logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDI traci moc powyżej 110 km/h, pomaga restart silnika – co sprawdzić?

sekuta 13 Paź 2005 07:41 117548 174
Najlepsze odpowiedzi

Co sprawdzić w TDI, gdy samochód traci moc powyżej ok. 110 km/h, wchodzi w tryb awaryjny i po zgaszeniu oraz ponownym uruchomieniu znowu jedzie normalnie?

Najpierw sprawdź układ doładowania, bo taki objaw zwykle oznacza wejście sterownika w tryb awaryjny przez problem z regulacją turbo — najczęściej zapieczone kierownice zmiennej geometrii albo N75 oraz nieszczelności podciśnienia [#1894742][#1897446][#7321830] Zrób odczyt błędów i logi dynamiczne VAG podczas jazdy; jeśli ciśnienie doładowania przekracza ok. 2,2 bara, sterownik odcina turbinę i winna jest regulacja przeładowania [#5920434] Na próbę podmień zawór N75 z identycznym N18 albo sprawdź, czy „cyka”, oraz obejrzyj wszystkie wężyki podciśnienia i króćce [#6114670][#1932325][#7321830] Jeśli logi potwierdzą przeładowanie, trzeba wyjąć turbinę i wyczyścić stronę wydechową oraz mechanizm VNT, bo samo poruszanie sztangą zwykle pomaga tylko na krótko [#1897446][#6289539] W kilku przypadkach po wymianie N75 albo po czyszczeniu turbiny problem ustąpił całkowicie [#2736374][#4876213]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 1894435
    sekuta
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam, mam taki problem- jadę samochodem i nagle gdy dokładam gaz spadnie mi moc i samochód nie rozpędza sie więcej niż 110 km/godz.
    Gdy wyłaczę silnik i uruchomię samochód ponownie wszystko jest oki.
    Prosze o pomoc, Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1894742
    Repa
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jaki silnik rok samochodu???

Objawy wskazują na to, że sterownik samochodu wchodzi w tzw. tryb awaryjny. Są tego różne przyczyny, najczęściej jest to za duże ciśnieniem w kolektorze dolotowym (czyli za duże ciśnienie z turbo)
    za sterowanie jest odpowiedzialny zaworek N75.

Podaj rok i model silnika to będzie można podpowiedzieć Tobie gdzie się ten zaworek znajduje.

Pozdrawiam
    Repa
  • #3 1894947
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Wydaje mi sie ze nie jest to wina przeplywomierza jak ktos wyzej napisal, poniewaz autor wyraznie stwierdzil ze po wylaczeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy. Proponuje wizyte w warsztacie i sprawdzenie bledow zapamietanych przez sterownik, moze uszkodzenie ktoregos z czuyjnikow powoduje taki stan rzeczy.
    Zawsze podaj dokladnie rok smochodu i rodzaj silnika po TDI w przypadku VW to bardzo duza paleta silnikow.
    Pozdrawiam.
  • #4 1895560
    sekuta
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    jest to silnik AFN 110 -tka 1998 rok.Błąd który wykazuje vag to - ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica dorególowania
  • REKLAMA
  • #5 1896097
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    silnik nic ci nie powie jaki jest to samochud Passat Golf ale mniejsza oo to masz na pewno uszkodzony zaworek N75 jest to zawur regulujący ciśnienie doładowania .
    W twoim aucie będziesz miał dwa identycze zawory jeden doładowania (z biała główką) drugi recyrkulacji spalin (czarna główka) szukaj tego z białą główką i wymień go.

Jak podasz jakie masz auto to powiem ci gdzie go szukać
  • REKLAMA
  • #6 1896717
    MAPI_1
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    proponuje sprawdzić wężyki te od białego zaworka

nie wiem czy występuje już turbina ze zmienną geogetrią
    jeśli tak to może być zatarta kierownica
    pozdrwiam MAPI
  • #7 1896727
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Tu masz problem z doładowamiem . I tu musisz jakoś zbadać z czego ten problem wtstępuje.
    Czy dlatego ze mie ma podciśnienia do regulacji zaworu ale chba jest bo EGR by się odezwał. Więc dalej musisz sprawdzić jakie ciśnienie występuje w układzie doładowania. Może być tak że jest i jest za duże lub go brakuje.

Jak brakuje to dziura w układzie dolotowym lub ogranicznik doładowania .
    a za duże to turbina zcięte kierownice w turbinie ( nie działa poprawnie geometria turbiny )lub ogranicznik nie działa .

Sprawdz czy w elemętach wykonawczych sreruje sterowanie turbiną .
  • #8 1896762
    akol
    Poziom 12  
    Masz uszkodzony tz zawor upustowy przy turbinie jak sie otworzy to juz sie niezamyka koszt naprawy od 150-300zl zalezy od modelu
  • REKLAMA
  • #9 1897446
    Repa
    Poziom 15  
    W AFN (na pewno w 1998 r.) były cały czas montowane turbiny VTN czyli ze zmienną geometrią.

Zaworek można spróbować podmienić od innego samochodu, ale
    na 99% są zatarte łopatki sterujące geometrią turbiny.
    Zasada działania jest taka, że zaworek N75 przy niskich prędkościach obrotowych silnika (mało gazów spalinowych) podaje podciśnienie na sztangę turbiny, a ta z kolei wysuwa łopatki turbiny tak by miała większą prędkość wirnika przy małej ilości spalin.
    Przy zwiększonej wydajności spalin (Np. przyspieszanie) spalin jest coraz więcej, więc wirnik turbiny kręci się coraz szybciej (skutkiem tego jest wzrost ciśnienia doładowania). W tym momencie zaworek N75 dostaje informację z ECU, że ma zamknąć dopływ podciśnienia do sztangi turbo.
    Sztanga powinna powrócić w miejsce spoczynku, czyli musi schować łopatki sterujące w turbo.

W 99 % przypadków problemem jest zacinanie się tych łopatek w turbo przez syf zebrany po stronie gazów wydechowych.

Czyli musisz zdemontować turbo, odkręcić stronę wydechową (nie ma tam żadnych uszczelek - jest tylko 6 śrub na klucz 10) i wyczyścić drobnym papierem ściernym miejsca gdzie pracują łopatki.

Chociaż z doświadczenia wiem, że po wyczyszczeniu turbiny z syfu, wymiana zaworka N75 (ten z białą główką) wpływa pozytywnie na pracę silnika (jest lepsze przyspieszenie z niskich obrotów).

Pozdrawiam
    Repa
  • #10 1897962
    k631
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Witam opowiem jak w moim przypadku udało mi się naprawić turbo ,a więc wymieniłem zawór podciśnieniowy bo był trafiony i całą turbinę wykąpałem przez 24 godziny w nafcie lotniczej . i to rozluzowało łopatki przejechałem do tej pory 30 tysięcy i autko śmiga aż miło. Pozdrawiam :D
  • #11 1905297
    premko13
    Poziom 2  
    WITAM!
    Opisany powyżej problem z brakiem MOCY pojawił się u mnie w GOLFIE 2002 rok, silnik ATD, 74 kW.
    Cała sytuacja miała miejsce po kilku dniach jak zatankowałem cały zbiornik V POWER-a. Rozpędzam autko - lekko pod góre na 4 biegu (ok.90-100 km/h) a tu nagle SPADEK MOCY. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy.
    I tak się zastanawiam czy czasem ta ropa nie wypłukała jakichś śmieci, które coś przytkały.
    Serwis twierdzi, że czyszczenie może pomóc, ale to będzie wracać, a całe turbo to wydatek (4-6 tys. zl) !!!
    CO MAM ROBIĆ ??? Czyścić turbo i wymieniać N75 czy nie ?
    Czy do wyjęcia turbo trzeba rozłączać prawą półoś ?
  • #12 1906361
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    Witam .
    Premko u ciebie trzeba wyciagac caly kolektor wydechowy a jedyny problem jaki mozesz napotkac to zasilanie oleju czasami ciezko go zruszyc ....... na poczatek radzilbym diagnostyke komputerowa
  • #13 1906798
    stefano11
    Poziom 21  
    Ocena: 131
    premko13 napisał:
    WITAM!
    Opisany powyżej problem z brakiem MOCY pojawił się u mnie w GOLFIE 2002 rok, silnik ATD, 74 kW.
    Cała sytuacja miała miejsce po kilku dniach jak zatankowałem cały zbiornik V POWER-a. Rozpędzam autko - lekko pod góre na 4 biegu (ok.90-100 km/h) a tu nagle SPADEK MOCY. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy.
    I tak się zastanawiam czy czasem ta ropa nie wypłukała jakichś śmieci, które coś przytkały.
    Serwis twierdzi, że czyszczenie może pomóc, ale to będzie wracać, a całe turbo to wydatek (4-6 tys. zl) !!!
    CO MAM ROBIĆ ??? Czyścić turbo i wymieniać N75 czy nie ?
    Czy do wyjęcia turbo trzeba rozłączać prawą półoś ?

Ja bym się do turbiny nie czepiał i wymienił zawur N75
  • #14 1910278
    premko13
    Poziom 2  
    Witam ponownie.

Zawór N75 jest sprawny - sprawdziłem. Ma 17,5 Ω - może mieć 14-20.
    To stało się raz, aby nie więcej. Jeżeli się powtórzy jade do serwisu. Czy może nie czekać ???

Pozdrawiam.
  • #15 1932325
    bigozz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    samym omomierzem nie da się sprawdzić n75
    mój miał prawidłową rezystancję a był walnienty
    najprościej odpalić samochód trochę przegazować i dotknąć go, jeśli charakterystycznie tyka to jest ok
    jeśli jest cisza to jest walnienty

Dodano po 2 [minuty]:

a przepływka jeśli jest pierburga to raczej żadko pada
    pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno n75 oryginalny bo tylko takie są i nowy o koszt ok 200PLN ja kupowałem w kwietniu to tyle płaciłem
  • #16 2519379
    kunpepel
    Poziom 11  
    Witam
    Postanowiłem sie podpiąc pod ten temat z moim problemem.
    Otóż mam seata toledo 1,9 tdi rocznik 2001. Silnik ASV 242 933 moc 110 kucyków, najechane 105 tys km. W aucie zastosowałem 2 lata temu delikatny acz profesjonalny chiptuning przez wgranie nowego oprogramowania sterującego pracą silnika a nie poprzez podpinanie jakiś box-ów. Moc końcowa to w tej chwili około 140 kucy.
    Od jakiegoś czasu ( konkretnie od ostatnich większych mrozów zimowych -20 do -30 stopni) mam następujące objawy. Przeciągając biegi powyżej 4 - 4,5 tysiąca obrotów auto wchodzi mi w tryb awaryjny i czuć bardzo duży spadek mocy. Trudno jest rozpędzić go poźniej do 120 km/h i jest mół jak diabli. Byłem przekonany, że mój przepływomierz jest już na wykończeniu tym bardziej, że najechałem na nim równo 50 tysięcy km. Wymieniłem na nowy oryginalny Boscha i dalej to samo.
    A i co ważne po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy auto ma kopa jak diabli jeżeli nie przeciągnę obrotów powyżej 4 - 4,5 tysiąca. Ale co dziwniejsze, czasami mimo przekręcenia mojej "granicy obrotów" auto idzie dalej i nie wchodzi w tryb awaryjny - co prawda dzieje sie to dość rzadko ale są takie przypadki.
    Jeżeli chodzi o turbinke to raczej bym sie jej nie czepiał bo dbam o dopał - nigdy nie wyłączam silnika od razu jak dam po garach no i zalewam maszynkę zawsze dobrym olejem motul-a.
    Po lekturze tego tematu zastanawiam się, czy przypadkiem może taką usterke wywoływać zawór N75, bo nie podejdrzewam aby tryb awaryjny powodował przytkany filtr paliwa. Co do filtra powietrza to też jest nowy, regularnie zmieniany i zawsze stosuję ten wzmocniony z dodatkową wkładką bawełnianą.
    Czy może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia ?
    Pozdrawiam
  • #17 2519613
    Repa
    Poziom 15  
    Raczej będziesz musiał się przyczepić do turbinki ...

Objaw taki jak u Ciebie powoduje przeładowanie ciśnienia doładowania, czyli zacinające się kierownice sprężarki.
    To że dbasz o turbinkę to bardzo dobrze, ale czasami tak się dzieje, że odmawia posłuszeństwa, trzeba ją wyjąć i przeczyścić.
    Na to, że turbinka może odmawiać posłuszeństwa ma też wpływ jaki olej używasz ...
    Chodzi o spalanie bezosadowe ...

Na początek spróbuj podmienić ten zaworek N75, ale wątpię, że to jego wina.

Pozdrawiam
    Repa
  • #18 2520923
    Starkret
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Repa ma niestety rację, zacina się kierownica w turbinie więc masz chłopie kłopot.

Dodano po 3 [godziny] 16 [minuty]:

Co do przeczysczenia turbinki to nie jest taka prosta sprawa. Ja swoją czyściłem i dawałem do czyszczenia w serwisie audi (mam znajomego) i nic to nie pomogło. Regenerowaną, już miałem, wszyscy się zarzekają że to przecież nowa turbina. Miałem i po pół roku reklamowałem (pierdział sadzą) i wymieniali itd....... cała historia. Skończyło się na nowej.
    Rada: Od czasu do czasu trzeba dawać mocno po garach, przez kilka dni ale nie do aut. wyłączenia i po ostrej jeździe trzeba ostudzić turbinę.
    Nie wiem czy wiesz ale najczęściej ten problem z turbiną pojawia się przy "ciulowatej" jeździe samochodem. Ja kupiłem po ciulu zadbany samochód i nie orany samochód i to dlatego.

PS: opał zawsze z Shella!
  • #19 2522394
    kunpepel
    Poziom 11  
    No to mam problem ... hmm
    Co do jazdy to raczej mam "sportowe zacięcie"
    i w zasadzie nie ma dnia, żeby auto nie dostało mocniej po garach.
    Bardzo rzadko sie znajdzie jakaś bryka, która da mi radę ...
    A co do paliwa to od kilku lat zawsze tankuję na tej samej stacji Orlenu (nie jest to mała przydrożna stacja tylko duży kompleks PKN) i mam do nich raczej zaufanie.

Może mnie ktoś wystraszyć ile taka turbinka będzie kosztowała i czy jest sens próbować ją wyczyścić i wydawać na to kase skoro może to pomóc na krótką metę...

No i Dzięki za zainteresowanie

pozdrawiam
  • #20 2522815
    kangurek123
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    kunpepel napisał:
    No to mam problem ... hmm
    Co do jazdy to raczej mam "sportowe zacięcie"
    i w zasadzie nie ma dnia, żeby auto nie dostało mocniej po garach.
    Bardzo rzadko sie znajdzie jakaś bryka, która da mi radę ...
    A co do paliwa to od kilku lat zawsze tankuję na tej samej stacji Orlenu (nie jest to mała przydrożna stacja tylko duży kompleks PKN) i mam do nich raczej zaufanie.

Może mnie ktoś wystraszyć ile taka turbinka będzie kosztowała i czy jest sens próbować ją wyczyścić i wydawać na to kase skoro może to pomóc na krótką metę...

No i Dzięki za zainteresowanie

pozdrawiam

Witam
    Powiem tylko, że masz trzy możliwości :
    1.nowa turbina ok 5000 zł
    2.wyczyszczenie swojej starej ( pomaga różnie na 2000 do mniej więcej 50000 przejechanych kilometrów )
    3.Ew.regeneracja z roczną gwarancją np pod adresem http://www.turbo-tec.pl/. Ja u nich zregenerowałem turbinę od galaxy i śmiga już 35000 km bez problemu ( koszt 1000 zł ,ale podobno wtedy była jakaś promocja)
  • #21 2523259
    kunpepel
    Poziom 11  
    To jeszcze raz z prośbą o poradę, jeżeli można.
    Znalazłem na allegro coś takiego:

http://www.allegro.pl/item97519805_mocna_turbosprezarka_do_vag_1_9_tdi.html

Proszę jakąś mądrą głowę o stanowisko czy warto w coś takiego zainwestować czy sobie odpuścić taki wynalazek.
    Znalazłem też na allegro aukcje z NOWYMI a nie regenerowanymi turbinami w cenie ok 1200 - 1300 złotych. Czy to możliwe??

Dziękuje i proszę o opinię znawców tematu

p.s.
    rozmawiałem przed chwilką z gościem, który wystawia tą turbinkę.
    Mówił, że ona bez problemu przypasuje do mojego motoru ale nie zostaną wykorzystane jej możliwości. Bęzie pracowała na pół gwizdeczka.
    Proponował mi zakup turbinki z poprzecznego motoru 130 konnego i delikatne zmiany po zimnej stronie - dołożenie jakiegoś zaworu czy coś takiego - nie wiem o co chodzi... a temat mnie zaintrygował.
    Jestem otwarty na Wasze propozycje i podpowiedzi...
  • #22 2525222
    horpyn1
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Co do turbiny to czy zacina się kierownica można przecież spradzić pociągając za dźwigienkę może to nieprofesjonalne ale zawsze to jakiś sposób co do zaworka to często się zdaża że na vagu jest ok (a to wtedy kiedy jego usterka leży po mechanicznej stronie tzn cewka ma cały obwód a zacina się mechanicznie) a nie działa jak trzeba, też nic prostrzego podłączyć "na żywca" 12v i posłuchać czy tyka ewentualnie porozłączać węzyki i dmuchnąć. Jestem zwolennikiem sprawdzania od najprostrzych sposobów. Pozdrawiam.
  • #23 2533052
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    takie objawy wystepuja przy przekroczonej dawce doladowania,wymiana zaworu nie zawsze pomaga,czesto trzeba skracac cigno na turbinie,jest regulowane.pozdro
  • #24 2736374
    kowal74
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wiadomo że przyczyn może być i każdy może mieć rację może to być turbo itp.....mam kolegę gdzie ma passata 1.9 tdi 110 km walczyłem z nim bardzo długo a objaw był taki sam jak kolega pisał wyżej że gdy szybko przyspieszyłem to samochód tracił moc,gasząc samochód i ponownie odpalając znowu jest ok na jakiś czas, też czytałem na forum co to może byc i pisali że może być turbina że trzeba przeczyścić kierownicę w turbinie itp podłączyłem vaga i wyskoczyły chyba ze trzy błędy przepływomierz, ciśnienie w przewodzie dolotowym różnica dorególowania i coś jeszcze ale teraz nie pamietam mierzyłem rezystancję zaworka n75 i było wszystko ok zaworek też było słychać jak pracował nie miałem od kogo podmienić przepływomierza i dlatego tak mi trochę zeszło ale w koncu znalazlem i co sie okazało była poprawa ale i tak autko nie chodziło jak trzeba ,wiec szukałem zaworka n75 żeby od kogoś podmienić .Podmieniając zaworek n 75 autko zaczęło śmigać (oczywiście zostawiając starą przepływkę) podłączyłem vaga i wykasowałem błedy po miesiącu podłaczając vaga zero błędów i za te wszystkie błedy był odpowiedzialny tylko ten zawork n 75. Dlatego uważam po co sobie robić robotę podmiana zaworka czy przepływomierza nie trwa długo a jak ktoś wykręci turbinę a okaże sie że to zaworek i co i tylko sie narobi i straci czas zawsze treba iść po najniższej lini oporu gdy podmiana zaworka czy przepływomierza nie pomoga wtedy możemy patrzyć turbo wracając do zaworka dowiedziałem sie że mierząc rezystancję może być ok sprawdzian czy słychać czy chodzi też może być ok a przyczyna może być że do zaworku dostał się troszkę piasku itp i dlatego on się zacina Pozdrawiam
  • #25 2831875
    rolficz
    Poziom 2  
    Mam w swoim Golfie tdi 90km, 1998rocznik przywoływany problem zrywania mocy przy 120km/h.
    Zgdnie z poradami zacząłem od zaworka n75 i wymacałem że nawet przy wysokich obrotach nie "tyka" ale to może myć złudne. Sprawdziłem omomierzem i wyszło 32,5 OHM czyli jak pisano tutaj dużo za dużo.

Czy mogę ten zaworek jakoś naprawiać czy poprostu na śmieci i wstawić nowy, a jeżeli tak to gdzie go szukać, czy do dyspozycji mam tylko oryginalny w serwisie ASO czy gdzieś indziej?
  • #26 2849260
    rolficz
    Poziom 2  
    Ok to juz mogę coś więcej powiedzieć.

Wymieniłem N75 na nowy, sprawdziłem 3 wtrysk ma rezystancję 102Ohmy. Niestety nic to nie dało cały czas ta sama utrata mocy. Opisze ją jeszce raz.

Jak samochód nie jest jescze bardzo rozgrzany to dojeżdżam do 160km/h i dopiero jest utrata - zerwanie mocy (kontroler wyrzuca błąd 575 i wchodzi w tryb awaryjny - turbina sie nie załącza), po wyłączeniu i włączeniu stacyjki wszystko wraca do normy. Gdy silnik się nagrzeje to to samo dzieje się już przy 110km/h. Zauważyłem też że dzije się to raczej na 5 biegu czyli większym obciążeniu, na 3 biegu mogę dojść do 5tys obrotów i nic sie złego nie dzieje.

Co polecacie dalej zrobić, co wziąść na tapetę, czy egr - ale turbina jak nie ma błędu się załącza, czy przepływomierz, ?
  • #27 2849276
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    padniety przepływomierz nie powoduje przejscia w tzw.tryb awaryjny
    bierz sie za turbo,najpierw sprawdż gruchę.
  • #28 2849315
    rolficz
    Poziom 2  
    Czyli niestety, nie obejdzie się bez kostów, czeka mnie regeneracja turbiny? Może znacie dobry godny polecenia warsztat gdzie zregenerują mi turbo? w gre wchodzi Wrocław i okolice. Chyba że jescze jest jakaś szansa na inną usterkę, bo turbo mimo 260 tys. wyglada dobrze, jak działa (czyli jak nie przejdzie w stan awaryjny) to ma dobrego kopa, oleju nie bierze.
  • #29 2872340
    elektronik system
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    witam, mam podobny problem i czytam posty na ten temat , u mnie jest brak tego kopa z turba autko niby osiaga szybkośc ale brak mu jakby pełnej mocy , wymieniłem przepływomierz , wyczysciłem i sprawdziłem turbo , sprawdziłem n 75 i nadal jest to samo.przy około 2000 tys .obrotów brak tego kopa z turbiny.Co może byc jeszcze przyczyna tego , wymieniłem tez filtry, jeszcze jedna wskazówka-jak jade z pełnym samochodem to jest zauwazalny ten spadek siły czyli mocy.jest to 1.9 tdi 110 km AFN
  • #30 2872454
    k631
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Witam prawdopodobnie staneły łopatki w turbinie.:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Problem utraty mocy w silnikach TDI powyżej około 110 km/h, który ustępuje po restarcie silnika, jest często związany z przejściem sterownika w tryb awaryjny. Główne przyczyny to uszkodzony lub niesprawny zawór N75 sterujący ciśnieniem doładowania, zacięte łopatki kierownicy turbiny (VTG), nieszczelności w układzie podciśnieniowym, uszkodzone wężyki podciśnieniowe, a także problemy z turbiną, takie jak zatarcie lub niewłaściwe działanie zmiennej geometrii turbiny. Diagnostyka powinna obejmować odczyt błędów za pomocą interfejsu VAG, dynamiczne logowanie parametrów podczas jazdy (ciśnienie doładowania, sterowanie zaworem N75, przepływomierz), kontrolę szczelności układu dolotowego i podciśnieniowego oraz manualne sprawdzenie ruchomości sztangi sterującej łopatkami turbiny. W wielu przypadkach konieczne jest demontaż turbiny i jej profesjonalne czyszczenie lub regeneracja, zwłaszcza gdy łopatki są zapieczone przez osady z gazów spalinowych. Wymiana zaworu N75 często przynosi poprawę, ale nie zawsze rozwiązuje problem, gdyż uszkodzenia mechaniczne turbiny pozostają. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie czujników ciśnienia doładowania i przepływomierza masy powietrza. W przypadku braku błędów diagnostycznych, a występowania objawów, należy wykonać testy dynamiczne i dokładnie sprawdzić układ podciśnieniowy oraz mechanikę turbiny. Koszty naprawy mogą się wahać od czyszczenia turbiny, przez wymianę zaworu N75, aż do pełnej regeneracji lub wymiany turbiny. Wskazane jest korzystanie z oryginalnych części i profesjonalnej diagnostyki komputerowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA