logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

Noob97 30 Maj 2020 21:56 4200 55
Najlepsze odpowiedzi

Jakie mam prawa, gdy dostawca internetu radiowego sprzedaje mi 10 Mb/s, a łącze działa skrajnie źle i czy mogę zmusić go do poprawy usługi lub inwestycji w sprzęt?

Najpierw sprawdź dokładne zapisy umowy: jeśli masz tylko „do 10 Mb/s”, to nie masz gwarancji stałych 10 Mb/s, a kluczowe jest też, czy ta prędkość dotyczy całej sieci czy tylko styku z operatorem [#18729083] Masz jednak prawo do reklamacji na piśmie, bo umowę chroni Prawo telekomunikacyjne; przy niedziałającej usłudze możesz żądać bonifikaty w abonamencie za każdy dzień awarii, a także kary umownej, jeśli jest przewidziana, przy czym nie powinna być ona niższa niż 1/30 abonamentu za dzień [#18729158] Jeśli operator nie spełnia zapisów umowy, możesz zgłosić sprawę do UKE, UOKiK albo rzecznika konsumenta i rozważyć rozwiązanie umowy [#18729083][#18729158] Nie da się go „zmusić” do inwestycji w lepszy sprzęt; może to zrobić tylko z własnej decyzji albo pod presją odpływu klientów i konkurencji [#18729083] W praktyce wątek pokazał też, że warto równolegle szukać alternatywy, bo testy LTE na Orange/T-Mobile dały dużo lepsze wyniki niż radiówka, ale wymagały odpowiedniego routera i anteny zewnętrznej [#18731174][#18735768]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 18728771
    Noob97
    Poziom 3  
    Ocena: 36
    Witam,
    mam pewien problem z internetem. Problem nie pojawił się wczoraj ani rok temu tylko trwa od bardzo dawna. Niestety wybuch epidemii spowodował, że chyba będę musiał w końcu coś z tym zrobić. Przede mną sesja i zdalne egzaminy na które nie dam rady się połączyć. Nie wspomnę już o jakiejkolwiek pracy z użyciem internetu.

A więc tak, mieszkam sobie w małej miejscowości 30km od miasta. Od jakichś 15lat jest tu możliwość posiadania tylko i wyłącznie internetu radiowego. Najpierw był jeden dostawca który robił co chciał, potem pojawił się drugi. Internet od pierwszego dostawcy nie działał praktycznie w cale. Zazwyczaj był wyłączony tak przez połowę tygodnia. Po pojawieniu się drugiego dostawcy większość mieszkańców stopniowo przechodziła na tą drugą radiówkę i ja również... Na początku było super, z biegiem czasu co raz gorzej. Nie znam się na sieciach ale jestem w stanie wywnioskować, że dostawca ewidentnie oszczędza na sprzęcie... Internet działał idealnie w nocy bez żadnego laga, ale w ciągu dnia kiedy ludzie wchodzili (najgorzej wieczorem) to była tragedia. Z tego powodu od bardzo dawna z racji tego że studiuję i potrzebuję szybkiego łącza do nauki, mam odwrócony tryb życia. Chodzę spać o 10 rano i wstaję wieczorem. Internet zaczyna działać od godziny 24:00. Przez cały dzień nie da się obejrzeć nawet filmiku w 144p na yt, bo tak zacina. Płacę za internet 50zł za 10Mb/s O_O Podczas gdy 24/7 mam tej prędkości jakąś 1/10.
    Niełatwo się domyślić że walczyłem już z dostawcą, ale rozmowy z nim zawsze kończą się tak samo: "niedługo będziemy zakładać światłowód", "to nie nasza wina tylko zagranicznych serwerów", "mieliśmy awarie", "pogoda uniemożliwia dostanie się do nadajnika" i tego rodzaju bzdury. Powtarzam że ten człowiek aktualnie ma tutaj monopol i nie mam możliwości zmienić na inny internet. Jakieś internety pakietowe np. z plusa nie działają dobrze. Mimo że mam full zasięg LTE, to jest ta sama sytuacja. W nocy działa a w dzień nie.

Ostatnio się pogorszyło ponieważ internet nie działa nawet w nocy... Głównym problemem internetu jest skaczący "packet lost" (nawet do 90%) oraz skaczący ping (do kilkutysięcy). Nie ma nawet minuty kiedy ten internet działa stabilnie. Po prostu teraz jest totalna masakra. Nie da się tego używać. Kiedy coś pobieram to "packet lost" z automatu wskakuje na kilkadziesiąt procent.

I teraz pytanie do forumowiczów. Planuję złożyć wizytę temu Panu i wytoczyć wojnę, tylko niestety nie za bardzo wiem w jaki sposób z nim rozmawiać i czy wgl mam jakieś prawa? Czy od strony prawnej ten Pan może w sposób jawny kroić ludzi na hajs w ten sposób? W umowie mam napisane że płacę za 10Mb/s, których i tak nie mam, ale czy jest jakieś zabezpieczenie przed ciągłością? Czy ten Pan może sobie regulować tą prędkością jak mu się podoba i ja nie mogę nic z tym zrobić? Jakich argumentów powinienem używać podczas rozmowy z nim? Czy jako klient zobowiązany umową mogę go niejako "zmusić" do zainwestowania np. w lepszy sprzęt do nadawania sygnału?

Z poważaniem,
    zmęczony student
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18729083
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8263
    Witaj.
    Noob97 napisał:
    Planuję złożyć wizytę temu Panu i wytoczyć wojnę, tylko niestety nie za bardzo wiem w jaki sposób z nim rozmawiać i czy wgl mam jakieś prawa?

Kolegi prawa oraz obowiązki dostawcy powinny być wyraźnie określone w umowie między Wami zawartej.
    Noob97 napisał:
    Czy od strony prawnej ten Pan może w sposób jawny kroić ludzi na hajs w ten sposób?

Nie znając zapisów umowy nie można tego określić.
    Noob97 napisał:
    W umowie mam napisane że płacę za 10mb, których i tak nie mam, ale czy jest jakieś zabezpieczenie przed ciągłością?

Proszę zwrócić uwagę na dwie kwestie:
    - czy zapis gwarantuje 10Mbps (zakładam, że o Mb/s chodzi, nie o MB/s ani o mb - czyli megabity na sekundę, nie megabajty na sekundę ani metry bieżące). Najczęściej przy tego typu umowach "prędkość internetu" jest prefiksowana malutkim słówkiem "do", a więc do 10 Mb/s to nie jest gwarantowane 10 Mb/s.
    - czy zapis gwarantuje, że te 10 Mb/s uzyska Kolega do serwera X zlokalizowanego gdziekolwiek na świecie, czy operator jest w stanie zapewnić taką prędkość jedynie na styku własnej sieci z resztą świata?
    Noob97 napisał:
    Czy ten Pan może sobie regulować tą prędkością jak mu się podoba i ja nie mogę nic z tym zrobić?

Jeśli nie ma Kolega gwarantowanych prędkości to Pan może (mimo że nie powinien), a Kolega może rozwiązać umowę z tym Panem. Bądź może Kolega dopytać się w UOKIK lub wcześniej u rzecznika konsumenta, co najlepiej zrobić. Po przeanalizowaniu umowy będą w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie.
    Noob97 napisał:
    Jakich argumentów powinienem używać podczas rozmowy z nim?

Wszystko zależy od tego, czy łamie zapisy umowy, czy też nie.
    Noob97 napisał:
    Czy jako klient zobowiązany umową mogę go niejako "zmusić" do zainwestowania np. w lepszy sprzęt do nadawania sygnału?

Mając jakąś wiedzę na ten temat może Kolega zasugerować, a dostawca może to olać lub przyjąć do wiadomości. Niestety nie ma żadnego obowiązku, aby inwestować w swoją infrastrukturę. Dopiero odpływ klientów lub konkurencja sprawi, że może zacznie coś inwestować (tyle że wtedy będzie już za późno).

Na miejscu Kolegi rozejrzałbym się za alternatywą w postaci LTE, ale nie Plusa, bo ten operator nie jest kojarzony z najlepszą infrastrukturą, jaką można sobie wyobrazić (mowa o 3G/4G) - tu ustępuje pozostałym graczom na rynku. Na podstawie samego Plusa nie warto zakładać, że ogólnie LTE będzie działać źle. W odpowiednim dziale na tym Forum (dotyczącym Internetu mobilnego) może Kolega podać swoją zgrubną lokalizację (miejscowość, ulica, lub w przypadku bardzo małej miejscowości sama miejscowość będzie wystarczyć) i osoby wymiatające w temacie będą w stanie Koledze zasugerować, jakiego operatora usługi warto sprawdzić i ewentualnie jakiego sprzętu użyć. Myślę, że w przypadku Kolegi sytuacji warto się przynajmniej rozeznać w tym temacie. Być może będzie warto zmienić dostawcę, być może jeśli te światłowody w końcu położy będzie warto do niego wrócić. Ale jak teraz robi lipę - to raczej warto się rozglądać za alternatywą.
  • Pomocny post
    #3 18729109
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5784
    Klasyka tematu, uryniarz wmówił miejscowym ze tylko on jest w stanie świadczyć tam usługę a ci łykają te bzdury jak pelikany. No i z góry przekreslaja dostęp po LTE bez wykonania testów, operatorów mamy czterech a nie tylko Plusa więc jest w czym wybierać choć i Plusa bym od razu nie skreślał, jaka to miejscowość?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 18729158
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Masz umowę, dodatkowo chroni Cię prawo, w tym ustawa Prawo Telekomunikacyjne. Ustawa jest zawsze ważniejsza niż zapisy w umowie i daje Ci prawo do reklamacji. W umowie masz zapisy o przepustowości maksymalnej (u Ciebie to 10Mbps) i typowej (tej nie znamy, ale standardowo zakłada się, że nie powinna być mniejsza niż połowa przepustowości maksymalnej).
    Ja bym to robił tak:
    - telefon, a potem reklamacja na piśmie, że usługa nie działa. Za każdy dzień niedziałania należy Ci się bonifikata w abonamencie w wysokości 1/30 kwoty abonamentu.
    - oprócz bonifikaty w abonamencie należy Ci się od operatora kara umowna. Ta powinna być określona w umowie, ale zgodnie z prawem nie może być mniejsza niż 1/30 abonamentu za każdy dzień niedziałania usługi.
    Czyli za każdy dzień niedziałającej usługi możesz uzyskać 1/30+1/30=2/30 abonamentu. Kasa to jedyne co wpłynie na takiego operatora. O szczegóły dopytałbym się w UKE oraz UOKIK.
    Jak operator będzie stratny na kasie, to da Ci wyższe priorytety na łączach i może jakoś będzie. Ewentualnie będzie chciał się pozbyć klienta i to on rozwiąże umowę, bez kar dla Ciebie.

Co do operatorów mobilnych. Akurat Plus ma często przeciążone nadajniki, choć gdyby Ci się udało korzystać z pasma 2600TDD to jest bezkonkurencyjny (mało klientów ma zgodne modemy), jednak operatorów jest czterech a nie jeden ....
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18730698
    Noob97
    Poziom 3  
    matek451 napisał:
    Klasyka tematu, uryniarz wmówił miejscowym ze tylko on jest w stanie świadczyć tam usługę a ci łykają te bzdury jak pelikany. No i z góry przekreslaja dostęp po LTE bez wykonania testów, operatorów mamy czterech a nie tylko Plusa więc jest w czym wybierać choć i Plusa bym od razu nie skreślał, jaka to miejscowość?

Województwo: świętokrzyskie
    Gmina: Kije
    Miejscowość: Włoszczowice
    (Jeśli ktoś wiedziałby jak to sprawdzić to mogę tylko wspomnieć że w miejscowości "Obice" która jest jakieś 5km od mojej jest antena jakiegoś operatora, kiedyś to była Era więc teraz prawdopodobnie T-mobile. Tylko że z Ery już też kiedyś korzystałem i nie wiem czemu ale nie miałem dobrego zasięgu)

Jeśli chodzi o LTE to miałem też kiedyś umowę z PLAY no i tam była kompletna tragedia. W plusie mam bardzo dobry zasięg, internet działał przed tą całą epidemią też bez tragedii. Od jakichś 2 miesięcy ten internet z plusa działa tak jak ta radiówka, może odrobine lepiej.

//Spróbuję znaleźć umowę i dowiedzieć się jak dokładnie to wygląda

Dodano po 54 [minuty]:

Tak wygląda umowa:

Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

Tam jest 5Mb/s w umowie (umowa z przed 6 lat) ale aktualnie mam 10Mb/s, bo on zlikwidował te pakiety. Zostały tylko 10 i 15 Mb/s i automatycznie mnie przeniósł na ten 10Mb/s
  • Pomocny post
    #6 18731174
    matek451
    Poziom 43  
    Zastanawiające po co wiążesz się z uryniarzem skoro od lat jest zasięg wszystkich 4 operatorów, najlepszy oczywiście w PLAY, Z BTS-a 5GR Kije z agregacją 4 pasm LTE, potem operatorzy NetWORKS z BTS-A Orange w agregacji LTE2600+1800+800 w KIJACH na których wisi też najsłabszy operator w tej okolicy czyli Plus mający tylko LTE1800+900. W Play z tej stacji można oczekiwać wysokich prędkości na 3 pasmach pojemnościowych LTE. W Plusie bez anteny zewnętrznej to mozesz mieć słaby zasięg na pseudo LTE900, które z reguły jest zapchane na amen. Twoje doświadczenia z mobilnym bez żadnego znaczenia, wymagany jest odpowiedni sprzęt i antena zewnątrzna, jaki masz do Plusa?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18731212
    Noob97
    Poziom 3  
    Mogę zakupić startówkę z PLAY'a i zrobić test ponownie.

Mój sprzęt to galaxy S7 i usb tethering O_O

Jakiego typu antene musiałbym zakupić? Czy kolega może dać jakiś przykład? Anteny / ewentualnego routera / modemu? Router mam tylko chyba nie mogę tam wpakować karty sim.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18731235
    matek451
    Poziom 43  
    Testy robisz na S7 i kartach operatorów na zewnątrz i pokazujesz screeny z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=en_US i speedtest. W Play bierze się abonament ze sprzętem za śmieszną kasę, jedyny wybór to B818. Skoro masz Plusa to pokaz testy na jego karcie z tej aplikacji i speedtest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18731325
    Noob97
    Poziom 3  
    A więc tak, to są screeny z aplikacji jak wyszedłem na zewnątrz:
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

A tutaj 2 screeny z mojego pokoju który jest na 2 piętrze (w moim pokoju złapałem chyba lepsze LTE niż na zewnątrz?) (speedtest wykonany na komputerze po USB tetheringu):
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

Zapomniałem zrobić speedtestu na zewnątrz więc wróciłem tam po kilkunastu minutach. Wynik speedtest różni się od tego który dostałem na komputerze, dlatego że po prostu robi się co raz później i ten internet zaczyna działać coraz lepiej.
  • #10 18731387
    matek451
    Poziom 43  
    Zgodnie z przypuszczeniami czyli dno i metr mułu w wykonaniu Plusa, na zewnątrz słaby sygnał na zasięgowym LT900, pasmo 5MHz więc z załozenia wolne i zatkane, wewnątrz do niego agregacja LTE1800 z BTS-a Kije ze szczatkowym sygnałem, oczywiście to nie ma prawa działać prawidłowo, to PLUS i na LTE1800 pewnie jeszcze jakoś zipie ale parametry sygnału na 1800MHz są kiepskie a mozliwe ze i to pasmo też zapchane ale to i tak nie jest operator na twoją lokalizację.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18731470
    Noob97
    Poziom 3  
    Jeszcze jedno pytanie, jakiego rodzaju startówki powinienem kupić? Czy mają to być jakieś specjalne stricte internetowe? Czy to nie jest istotne jaka to jest karta sim, byleby tam było pare GB internetu żeby zrobić test?
  • #12 18731492
    matek451
    Poziom 43  
    Do PLAY kupujesz kartę internetową z taryfą Internet na kartę w Play , taką za 5 zł https://allegro.pl/oferta/starter-play-internet-5zl-7-gb-na-start-9040000938 z 7GB lub za 9 zł z 10GB a taka z 30GB kosztuje 19 zł. Do Orange karta z taryfą FREE https://allegro.pl/oferta/starter-orange-free-5-zl-6-gb-8013764337 a do T-mobilke starter internetowy https://allegro.pl/oferta/starter-t-mobile-5-okazja-internet-do-111gb-9231520590 , oczywiście linki jako przyklad wygladu starterów a kupisz gdzie chcesz i oczywiście od razu rejestrujesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18733107
    Noob97
    Poziom 3  
    Normalnie masakra w 3x sklepach jakieś pustki O_O
    Udało mi się tylko starter z Tmobile wyrwać:

Ok a więc tak. To są wyniki jak wyszedłem na zewnątrz (to 2100 udało mi się złapać tylko chwilowo jak krążyłem wokół domu). Generalnie ani razu nie udało mi się złapać LTE.
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

Takie coś złapałem w moim pokoju:
    Spoiler:

Jak widać moje pesymistyczne podejście do internetu mobilnego może być trochę uzasadnione :(
    Dziwne jest to że na mapie zasięgu T-mobile jest informacja że cała moja miejscowość jest pokryta zasięgiem LTE -.= więc takie trochę oszustwo.
    Spoiler:

No nic rozumiem że T-mobile totalnie odrzucamy?
    Jutro chyba podskoczę do miasta na chwilę i kupię jeszcze tą startówkę z playa i z orange.
  • #14 18733140
    matek451
    Poziom 43  
    W T-mobile niektóre karty nie mają dostępu do LTE, trzeba dzwonić do BOK. 3G na UMTS900 z Obic, sygnał słaby jeszcze gorszy na UMTS 2100 ze Staniowic.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 18733145
    Noob97
    Poziom 3  
    Jest informacja na pudełku "Karta wspiera technologię LTE 4G"
  • Pomocny post
    #16 18733199
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Z Orange możesz kupić jakikolwiek starter "na kartę" i zmienić od razu taryfę na Orange FREE na kartę (przez SMSa).
  • #17 18735282
    Noob97
    Poziom 3  
    Ok dorwałem kartę z Orange i Play. Niestety już mnie zirytował ten pustostan na tych stacjach i wziąłem startówkę z Play taka jaka była O_O
    W Orange mam taryfę Orange Free więc się zgadza. W Play niestety kupiłem kartę "telefoniczną". Z tego co mi wyjaśnili na infolinii to karty "telefoniczne" nie mogą łączyć się z antenami które przeznaczone są do kart "internetowych".
    W miejscowości "Górki" jest chyba ta antena z Play o której kolega mówił, że niby najlepszy zasięg. Na infolini mi powiedzili że ta antena jest nakierowana w innym kierunku i u mnie będzie słaby zasięg raczej. Tak czy inaczej jutro kupie jeszcze jedną kartę na 100% do internetu żeby to mieć już wszystko sprawdzone.

Orange
    Startówka:
    Spoiler:

Wyniki (na zewnątrz):
    Spoiler:

wow O_o nigdy tu nie widziałem 2 cyfrowego downloadu

Play
    Startówka:
    Spoiler:

Wyniki (na zewnątrz) (ustawienia sieci domyślne ---> Play łączył się z anteną Orange i był limitowany na 3mb/s)
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

Po wykonaniu telefonu na infolinie w ustawieniach sieci ustawiłem na sztywno połączenie do anteny dla tych kart internetowych. Niestety nie mogłem wykonać speedtesta bo danych pakietowych nie dało się włączyć --> automatycznie przeskakiwało mi na Orange wtedy. Chyba potrzeba karty internetowej żeby faktycznie użyć tego internetu. Aczkolwiek zasięg sprawdziłem:
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

łapało mi różne pasma jak widać, ale zasięg bardzo niestabilny, zmieniały się te pasma bardzo często

U mnie w pokoju jak próbowałem się połączyć na siłę z tą anteną PLAY to nawet jej nie wykrywało:
    Spoiler:
  • #18 18735379
    matek451
    Poziom 43  
    No i jakie wnioski i wrażenia? Napisałem że ten uryniarz robi z was idiotów a testy LTE to potwierdziły, ORANGE to BTS Obice na LTE1800 nawet dajny sygnał a na stacji jest jeszcze przecież LTE2600 i LTE800 tak samo w Kijach. Ale ogólnie z tego kierunku gorszy zasięg bo w PLAY nie łączysz się głównie z Kijami a tylko ze Staniowcami ale z anteną zewnętrzną moze być lepiej. W T-mobile masz do dyspozycji te same BTS-Y NetWorks co z Orange. Ogólnie masz dostęp do szybkiego LTE-A u 3 operatorów a uryniarz może swój internet w d.. sobie schować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #19 18735446
    Noob97
    Poziom 3  
    No ja to jestem w ciężkim szoku tym speedtestem z Orange... Nie sądziłem że internet pakietowy może coś takiego wycisnąć i to na małej wsi oddalonej od aglomeracji. Dociągnę jeszcze te "badania" do końca i zrywam umowę z oszustem :)

Jeszcze mam takie pytanie. Czy np. jeśli zdecydowałbym się na Orange. To skoro Orange jest właścicielem tego nadajnika to czy mogę np. wybrać sobie jakąś "podsieć" która należy do Orange?

Dajmy na to, plus ma swoją anteną, mam do niej dobry zasięg ale oferta w Plusie mi nie pasuje. Dlatego wybieram "lajtMobile" który jest podsiecią Plusa ale ma fajne oferty bez limitu czasu. Czy taki internet na karcie sim z lajtMobile będzie miał takie same "priorytety" do tej anteny Plusa jak karty sim Plusa?

Czy po prostu powinienem zapomnieć o tych podsieciach i koncentrować się tylko i wyłącznie na Plus / Play / Orange / T-Mobile
  • #20 18735580
    matek451
    Poziom 43  
    W Orange mozesz skorzystać z oferty nju ale jest bez sprzętu, ale optymalny wybór to abonament dla indywidualnych 250GB za 60 zł na m-c i do tego B818 w ratach 24x20=480 zł, to obecnie najlepszy router do LTE. A co do prędkości to sprawdź Play ale pod tymi stacjami bazowymi , maja agregację 4 pasm i prędkości ponad 100 Mb/s to żadna sztuka, ja z takiego osiągam nawet ponad 200Mb/s.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 18735607
    Noob97
    Poziom 3  
    Właśnie sprawa anteny. Jakby to miało wyglądać?
    Z tego co widzę ten B818 to koszt około 1000zł. Powiem szczerze że to dla mnie o wiele za duży wydatek za samą antenę. Wolałbym wziąć abonament bez sprzętu i antene kupić na własną rękę. Trochę mogę się tutaj gubić w terminologii, aczkolwiek powiem może jak ja to widzę.

Jeśli chodzi o rozsyłanie internetu w domu to aktualnie mam taki router:
    https://www.morele.net/router-asus-ac750-dual-band-rt-ac53-1069992/
    Do tego mam jeszcze drugi router taki starszy który pracuje jako "most" czy jak to się tam nazywa. W każdym razie ten drugi router bierze ten sygnał od tego pierwszego i rozsyła na drugą część domu. Generalnie w całym domu mam wifi dzięki temu i chciałbym raczej żeby tak zostało.

Widziałbym to tak, że teraz kupuję antenę na dach oraz kilka metrów kabla rj45. Karte sim wkładam do tej "anteny". Kabel prowadzę sobie wentylacją do routera (dokładnie tak mam aktualnie założoną radiówkę) i wszystko jest po staremu. Czy da się to tak zorganizować?

Może powinienem założyć nowy post w sprawie anteny żeby porządek był na forum? Z tego co widzę to są jakieś kierunkowe, paraboliczne itp itd
  • #22 18735636
    matek451
    Poziom 43  
    B818 to nie antena tylko router LTE-A z agregacja 4 pasm LTE, 900 zł, w Orange w abonamencie na raty kosztuje 480 zł, w PLAY nawet w abonamencie 100GB za 50 zł/m-c jest od razu na własność za 229 zł Nie bierze się abonamentu bez sprzętu Do tego routera potrzebna zewnetrzna antena, koszt 200-300 zł a jej dobór po testach na samym B818. Taka sieć WiFi jaka masz teraz to porażka, w domu tworzy się sieć LAN i stacjonarne urzadzenia podpina do niej kablem a mobilne po WIFi.
    Twój pomysł opiera się na zewnętrznym CPE LTE, taki w ofercie ma Play czyli WF830, agreguje tylko 2 pasma LTE. sa tez Mikrotiki z agregacją 2 pasm LTE za około 700 zł ale mają kilka wad.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 18735676
    Noob97
    Poziom 3  
    Hmm no właśnie to jest router, a ja jak powiedziałem router mam - kupiłem może 2 lata temu. Ten router co polecasz z tego co patrzyłem to obsługuje nawet 1.6 Gb/s czyli totalny kosmos. Porządny sprzęt ale w życiu nie zostanie tutaj wykorzystany. Router który mam i tak jest dużooo na wyrost bo obsługuje chyba 300mb/s z tego co kojarze.

Sieć wifi w domu musi taka pozostać bo musiałbym ciągnąć kable przez cały dom i to bez wiercenia by sie nie obeszło.
    Szkoda zachodu bo w domu wifi i tak nie musi być z pełną prędkością. Ważne żeby komputer stacjonarny był podpięty do jak najszybszego internetu. Reszta nie ma znaczenia. Wifi w domu służy tylko do przeglądania stron i youtube.

Aktualnie jedyne czego mi potrzeba to urządzenia które będę mógł zamontować na zewnątrz, podłączyć tam na stałe zasilanie, wsadzić kartę sim i podłączyć to wszystko do routera który jest w moim pokoju kablem rj45. Ewentualnie może jeszcze inaczej? Kupić jakikolwiek modem byleby tylko ogarniał te 100mb/s czy tam trochę więcej. I antenę podłączyć do modemu, a model do mojego routera?

Tak jak powiedziałem na sieciach się nie znam, ale wydaje mi się że to o czym mówię jest do zrobienia? Może nawet nie potrzebuję tych wszystkich pasm itp. Potrzebuję urządzenia które złapie mi sygnał conajmniej tak samo dobry jak mój telefon. Na moją prostą logikę to chyba najzwyklejszy sprzęt za 100zł będzie odbierał lepszy sygnał niż telefon? Te 70mb co udało mi się złapać na zewnątrz z Orange, gdyby udało się to przetransportować jakimś zewnętrznym urządzeniem do mojego routera to sprawa byłaby w zupełności załatwiona :D

Generalnie rozumiem że warto zainwestować skoro sprzęt jest fajny i ma to dobrze działać. Z tym że u mnie to na prawdę mija się z celem, dlatego że będę po sesji prawdopodobnie się wyprowadzał, więc nie skorzystam z tego zbyt długo. Internet zostawiam bardziej dla rodziców którzy są mniej wymagający ode mnie.
  • #24 18735768
    matek451
    Poziom 43  
    Mylisz pojęcia, masz router bez modemu LTE więc na nim nie skorzystasz z internetu mobilnego, B818 ale posiada wbudowany modem LTE19 KAT jaki jest niezbedny. Ten ASUS na OFW nie obsługuje modemów LTE po USB,zresztą dziś nie stosuje sie rozwiążąn typu Router+modem LTE na USB.
    Masz nastepujące opcje, Orange abonament i wtedy bierzesz tylko B818, koszt to 60 zł na m-c za 250GB i 20 zł co m-c za B818, czyi 80 z razem przez 2 lata Do b818 sam dokupujesz antenę zewnetrzną, koszt około 300 zł za 2xATK-504, korzystasz a agregacji LTE2600+1800+800 z BTS-a NetWORKS obice, tańsza alternatywa to zamiast B818 bierzesz B535 zł/m-c czyli koszt całkowity 312 zł za router który agreguje ci 2 pasma LTE2600+1800 z Obic i do niego antena DUAL LTE 1800-2600MHz z Cybertecha za około 200 zł ale to w porównaniu do B818 zabytek, wart ze 250 zł .
    Jesli chodzi o CPE LTE to w Orange ich nie ma w ofercie, musiałbyś kupić WF830 pochodzacy z PLAY , tu masz 2 licytacje https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia-sieci...e-product-cl-eyesa2-engag-dict43-ele-1-1-0513 a na OLX kupisz za 500-600 zł, taki CPE podpinasz od razu do Asusa tak jak teraz ten CPE od radiówki czyli do jego WAN.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 18735821
    Noob97
    Poziom 3  
    Czyli jak sobie wepnę ten modem przez USB do mojego routera to nie będę miał internetu? Cholera :/
    Czy mógłbyś mi powiedzieć jak nazywa się ta funkcja którą powinien mieć router? Żeby dało się wpiąć do niego modem przez USB?
    Ten B818 na prawdę odpada, 1000zł to dla mnie za dużo za sam modem/router.

To CPE LTE mnie zainteresowało, bo jak widzisz bardzo bym chciał mój router wykorzystać ^^
    Rozumiem że to działało by tak że to urządzenie CPE LTE jest sobie na zewnątrz cały czas pod zasilaniem? I podpinam pod WAN w moim routerze, np. jakimś kablem 10 metrowym?

Czy są jakieś urządzenia CPE LTE które obsługują wszystkie 3x pasma? Nie musi być w ofercie. Mogę sobie kupić na własną rękę. I co z anteną wtedy? Rozumiem że on sam w sobie jest anteną?
  • Pomocny post
    #26 18735843
    IC_Current
    Skąd Ty wziąłeś to 1000zł? Matek Ci dobrze radzi. B818 kosztuje 24x20=480zł!!! a nie 1000. Najpierw narzekasz, że źle działa net, a teraz robisz dokładnie to samo co ten dostawca radiowy, czyli oszczędzasz w najgorszy możliwy sposób. Jak zrobisz tak jak się upierasz, to skutek będzie prawie identyczny jak masz teraz.
    Bierzesz od operatora przyzwoity router i montujesz gdzieś na piętrze, tak aby przewody do anteny były możliwie krótkie (kilka metrów max), bo inaczej wszystko co zyska antena stracisz na tych przewodach. Od routera prowadzisz tym razem przewód UTP na dół i swój router podłączasz jako AP (nie wolno używać w nim portu WAN!), Drugi przewód prowadzisz do tego repeatera, choć on pewnie będzie zbędny, bo już Access point w urządzeniu operatora zagwarantuje zasięg na piętrze.
    Innych możliwości nie ma. Jak chcesz kleić gumą i sznurkiem to daj sobie lepiej spokój, bo będzie jak jest.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 18739538
    Noob97
    Poziom 3  
    Dobrze, przekonaliście mnie. Z tym, że chciałbym to najpierw porządnie potestować bo umowa jest na 2 lata i sprzęty trochę kosztują. Chcę mieć pewność że to będzie działać w miarę stabilnie. Jeśli będzie mi rwało sygnał non stop to też szkoda na to pieniędzy w moim przypadku.

I teraz tak. Jeśli chodzi o testy to myślałem w ten sposób:
    1. Kupuję ten router B818 za gotówkę (mam 14 dni na zwrot)
    2. Kupuję antenę za gotówkę (mam 14 dni na zwrot)
    3. Kupuję kilka metrów kabla za gotówke (mam 14 dni na zwrot)
    Wszystko zamawiam przez paczkomat 1 dnia.

Jak sprzęty przyjdą to podłączam wszystko, antenę montuję na zewnątrz. Następnie kilka dni sobie testuję, zmieniając karty sim w B818:
    play / orange / t-mobile, bo tylko z nich mam LTE.
    Jeśli to nie będzie działać jak należy to wszystkie sprzęty pakuję i odsyłam w paczkomacie.

Czy taki pomysł ma sens?

// Zamieszczam jeszcze wyniki z T-mobile (zadzwoniłem na infolinię i odblokowali mi LTE)
    // oraz wyniki z PLAY (kupiłem tą kartę internetową)

T-Mobile (speedtest wykonałem na 1800 + 800, 2600 udalo sie łapać tylko chwilowo)
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

PLAY (speed test wykonałem na 800 mhz i wynik fatalny, ale w okolicy mojego domu tylko to pasmo działa stabilnie, drugi speedtest wykonałem na 1800 + 800 i wynik to już trochę ponad 30mb/s ale też był problem ze stabilnością, żeby uzyskać to pasmo musiałem odejść kilkadziesiąt metrów od domu)
    Spoiler:
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanieInternet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanieInternet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanieInternet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie
    Internet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanieInternet radiowy nie działa prawidłowo 24/7 | e-nauczanie

Rozumiem, że PLAY trzeba odrzucić? Nie wychodzi to najlepiej.
    Matek jeśli byś mógł porównać te parametry sygnału które są na T-mobile i na Orange to już bym ostatecznie wiedział w którą sieć warto iść. Antena z T-mobile jest w miejscowości "Obice" z tego co widzę, a antena Orange w "Kije".
  • #28 18739777
    IC_Current
    Nie bierz routera za gotówkę, bo sporo przepłacisz. W Orange masz ten router z umową i masz dwa tygodnie na testy. Jak nie będzie pasować, to nie musisz kontynuować umowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 18739820
    Noob97
    Poziom 3  
    Tzn chciałem zwrócić ten router tak czy inaczej po testach i wtedy wziąć umowę.

Właśnie sprawdzałem u nich na stronie i pisze że internet na próbę jest tylko bez urządzenia :< więc router chyba musiałbym oddzielnie kupić i testować.
  • #30 18739846
    matek451
    Poziom 43  
    To nie tak, bierzesz umowę w T-mobile zamawiając przez internet , https://www.t-mobile.pl/internet-domowy/cat10034.chtml , wybierasz opcję tą 300GB i dobierasz do niej https://www.t-mobile.pl/telefony-i-urzadzenia...demy-i-routery/cat10022.chtml?catId=cat10022# , masz po zakupie 14 dni na testy i ewentualną rezygnację, zakup na odległość. W tym czasie sprawdzisz T-mobile, Orange i Play na nim, agreguje 4 pasma LTE, zarzadza się nimi aplikacjami na Android lub Windows ale tym się zajmiesz jak będziesz miał sprzęt. Do tego sam dokupisz antenę zewnętrzną jest konieczna do kazdego z operatorów. Tak samo mozesz zrobić z ORANAGE, bierzesz ofertę 250GB ZA 59,99 zł i do niej B818 w ratach po 20 zł na m-c, zakup przez internet więc 14 dni na zwrot.
    Co do T-mobile to wynik bardzo dobry jak na te słabe parametry sygnału na pasmach pojemnościowych LTE z Obic, widać że stacja nie jest obciążona i ma duży potencjał, to NetWORKS więc korzystają z niej klienci Orange, z Kijów sygnał słabszy aleanteną kierunkową będzie można wymusić połączenie z tym BTS-em. Ogólnie na kierunku południowym mimo mniejszej odległośći sygnał słabszy bo pewnie przeszkadza ukształtowanie terenu, dlatego słabszy sygnał PLAY Z ich BTS-a Kije i łączy się też ze Stanowicami, ale PLAY też sprawdzisz na B818 z T-mobile. Ten router oferują za śmieszne pieniadze a wart jest 800-900 zł, to obecnie najlepszy router do LTE .
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z internetem radiowym, który od lat działał niestabilnie, co pogłębiło się w czasie epidemii. Po przeanalizowaniu dostępnych opcji, użytkownik zdecydował się na testy internetu mobilnego z różnych operatorów, w tym Orange, T-Mobile i Play. W trakcie dyskusji poruszono kwestie umowy z dostawcą, prędkości internetu, a także możliwości zakupu routera B818 oraz anten zewnętrznych. Użytkownik przeprowadził testy prędkości, które wykazały znaczną poprawę po przejściu na LTE, a także zainstalowaniu anteny. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z umowy z dostawcą radiowym i zdecydował się na ofertę mobilną, co przyniosło mu stabilniejsze połączenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA