logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor i betoniarka - wpływ kolejności faz L1, L2, L3 na kierunek obrotów silnika

belkocik 12 Wrz 2020 19:42 7299 50
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy zamiana kolejności faz w zasilaniu kompresora lub betoniarki zmieni kierunek obrotów i czy może to uszkodzić urządzenie?

Tak — zamiana dowolnych dwóch faz zmienia kierunek obrotów silnika, a to, czy kompresor albo betoniarka ucierpi, zależy od ich konstrukcji [#18920121][#18920151] W kompresorze znaczenie może mieć pompa olejowa, wentylator chłodzący, napęd pasowy albo bezpośrednie połączenie wałów, więc niektóre sprężarki muszą pracować w jednym, określonym kierunku [#18920121][#18922389][#18920151] Betoniarka z prostymi piórami zwykle nie wymaga konkretnego kierunku, ale przy skośnych lub klinowych mieszadłach właściwy kierunek poprawia mieszanie, a czasem też opróżnianie bębna [#18920121][#18920518] Nie podłączaj też przedłużacza z dwoma wtyczkami męskimi — od strony kompresora powinno być gniazdo, a na urządzeniu wtyk stały, żeby nie zostawiać odkrytych bolców pod 400 V [#18923519][#18923479][#18923527] Jeśli nie znasz budowy konkretnego kompresora, najlepiej sprawdzić oznaczenie kierunku pracy lub obejrzeć urządzenie po jego odebraniu [#18920321]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 18920097
    belkocik
    Poziom 6  
    Ocena: 23
    Cześć, mam kompresor ze starym męskim złączem trójfazowym takim metalowym 4pin. Muszę dorobić przejściowke ze starym złączem żeńskim i nowym złączem męskim żeby wpiac się do mojego nowego gniazda. I teraz pytanie czy kolejność faz L1, L2, L3 ma znaczenie? L1 i L3 odpowiadają za kierunek obrotów silnika, ale czy to ma jakiś zły wpływ na kompresor (uszkodzi się itp.) jak podłącze że silnik będzie kręcił się w zła stronę? Tak samo z betoniarka?
    Nowa wtyczka 4 piny 32a.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18920112
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    Niektóre urządzenia potrzebują odpowiedniej kolejności faz, inne nie. Betoniarka z prostymi piórami(przegrodami)-nie ma znaczenia kierunek obrotów. Przy piórach zbudowanych w formie klina.,zaprawa powinna być "atakowana" klinem, by lepiej mieszać. Ze sprężarką trudno powiedzieć, niektóre mają pompki olejowe, gdzie ważny jest kierunek obrotów, przy innych nie jest to istotne, chyba że sposób chłodzenia, to też trzeba wziąć pod uwagę.
  • #3 18920118
    adasikp
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    "jak podłącze że silnik będzie kręcił się w zła stronę?" to zamienisz i będzie w dobrą można przełącznik dać prawo lewo. Pytasz i odpowiadasz "kierunek obrotów silnika"
  • Pomocny post
    #4 18920121
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18920123
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 650
    Witaj
    Wszystko zależy od konstrukcji samego kompresora. Najlepiej zrób tak, że po podłączeniu wtyczki załącz go na 1 s i kontroluj prawidłowość kierunku pracy. Jeżeli konstrukcja nie pozwalana pracę w przeciwnym kierunku to zdejmij pasy napędowe.
  • #6 18920130
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    daro31ie napisał:
    Jeżeli konstrukcja]nie pozwalana pracę przeciwnym kierunkutto zzdejmij ppasy napędowe.
    Możesz to rozjaśnić/ wytłumaczyć?
  • #7 18920131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 18920151
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    Kierunek obrotów określa konstrukcja urządzenia. I to jest określone prawie na każdym urządzeniu "w którą stronę ma się kręcić". Choć wydawało by się, że to jest obojętne, ale przy wielu urządzeniach trzeba się tego trzymać jak jest określony kierunek obrotów. Bo weźmy choćby pod uwagę kierunek gwintów na wałkach (lewy lub prawy). W konstrukcji urządzenia przeważnie jest tak, że gwinty są tak dobrane, że śruby, nakrętki podczas pracy dążą do zakręcania, przeciwne obroty mogły by doprowadzić do odkręcania się nakrętek. Dlatego nie jest obojętne, czy np. kompresor będzie się kręcił "w lewo czy prawo", ma on określony kierunek obrotów i tego należy się trzymać...
  • #9 18920303
    belkocik
    Poziom 6  
    W takim razie najlepszym sposobem będzie wziąć dwie wtyczki podpiąć tak jak na załączonym obrazku. Dwie wtyczki położyć obok siebie z kierunkiem pinu neutralnego w tym samym kierunku i zaczynamy podpinanie. Następnie bierzemy multimetr i funkcje badanie ciągłości przewodu i dotykamy sonda L1 przy metalowej wtyczce żeńskiej i L1 przy wtyczce męskiej jeśli buzzer piszczy to wszystko gra i tak dalej L2 z L2, L3 z L3 i N z N. No I gotowe. Tego kompresora jeszcze nie mam przy sobie i nasuwa się takie pytanie co jeśli nie ma zaznaczonego kierunku pracy silnika na kompresorze. Jak rozpoznać że kręci się w dobrym kierunku?

Kompresor i betoniarka - wpływ kolejności faz L1, L2, L3 na kierunek obrotów silnika
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18920321
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Jaki to kompresor, "gotowiec" jakiś? Jeżeli ten kompresor ma wentylator to powinien się tak "kręcić" aby wentylator "dmuchał" na cylinder... nie żeby "odciągał" powietrze od cylindra...
  • REKLAMA
  • #11 18920346
    belkocik
    Poziom 6  
    Jeszcze go nie mam u siebie dopiero we wtorek będę go mial. Po prostu pożyczyłem kompresor do zrobienia konserwacji auta, a mam się zająć tylko zrobienie przejściówki że starej wtyczki na nową. Nie wiem jak wygląda nawet. Sposób podłączenia na zdjęciu przejściówki dobry? Właściciel pewnie będzie wiedział w którą stronę ma się kręcić 😄
  • #12 18920518
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    stanislaw1954 napisał:
    Betoniarka z prostymi piórami(przegrodami)-nie ma znaczenia kierunek obrotów. Przy piórach zbudowanych w formie klina.,zaprawa powinna być "atakowana" klinem, by lepiej mieszać.
    Poza tym w tym drugim wypadku (mieszadła/pióra skośne) odwrotne niż do mieszania obroty powodują łatwiejsze opróżnienie gruszki. W większych betoniarkach jest do tego specjalny przełącznik zmieniający kolejność faz, a więc i obroty.
    Co do betoniarki - trudno powiedzieć - zależy od jej konstrukcji, przeważnie nie ma znaczenia. Ale nie bardzo rozumiem problemu; robisz przejściówkę więc co za problem połączyć kable 1:1 w gnieździe i wtyczce?
  • #13 18920674
    belkocik
    Poziom 6  
    Chciałem się upewnić czy taki sposób podłączenia jest prawidłowy. Do tego dowiedziałem się na co uważać przy podłączaniu.
  • #14 18920772
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    398216 Usunięty napisał:
    W większych betoniarkach jest do tego specjalny przełącznik zmieniający kolejność faz, a więc i obroty.
    Tak, ale w tym wypadku konstrukcja urządzenia to "przewiduje" i śruby/nakrętki, które w przypadku "odwrotnych" obrotów mogłyby się odkręcić są zabezpieczone zawleczkami...
  • #15 18921747
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 650
    stanislaw1954 napisał:
    daro31ie napisał:
    Jeżeli konstrukcja]nie pozwalana pracę przeciwnym kierunkutto zzdejmij ppasy napędowe.
    Możesz to rozjaśnić/ wytłumaczyć?

Kolego rozwiązań przeniesienia napędu w kompresorach jest wiele. Autor nie informuje z jakim mamy do czynienia. Dlatego też ta moja uwaga.

Dodano po 2 [minuty]:

Koderr napisał:
    daro31ie napisał:
    [...]Jeżeli konstrukcja nie pozwalana pracę przeciwnym kierunkutto zzdejmij ppasy napędowe.
    Że co?
    I co kolega proponuje zrobić po zdjęciu pasów?
    A co jeśli ten kompresor nie ma pasów?
    Jakiś żart czy co? ;-)
    Trochę mi wstyd za kolegę po fachu, choć ja specjalistą nie jestem.

Kolego jeżeli kompresor posiada przeniesienie napędu na pasach, to ich zdjęcie pozwala na uruchomienie silnika w obu kierunkach bez negatywnego wpływu na sam zespół kompresji.
  • #16 18921870
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    daro31ie napisał:
    Kolego rozwiązań przeniesienia napędu w kompresorach jest wiele
    Wiele, to ile ? do najbardziej znanych należą przekładnia pasowa ,sprzęgło, czyli połączenie osi silnika z osią sprężarki, a może jeszcze sprężarka zabudowana bezpośrednio na wale silnika. Znacz jeszcze jakieś inne ?
    A wracając do wątku który podkreśliłem, to uruchomienie sprężarki na pasku w odwrotną stronę na -powiedzmy 10 sekund(dla sprawdzenia obrotów) nie spowoduje żadnych strat, więc po co takie mądre rady?
  • REKLAMA
  • #18 18921991
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    daro31ie napisał:
    Ostatnio byłem przypadkowym świadkiem uruchomienia kompresora typu rootsa w przeciwnym kierunku.
    Wrażenia niezapomniane.
    Może coś więcej - dla wiedzy, albo przestrogi innych elektrodowiczów. Czym się to objawiało, czas próby, ewentualne uszkodzenia? Bo taki wpis, to tak jakby napisać, że nie wolno włączyć wstecznego biegu, gdy samochód jedzie do przodu, choć to dla wielu, albo prawie wszystkich jest oczywiste( no może z małym ułamkiem 0,00 coś tam % ) dla ludzi którym nie chce się myśleć.
  • #20 18923119
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 18923220
    belkocik
    Poziom 6  
    Kompresor i betoniarka - wpływ kolejności faz L1, L2, L3 na kierunek obrotów silnika Kompresor i betoniarka - wpływ kolejności faz L1, L2, L3 na kierunek obrotów silnika Kompresor i betoniarka - wpływ kolejności faz L1, L2, L3 na kierunek obrotów silnika
  • #23 18923322
    belkocik
    Poziom 6  
    Tak. Jakaś przedłużka jest. Metalowa obudowa do tego 4 pinowa wtyczka...
    RST
    L1 to R, L2 to S, a L3 to T?
  • #24 18923360
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Jacdiag napisał:
    czyżby przewód zasilający był zakończony z dwóch stron wtyczkami?
    belkocik napisał:
    Tak.
    To Ty Kolego nie martw się o kolejność faz a o życie...
  • #25 18923383
    belkocik
    Poziom 6  
    Przez to że całe urządzenie to 0, tak więc w łatwy sposób może być przebicie? Nie moja wina że taka stara instalacja. W starych domach/blokach to bolce mostkują z neutralnym 0.
    Jak ta cała wtyczka metalowa to 0, neutralny, która dotyka całej obudowy, tak więc całe urządzenie jest 0.
    Czy tak przypadkiem nie jest przy autach?
    Co mam w takim przypadku zrobić jak taki kompresor jest.
  • #26 18923405
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Pojawienie się napięcia na obudowie, to jedna z możliwości, przy wypięciu się przewodu zerowego(N) w którejś z wtyczek, ale bardziej niebezpieczny jest przedłużacz zakończony z oby stron wtyczkami. Jeśli go włączasz, to jaka kolejność zachowujesz? którą wtyczkę włączasz jako pierwszą ?
  • #27 18923411
    adasikp
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    stanislaw1954 napisał:
    którą wtyczkę włączasz jako pierwszą ?

Jak nie wkładasz paluchów do środka to nie ma znaczenia ale odpowiedź autora #25 14 Wrz 2020 18:42 daje do myślenia .
  • #28 18923415
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    Jeśli go włączasz, to jaka kolejność zachowujesz? którą wtyczkę włączasz jako pierwszą ?
    To nie ma najmniejszego znaczenia. Przedłużacz z dwoma wtyczkami (męskie wtyczki) to proszenie się o wizytę u Piotra.
    Świętego Piotra...
    Tak się nie robi i koniec.
  • #29 18923419
    belkocik
    Poziom 6  
    Tylko ta przedłużka jest wpięta na stałe nie będę jej odłączał przecież. Wkładam wtyczkę do gniazda, przełączam przełącznik na kompresorze i następnie włączam zasilanie w gnieździe przełączając na głównym włączniku z pozycji 0 na L lub R.
  • #30 18923421
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3543
    Kolego, nie ma znaczenia.
    Ciebie braknie, ktoś inny zacznie grzebać, i co wtedy ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię wpływu kolejności faz L1, L2, L3 na kierunek obrotów silnika kompresora i betoniarki. Użytkownik zapytał, czy zamiana faz może uszkodzić urządzenia. Odpowiedzi wskazują, że dla betoniarki kierunek obrotów nie zawsze ma znaczenie, ale w przypadku kompresora może to być istotne, zwłaszcza jeśli urządzenie ma pompkę olejową lub wentylator. Wiele odpowiedzi sugeruje, aby po podłączeniu wtyczki sprawdzić kierunek obrotów silnika, a w razie potrzeby zastosować przełącznik kierunku. Podkreślono również, że konstrukcja urządzenia determinuje, w którą stronę powinno się obracać, a niewłaściwy kierunek może prowadzić do uszkodzeń. Użytkownicy zwracali uwagę na bezpieczeństwo podłączeń elektrycznych, sugerując unikanie niebezpiecznych konfiguracji wtyczek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA