Problem - niewykorzystana woda spadająca z nieba
Rozwiązanie problemu - przez automatyczne zbieranie wody i rozprowadzanie po ogródku.
Przyczyna - chęć wykorzystania deszczówki bez wysiłku.
Deszczówka jest zbierana z dwóch dachów w zbiornikach połączonych rurami w kształcie T,
Do tego pompa z osprzętem do systemu nawadniającego.
Rozdzielacz czterosekcyjny, rury z kapilarami,
Chcę wykorzystać też zdalne sterowanie do nawadniania gdyby mnie nie było.
Wystarczy włączanie i wyłączenia rozdzielacza nawadniania, pompa się uruchamia przez otwarcie zaworów rozdzielacza i obniżenie ciśnienia.
Czyli potrzebny jeszcze włącznik prądu podłączony przez wifi do routera
Dotychczasowe koszty to materiał i montaż dwóch dachów z rynnami jakieś 10 tys. zł
Zbiorniki, rury, złączki, pompa, włącznik pompy, śrubunki, filtry, reduktor, 1000 zł,
Brakuje jeszcze rozdzielacza sekcyjnego do nawadniania i rurek z kapilarami, koszt sprzętu na 150 metrów nawadniania
koszt około 2 tys. PLN
Ale zbieram kasę i dodam. System działa deszczówka z kranu leci po odkręceniu kurka.
Rozwiązanie problemu - przez automatyczne zbieranie wody i rozprowadzanie po ogródku.
Przyczyna - chęć wykorzystania deszczówki bez wysiłku.
Deszczówka jest zbierana z dwóch dachów w zbiornikach połączonych rurami w kształcie T,
Do tego pompa z osprzętem do systemu nawadniającego.
Rozdzielacz czterosekcyjny, rury z kapilarami,
Chcę wykorzystać też zdalne sterowanie do nawadniania gdyby mnie nie było.
Wystarczy włączanie i wyłączenia rozdzielacza nawadniania, pompa się uruchamia przez otwarcie zaworów rozdzielacza i obniżenie ciśnienia.
Czyli potrzebny jeszcze włącznik prądu podłączony przez wifi do routera
Dotychczasowe koszty to materiał i montaż dwóch dachów z rynnami jakieś 10 tys. zł
Zbiorniki, rury, złączki, pompa, włącznik pompy, śrubunki, filtry, reduktor, 1000 zł,
Brakuje jeszcze rozdzielacza sekcyjnego do nawadniania i rurek z kapilarami, koszt sprzętu na 150 metrów nawadniania
koszt około 2 tys. PLN
Ale zbieram kasę i dodam. System działa deszczówka z kranu leci po odkręceniu kurka.
Fajne? Ranking DIY