logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd HATO 400Y silnik się grzeje i nie otwiera bramy

Jolys 06 Paź 2020 19:37 2037 9
REKLAMA
  • #1 18962730
    Jolys
    Poziom 11  
    Problem polega na tym, że po podaniu sygnału pilotem otwarcia silnik buczy i nie otwiera bramy oraz mocno się grzeje. Wyczytałem na forum, że to może być uszkodzenie triaków sterujących silnikiem, po wymianie brama ruszyła ale nie doszła do połowy i znów to samo: brak siły, buczenie i grzanie się silnika. Silnik sprawdzałem na krótko, działa w obie strony bez zarzutu. Pies musi być pogrzebany w elektronice sterującej. Płytka starszej wersji z wyłącznikiem na górze, silnik bez enkodera. Po wymianie triaków 16A 800V grzeje się szybko ten najbliżej wyłącznika i bezpiecznika. Na płytce nie widać jakichś przepaleń. Może ktoś zmagał się z podobnym problemem, proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 18962836
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3586
    A silnik nie ma zwarcia w stojanie? Pomierz opory uzwojeń - opory wspólny -kierunkowe powinny być takie same i w okolicach kilkudziesięciu omów, opór między kierunkowymi - 2x większy.
  • REKLAMA
  • #3 18962872
    Jolys
    Poziom 11  
    Mierzyłem opory jest 20 i 20 omów oraz 40, zresztą pisałem, że na krótko silnik działa jak należy w obie strony.
  • REKLAMA
  • #4 18978645
    Jolys
    Poziom 11  
    Jeszcze raz poproszę o sugestie
    Otóż płytka sterująca po rozmowie tel. była wysłana do serwisu Hato w Sosnowcu, po "naprawie" wróciła i zamontowałem ją w napędzie ale niestety nic się nie zmieniło.
    Objawy są takie, że po zamontowaniu i włączeniu przełącznikiem na płytce zasilania silnik zaczyna buczeć i brama nie rusza. Po odłączeniu płytki i podłączeniu silnika z kondensatorem "na krótko" brama śmiga w obie strony aż miło, tak więc na 100 % siadła elektronika. Sugestia pana z serwisu była taka, że mogą być gdzieś na płytce zimne luty bądź niedrożność ścieżek pytanie tylko w którym miejscu szukać. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 20683350
    Sja08
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Witam. Czy udało Ci się naprawić błąd? Mam to samo i nie wiem gdzie szukać problemu.
  • #6 20689300
    Jolys
    Poziom 11  
    Sja08 napisał:
    Witam. Czy udało Ci się naprawić błąd? Mam to samo i nie wiem gdzie szukać problemu.

Pomogła wymiana płyty, niestety trochę kosztowało ale jest ok.
  • #7 20689372
    Sja08
    Poziom 13  
    Ocena: 58
    Dziękuję za odpowiedź. Ja dziś swoją ożywiłem za namową elektronika przez wymianę trzech riakow TBA16 800. Oryginalnie były 600.
  • #8 20699215
    opcji9981
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Mam sterownik
  • #9 21294475
    bielo1906
    Poziom 2  
    Czy ktoś mógłby określić, jaki to triak? Mój się chyba przepalił i nie jestem w stanie odczytać symbolu.
    Załączniki:
    • Napęd HATO 400Y silnik się grzeje i nie otwiera bramy IMG_7051.jpeg (385.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21299872
    Stan-Lab
    Poziom 18  
    Ocena: 64
    Triak SMD 16A/800V

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem HATO 400Y, gdzie silnik grzeje się i nie otwiera bramy, mimo że działa poprawnie przy podłączeniu na krótko. Po wymianie triaków 16A 800V brama ruszyła, ale nie osiągnęła pełnego otwarcia, co sugeruje problem z elektroniką sterującą. Użytkownik wysłał płytkę do serwisu, jednak po naprawie objawy się nie zmieniły. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zimnych lutów oraz wymianę płyty sterującej, co pomogło niektórym. Wymiana triaków na TBA16 800V również przyniosła pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA