logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja 2 grup żarówek z przewodem 4-żyłowym w starym typie domu

mario2255 16 Lis 2020 05:23 2496 6
  • #1 19047231
    mario2255
    Poziom 12  
    Dzień dobry,
    podobne zagadnienia, niby dość proste były wałkowane już wielokrotnie na forum jednak pomimo sterty postów nie znalazłem rozwiązania pasującego do mojej sytuacji. Postanowiłem samodzielnie dojść do rozwiązania, co wymyśliłem publikuje i zapraszam do dyskusji.
    Sytuacja jest następująca:
    Wymagane są dwie grupy żarówek umieszczonych naprzemiennie. Instalacja już jest położona w suficie w postaci przewodu 4-ro żyłowego doprowadzonego do puszki rozdzielczej P3 - instalacja starego typu (łączenie w puszkach pod sufitem).
    Korytarz dość długi ma na końcach swoich puszki na włączniki połączone przewodem 4-ro żyłowym. do jednej z puszek włącznika (W1) dochodzi jeszcze dodatkowy przewód z 3-żyłowy z rozdzielni, do puszki rozdzielczej (P3) nad drugim włącznikiem (W4) dochodzi przewód z 3-żyłowy z rozdzielni. Do puszki W4 dochodzą 4 przewody. Jak mówią budowlańcy - robota skończona pozostało zamontować gniazdka. a tu zonk -w jednej puszce tylko 4 żyły :(.
    Opracowałem schemat rozwiązania i proszę o opinię. Oprawy będą plastikowe. Kolory na schemacie zgodnie z tym co rzeczywiście jest dostępne w puszkach.
    Wiem że nie jest po "bożemu" i zamierzam oznakować dodatkowo przewody w puszkach i przy oprawach. Alternatywą jest kucie sciany, malowanie itd. a ma się bez tego obyć....
    Poniżej schematy ideowy i druga wersja gotowa instrukcja do połączenia w puszce na Wago.
    Załączniki:
    • Instalacja 2 grup żarówek z przewodem 4-żyłowym w starym typie domu Schemat połączeń oświetlenia korytarz -Wago.jpg (116.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Instalacja 2 grup żarówek z przewodem 4-żyłowym w starym typie domu Schemat połączeń oświetlenia korytarz.jpg (114.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19047621
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    Zrobiłeś, jak zrobiłeś Twój cyrk i Twoje małpy.
    mario2255 napisał:
    Wiem że nie jest po "bożemu" i zamierzam oznakować dodatkowo przewody w puszkach i przy oprawach

To nie zmieni sytuacji, że instalacja jest spartolona. Ja publicznie bym się tym nie chwalił.

Co do zamieszczonego schematu połączenia, to też do bani.
  • #3 19047826
    mario2255
    Poziom 12  
    Dziękuje za reakcje, masz racje ze brak dwóch zył do puszki W4 to bład w instalacji ale juz tak jest i raczej zostanie,
    ale skoro wszystko jest do bani to co byś poprawił?
    Zbędne usunąłem.[T.M.]
  • #4 19047933
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2098
    Rozwiązanie jest.
    1. Zrezygnować z oświetlenia grupowego.
    2. Zamiast tradycyjnych łączników schodowych, zastosować dotykowe podwójne.
    Schemat połączenia.
    Instalacja 2 grup żarówek z przewodem 4-żyłowym w starym typie domu
    mario2255 napisał:
    ale skoro wszystko jest do bani to co byś poprawił?

To dotyczyło się "schematu" połączeń.
    To co widać na pierwszy rzut oka, żarówki nie mają 'N", oba końce podłączone do łączników. Faza idzie na niewłaściwe styki łączników (jest do L1 jednego łącznika i do styku komunikacyjnego drugiego łącznika). Jak już, to powinna iść do L1 i L2 i pewnie są inne błędy.
  • #5 19048150
    mario2255
    Poziom 12  
    Dziękuje :)
    Możesz podpowiedzieć przykładowego producenta/ów takiego rozwiązania?
    Rozumiem ze te adaptery rozmawiają z włącznikami po przewodach zasilania... Ciekawe rozwiązanie tylko pewnie kosztowne i co pare lat wymiana adapterów...
    Adaptery są zintegrowane z żarówką czy potrzeba na nie osobne miejsce w oprawce?
    Plus Twojego jest taki ze kolory przewodów będą prawidłowe i nie będzie zamiany potencjału jak to jest w moim rozwiązaniu - czyli bezpieczniej po latach...

Instalacja wg mojego schematu działa zgodnie z oczekiwaniami.
    Co do schematu to na dany przewód zasilający żarówkę raz trafia L a raz N - jedyne rozwiązanie jakie wymyśliłem które pozwala zrobić podwójny schodowy na 4 żyłach.
    Tzn w momencie wyłączenia na obu stykach żarówki jest ten sam potencjał N albo L (na przemian).

Praktyków prosiłbym o spojrzenie celem dyskusji ws. ewentualnych zagrożeń i niebezpieczeństw takiego rozwiązania.[/b]
  • Pomocny post
    #6 19049338
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2628
    Proponuję inne rozwiązanie.
    Żyła zółto-zielona jest "święta" i służy do ochrony. Nie wykorzystuj jej jako przewodu roboczego, przynajmniej do lamp.
    Do lamp masz poprowadzony przewód 4-żyłowy. Podłącz lampy w następujący sposób:
    żyła żółto-zielona - ochrona PE
    żyła niebieska - przewód neutralny obejmujący wszystkie żarówki
    żyła czarna - przewód fazowy pierwszego obwodu żarówek
    żyła brązowa - przewód fazowy drugiego obwodu żarówek.

Zamontuj w głównej puszce podwójny przekaźnik bistabilny np. Zamel PBP-05 - koszt ok. 80zł. lub Zamel ROP-02 koszt ok. 90zł.
    Podłącz do niego zasilanie tzn. fazę i neutralny (N) oraz obydwa obwody lamp do zacisków oznaczonych symbolem żarówek.
    Do sterowania tym przekaźnikiem potrzebujesz 3 żyły: neutralną oraz dwie sterujące (N1 i N2).
    Podłączasz równolegle te żyły od wszystkich łączników czyli żyły: czarna, brązowa i niebieska. Żyła żółto-zielona pozostaje jako ochronna PE, choć w przypadku łączników i tak nie będzie ona potrzebna.
    Montujesz podwójne łączniki monostabilne (dzwonkowe lub żaluzjowe) - tyle ile ich chcesz, choćby nawet 100 sztuk.
    Każdy łącznik załącza i wyłącza obwody lamp.
    W przypadku PBP-05 możesz sterować tylko i wyłącznie przewodowo. Wejścia sterujące mogą być wyzwalane zarówno fazą jak i przewodem neutralnym.
    W przypadku ROP-02 poza sterowaniem przewodowym, możesz jeszcze sterować go radiowo przy użyciu radiowych nadajników Zamel. W przypadku sterowania przewodowego w jego przypadku może on być sterowany tylko i wyłącznie fazą. W tym celu trzeba będzie użyć np. przewodu niebieskiego. Należy jednak oznaczyć końce tego przewodu kolorem fazowym (czarnym, brązowym lub szarym) np. przy użyciu koszulek termokurczliwych, aby osoba, która będzie kiedyś grzebała w puszkach nie sugerował się, że jest to przewód neutralny.

Dodano po 7 [minuty]:

mario2255 napisał:

Instalacja wg mojego schematu działa zgodnie z oczekiwaniami.
    Co do schematu to na dany przewód zasilający żarówkę raz trafia L a raz N - jedyne rozwiązanie jakie wymyśliłem które pozwala zrobić podwójny schodowy na 4 żyłach.
    Tzn w momencie wyłączenia na obu stykach żarówki jest ten sam potencjał N albo L (na przemian).

Praktyków prosiłbym o spojrzenie celem dyskusji ws. ewentualnych zagrożeń i niebezpieczeństw takiego rozwiązania.[/b]

Ale takie rozwiązanie jest niepoprawne, ponieważ w łącznikach może dojść do zwarcia. Zasada podłączania łączników schodowych polega na tym, że faza jest raz podawana jedną, a innym razem inną żyłą. Podłączanie fazy oraz przewodu neutralnego do łącznika schodowego jest poważnym błędem, który może doprowadzić do zwarcia oraz pożaru.
  • #7 19049991
    mario2255
    Poziom 12  
    Plumpi Dziękuje bardzo za pomysł. Muszę to rozrysować ale wyglada bardzo obiecująco i przede wszystkim bezpieczniej. Dodatkowo opcja z radiowym wyłączeniem będzie bardzo pasowała w nocy.
    :)
    Jeszcze raz dziękuje.

Podsumowując przewód żółto-zielony jest święty i służy tylko do ochrony!
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji dwóch grup żarówek w starym typie domu z wykorzystaniem przewodu 4-żyłowego. Użytkownik opisuje problem z brakiem dwóch żył w puszce W4, co prowadzi do trudności w podłączeniu oświetlenia. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym rezygnację z oświetlenia grupowego oraz zastosowanie dotykowych łączników podwójnych. Proponowane jest również użycie podwójnego przekaźnika bistabilnego, takiego jak Zamel PBP-05 lub Zamel ROP-02, do poprawnego podłączenia obwodów. Podkreślono znaczenie żyły żółto-zielonej jako ochronnej oraz przedstawiono schematy podłączeń dla zapewnienia bezpieczeństwa instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA