logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogromne lagi w grach pomimo dobrze działającego Internetu - wina routera.

Ziumeks 05 Lip 2020 12:34 7608 11
  • #1 18800289
    Ziumeks
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Od trzech dni borykam się z bardzo dziwnym problemem. Pewnego dnia gdy wróciłem z pracy uruchomiłem grę War Thunder i doznałem ogromnych lagów, sięgających po 999 pingu co sprawiało, że po chwili wyrzucało mnie z gry. Tyczy się to też innych gier (Overwatch, WoT, Valorant), wszędzie jest ten sam problem. Normalnie Internet działa bardzo dobrze. Strony wczytują się z taką samą prędkością co przed problemem. Filmy buforują się tak samo szybko. Pobieranie/wysyłanie jest bez zmian. Testy prędkości są dokładnie takie same. Jedyny problem to ogromne lagi w grach.

Posiadam Internet radiowy 20 Mbps. Jestem dosyć blisko anteny. Bardzo rzadko doświadczam jakieś spadki w szybkości. Łączę się z routerem po WiFi. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Rozmawiałem z ISP, u nich jest wszystko dobrze. Nie ma żadnych braków w dostawie.

Zacząłem bawić się z komputerem oraz routerem. Okazało się, że gdy położę laptopa zaraz obok routera lagi znikają. Tak samo jest gdy pominę router i podłącze kabel prosto z anteny do laptopa. Problem jest gdy zaniosę laptopa do swojego pokoju oddalonego o jakieś 20m od routera i przechodzącego przez 2 ściany. Przypominam, że problem wystąpił trzy dni temu. Wcześniej czegoś takiego nie doświadczałem.

Nie trzeba być geniuszem, żeby zorientować się, że to wina routera i jego zasięgu, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czemu Internet działa bardzo dobrze (strony, filmy, testy działają tak samo jak przed problemem) a mam jedynie ogromne lagi w grach? Spotkał się ktoś z takim problemem?
  • #2 18800308
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Ziumeks napisał:
    Posiadam Internet radiowy 20mb/s.

Pierwszy problem.
    Ziumeks napisał:
    Łączę się z routerem po WiFi

Drugi problem.
    Ziumeks napisał:
    Okazało się, że gdy położę laptopa zaraz obok routera lagi znikają. Tak samo jest gdy pominę router i podłącze kabel prosto z anteny do laptopa.

Nic dziwnego.
    Wyniki pokaż https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18800454
    Ziumeks
    Poziom 2  
    Ogromne lagi w grach pomimo dobrze działającego Internetu - wina routera. Ogromne lagi w grach pomimo dobrze działającego Internetu - wina routera.

Odnośnie problemu pierwszego. Mam Internet radiowy od około 5 lat. Od 2 miesięcy mam 20 Mbps, wcześniej miałem 10 Mbps. Problem pojawił się 3 dni temu. Wyjaśnij mi proszę czemu uważasz, że to jest problemem? Wydaje mi się, że gdyby tak było to od początku miałbym problem. Dodatkowo to nie jest przeskok z pingu 50 na ping 80 tylko z pingu 50 na ping 999. Na forach motoryzacyjnych też napisałbyś, że problem przy odpalaniu malucha jest to, że właściciel nie ma ferrari?

Drugi problem to samo. Nigdy, ale to nigdy w domu nie miałem okazji łączyć się po kablu. Zawsze musiało być to WiFi, i nagle jest to problemem?

Z pełnym szacunkiem, ale nie wydaje mi się, że winą mojego problemu jest Internet radiowy 20 Mbps i łączenie po WiFi, jeśli funkcjonuje tak od 5 lat.

W tym wszystkim najbardziej dziwy mnie jedynie ogromny ping w grach a pobieranie i wysyłanie jest takie samo jakie było 3 dni temu.
  • #4 18800479
    sosarek

Poziom 43  
    Ziumeks napisał:
    Wyjaśnij mi proszę czemu uważasz, że to jest problemem?

Internet radiowy nigdy nie będzie stabilnym łączem.
    Ziumeks napisał:
    Z pełnym szacunkiem, ale nie wydaje mi się, że winą mojego problemu jest Internet radiowy 20mb i łączenie po WiFi, jeśli funkcjonuje tak od 5 lat.

Niech Ci się nie wydaje ale tak jest.
    Co to za sieć Bravia - telewizor połączony po WiFi?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18800496
    Ziumeks
    Poziom 2  
    Tak, już ją wyłączyłem. Niestety nic to nie pomogło.
  • #6 18800508
    sosarek

Poziom 43  
    Z WinMRT wynika ze największa utrata pakietów jest po stronie Twojego dostawcy, wykonaj jeszcze kilka testów i zamieść tu wyniki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18800726
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5347
    Ziumeks napisał:
    Nie trzeba być geniuszem, żeby zorientować się, że to wina routera i jego zasięgu,

To "wina" praw fizyki a dokładnie rozchodzenia się fali radiowej.
    Ziumeks napisał:
    ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czemu Internet działa bardzo dobrze (strony, filmy, testy działają tak samo jak przed problemem) a mam jedynie ogromne lagi w grach?

Bo strona, film czy co tam oglądasz działa na innym protokole a ping nie ma znaczenia, bo serwer jest odpytany tylko jeden raz (w grze co kilka sekund) a dodatkowo te milisekundy w buforowaniu strony, filmu są niezauważalne.

Dodatkowo, może to być wina Windowasa a jak to W10 kompilacji 1909 i 2009 no to już wszystko wiadomo.
  • #8 18800832
    m.jastrzebski
    Ocena: 863
    Ziumeks napisał:
    Dzień dobry.

Od trzech dni borykam się z bardzo dziwnym problemem. Pewnego dnia gdy wróciłem z pracy uruchomiłem grę War Thunder i doznałem ogromnych lagów, sięgających po 999 pingu co sprawiało, że po chwili wyrzucało mnie z gry. Tyczy się to też innych gier (Overwatch, WoT, Valorant), wszędzie jest ten sam problem. Normalnie Internet działa bardzo dobrze. Strony wczytują się z taką samą prędkością co przed problemem. Filmy buforują się tak samo szybko. Pobieranie/wysyłanie jest bez zmian. Testy prędkości są dokładnie takie same. Jedyny problem to ogromne lagi w grach.

Posiadam Internet radiowy 20mb/s. Jestem dosyć blisko anteny. Bardzo rzadko doświadczam jakieś spadki w szybkości. Łączę się z routerem po WiFi. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.

Rozmawiałem z ISP, u nich jest wszystko dobrze. Nie ma żadnych braków w dostawie.

Zacząłem bawić się z komputerem oraz routerem. Okazało się, że gdy położę laptopa zaraz obok routera lagi znikają. Tak samo jest gdy pominę router i podłącze kabel prosto z anteny do laptopa. Problem jest gdy zaniosę laptopa do swojego pokoju oddalonego o jakieś 20m od routera i przechodzącego przez 2 ściany. Przypominam, że problem wystąpił trzy dni temu. Wcześniej czegoś takiego nie doświadczałem.

Nie trzeba być geniuszem, żeby zorientować się, że to wina routera i jego zasięgu, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czemu Internet działa bardzo dobrze (strony, filmy, testy działają tak samo jak przed problemem) a mam jedynie ogromne lagi w grach? Spotkał się ktoś z takim problemem?

A zrobiłeś prosty test, ping w czasie grania do dowolnej strony czy to z innego komputera oraz z tego samego w osobnym oknie? A najlepiej tracert żeby zobaczyć gdzie jest opóznienie?

ISP się nie przyznaje. Bo jakby się przyznał, to byłby pierwszym ISP w historii śwaita który się przyznał do jakichś problemów z siecią.

Skoro było dobrze i się zepsuło, objawy sugerują router, to pożycz od kolegi/sąsiada router i sprawdź na innym. Router może się jak wsystko inne zepsuć, a wtedy ciężko o przewidywalne wyniki.
  • #9 18801437
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Dla mnie bezdyskusyjne jest pchanie się na własne życzenie w problem- korzystanie z internetu w sieci lokalnej po WiFi=szukanie problemów. Także po raz-połączenie tylko przez ethernet i testy ping w trakcie użytkowania sieci j.w opisali koledzy.
  • #10 18801522
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 18801589
    jprzedworski
    Ocena: 826
    Ziumeks napisał:
    Problem jest gdy zaniosę laptopa do swojego pokoju oddalonego o jakieś 20m od routera i przechodzącego przez 2 ściany.
    Czy ten wykres z InSSIDer-a zrobiony właśnie te 20 m + 2 ściany od routera?
  • #12 18804855
    Ziumeks
    Poziom 2  
    Internet powrócił jeszcze w niedzielę. Zwlekałem z odpowiedzią, żeby sprawdzić czy się to zaraz znów nie pogorszy. Obstawiam, że to wina ISP bo raczej router nagle sam się nie naprawił. Trochę się pospieszyłem z napisaniem tu tej sprawy. No ale przynajmniej dostałem parę ciekawych rad od Was, od których na pewno głupszy nie będę i w przyszłości postaram się je wykorzystać.

Pewnie cześć z Was pomyśli "Ha! Miałem rację! To znów ta radiówka!". No nie do końca. To prawdopodobnie wina ISP. Pewnie wielu z Was miało problem czasem z Orange/Plus ze światłowodem. Często zdarzają się różne problemy u naszych dostawców. Bez znaczenia czy małych firm, które dostarczają Internet dla małych wsi czy ogromnych korporacji z ogromnych miast. Sam korzystałem z obu tych rozwiązań i o wiele częściej miałem problem z Internetem po kablu w dużym mieście niż po radiówce w małej wsi. Radiówka to nic złego (takie jest moje zdanie) tym bardziej, gdy nie masz innego wyboru.

A co do tych testów to robiłem je właśnie 20m + 2 ściany od routera i też mi się wydaję, że jak na taką sytuację to WiFi działa zaskakująco bardzo dobrze :D

Posiadam router Netis WF2409E. Może kogoś ta sytuacja zachęci do kupna ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lagami w grach online, mimo stabilnego połączenia internetowego (20 Mbps) i bliskiej odległości od anteny. Problemy występują w grach takich jak War Thunder, Overwatch, WoT i Valorant, a ping skacze do 999. Po rozmowie z dostawcą internetu (ISP) oraz testach, które nie wykazały problemów z łączem, użytkownik zauważył, że lagów nie ma, gdy laptop jest blisko routera. Użytkownicy forum sugerują, że problem może leżeć po stronie routera, zakłóceń sygnału WiFi, lub samego dostawcy internetu. Po kilku dniach problem ustąpił, co użytkownik przypisuje możliwym problemom z ISP, a nie z własnym sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA