Hybryda....oj chyba nie tędy droga....
Ale najpierw trzeba sobie postawi pytanie, do czego mi taki pojazd? Bo jak do szybkiej, zrywnej, dalekiej jazdy...to elektryczny odpada...
Może powiem co mi pasuje i jak myślę to zrobic:
Zasięg dzienny 30-40km
Prędkośc max 60-70 km/h
Przyśpieszenie....mizerne 15-25 s do 100 km/h ( teoretycznie , 100km/h nie osiagnie;))
Do rozważań na razie pomijam problem rejestracji.
Buduję pojazd na bazie malucha, ale tylko elementy zawieszenia, hamulcowego i ukł kierowniczego.
Całośc zmontowane na stalowej ramie ( ja akurat z profila zamknietego 30x60)
Pojazd 1-miejscowy,
waga akumulatorów ok 200kg. Waga całkowita z kierowcą ok 600 kg...zobaczymy;)
Mam już akumulatory..ciut za cięzkie..ale trudno...48V 170Ah ołowiowe.
Napęd na tylne koła odzielnymi silnikami typu AC Tamel na zamówienie ,
4kW o wadze ok 24 kg kazdy. Cena za dwa ok 1000 zł. To wychodzi najtaniej i najsprawniej. Dwa falowniki ( inspiracja:
http://www.pg.gda.pl/~jarguz/melex/melex.htm )
Dlaczego dwa silniki i falowniki?
-łatwiej zbudowa falownik na mniejsza moc,
-brak mechanizmu różnicowego,
-interesujący typ silnika o długosci ok 45cm i wysokości ok 15 cm
dwa takie zajmuja bardzo mało miejsca, potrzebnego na akumulator.
Szukam od dłuższego czasu silników, myślałem o DC Etek ale koszt jednego ze sprowadzeniem to ok. 2000 zł.
Mam już konstrukcję ramy i zawieszenia....kwestia tych silników, falowników i kontrolera do sterowania falownikami ( system cyfrowego mech. róznicowego)
...Czy to tanio......chyba nie;)
Myślę, ze to zajmie mi z 2 najbliższe lata......
Jednak gdyby sie udało....taki pojazd słuzyłby mi lata....żadnego oleju, szczotek, świec itp...Jednak akumulatory trzeba wymienia co ok 3-4 lata.
Moja mazdą 626 na benzynie wydaję miesięcznie ok 400 zł na paliwo, czyli rocznie 4800 zł co daje chyba ok 1100 l benzyny, gdzie przejadę rocznie ok 12000km. Kosz przejechania takiej odległości na prądzie przy taryfie nocnej wyniesie ok 600-1000 zł

) Tak to nie pomyłka:)
po 4 latach oszczędzam ok 15000 zł nie wspominając o olejach i innych akcesoriach...na akumulatory starczy ( ok 3000-4000 zł)

))
Więc chyba warto:).....A jak paliwo podrożeje?
Co do hybrydy.....ja mam inny pomysł, wozic ze sobą malutki silnik od kosy spalinowej..ok 40cm3, ten silnik napędzi dwa alternatory od stara 2x24 V....aby doładowa akumulatory ...gdyby sie wyczerpały...a do domu zabrakło paru kilometrów

...waga takiego zestawu byłaby ok 30 kg......jednak proces ładowania trwałby ok godziny...ale to byłby stan awaryjny;)
pozdrawiam
Wiesiek
Dodano po 13 [minuty]: A tutaj jest pojazd , który mnie zainspirował...
http://www.cree.ch
silnik AC 15kW, zasilanie 168V 21 Ah 140kg ( w Polsce problem z rejestracją)
Zasięg od 50-70km , prędkośc max 85km/h
Zurzycie energii na miasto ok 5kWh/100km....policzcie ile to kosztuje w taryfie nocnej

......chyba z 2,5 zł
Cena...6600 euro..... Wydaje mi sie nie drogo z racji oszczędnosci eksploatacji. 12000km rocznie to 300 zł zamiast ok 4800 na paliwo:))
Wiesiek
Dodano po 3 [minuty]: Wybaczcie BŁĘDY....srodek nocy....PRZEPRASZAM
ZAPRASZAM DO DYSKUSJII