logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dźwięk z głośnika w kościele do kamery IP?

Jaro_7777 11 Kwi 2020 11:14 2709 21
  • #1 18607890
    Jaro_7777
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam!

Utworzyłem streeming na YT z kościoła. Użyłem kamery Dahua z wbudowanym mikrofonem i wejściem AUDIO IN.
    Pierwsze próby były z wbudowanym mikrofonem, ale wypadły średnio, następnie użyłem miksera. Do miksera podłączyłem mikrofon, który był w niedalekiej odległości od głośnika. Mikser podłączyłem do kamery przez wejście AUDIO IN - dźwięk jest już lepszy, ale słuchać duże echo.
    Zastanawiam się czy nie można podłączyć bezpośrednio kabla z głośnika do kamery. Jeśli tak, to wystarczy że rozkręcę głośnik, i poprowadzę kabel podłączony do kabli które idą do głośnika - bezpośrednio do złącza kamery AUDIO IN? Czy też musi być to np. przez mikser, czy inną elektronikę?
  • #2 18607945
    Przemek7
    Poziom 19  
    Ocena: 164
    Niech Cię ręka boska broni jeśli nie chcesz odesłać kamery w anielskim orszaku...

Bezpośrednio? W instalacjach nagłośnienia kościołów (radiowęzłów itp.) działają systemy w których sygnał zasilający głośniki ma amplitudy ok 100 V.

Ew. rozkręcając obudowę bezpośrednio z głośników przez układ dopasowania impedancji między głośnikiem a wejściem in kamery.
  • #4 18608278
    Jaro_7777
    Poziom 6  
    Przemek7 napisał:
    Niech Cię ręka boska broni jeśli nie chcesz odesłać kamery w anielskim orszaku...

Bezpośrednio? W instalacjach nagłośnienia kościołów (radiowęzłów itp.) działają systemy w których sygnał zasilający głośniki ma amplitudy ok 100 V.

Ew. rozkręcając obudowę bezpośrednio z głośników przez układ dopasowania impedancji między głośnikiem a wejściem in kamery.

Dlatego właśnie pytam, bo jestem bardziej informatykiem niż elektronikiem, a całą instalację robiłem społecznie - więc trochę metodą prób i błędów :)

Widzę jednak że do podłączenia dźwięku z głośnika muszę poszukać jakiegoś fachowca :)

Może jest tutaj jakiś chętny z Poznania ? :)

Dodano po 1 [minuty]:

Mirek Z. napisał:

W tamtym temacie pytałem o aktywację wejścia audio.. problem się rozwiązał, prawdopodobnie po Sub Stream - od razu tego nie było widać by zadziałało, ale następnego dnia już działało :)
  • #5 19351858
    piotrek_falownik
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam,
    Podpinam się pod temat bo chyba właśnie odesłałem Audio iN na tamtą stronę. Gość od nagłośnienia powiedział, że można tak podłączyć czyli Audio IN do głośnika. Wcześniej sprawdziłem na własnej wieży i pracowało OK. Następnie podłączyłem pod głośniki w kościele i przez chwilę pracowało i przestało :(. Wie ktoś co mogło polecieć? Jest tam jakiś element zabezpieczający? Czy leci raczej jakiś mikroprocesor. Pozostałe funkcje działają bez problemu.

Pozdrawiam Piotr
  • #6 19352200
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    piotrek_falownik napisał:
    Gość od nagłośnienia powiedział, że można tak podłączyć czyli Audio IN do głośnika.

Teraz możesz się domagać od niego zwrotu kosztów naprawy sekcji AUDIO IN kamery. :-)
    Należało użyć konwertera sygnału głośnikowego 100V na liniowy, np https://www.naglosnienie.eu/patl-100-konwerter-100vlinia-p-5823.html
    http://www.mediaav.pl/product/2466/audac-atu-...-sygnalu-instalacji-100v-na-sygnal-linio.html

Pozdrawiam.
  • #7 19353833
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    piotrek_falownik napisał:
    że można tak podłączyć czyli Audio IN do głośnika.
    Można ale zachowując separację i odpowiednio zmniejszając poziom sygnału.
    Wystarczy więc zacząć od jakiegokolwiek transformatora pozyskanego z np. zasilacza 230V/12V (nie impulsowego!) i potencjometru po stronie wtórnej transformatora. Tak przygotowany sygnał można bezpiecznie wprowadzić do wejścia kamerki.
  • #9 19355604
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1232
    Wygląda na to o czym pisałem, w dodatku w ładnej obudowie.
  • #10 19355636
    DjMapet
    Poziom 43  
    Zrobi Ci to praktycznie każdy rozgarnięty elektryk/elektronik - nie musi być specjalistą od instalacji nagłośnieniowych.
    Sam - przy odrobinie umiejętności manualnych/technicznych też zrobisz.
    Na wejście tego "interfejsu" (a raczej konwertera sygnału) podajesz sygnał z zacisków wejściowych transformatora głośnika kościelnego (z tych samych do których jest doprowadzony sygnał z wzmacniacza kościelnego) a do jego ("interfejsu") wyjścia podłączasz żyłę do +, ekran do -, kabla z wtykiem RCA na drugim końcu.
    Jeśli (a pewnie tak jest) kamera ma wejście stereo - czyli dwa gniazda RCA (L i R), to sygnał z wyjścia "interfejsu" trzeba rozdzielić na dwa wtyki RCA.

Pozdrawiam.
  • #11 19355643
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 599
    A tak z innej beczki - nie ma w tej instalacji nagłaśniającej zwyczajnego wyjścia liniowego ?
  • #12 19355651
    DjMapet
    Poziom 43  
    Pewnie jest, ale w wzmacniaczu umieszczonym w zakrystii, lub w okolicach ołtarza a kamera pewnie będzie umieszczona gdzieś w okolicach chóru, więc ciągnięcie kilkadziesiąt metrów kabla niesymetrycznego, nie wpłynie korzystnie na jakość przesyłanego sygnału audio.
    Oczywiście, symetrycznie też da się przesłać sygnał i go zdesymetryzować.

Pozdrawiam.
  • #13 19355739
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Zatem autor powinien to sprawdzić, może odległości nie są zbyt duże.
  • #14 19355766
    DjMapet
    Poziom 43  
    W linii prostej mogą być i nieduże, ale jak się ustali przebieg kabla a później zmierzy długość tego przebiegu, to się może okazać że kabel musi być kilkakrotnie dłuższy, jak taki przeciągnięty w linii prostej. :-)
    Co będzie korzystniejsze, to już musi sprawdzić, rozstrzygnąć i przemyśleć autor podpięty pod ten wątek.

Pozdrawiam.
  • #15 19355880
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    To jest przecież oczywista oczywistość, cokolwiek by to miało oznaczać. Autor musi zmierzyć trasę kabla i podjąć decyzję. Może ten kabel musi być położony na stałe albo może leżeć w linii prostej, tylko podczas transmisji. Może ten kościół to jest ogromna katedra a może mały i kameralny. Może... Na razie to są zgadywanki.
  • #16 19357459
    Jaro_7777
    Poziom 6  
    Witam!

Ostatecznie udało mi się podłączyć dźwięk z głośnika przez ten transmiter. Dźwięk ogólnie jest lepszy, ale „szału” nie ma. Postaram się niedługo podać link do fragmentu nagrania. Drugi problem jest taki że nie słychać organów które nie są podłączone do systemu nagłośnienia :(
  • #17 19358801
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nic nie słychać organ? Kościelne mikrofony ich nie łapią?
    Można by ew zainstalować jakiś mikrofon skierowany w kierunku piszczałek/głośników organ, ale tu już by trzeba użyć miksera z preampem mikrofonowym oraz liniowym, zmiksować organy z sygnałem z podłączonego do głośnika kościelnego konwertera, podbarwić ew. korekcją i z wyjścia miksera podać sygnał do kamery.

Pozdrawiam.
  • #18 19360784
    Jaro_7777
    Poziom 6  
    Same organy słychać, ale jak organista zaczyna śpiewać to je całkowicie zagłusza swoim śpiewem.
    Muszę poeksperymentować z tym dodatkowym mikrofonem i mikserem.
  • #19 19756428
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    Przepraszam że się tak w temat wetnę ale mam właśnie do spięcia audio w kamerze, również w kościele. I teraz tak, kamera ma wejście Audio (1RCA więc mono), za ścianą mam wzmacniacz Rduch MWL-7E, który posiada Record Output (2 x RCA). Jak to połączyć ze sobą? Jakiś przewód 2RCA na 1RCA czy jakieś inne cudo muszę zastosować?
  • #20 19756506
    DjMapet
    Poziom 43  
    To wzmacniacz monofoniczny, więc na obu (białym i czerwonym) wyjściach jest taki sam sygnał, więc możesz go pobrać tylko z jednego, obojętnie którego.

Vytautas_YT napisał:
    kamera ma wejście Audio (1RCA więc mono)

Na pewno jest to wejście audio analogowe a nie koaksjalne? Sprawdź to.

Pozdrawiam.
  • #21 19757098
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    DjMapet napisał:
    Na pewno jest to wejście audio analogowe a nie koaksjalne? Sprawdź to.

W jakichkolwiek notach i instrukcjach tego modelu znalazłem jedynie że posiada wejście mikrofonowe, na samym przewodzie jest opis Audio IN, aczkolwiek RCA jest w kolorze żółtym co mogłoby sugerować koaksjal (choć normalnie są pomarańczowe). Przedzwoniłem więc do wsparcia technicznego dystrybutora i osoba z którą rozmawiałem powiedziała że jest to wejście analogowe.
  • #22 19758056
    DjMapet
    Poziom 43  
    Pisałem byś sprawdził, bo zdziwiło mnie analogowe wejście liniowe mono.
    Mikrofonowych nie realizuje się na złączach RCA, chyba że o czymś nie wiem. :-)

Vytautas_YT napisał:
    RCA jest w kolorze żółtym co mogłoby sugerować koaksjal

Raczej Video/Composite.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system streamingowy w kościele, używając kamery Dahua z mikrofonem i wejściem AUDIO IN. Po próbach z wbudowanym mikrofonem i mikserem, które nie przyniosły zadowalających rezultatów, rozważał podłączenie dźwięku bezpośrednio z głośnika do kamery. Otrzymał ostrzeżenia o ryzyku uszkodzenia kamery z powodu wysokiego napięcia w instalacjach nagłośnieniowych. Zasugerowano użycie konwertera sygnału 100V na liniowy oraz transformatora do odpowiedniego dopasowania sygnału. Użytkownik ostatecznie podłączył dźwięk przez transmiter, co poprawiło jakość, ale nadal występują problemy z nagrywaniem organów. W dyskusji poruszono również kwestie związane z długością kabli i ich wpływem na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA