logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vw golf 4 1.9tdi ALH - Brak informacji z zestawu wskaźników

Mass_007 19 Kwi 2020 12:15 2310 15
REKLAMA
  • #1 18629813
    Mass_007
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Vw golf 4 1.9tdi ALH - Brak informacji z zestawu wskaźników
    Witam. Pacjent golf 4 1.9tdi ALH przy przekręceniu na zapłon nie ma żadnych kontrolek na liczniku jedynie świeci się od akumulatora przebieg pokazuje godzinę również zegary podświetlają się po włączeniu świateł a po podpięciu do kompa tylko możliwość połączenia się z silnikiem i taki błąd jak na załączonym zdjęciu przy próbie kasowania powraca. Co może być przyczyną braku informacji z tablicy wskaźników? Bezpieczniki wszystkie sprawdzone kontrolką przekaźniki słychać jak się załączają ale nie słychać pompy paliwa choć przekaźnik od niej załącza się na chwilę i rozłącza kostka stacyjki też sprawdzona gdzie szukać przyczyny może ktoś pomoże bo już mi ręce opadają i nie wiem gdzie szukać przyczyny
  • REKLAMA
  • #2 18630375
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4237
    Pompy paliwa elektrycznej nie ma. Dwie opcje uszkodzony licznik lub emulator immobilisera. Licznik można spróbować przelutować. W liczniku siedzi immo więc przy podmianie trzeba komplet startowy kupić.
  • #3 18630442
    Mass_007
    Poziom 9  
    Właśnie rozebrałem licznik i ktoś był już tam i przelutowywał piny pewnie się rozsypał doszczętnie tak że pozostaje kupić nowy licznik oprócz licznika co będzie jeszcze potrzebne? Dodam że immo jest przy kierownicy i transponder w kluczyku siedzi

Dodano po 3 [minuty]:

Vw golf 4 1.9tdi ALH - Brak informacji z zestawu wskaźników
    Tak wygląda licznik widać ewidentnie ślady lutowania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18630482
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4237
    Licznik plus sterownik silnika plus kluczyk aby pestka immo była
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18630571
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3277
    Mass_007 napisał:
    Wystarczy tylko go od nowa przelutować czy coś przerobić?

Od ponownego przelutowania WSZYSTKICH punktów należy rozpocząć reanimację licznika.
    Następnie wszystko zależy od tego, jakie "narzędzia" posiadasz ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18630651
    Mass_007
    Poziom 9  
    Narzędzi mam sporo a jeśli coś będzie trzeba dokupić to nie będzie problemu spróbuję go przelutować ale też jutro wybiorę się na zaprzyjaźniony szrocik gdzie pożyczę taki zestaw startowy jeśli będzie wszystko działać to kupię a ten najwyżej zostanie na czarną godzinę 🙂 a jeśli chciał bym żeby był fis to jakiego licznika szukać?
  • Pomocny post
    #8 18630696
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 164
    Odczytywanie wersji FIS i IMMO po numerze zegarów:
    Przykłądowy numer
    1J0 920 826 C
    __w_____xy_z

w:
    -0 zwykłe tarcze
    -5 tarcze Sport Edition

x:
    -2 1/2 FIS
    -4 pełny FIS

y:
    -2 IMMO2
    -5 IMMO2
    -6 IMMO3

z:
    - bez literki licznik do 220 km/h benzyna
    - A licznik do 260 km/h benzyna
    - B licznik do 220 km/h diesel
    - C licznik do 260 km/h diesel
    Link
  • REKLAMA
  • #10 18634782
    M.R-V4
    Poziom 24  
    VAG Eeprom programmer, Vag tacho.
  • #11 18635047
    Mass_007
    Poziom 9  
    Vag eeprom nie chce połączyć się czy to może być wina kabla? bo posiadam tylko kabel HEX-CAN na atmedze z RossTecha. Pobrałem i zainstalowałem też VAG Tacho może on się połączy ale sprawdzę to dopiero wieczorem
  • #12 18635116
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3277
    Mass_007 napisał:
    Vag eeprom nie chce połączyć się czy to może być wina kabla?

Oczywiście, że tak.
    To nie polega na tym , że "ściągniesz z Chomika" program i użyjesz dowolnego interfejsu ...
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18635336
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Mass_007 napisał:
    Vag eeprom nie chce połączyć się czy to może być wina kabla?

Na tym z Ross-Tech-a nie pójdzie, u mnie śmiga na zwykłym VAG KKL z chipem FT232BM.
  • #14 18635355
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5054
    Jak masz kupiony taki sam licznik to przelutuj pamięć ze starego do nowego i powinno być ok.
    Słabej jakości zdjęcie ale pamięć widać chyba na górze po prawej - obudowa SOP8.
  • #15 18664928
    Mass_007
    Poziom 9  
    Vw golf 4 1.9tdi ALH - Brak informacji z zestawu wskaźników Vw golf 4 1.9tdi ALH - Brak informacji z zestawu wskaźników
    Zakupiłem taki kabel z programem VagCommander 1.4 Full i nie chce mi się połączyć z autem dodam też że program który był na płycie jest z wirusem i nie mogłem go naprawić więc pobrałem z chomika zainstalowałem i przy próbie połączenia nie łączy wogóle co może być przyczyną? Próbowałem na kilku programach ale bez skutku

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem braku informacji na tablicy wskaźników w VW Golfie 4 1.9 TDI ALH. Użytkownik zauważył, że przy włączonym zapłonie nie świecą się kontrolki, a jedynie podświetlenie zegarów. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego, możliwe było jedynie połączenie z silnikiem, a błąd związany z licznikiem nie znikał. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być uszkodzony licznik lub emulator immobilizera. Po rozebraniu licznika stwierdzono wcześniejsze naprawy lutownicze, co skłoniło do zakupu nowego licznika. Wskazano, że do reanimacji licznika konieczne jest przelutowanie wszystkich punktów oraz posiadanie odpowiednich narzędzi. Użytkownik nabył nowy licznik i próbował połączyć się z nim za pomocą programów diagnostycznych, jednak napotkał problemy z połączeniem. Ostatecznie wymiana licznika i przepisanie immo rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA