uprawnienia budowlane elektryczne.
  • #4 18606928
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 183
    Witus90 napisał:
    pomiary elektryczne owszem może wykonać elektryk z up. E i D, natomiast ekspertyzę powinna podpisać osoba posiadająca uprawnienia budowlane elektryczne

I to jest pełna odpowiedź, tylko że projektant opracowuje ekspertyzę na podstawie pomiarów uprawnionego i wizji lokalnej we własnej osobie (oczywiście ma prawo wysłać umyślnego).
  • #5 18607052
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Witus90 napisał:

Pani z Nadzoru Budowlanego powiedziała że pomiary elektryczne owszem może wykonać elektryk z up. E i D, natomiast ekspertyzę powinna podpisać osoba posiadająca uprawnienia budowlane elektryczne.

To zależy do czego jest im potrzebna. Bo sytuacje bywają różne. Kiedyś wymieniałem instalację w biurowcu i przypadkowo napatoczył się oficer Straży Pożarnej i zapytał mnie czy projekt instalacji którą wykonuję został uzgodniony ze strażą pożarną pod względem przeciwpożarowym. Tyle, że ja wcześniej sprawdziłem i parę dni wcześniej udowodniłem kierownikowi przebudowy, iż takich uzgodnień w ogóle nie muszę robić, bo nie zmienia się sposób użytkowania obiektu.
    Dlatego cel takiej ekspertyzy jest sprawą kluczową, bo np. do ekspertyzy dla sądu nawet uprawnienia budowlane projektowe nic nie znaczą.

PS. W ogóle to mam wrażenie iż słowo "ekspertyza" zostało w temacie użyte niewłaściwie. Bo do prawdziwej ekspertyzy wymagane są uprawnienia rzeczoznawcy, a nie uprawnienia budowlane elektryczne, a dla sądu status rzeczoznawcy sądowego (przysięgłego).
  • #6 18607593
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    retrofood napisał:
    Bo do prawdziwej ekspertyzy wymagane są uprawnienia rzeczoznawcy, a nie uprawnienia budowlane elektryczne

Jest inaczej.

Prawo budowlane pozwala komuś z uprawnieniami budowlanymi wykonywać ekspertyzy, oceny techniczne, opinie techniczne i inne dokumenty potrzebne np. dla celów kontroli stanu technicznego.
    Rzeczoznawca budowlany i owszem jest nadawanym tytułem dla osób posiadających uprawnienia budowlane, ale zakres jego uprawnień nie znajduje swojego potwierdzenia w zapisach prawa budowlanego.

Dla potrzeb sądu czy nadzoru budowlanego wystarczą dowody w postaci ekspertyz wykonanych przez uprawnionych budowlańców. Natomiast w razie wątpliwości, w sądzie, powoływany jest biegły sądowy, który wyjaśnia wszelkie wątpliwości sądu co do danej sprawy. Biegły nie musi zostać powołany jeżeli istnieję dowody techniczne w postaci np. pomiarów, ekspertyz i opinii.

Ekspertyzy nie może wykonać osoba posiadająca tylko świadectwa kwalifikacji.
    ziemek56 napisał:
    tylko że projektant opracowuje ekspertyzę

Do tego uprawniony jest nie tylko projektant, a i osoba posiadająca uprawnienia budowlane do kierowania robotami budowlanymi.
REKLAMA