logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Zodiak DSS402 Diora - brak odbioru AM, nie działa wskaźnik sygnału

Stolek 09 Paź 2005 01:19 3546 11
  • #1 1884010
    Stolek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    mam w domciu radio Zodiak ds402 firmy Diora.
    radio stało kilkanaście lat w piwnicy, ostatnio przypomniałem sobie o nim:
    wyczyściłem, usunąłem kurz ze środka.
    Włączam- przepalona żarówka- luzik
    stary ukf- przestroiłem- gra
    Największy problem: mnie działają zakresy fal długich średnich i krótkich
    podłączyłem antenę- też nic.
    Wydaje mi się ze wskaźnik poziomu sygnału też nie reaguje- cały czas 2 i pół diody świeci.
    Sprawdzałem te zakresy również za pomocą pilota od tv- normalnie kiedy się skieruje na antenę ferrerytową to słychać charakterystyczny dźwięk- teraz nic :cry:
    Pomóżcie :!: :!:
  • Pomocny post
    #2 1884160
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 1884341
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    U mnie identyczny efekt dawał uszkodzony UL-1203 (A244D) - zmierz napięcia na jego końcówkach w przypadku niezgodności ze schematem sprawdż elementy w jego otoczeniu lub go wymień. Myślę że zadziała. O ile się nie mylę to schemat Zodiaka (tj.jego tunera) jest taki jak tosci 303. Pozdrawiam.
  • #4 1884462
    Stolek
    Poziom 11  
    hmm dzięki za odpowiedź ale nie jestem bystrzakiem z tej dziedziny- gdzie na plycie odbiornika jest programator i jak wygląga :?:
    Wielkie dzięki, że pomagacie
  • Pomocny post
    #5 1885030
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 164
    Witam - programator umieszczony jest poza płytą głowną pod przednim panalem zodiaka (pokrętła i przyciski do wybierania stacji ukf na górnej krawędzi odbiornika) i moim zdaniem nie ma nic wspólnego z odbiorem AM. Pozdrawiam.
  • #6 1885166
    Stolek
    Poziom 11  
    problem chyba sam się rozwiązał :D :
    czyściłem radio i włączyłem długie i działa,
    przełączyłem na średnie- nie chodzi, wcisnąłem przycisk "na chama" i zaczęło odbierać- sprawdzałem wszystkie zakresy- to chyba problem z przyciskami- jak sie poklika pare razy to odpala- chyba kurz trochę zabrudził styki.
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie
    Pozdrawiam :!:
  • #7 1887111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2065616
    blade13
    Poziom 14  
    Ocena: 162
    A co z poziomem audio? Bo u mnie tez to nie dziala zbytnio, caly czas pala sie 3 na 3 diody :( Co zrobic zeby mrugaly czy, co one wogole pokazuja??
  • #10 2097377
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2097816
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    diody pokazują poziom sygnału i na silnej stacji np na warszawie na długich powinny sią zapalać dodatkowe ale też bez sygnału powinna tylko lekko swiecić pierwsza dioda i w twoim przypadku pewnie trzeba by wykonac rególacją progu swiecenia diód i od tego jest 1 perek na wskażniku i 2 na płycie radiowej z tego 1 jest od am a 2 od ukf
  • #12 2102591
    Roro26
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, też mam problem z radiem ZODIAK DSS-402 chodzi mo o poziom swieca mi sie nie całe 3 diody i wogule nie reaguje jak ustawaiam stacje. radio mam przestrojone ładnie odbiera. Czy poziom dziala na UKF czy AM

Pozdrawiam prosze dajcie jakies wskazowki dziekuje.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Zodiak DSS402 firmy Diora po długim okresie nieużywania miał problemy z odbiorem fal długich, średnich i krótkich oraz z wskaźnikiem poziomu sygnału, który stale świecił na stałym poziomie. Po wyczyszczeniu wnętrza i usunięciu kurzu problem z odbiorem fal AM okazał się być związany z zabrudzonymi stykami przełącznika zakresów fal, które po kilkukrotnym przełączeniu zaczęły działać poprawnie. Wskaźnik poziomu sygnału wymaga regulacji progu świecenia diod, co realizuje potencjometr na wskaźniku i dwa na płycie radiowej (jeden dla AM, drugi dla UKF). Uszkodzony układ UL-1203 (A244D) mógł powodować podobne objawy, dlatego zalecane jest sprawdzenie napięć i ewentualna wymiana. Programator umieszczony pod przednim panelem odpowiada jedynie za zakres UKF i nie wpływa na odbiór AM. Diody wskaźnika sygnału działają podobnie jak w modelu Radmor 5102 TE i powinny płynnie zmieniać jasność w zależności od siły sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA