logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu

madzia_pl 16 Wrz 2020 14:56 1179 10
  • #1 18926368
    madzia_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Nie jestem zawodowym elektrykiem ale uczę się podstaw i udało mi się samej w domu rozprowadzic cała instalacje, podlaczyc osprzęt. Ale wyłącznik krzyżowy mnie rozłożył na łopatki bo zgodnie ze schematem a nie działa 🤯. Pomóżcie mi proszę znaleźć gdzie jest błąd.
    Jest tylko jedno ustawienie w którym lampa nie swieci. Schodowe wyłączniki są podświetlane. Brązowy wychodzący z ostatniego wyłącznika jest zwagowany z czarnym z lampy ( brązowy w lampie do stałe zasilanie - zgodnie ze schematem lampy).
    Tyle już godzin się zastanawiam i nie mam pojęcia gdzie jest błąd , proszę pomóżcie!

Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu Błąd w podłączeniu wyłącznika krzyżowego - lampa nie świeci, szukam błędu
  • #2 18926394
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    madzia_pl napisał:
    Ale włącznik krzyżowy mnie rozłożył na łopatki bo zgodnie ze schematem a nie działa

Gdzie masz ten schemat? Do układu trzech wyłączników potrzebujesz dwu schodowych i jednego krzyżowego.
    Każdy krzyżowy mozesz przerobić na schodowy przez założenie jednej zworki.
  • #3 18926400
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18926408
    madzia_pl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Są to dwa schodowe i jeden krzyżowy. Oczywiście krzyżowy pośrodku. Schemat widoczny na jednym zdjęciu- był na opakowaniu włącznika, sprawdzone miernikiem czy na pewno dobrze są oznaczone wejścia na włącznikach. Oświetlenie włączników tez już próbowałam odlaczyc( takie malutkie ledy przy wlqczniku) i lampa działa nadal tak samo. Lampa na suficie jest LED ale chyba to nie ma znaczenia dla działania układu?
  • #5 18926419
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2794
    Zmontować wyłączniki i opraqwkę na przewodach na stole. Jesli jest OK to przedzwonić przewody "korespondencyjne" (te poprowadzone między puszkami wyłączników) - któreś są zwarte ze sobą (tynkarz lub podobny "szkodnik").
  • #6 18927055
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18927057
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Są na ten temat filmy na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=RtwWbTS0rp0

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam też że w przypadku LED może być problem z podświetlaniem wyłączników. Myślę, że na próbę warto wstawić zwykłą żarówkę do lampy.
  • #8 18927471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18928128
    Rafael22
    Poziom 21  
    Ocena: 172
    Edycja
    Dopiero zauważyłem że na kartce odręcznie rozrysowałaś w której pozycji włączników żarówki nie świecą, a w pozostałych konfiguracjach świecą cały czas.

Na razie pomysłów brak
  • #11 18930500
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Najlepiej wrzuć zdjęcia wszystkich 3 puszek z przewodami i opisz każdy z nich, co jest czym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z podłączeniem wyłącznika krzyżowego, który nie pozwala na włączenie lampy LED. Zgodnie z schematem, w instalacji znajdują się dwa wyłączniki schodowe i jeden krzyżowy. Użytkownik sprawdził połączenia, ale lampa nie świeci w jednym ustawieniu. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie podświetlenia wyłączników, które może wpływać na działanie lampy, oraz możliwość zastosowania zworki w wyłączniku krzyżowym. Rekomendowane jest również przetestowanie instalacji z tradycyjną żarówką zamiast LED oraz dokładne sprawdzenie przewodów między puszkami wyłączników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA