logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać kopię zapasową zabezpieczonej płyty CD z błędami/rysem na nośniku

Vmen 11 Paź 2005 15:04 2901 15
REKLAMA
  • #1 1890049
    Vmen
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jak przepalić płytę która jest zabezpieczona w ten sposób że mniej więcej w połowie nośnika jest jakby rysa? jak chem zrobić obraz płyty to sie zatrzymuje bo są błędy.
  • REKLAMA
  • #2 1890060
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Zabezpieczenia przed kopiowaniem są raczej niewidoczne. Jeżeli tę rysę wyczuwasz paznokciem (obojętnie z której strony płyty) to nie jest zabezpieczenie tylko uszkodzenie.
  • #3 1890082
    Vmen
    Poziom 14  
    To nie jest rysa tylko tak to nazwałem bo nie wiem jak to opisać. To jest jak bym przerwa między tom folią co się zapisuje dane o szerokości ok 1-2mm.

PS Na płycie znalazłem napis lasetlock więc może jest to zabezpieczenie MLS LaserLock International??
  • #4 1890130
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy płyta oryginalna funkcjonuje bezproblemowo?
  • REKLAMA
  • #5 1890138
    Vmen
    Poziom 14  
    Tak, działa normalnie.

To jest opis tego zabezpiecznie. Teraz próbuje przegrać clonem lub alkocholem

LaserLock - MLS LaserLock International -www.laserlock.com

LaserLock jest jednym z popularniejszych systemów zabezpieczeń płyt CD-ROM. Działanie tego zabezpieczenia opiera się na umieszczeniu na płycie specjalnie uszkodzonych sektorów oraz specjalnego kodu który jest zintegrowany w zabezpieczaną aplikację. Najprostszym sprawdzeniem czy płyta zabezpieczona jest tym systemem jest wyszukanie ukrytego katalogu LaserLock w głownym katalogu płyty. Z skopiowaniem płyty poradzą sobie nagrywarki obsługujące tryb MMC-DAO-RAW. Można także posłużyć się uniwersalnym crack-iem. Zabezpieczone tytuły to m.in : Asghard, Fallout 2, Icewind Dale, Jagged Alliance 2, Messiah , Metro Police, Outcast, Shogo, SpecOps

Dodano po 3 [minuty]:

lub możę bardziej to

LaserLock - MLS LaserLock International -www.laserlock.com

LaserLock jest jednym z popularniejszych systemów zabezpieczeń płyt CD-ROM. Działanie tego zabezpieczenia opiera się na umieszczeniu na płycie specjalnie uszkodzonych sektorów oraz specjalnego kodu który jest zintegrowany w zabezpieczaną aplikację. Najprostszym sprawdzeniem czy płyta zabezpieczona jest tym systemem jest wyszukanie ukrytego katalogu LaserLock w głownym katalogu płyty. Z skopiowaniem płyty poradzą sobie nagrywarki obsługujące tryb MMC-DAO-RAW. Można także posłużyć się uniwersalnym crack-iem. Zabezpieczone tytuły to m.in : Asghard, Fallout 2, Icewind Dale, Jagged Alliance 2, Messiah , Metro Police, Outcast, Shogo, SpecOps

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

A możę jest jakiś program do wykrywania zabezpieczeń na płycie który wykryje jakie to zabezpieczenie? Prosze pomóżcie
  • REKLAMA
  • #6 1890666
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1651
    Program do wykrywania zabezpieczeń jest w wersji darmowej: CloneXXL.
    Proponuj ę przekopiować płytę w Alcohol'u z przełaczeniem trybu odczytu/zapisu z "własnego" na "LeserLock".
    Według mnie jednak najlepiej spisuje się linux z możliwością nagrywania w trybie RAW DAO bądź idź do jakiegoś znajomego Amigowca. MaceCD skopiuje wszystko.
  • REKLAMA
  • #7 1890700
    Vmen
    Poziom 14  
    Zrobiłem obraz płyty clonem wypaliłem i jak chcem włączyć program to jest jakieś sparwdzenie autentyczności płyty i pojawia się komunikat żeby włożyć orginalną płyte.
  • #8 1890770
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Vmen napisał:
    Zrobiłem obraz płyty clonem wypaliłem i jak chcę włączyć program to jest jakieś sparwdzenie autentyczności płyty i pojawia się komunikat żeby włożyć orginalną płyte.

Tutaj jest opisane jak kopiować płyty zabezpieczone różnymi programami (laselockiem też) http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?&threadid=14663
    A po drugie lepiej zrób obraz alcoholem z ustawieniem profilu laserlock a nie CloneCD (tak jak pisał Leszcz72)
  • #9 1890785
    Vmen
    Poziom 14  
    arnoldk_20

Właśnie też trafiłem na tą strone i zrobiłem obraz wedługo zaleceń ale problem jak wcześniej. Pojawia się sprawadzanie autentyczności i prosi o orginał.
  • #10 1890879
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    a może napiszesz powód twoich działań bo szerzenie piractwa na forum narusza regulamin .

może szczególy lepiej słać na PW a nie rozdawać sposoby na kopiowanie zabezpieczonego softu ?
    A później dziwne że w katowicach na giełdzie łapią małolatów z piratami .

bez obrazy ale pomyslcie czasem zanim zaczniecie temat !!!
    czytaliście regulamin ???
    proponuje poczytać w tym przypadku : punkt 1 - czyli wiele czytania nie macie :)
  • #11 1890886
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    W alcocholu jest opcja (w clone chyba też niepamiętam bo już dawno nie używam) która nazywa się Ignoruj typ nośnika (ATIP) jak ją właczysz to gra program nieznnajdzie informacji ATIP i będzie myślał, że ma oruginalny nośnik.
  • #12 1890979
    Vmen
    Poziom 14  
    marek216
    Oczywiście nie zamierzam szeżyć piractwa, tylko wykonać sobie kopię zapasową, a o ile wiem to moża taką posiadać jeżeli ma się orginał.

Jeśli ci to przeszkadza że zormawimy o tym na forum to zapraszm kogoś co wie jak mi pomóc na moje gg 3607960
  • #13 1892067
    Vmen
    Poziom 14  
    Może coś to da sie jakoś zmienić plik wykonywalny aby na starcie nie sprawdzał orginalności płyty?
  • #14 1892082
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    ingerencja w cudzy plik jest zabroniona bez względu na to czy robisz kopie bezpieczeństwa czy nie. :) więc też nie na forum

jeżeli program pyta o orginalny krążek to znaczy że źle wykonałeś kopie bezpieczeństwa.
    w związku z tym paskiem stawiam nie na laserlok tylko na securerom.

Wejdz na strone www.cdrinfo.pl poczytaj o zabezpieczeniach pobierz z tamtej strony porządny program do sprawdzania zabezpieczeń i sprawdz co masz. a później postępuj zgodnie z instrukcjami dotyczącymi danego zabezpieczenia. albo napisz co to za gra.

A pro po nie wszystkie nagrywarki radzą sobie z wszystkimi zabezpieczeniami.
  • #15 1892093
    Vmen
    Poziom 14  
    Sprawdzałem clonexl i wykryło leserlock. A na płycie jest folder laserlock
  • #16 1895584
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Ustawienia odczytu :

Odczyt danych subkanalowych
    Ignoruj bledy odczytu + szybkie pomijanie blednych sektorow

obraz moze sie robic nawet 1h (lub dluzej). Czy zadziala - zalezy to tylko i wylacznie od mozliwosci napedu na ktorym jest zgrywany.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wykonania kopii zapasowej płyty CD zabezpieczonej systemem MLS LaserLock International, która na nośniku posiada charakterystyczną przerwę o szerokości około 1-2 mm, mylnie określaną jako rysa. Oryginalna płyta działa poprawnie, jednak próby tworzenia obrazu płyty za pomocą programów CloneCD i Alcohol napotykają na błędy odczytu i zatrzymują się w miejscu zabezpieczenia. LaserLock wykorzystuje specjalne uszkodzone sektory oraz ukryty katalog na płycie, a jego kopiowanie wymaga nagrywarek obsługujących tryb MMC-DAO-RAW. Zalecane jest użycie programu Alcohol z profilem LaserLock oraz włączenie opcji ignorowania typu nośnika (ATIP), co może pomóc w obejściu weryfikacji oryginalności. Alternatywnie sugeruje się system Linux z możliwością nagrywania w trybie RAW DAO lub narzędzia takie jak MaceCD. Próby modyfikacji pliku wykonywalnego w celu wyłączenia sprawdzania oryginalności są nielegalne. Wykonanie poprawnej kopii zależy od możliwości napędu i odpowiednich ustawień odczytu, takich jak odczyt danych subkanałowych oraz ignorowanie błędów i szybkie pomijanie uszkodzonych sektorów. Wskazane jest także użycie programów do wykrywania zabezpieczeń, np. CloneXXL, aby potwierdzić typ zabezpieczenia przed dalszymi działaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA