logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator czasowy do częstego włączania cyrkulacji co 15-30 min?

witus83 23 Kwi 2020 23:33 3210 4
REKLAMA
  • #1 18642366
    witus83
    Poziom 2  
    Poszukuję programatora czasowego który umożliwi włączenie zasilania np co 15-30 min na 5 min.
    Większość programatorów ma kilkanaście programów włącz/wyłącz a w ujęciu dobowym takich wysterowań powinno być kilkadziesiąt.

Zna ktoś może takie cudo?
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18642403
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1569
    Jasne, u chińczyka kupisz wszystko.
    Tu masz opis modułu, który może włączać się raz na kilka dni, albo x razy na godzinę. 5 minut co pół godziny to pestka, wybierasz czas włączenia i czas wyłączenia.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3485807.html
    Wersja z przekaźnikiem też jest dostępna, ale nie napisałeś jaki odbiornik chcesz podłączyć :-)
  • REKLAMA
  • #3 18643773
    witus83
    Poziom 2  
    Potrzebuję podłączyć pompę cyrkulacji i myślałem o programatorze w gniazdko np. takim które komunikuje się po WiFi ale nie wiem czy którys z tych programatorów ma taką opcję że uruchomienie co 15 min na 5 min
  • REKLAMA
  • #4 18643937
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1976
    WiFi? Do cyrkulacji?

Może najprościej zastosować czujkę ruchu? Są bezprzewodowe. np. AURATON PIR
    Montujesz np. w łazience i z automatu masz, że np. w nocy pompa nie działa.

Pytanie czy to w domu czy w budynku wielorodzinnym lub biurowym?

Programator do gniazdka nawet dobowy będzie miał cykle co 15 min
    Elektroniczny raczej nie będzie miał tyle punktów załączania.

Najlepszym rozwiązaniem będzie Przekaźnik czasowy F&F PCU-504

Zaprogramujesz czas pracy i czas przerwy i będzie on powtarzał to ciągle aż odłączysz zasilanie.

Pytanie jakie masz urządzenia grzewcze. Jakiś kocioł? Solary?
    Może, któryś ze sterowników ma opcję sterowania cyrkulacją.
  • #5 18650110
    witus83
    Poziom 2  
    Montowanie czujki ruchu to już trochę zabawy. Trzeba by jakoś ciągnąć kable. Programator wydaje się prostszy w instalacji.
    W domu mam piec de dietrich modulens 25 i na pewno ma on jakieś podłączenie do listwy dla pompy obiegowej cwu ale nie zagłębiałem się w szczegóły. Nie wiem czy jest to spięte jakoś z czujnikiem czy pompa pracuje non stop.
    Programatory mechaniczne mają cykle 15 min ale minimalny czas włączenia to 15 min. Więc byłoby 15/15. Cyrkulacja powinna chodzić max 5 min co 15 min i tego już sterownik mechaniczny nie ogarnie.
REKLAMA