logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy jeśli gram na zamkniętym laptopie mogę uszkodzić monitor?

12 Kwi 2020 23:42 5226 16
REKLAMA
  • #1 18612751
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18612760
    Grendel
    Poziom 21  
    Ocena: 244
    Witaj.
    Takie grzanie się laptopa nie jest w stanie uszkodzić jego ekranu - ciepło wytworzone w procku, prócz tego że jest wydmuchiwane przez otwór wentylacyjny, unosi się również przez klawiaturę.
    Jest jednak już na tyle rozproszone, że nie nagrzeje matrycy do niebezpiecznej temperatury - oczywiście pomijam przypadek, gdy szwankuje chłodzenie procesora i cały laptop robi się gorący.
  • #3 18612774
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Jaki jest problem, żeby laptop był otwarty, to na pewno mu nie zaszkodzi, a pomoże, wszystko będzie chłodniejsze, będzie dłużej pracował.
  • REKLAMA
  • #4 18613650
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Działający laptop zawsze powinien mieć być "otwarty". Nie wolno pracować inaczej. Może coś się odkleić, a procesor zwalniać, gdy ma za ciepło.
  • #5 18613771
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    W firmie mam laptopa, już kolejnego zresztą, który ma podnoszony ekran tylko w celu kliknięcia "Power", otwarty jest wtedy, jak go biorę do domu i nie chce mi się podłączać monitora. Na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat żadnych problemów z laptopami nie miałem...
    V.
  • #6 18613777
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Można nie zamykać do końca, u mnie ekran się wyłącza, kiedy jest jeszcze ok 2 cm do pełnego zamknięcia pokrywy.
    Mnie nie przeszkadza, a ta szpara ułatwia cyrkulację powietrza znad klawiatury, ciepłe ma gdzie uciec.
  • REKLAMA
  • #7 18613801
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2974
    freebsd napisał:
    Działający laptop zawsze powinien mieć być "otwarty". Nie wolno pracować inaczej. Może coś się odkleić, a procesor zwalniać, gdy ma za ciepło.

Ciekawa teoria, czy może się kolega podeprzeć jakimś manualem?
    Ponad 10 lat mam stację dokującą i dwa monitory. Laptop na stałe zamknięty (naprawdę rzadko potrzebuję trzeciego ekranu) i jakoś się z nim nic nie dzieje. I tak pracuje większość pracowników w firmie, a IT jakoś z tym problemów nie ma.
  • #8 18613828
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    @vorlog @sanfran Dlaczego piszecie o laptopach do zastosowań biurowych skoro Autor posiada sprzęt gamingowy?
    Nowe osiągają naprawdę wysokie temperatury, użytkownicy skarżą się nawet na to że po dłuższym użytkowaniu klawiatura staje się ciepła więc "przykrywanie" go od góry klapą matrycy to średni pomysł. Jeśli jest możliwość by matryca była podniesiona to tak bym zostawił, dodatkowo na matrycy można mieć uruchomiony jakiś program diagnostyczny monitorujący na bieżąco temperatury itp.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18613912
    freebsd
    Poziom 42  
    sanfran napisał:
    Ciekawa teoria, czy może się kolega podeprzeć jakimś manualem?
    To wynika z praktyki, wieloletniej.
  • #10 18614003
    sanfran
    @sosarek, moim skromnym zdaniem laptop gamingowy powinien mieć porządny wentylator. I o ile wlot nie jest niczym zakryty (np trzymanie podczas pracy na kocyku, poduszce) to właściwa temperatura powinna zostać utrzymana.

To jest raz. Dwa, laptop ma czujnik zamknięcia pokrywy i nie sądzę, aby laptop nie był testowany z tego powodu.

Po trzecie ustalmy co to jest wysoka temperatura. Mam na biurku dwa monitory, jedne LCD, drugi stareńki ze świetlówkami. Stoją sobie i świecą. Rożnica po między nimi to 12c.

To jet ten cieplejszy:
    Czy jeśli gram na zamkniętym laptopie mogę uszkodzić monitor?
  • #11 18614020
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-Omen-15-2017-i7-7700HQ-GTX-1060-Max-Q.240164.0.html trochę mocniejszy, ale tego właściwego chyba nie testowali, pod koniec temperatury na otwartej matrycy.
    https://www.notebookcheck.net/HP-Omen-15-i5-8300H-GTX-1050-Ti-FHD-Laptop-Review.318520.0.html ten może bardziej podobny, jakie temperatury osiąga klawiatura?
    Ile byłoby na zamkniętej matrycy?
  • #13 18614076
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    @sanfran Pisałem że się grzeją w #8 :) Zresztą nie dalej jak wczoraj był podobny temat odnośnie temperatur w innym Omenie ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #14 18614120
    sanfran
    Tak, prawda. Ale też mam trochę doświadczeń z przegrzanym sprzętem. Kilka razy udało mi się nie do końca wyłączyć lapka i wpakować go do plecaka, który ma poduszeczki ochronne i przy okazji sporą izolację termiczną.
    A mam w pracy taki wredny program, który jak straci połączanie z serwerem to zużycie procka idzie pod niebiosa. Dość, aby całą baterię wypluć w pół godziny a laptop w torbie jest baaaardzo ciepły (nie mierzyłem, ale oceniam zdrowo ponad 60c). I jakoś nigdy nie narzekałem na wyświetlacz. Obojętnie czy był to DELL D630, E4310 czy obecny E7470.
  • #15 18614389
    freebsd
    Poziom 42  
    W jednej serii DELL'i odklejały się pod wpływem temperatury gumowe nakładki, a to były dobre i wytrzymałe laptopy dla korpo.
  • #16 19850795
    markow1979
    Poziom 1  
    Witaj
    Ja mam della inspiriona taki tablet z klawiaturą. Ekran dotykowy a więc szyba. Trzymałem go zamkniętego przez prawie 5 lat. Nie jest to sprzęt gamingowy. Używany do standardowych działań. Teraz przekazałem go córce i po dokładnym przeglądzie okazało się że wewnątrz ekranu powstała (prawdopodobnie od ciepła linia taka jak przejedziesz nożem do cięcia szkła po szkle). Po przejechaniu palcem po ekranie rysa jest nie wyczuwalna ale jest widoczna. Ewidentnie widać że jest od środka. To jest efekt złej cyrkulacji powietrza. Nie wiem czy to wina danego modelu ale przewiduje że gamingowy da więcej ciepła i ekran szybciej padnie.
  • #17 19850826
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    markow1979 napisał:
    To jest efekt złej cyrkulacji powietrza. Nie wiem czy to wina danego modelu ale przewiduje że gamingowy da więcej ciepła i ekran szybciej padnie.

To nie do tego - matryca lcd nie potrzebuje żadnej cyrkulacji powietrza, a to co czym piszesz to wadliwa matryca - takie linie pojawiają się ostatnio dosyć często na matrycach lcd
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię potencjalnego uszkodzenia ekranu laptopa HP Omen 15-ce008nw podczas grania z zamkniętą pokrywą. Użytkownicy zgodnie stwierdzili, że ciepło generowane przez laptop nie jest wystarczające, aby uszkodzić matrycę, pod warunkiem, że wentylacja jest odpowiednia. Wskazano, że otwarty laptop lepiej odprowadza ciepło, co może wydłużyć jego żywotność. Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami z innymi modelami, podkreślając, że długotrwałe zamykanie laptopa może prowadzić do problemów z cyrkulacją powietrza, co w skrajnych przypadkach może wpływać na ekran. Wskazano również na znaczenie dobrego chłodzenia w laptopach gamingowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA