logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana spalonego sterowania do bramy GENIUS po burzy - gdzie i jak?

tymot0123 03 Paź 2020 11:40 1485 10
REKLAMA
  • #1 18956463
    tymot0123
    Poziom 7  
    Witam wszystkich, po burzy spaliło się moje sterowanie do bramy. Potrzebuje wymienić ale nie bardzo wiem gdzie jak ten temat ogarnąć. Proszę doradźcie. Pozdrawiam i dzieki.
    Wymiana spalonego sterowania do bramy GENIUS po burzy - gdzie i jak? Wymiana spalonego sterowania do bramy GENIUS po burzy - gdzie i jak?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18956492
    tymot0123
    Poziom 7  
    dufek napisał:
    Najprościej i najdrożej to wymienić całą centralę sterującą.
    Może jakiś serwis podejmie się naprawy?

Dałem ta płytkę do naprawy - bez powodzenia, uszkodzony procesor. Gdzie kupic taka centrale?
  • #5 18956624
    tymot0123
    Poziom 7  
    Znalazłem na allegro za 447zl. A jak wygląda wymiana? Będzie wszystko działać tzn. piloty czy otwieranie/zamykanie z domofonu? Czy będę potrzebował kogoś żeby to wszystko odpalić?
  • REKLAMA
  • #6 18956767
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Zasadniczo sam powinieneś, ale...
    Jeśli centralka jest dokładnie taka sama - kable przepinasz jak były, przekładasz radio, DIPy ustawiasz jak w starej płycie - powinno ruszyć bez gadania włącznie z pilotami.
  • #7 18984620
    tymot0123
    Poziom 7  
    Witam ponownie, brama w końcu ruszyła ale nie obyło się bez niespodzianek - uszkodzeniu uległ również czujnik krańcówek i radio.
    Teraz mam kolejne pytanie - jak zabezpieczyć się przed kolejnym przepięciem? Czy jest jakiś bezpiecznik albo jakiś przełącznik aby odciąć prąd od skrzynki?
  • REKLAMA
  • #8 18985278
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    tymot0123 napisał:
    Witam ponownie, brama w końcu ruszyła ale nie obyło się bez niespodzianek - uszkodzeniu uległ również czujnik krańcówek i radio.
    Teraz mam kolejne pytanie - jak zabezpieczyć się przed kolejnym przepięciem? Czy jest jakiś bezpiecznik albo jakiś przełącznik aby odciąć prąd od skrzynki?

Na takie rozwiązania decydują się zwykle tylko zakłady przemysłowe, serwerownie itd, jest ro rozwiązanie drogie.

Rzeczywistość jest taka że w instalacjach konsumenckich nie ma bariery na pioruna innej niż całkowite odłączenie od sieci czyli przysłowiowe wypięcie wtyczki gniazdka.
  • #9 18985415
    tymot0123
    Poziom 7  
    Darek0026 napisał:
    Na takie rozwiązania decydują się zwykle tylko zakłady przemysłowe, serwerownie itd, jest ro rozwiązanie drogie.

Rzeczywistość jest taka że w instalacjach konsumenckich nie ma bariery na pioruna innej niż całkowite odłączenie od sieci czyli przysłowiowe wypięcie wtyczki gniazdka.

Ok, a ile to jest drogie? Mozna jakies info/link? Koszt naprawy bramy to ok 650zl - wolałbym uniknac takich wydatkow w przyszlosci. A czy sa jakies przelaczniki ew "wtyczki/gniazka" aby jednak miec opcje odciecia calego domu od sieci?
  • #11 18986630
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Albo użyć listwy zabezpieczającej z opcją przepięć - ale - podobnie jak w/w zabezpieczenie - 100% pewności nigdy nie da (100% pewności to - jak napisał przedmówca - tylko wtyczka z gniazdka). Można też dodać UPS -a OnLine jako zabezpieczenie (spali się pierwszy ... przy okazji masz w razie braku prądu czynną bramę) - ale dość to kosztowne (sporo droższe od centrali napędu).

Podsumowanie tematu

✨ Po burzy uszkodzeniu uległo sterowanie do bramy GENIUS. Użytkownik poszukiwał informacji na temat wymiany uszkodzonej centrali. Odpowiedzi sugerowały wymianę całej centrali, co może być kosztowne, oraz poszukiwanie tańszych opcji w sklepach internetowych. Użytkownik znalazł centralę na Allegro za 447 zł, a dyskusja dotyczyła również kwestii wymiany i podłączenia nowego urządzenia, co powinno być możliwe samodzielnie, pod warunkiem, że nowa centralka jest identyczna z uszkodzoną. Po wymianie pojawiły się nowe problemy, takie jak uszkodzenie czujnika krańcówek i radia. Użytkownik pytał o zabezpieczenia przed przepięciami, a odpowiedzi wskazywały na drogie rozwiązania, takie jak odgromniki czy listwy zabezpieczające, ale podkreślano, że najlepszym sposobem na ochronę jest całkowite odłączenie urządzenia od zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA