Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Epson tw5500, zamiennik lampy - Chiński zamiennik lampy , najlepszy zamiennik,

benyja 01 Oct 2020 10:50 1530 13
    benyja
    Level 9  
    Oryginalna lampa elplp49 od nowości świeciła 700 godzin. Zrobiło się ciemno, 350 luksów zmierzone "luxmetter" na telefonie.
    Kupiłem od firmy ZR TRADING CO.,LTD Store, lampę, pisali że oryginalna i na taką wyglądała, miała dodatkowe lustro na palniku, kosztowała 170zł , była moc , 1000 luksów, świeciła 150 godzin i znowu zrobiło się ciemno, 400 luksów.
    Kupiłem drugą lampę z innej firmy, 180 zł, pisali że oryginalna ale nie miała dodatkowego zwierciadła na palniku, jak przyszła to tragedia, od początku było ciemno, reklamacje nic nie dały. Firma : Guangzhou Inmoul Electronic Technology Co., Ltd, 99.6 % pozytywnych opinii ale lampa dno.
    Kupiłem znowu lampę za 180zł od pierwszej firmy. Lampa miała 750 luksów , jasno ale nie jak być powinno. Świeci 100 godzin pewnie zaraz się skończy.
    Pytanie, gdzie kupujecie swoje lampy? Czy macie ulubionego Chińczyka? Oryginał dla mnie to 1700 zł!
    A może kupić lampę elplp96 i wydłubać palnik i przełożyć do mojego odblyśnika? Ta lampa kosztuje 350 zł, oryginał ma 210 watów, czyli 5% więcej niż elplp49.

Może jakoś inaczej regenerujecie swoje lampy ?

Pozdrawiam
    LightOfWinter
    Level 36  
    Cześć,

Pytanie na ile pomiar za pomocą telefonu jest dokładny ?
    Powinien być użyty dedykowany sprzęt pomiarowy.

Pytanie dlaczego te lampy tak szybko padają?
    Czy na pewno jest to wina lampy? A może masz uszkodzony projektor?

Kiedyś lampy można było nabyć na alledrogo od sprzedawcy który się w nich specjalizował.
    Niestety nie pamiętam już nazwy.
    Oprócz lamp miał też sporą wiedzę i potrafił doradzić.
    benyja
    Level 9  
    Pomiar jest na tyle dokładny, że za każdym pomiarem danej lampy, pokazuje mi tą samą uśrednioną wartość. Lamp mam parę i pokazuje różne liczby ale jasność zgadza się z liczbą. Czyli im ciemniej tym liczba mniejsza itp. Program działa dobrze. Co do krótkiego czasu święcenia lampy . Świeci jasno i szybko się wypala , albo od chińskiej nowości, świeci blado. Za każdym razem , przy nowej lampie robiłem pomiar i naoczny i lux meterem. Nie ma sytuacji , w której lampy świeciły mega jasno a potem się szybko wypalały. Szukałbym winy w lampach.... Mogę ewentualnie wymienić ballast bo mam projektor drugi na części

Czy ktoś ma firmę, czy z Chin, gdzie kupił czy regenerował lampę i ona świeciła super przez ileś tam set godzin ? Niby 150 godzin to też dużo .. ale mi chodzi no o tysiąc godzin ze światłem 95% oryginału.
    Ja na tą chwile mogę polecić ZR lamps z ali , ale to tak na 50%.
    Ktoś coś ?

Pozdrawiam.
    LightOfWinter
    Level 36  
    Witam

Jest jeszcze kilka innych rzeczy które mogą wpływac na żywotność.
    Czy wiesz jak poprawnie zamontować lampę?
    Czy lampy są odpowiednio traktowane podczas kontroli celnej ?
  • Helpful post
    LightOfWinter
    Level 36  
    Cześć,

W tej chwili już nie.
    Kiedyś zakupiłem jedną sztukę, ale to było parę lat temu.
    Dlatego też interesowałem się tematem.
  • Helpful post
    sowa_46
    Level 25  
    Czy zaglądałeś do wnętrza lampy, żeby zobaczyć jaka jest "żarówka": producent, moc, jakiś numer seryjny?
    Może uda się dobrać coś oryginalnego bez kupowania obudowy.

Mam tu coś takiego: Original Osram ELPLP49 Lamp & Housing for Epson Projectors - 240 Day Warranty $ 68.99
    Lamp Type 200W Osram P-VIP

Problem w tym, że nie podają pełnego typu "żarówki", na firmach pośredniczących kilka razy się zawiodłem,
    kupują "żarówki" z wybrakowanej partii od Chińczyków i jak dobrze trafisz to Twój zysk. Chińczycy teraz się wycwanili i "klepią" pieczątki na cokole, czasami nawet nie ma podanej mocy, zwyczajne oszustwo, "OSRAM" - na przykład ma informację wytłoczoną w cokole i jeszcze mnie nie zawiedli.
    benyja
    Level 9  
    Zr lamps z aliexpress zaproponował mi "oryginalną" lampę za 110$. W Epsonie moja lampa to 1700zl. Po dłuższych negocjacjach zaproponował mi lampę gorszej jakości za 44$ . Powiedział, że mi coś wybierze. Lampa do mnie jedzie. Będę informować.
    brewka87
    Level 13  
    Daj znac jak z jakością lampy. Sam szukam właśnie lampy do swojego JVC DLA-HD350 i jak na razie zakupiłem w ciemno 2 lapmpy od jednego Chińczyka. Druga lampa ma powędrować do Optomy HD70. Jestem ciekawy jak będą świecić, bo za 2 dałem 165zł z wysyłką. Czekam na przesyłkę.
    benyja
    Level 9  
    Lampę z Amazona zdążyłem anulować . Na świecie jest 6 firm, 6 dystrybutorów oryginalnych produktów Osram- lamp UHP czy jak im tam, nieważne. W Niemczech są dwie, bo Osram, jak sądzę, to niemiecka firma. Ale chcieli 750zl. Kupiłem w Bulb America za 99 dolarów plus transport 30 dolarów. Na oryginalnej amerykańskiej stronie Osram chcieli 89 dolarów plus transport 100 dolarów. Lampa świeci dobrze, oby więcej niż 100 godzin chińskie.
    Daj znać jak tam Twoje chińskie.
  • Helpful post
    brewka87
    Level 13  
    Lampy dotarły jakieś dwa tygodnie temu. Obydwie swiecą bardzo ładnie chociaż nie mam porównania do nowej oryginalnej lampy. O żywotności się nie wypowiadam bo w JVC lampa wyświeciła dopiero kilka godzin. W Optomie w zasadzie sprawdziłem tylko czy świeci.
  • Helpful post
    sowa_46
    Level 25  
    Ostatnio miałem ciekawy przypadek, pewna firma, która od dłuższego czasu przysyła do nas do naprawy projektory NEC, z uporem maniaka montuje w nich lampy, które są jakimiś tanimi podróbami, nie wymuszam na nich zakupu odpowiednich lamp, bo nie chcę, żeby posądzili mnie o naciąganie na koszty oraz z takiego powodu, że przestaną przysyłać kiedy projektory przestaną się psuć. Przypadek, o którym wspomniałem, polegał na tym, że wypalona był osłona koła kolorów, ta, która oddziela je od komory lampy, strumień światła skierowany był jakieś 8 mm w prawo od osi tunelu świetlnego oraz pierwsza soczewka za tunelem była pęknięta. Takie są efekty zakupu "chińskiej taniochy", należy jednak rozróżnić lampy chińskie od lamp produkowanych w Chinach, te drugie mogą być oryginalnymi lampami producentów światowych, którzy jedynie wykorzystują chińską siłę roboczą.