logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system automatyki budynkowej wybrać na szkolenie?

Radidi 06 Maj 2020 14:18 1044 5
REKLAMA
  • #1 18673347
    Radidi
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Cześć wszystkim !

Chciałbym poszerzyć swoją wiedzę i zapisać się na szkolenie/kurs pod kątem instalatorstwa "intelegentnego domu".
    Czy macie do polecenia system, którego najlepiej byłoby się nauczyc?

Z góry dziękuje za odp ;)
  • REKLAMA
  • #2 18673446
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    To nie takie proste... Systemów jest wiele i trudno wskazywać który najlepiej poznać - a właściwie to najlepiej poznać wszystkie popularne :).
    Każdy ma swoje zalety i wady, a Klienci swoje preferencje.
    Jeśli chcesz tylko instalować - to masz w instrukcjach obsługi potrzebne informacje. Ale jeśli chcesz projektować czy dobierać urządzenia to już warto poznać wiele systemów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18674019
    Radidi
    Poziom 6  
    Bardziej chodzi mi o projektowanie / dobieranie odpowiednich podzespołów. Chciałbym do "zwykłych" instalacji elektrycznych w domkach jednorodzinnych dorzucać rozwiązania automatyki budynkowej, nie tylko rolety z sterowaniem przez telefon, ale juz coś bardziej złożonego ;)
  • REKLAMA
  • #4 18674079
    sk1977
    Spec od komputerów
    Zacznij od wymyślenia co byś chciał uzyskać - na początek jeden element - np. sterowanie oświetleniem.
    Potem poczytaj na ile sposobów można to rozwiązać, jakie są wady, zalety różnych systemów.
    Np. prosty przykład na początek - chcesz sterować 10 lampami w domku jednorodzinnym. Masz instalacje starego lub nowego typu (wybierz sobie na potrzeby przykładu). Sterowanie klasyczne (wymagające ręcznego użycia włącznika na ścianie), głosowe, zdalne przez aplikacje. Zaproponuj użyteczne automatyzacje.
    Zobaczysz ile kwestii do przemyślenia się pojawi - i może znajdziesz sposób na ich rozwiązanie - a to będzie lepsze niż kurs :).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18674169
    Radidi
    Poziom 6  
    Pewne wyobrażenie tego wszystkiego mam. Chodzi mi o takie rozwiązanie, że na głownym panelu w domu, lub na aplikacji telefonu mam do wyboru dane nastawne konfiguracje:
    - 1 z nich to "noc", kilkając w to żaluzje idą w dół, zapala się odpowiednie światło itp.
    - 2 z nich to "praca", kilkam, tak samo odpowiednie światło się zapala, z gniazdek działa jedynie lodówka,piec, wifi, kamery itp.

No i wiadomo, żeby można było sterować wszystkim osobno bez tych konfiguracji.

Zastanawia mnie 1 rzecz, jak to jest z danymi obwodami, wszystkim tym co chce sterować, muszę pociągnąć osobny przewód prosto do tablicy sterującej ( do danego modułu ) i teraz moje pytanie, czy przewód idzie prosto do sterownika, a z sterownika idzie na bezpiczenik, czy w ogóle rozwiązywane jest to w inny sposób.
  • #6 18674387
    sk1977
    Spec od komputerów
    Tu może być sporo rozwiązań. Poza kablowymi masz np. RF, WiFi, Zigbee. Można to zrealizować na wiele sposobów.
    Jeśli chcesz puszczać na kablach to wybierz jakiś system i zastosuj się do niego. Jeśli chcesz mieć aplikacje to telefonu raczej kablem nie będziesz podłączał - czyli już przynajmniej częściowo wychodzimy poza czysto "kablowy" system.
    Jeśli chcesz Zigbee i rozsądne koszty - zobacz w miarę nowe urządzenia Tuya oraz Xiaomi - tu uwaga na kompatybilność urządzeń.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA