logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić MSI RX 5500 XT na Asus m5a78l-m le z FX 6300?

MORDU 15 Lip 2020 14:19 1716 26
REKLAMA
  • #1 18818528
    MORDU
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam, niedawno zakupiłem rx5500xt w wersji 8gb od MSI. Problem jest taki, że posadziłem ją na Asus m5a78l-m le z FX 6300 na pokładzie. Po zamontowaniu karty nie podaje ona obrazu oprócz loga płyty i BIOSu.
    Problem leży po stronie sterowników, ponieważ do zainstalowanie sterowników komputer musi działać na tej karcie graficznej, natomiast żeby komputer ruszył z ta karta musi ona mieć sterowniki. Po trzech godzinach problem rozwiązałem (w jakiś sposób odpaliłem kompa na APU z zamontowaną kartą) ale z uwagi na mała ilość miejsca na dysku musiałem przeinstalować sterowniki na inny dysk no i problem pojawił się znowu. Niestety tym razem nie jestem w stanie go ponownie rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #2 18818658
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Ta karta to zabójstwo dla tego procesora jak i płyty.
    Marka i model zasilacza?
    Zasilania podpięte do karty?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18818736
    MORDU
    Poziom 5  
    Spc Vero l3 600w, zasilanie podpięte a nawet próbowałem odpalać z innego. Problem leży po stronie sterowników tak jak pisałem i jestem tego pewien. Pytanie jak odpalić kompa z APU tak żeby windows widział grafikę?
  • #4 18818739
    sosarek

Poziom 43  
    Powinien wykryć kartę po uruchomieniu i wyświetlić obraz jeśli jest sprawna.
    Przy okazji zobacz jakiego bootlenecka będziesz miał https://pc-builds.com/calculator/FX-6300_Six-Core/Radeon_RX_5500_XT/0sJ15k28/8/100/
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18819519
    MORDU
    Poziom 5  
    Zadałem proste pytanie: jak odpalić kompa na APU z zamontowaną oraz widzianą przez system grafiką? Dalej sobie poradzę. Poza tym to jest to w miarę logiczne że jest to zestaw przejściowy.
  • #6 18819526
    sosarek

Poziom 43  
    W momencie wykrycia i prawidłowego działania karty graficznej grafika ZINTEGROWANA na płycie a nie żadne APU powinno się wyłączyć.
    Jeśli karta nie wyświetla obrazu do sprawdzenia w innym komputerze - jeśli tam to samo - reklamować.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18819768
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    MORDU napisał:
    Poza tym to jest to w miarę logiczne że jest to zestaw przejściowy.

W takim razie karta zupełnie nieopłacalna.

MORDU napisał:
    ale z uwagi na mała ilość miejsca na dysku musiałem przeinstalować sterowniki na inny dysk

Nie miałeś na dysku kilkuset MB wolnego miejsca na sterowniki?

Włącz system w trybie awaryjnym i DDU odinstaluj sterowniki.
    Potem włącz w trybie normalnym i obraz powinien być.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #8 18819872
    MORDU
    Poziom 5  
    Karta nie jest wadliwa ponieważ zaraz po zakupie było dokładnie tak samo, przez mięsiąc działała normalnie bez zarzutu. Kartę kupiłem za 950zł, a biorąc pod uwagę że mój monitor nie ma gsynca ani displayport to zakup jak najbardziej uzasadniony. A sterowniki nie ważą kilkuset MB a ponad 1GB.
  • REKLAMA
  • #10 18819992
    MORDU
    Poziom 5  
    Wyczyściłem sterowniki za pomocą Clean up utility od amd nie pomogło,uruchomiłem w trybie awaryjnym nie pomogło. Problem leży w tym że nie mogę zainstalować sterowników bez karty graficznej, a z kartą graficzną bez sterowników nie mogę zainstalować sterowników. Karta nowa z xkom (nie z outletu). Obstawiam że wina leży po stronie leciwej już platformy. I zadam po raz trzeci pytanie: czy można włączyć komputer na grafice zintegrowanej, lecz z zamontowaną oraz wykrywaną kartą graficzną?
  • #11 18820002
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    MORDU napisał:
    czy można włączyć komputer na grafice zintegrowanej, lecz z zamontowaną oraz wykrywaną kartą graficzną?

Sprawdź. Włóż kartę w slot, podłącz monitor do płyty głównej, włącz komputer.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • Pomocny post
    #12 18820032
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10418
    Zapewne wylacza sie sama automatycznie.

Mozna probowac uruchomic z jakas stara karta graficzna pod PCI + nowa w PCI-E.
  • #13 18820247
    MORDU
    Poziom 5  
    Mam parę grafik na PCI-e i wszystkie działają w tym komputerze. Niestety na PCI nie posiadam. Próbowałem włączać z podpiętym kablem na integrę ale nie podaje obrazu. Co ciekawe włożyłem kartę do slotu bez podpinania zasilania i karta świeci komputer rusza na integrze ale Windows nie widzi karty, a tym samym program od amd więc z instalacji sterowników nici. Przyznam że jest to dosyć dziwnę że nie można zainstalować sterowników bez karty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 18820680
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    MORDU napisał:
    Po zamontowaniu karty nie podaje ona obrazu oprócz loga płyty i BIOSu.
    Więc pokazuje się jakiś obraz, czy nie?
    Jeśli wyświetla Logo i Bios, a przy uruchamianiu systemu (nie wiemy jakiego) obraz już nie pojawia się, to możliwe, że należy podłączyć monitor w inne gniazdo karty graficznej.

Jest jeszcze jedna opcja:
    Uruchamiasz komputer, instalujesz w nim TeamViewer lub inny, alternatywny program, ustawiasz program w autostart, zapisujesz sobie parametry logowania.
    Uruchamiasz komputer z w/w kartą (jeśli w ogóle się uruchamia) i drugim komputerem łączysz się z w/w systemem i z jego poziomu możesz sprawdzić, czy da się zainstalować sterowniki lub zmienić ustawienia wyświetlania.
  • #15 18821743
    MORDU
    Poziom 5  
    Nie mam pod jakie inne gniazdo go podłączyć bo karta ma tylko jedno hdmi i 3 dp. Sprawdzałem team viwer i tak jakby windows wogóle nie wstawał. A system to Windows 10.
  • REKLAMA
  • #17 18822637
    MORDU
    Poziom 5  
    Logo płyty, da się wejść do biosu i do ez flash od asusa dalej czarny ekran ale monitor nie przechodzi w stan uśpienia.
  • #19 18823256
    MORDU
    Poziom 5  
    Natrafiłem już na ten film ale żeby to zrobić tak czy siak Windows musi widzieć kartę, a nawet jak wsadzę kartę w slot bez zasilania to windows widzi tylko integre
  • Pomocny post
    #20 18823330
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Na tym etapie zebranych informacji mogę stwierdzić, że Windows tutaj ma najmniejsze znaczenie.
    Twierdzisz, że komputer z kartą się uruchamia (widzisz obraz i możesz wejść do BIOS), sterowniki karty graficznej na tym poziomie, jak i w trybie awaryjnym systemu są zbędne.
    Są dwie opcje:
    - podajesz błędne informacje,
    - komputer zawiesza się przy próbie bootowania.

Proponuję wykonać test.
    Odłącz dyski twarde, odłącz pamięć RAM (jeśli masz więcej niż jeden moduł) pozostawiając tylko jeden moduł. Podłącz kartę graficzną wraz z jej zasilaniem, a do niej monitor.
    Zresetuj BIOS zworką i uruchom komputer.

Po powyższym napisz jakie są efekty końcowe.
  • #21 18823511
    MORDU
    Poziom 5  
    To samo, dyski odłączonę pamięć mam tylko jedno, reset biosu i wciąż czarny ekran.
  • #22 18823535
    sosarek

Poziom 43  
    MORDU napisał:
    reset biosu i wciąż czarny ekran.

Jak wciąż skoro pisałeś
    MORDU napisał:
    Logo płyty, da się wejść do biosu i do ez flash od asusa dalej czarny ekran

więc coś mieszasz, a to o braku miejsca na dysku, a to o tym jak karta się zachowuje...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 18823653
    MORDU
    Poziom 5  
    Mam wrażenie że nie przeczytałeś że zrozumieniem. Od początku, zaraz po zakupie karty sytuacja wyglądała identycznie co w tej chwili ale w jakiś sposób udało mi się odpalić komputer na integrze w ten sposób że Windows widział kartę. Zainstalowałem adrenalin 2020 od AMD i działało wszystko perfekcyjnie do momentu gdy nie zaczęło wywalać blue screenów, była to wina nie zaktualizowanego adrenalin działającego w wersji 4.1 w momencie gdy była już 7.2 bodajże. Na dysku C czyli tym z adrenalin miałem tylko 200MB I nie dało się zainstalować aktualizacji. Chcąc przeinstalować sterowniki na drógi dysk pojawił się czarny ekran i tak już sobie zostało. Mam nadzieję że teraz jest wszystko jasne.
  • #24 18823662
    sosarek

Poziom 43  
    MORDU napisał:
    działało wszystko perfekcyjnie do momentu gdy nie zaczęło wywalać blue screenów, była to wina nie zaktualizowanego adrenalin działającego w wersji 4.1 w momencie gdy była już 7.2 bodajże

Stara wersja nie byłą powodem BS.
    MORDU napisał:
    Na dysku C czyli tym z adrenalin miałem tylko 200MB I nie dało się zainstalować aktualizacji.

Z reguły dysk C jest systemowym i zero miejsca na nim może prowadzić do niestabilnego działania systemu.
    Karta do sprawdzenia w innym komputerze.
    Pozostaje jeszcze kwestia aktualizacji BIOS.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 18824135
    MORDU
    Poziom 5  
    Nie posiadam takowego ale parę głośniczków by się gdzieś znalazło więc jakby ktoś udzielił podpowiedzi jak takowy podłączyć to coś wykombinuję

Dodano po 3 [minuty]:

A co do BSOD to był zatytułowany jako video tdr failure, jak twierdzi mincrosft to jest on spowodowany sterownikami grafiki.

Dodano po 6 [minuty]:

Właśnie przeczytałem parę artykułów na temat tego BS i okazuję się że może on być spowodowany samym uszkodzeniem karty. Najpewniej oddam ją na gwarancję. Ale ciekawi mnie dlaczego przed po zainstalowaniu sterowników ten czarny ekran znikał a przy ich deinstalacji karta przestała działać poprawnie. No cóż jutro wysyłam kartę na gwarancję. Napiszę co z tego wynikło. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.
  • #27 19049981
    MORDU
    Poziom 5  
    Witam, karty na gwarancję nie odesłałem i poleżała sobie w szafie jakiś czas, wczoraj coś mnie tknęło i postanowiłem, że podejmę kolejną próbę jej uruchomienia - no i się udało. Karta podpięta normalnie ale monitor do integry, w biosie wyłączona magistrala pci-e, główna grafika na integrze (też w biosie), obie karty wykrywa komputer, zainstalowałem amd adrenalin, który bez problemu wykrył kartę i zainstalował sterowniki, następnie reset biosu, monitor do karty i wszystko śmiga jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem karty graficznej MSI RX 5500 XT na płycie głównej Asus M5A78L-M LE z procesorem FX 6300. Po zainstalowaniu karty, komputer wyświetlał jedynie logo płyty głównej i BIOS, a brak obrazu w systemie Windows był związany z problemami ze sterownikami. Użytkownik próbował różnych metod, w tym uruchamiania komputera z zintegrowaną grafiką, ale napotkał trudności w instalacji sterowników. Po wielu próbach, w tym odinstalowywaniu sterowników w trybie awaryjnym oraz resetowaniu BIOS, udało mu się ostatecznie uruchomić kartę, zmieniając ustawienia w BIOSie i instalując sterowniki AMD Adrenalin.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA