logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przygasająca żarówka oraz rażący prądem prysznic.

Makmil23 19 Lis 2020 13:16 3354 27
  • #1 19054551
    Makmil23
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam, mam pewien problem w domu a mianowice chodzi o dwie sprawy.
    Od pewnego momentu w wszyscy w domu odnoszą wrażenie iż pod prysznicem i w innych miejscach gdzie jest woda razi ich prąd. Zjawiska tego nie wykrywa probówka ale jednak ludzkie ciało odczuwa mrowienie i lekki ból podczas kąpieli.. Czym to może być spowodowane?
    Druga sprawa jest taka iż wymieniłem instalacje w dwóch pokojach na nowa, światło i gniazdka sa na osobnych bezpiecznikach a po włączeniu odkurzacza światło przygasa i to dosc intensywnie.. Co może być powodem?
    Dodam, ze nowa instalacja jest puszczona bezpuszkowo oraz jest na dwóch osobych kablach po jednej i drugiej stronie, na każdym kablu 3 gniazda, po jednej stronie jak włączę odkurzacz to nie przygasa żarówka a po drugiej stronie przygasa., czy może problem jest związany z tym przewodem? A może elektryk złe podłączył w rozdzielni?
    Z gory Dziekuje za odpowiedz i przepraszam za błędy ale post pisany na rozwalonym telefonie :D
  • #2 19054655
    Makmil23
    Poziom 5  
    Starałem się zawęzić poszukiwania wyłączając poszczególne bezpieczniki i tak wskazywało na to, ze to bezpiecznik od światła na nowej instalacji.. tylko, ze jakim cudem? Skoro nie ma tam wody wiec jak ma kopać? No i to nie jest tak, ze kopie cały czas i bardzo ciężko do tego dojść bo mogło akurat przestać kopać jak wyłączyłem ten bezpiecznik ale to nie musiało być spowodowane tym...
    No i zmieniłem dziś kable w sensie wymieniłem niebieski na żółtozielony i dalej przygasala żarówka..
    Mój elektryk ma kwarantannę i nie jest w stanie przyjechac,.

Dodano po 1 [minuty]:

A co do różnicowki to ona jest tylko na łazienkę i kuchnie dlatego nic nie wywala bo pewnie zwarcie robi się gdzie indziej..
  • #3 19054674
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3538
    Jakie rury wodne, kanalizacyjne w domu?
    Jaki sposób ogrzewania wody?
  • #4 19054682
    Makmil23
    Poziom 5  
    Wodne po czesci miedziane i stalowe tak samo z ogrzeeania, ogrzewanie zwykle Co
    Kanalizacja plastikowa jak to w większości domów jednorodzinnych
  • #5 19054709
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    Zdajesz sobie sprawę z zagrożenia jakie niesie niesprawna instalacja w łazience?!?!?
    Nie baw się w elektryka tylko wolaj go. Jak nie tego "swojego" to innego. Tu nie ma miejsca na zabawy bohatera domu!!!
    Co do drugiego problemu to wiesz co robisz zmieniając sobie "kabelki" kolorami?
  • #6 19054855
    Makmil23
    Poziom 5  
    Spokojnie mam pojęcie i elektryce i wiem co robię zamieniając kabelki kolorami.
    Podejrzewałem, że niebieski przewód jest delikatnie uszkodzony i przez to może występować spadek napięcia ale po wyłączeniu niebieskiego i zmienienia go na żółty problem nie ustąpił.
    Ale takie jeszcze jedno podstawowe pytanie, jakie napicie pokaże probówka? Powyżej ilu?
    Ponieważ tutaj czuć te mrowienie a probówka tego nie wykazuje
  • #7 19054869
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Makmil23 napisał:
    Spokojnie mam pojęcie i elektryce

Bez urazy, ale ten fragment stoi w całkowitej sprzeczności z resztą wypowiedzi.

Moim zdaniem nie można Ci udzielić żadnej innej rady jak natychmiastowe wezwanie elektryka, bo
    Makmil23 napisał:
    wszyscy w domu odnoszą wrażenie iż pod prysznicem i w innych miejscach gdzie jest woda razi ich prąd

i mam wrażenie, że trochę to lekceważysz. Moją osobistą rekacją na coś takiego, nie było by pisanie tematu na forum, tylko spięcie pośladów, żeby każdy z mojej rodziny doczekał świąt.
  • Pomocny post
    #8 19054879
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Cytat:
    Spokojnie mam pojęcie i elektryce i wiem co robię

Ma kolega woltomierz? Bo nie jestem tego pewien

Wstawie ten film, może nieco w ramach żartu, chodź niekoniecznie, bo w ten sposób da się diagnozować pewne rzeczy.

5.59 - pomiary prądu upływu i napięcia wody
  • #9 19054889
    Makmil23
    Poziom 5  
    Myślałem, że forum jest od tego by można było zadawać pytania.
    Oczywiście, że został wezwany inny elektryk ale do tego momentu staram się coś ugrać samemu..
    Mam dodatkowe pytania, jakis czas temu ktoś z Tauron-u wymieniał u nas licznik i mniej więcej jakos w tym czasie zgrało się to iż zaczęło prąd razić. Czy to może mieć jakieś powiązanie?
  • Pomocny post
    #10 19054907
    Michał643
    Poziom 26  
    Cytat:
    Czy to może mieć jakieś powiązanie?

Może mieć, ale może też nie mieć.

Zasadniczo powodem usterki powinien się okazać brak styku. Ale w którym miejscu, na którym złączu, w którym aparacie? Tego nikt nie jest w stanie stwierdzić. Instalację należy przeszukać po prostu po kolei, punkt po punkcie, oczywiście przy odłączonych wszystkich odbiornikach. Przeszukać, to znaczy otworzyć puszki, sprawdzić połączenia, rozkręcić rozdzielnice i sprawdzić po kolei. Naprawdę, nie jest możliwa diagnoza na odległość bo sytuacja typu światło przygasa/prysznic kopie jest zbyt ogólna.
  • #11 19054963
    Makmil23
    Poziom 5  
    Żądam jeszcze jedne pytanie czysto teoretyczne.
    Kładąc nowa instalację w dwóch remontowanych pokojach ( czysto teorrtycznie) uszkodzil bym kabel np przy kręceniu sufitu podwieszanego, ten kabelek np dotykał by profilu a profil w jakiś sposób szedł by obok rury z CO, to mogło skutkować kopaniem? Czy bezpiecznik nie powinien tego wywalac?
  • #12 19054982
    Michał643
    Poziom 26  
    Cytat:
    Czy bezpiecznik nie powinien tego wywalac?

Jak kolega wie, bezpieczniki mają nominały 10A i 16A, więc taki bezpiecznik zadziała dopiero przy prądzie wyższym od nominalnego. Zmierzam do tego że przy uszkodzonej instalacji może się dziać wszystko - może być przebicie do instalacji wodociągowej, rury mogą kopać/ściany mogą kopać/wilgotne powierzchnie mogą świerzbić w rękę itd itd, a zabezpieczenie nadprądowe nie zadziała, jeśli nie są spełnione ku temu warunki. Pomóc wtedy powinien wyłącznik różnicowo-prądowy, który w takim wypadku powinien zadziałać przy prądzie różnicowym.
  • Pomocny post
    #13 19054986
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Makmil23 napisał:
    Myślałem, że forum jest od tego by można było zadawać pytania.
    Oczywiście, że został wezwany inny elektryk ale do tego momentu staram się coś ugrać samemu..
    Mam dodatkowe pytania, jakis czas temu ktoś z Tauron-u wymieniał u nas licznik i mniej więcej jakos w tym czasie zgrało się to iż zaczęło prąd razić. Czy to może mieć jakieś powiązanie?

Owszem, forum jest od zadawania pytań.
    Piszesz, że jakiś czas temu był licznik wymieniany i mniej więcej od tego czasu jest rażenie prądem pod prysznicem.
    Widzę, że dalej nie zdajesz sobie sprawy powagi sytuacji. Prawidłową reakcją na taki stan rzeczy jest naprawa tego a nie czekanie, tak jak ty to robisz, na to co się wydarzy. Do czasu usunięcia usterki nie powinno się jednocześnie korzystać z wody (piszesz, że nie tylko prysznic razi) w momencie kiedy jest prąd włączony.
    Do czasu naprawy prąd powinien być wyłączony, zawsze ktoś nawet przez przypadek może dotknąć rury pod napięciem.
    Łazienka jest szczególnym pomieszczeniem, w którym przy niesprawnej instalacji bardzo łatwo o porażenie śmiertelne. Pamietaj, że lekkie mrowienie może w każdej chwili przerodzić się w śmiertelne rażenie.
    Jak się nie znasz to wezwij elektryka. Tu już naprawdę nie ma żartów oraz na zabawę w elektryka.

Dodano po 2 [minuty]:

Czemu nowa instalacja była robiona bez RCD?
  • #14 19054990
    Makmil23
    Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, tak jak pisałem wcześniej czekam na elektryka ponieważ nikt tak od razu nie chce się zerwać i przyjechać bo mają swoje zobowiązania..
    Czy jednak w takim razie różnicowka nie powinna jakoś zadziałać?
  • #15 19055001
    ekspert100
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Jeżeli twoja Instalacja = 3 fazy to możesz mieć pływajace zero

Przyczyna to Upalone lub przerwane zero w instalacji 2 lub 3 fazowej.
    Spróbuj zrobić obejście.
  • #16 19055004
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Makmil23 napisał:
    ...
    Nie, jeżeli felerny obwód, a raczej faza obwodu doziemiana przez metalowe rury, konstrukcję, która styka się z tymi rurami nie jest objęta tą RCD. I nie jest to zwarcie metaliczne, gdyż wyłącznik samoczynny nie wyłącza tego obwodu.
  • #17 19055006
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Makmil23 napisał:
    Dziękuję wszystkim za pomoc, tak jak pisałem wcześniej czekam na elektryka ponieważ nikt tak od razu nie chce się zerwać i przyjechać bo mają swoje zobowiązania..

Wszystkie obwody masz objęte RCD? Nie, no to jak ma ona zadziałać? Może ale nie musi zadziałać. Czemu nie masz RCD na nowych obwodach?
    Dla własnego i innych odłącz to cholerne zasilanie i nie baw się w elektryka bo jeszcze innych zabijesz myśląc że udało się tobie usunąć usterkę.
  • #18 19055024
    Michał643
    Poziom 26  
    Cytat:

Może kolega wyłączyć na chwilę zasilanie w całym domu z ciekawości i wtedy zmierzyć napięcie na prysznicu. Może kolega rozłączać poszczególne obwody i w ten sposób sprawdzać. Może być nawet tak, że instalacja kolegi jest sprawna, a źródło nieprawidłowości leży poza nią (chodź to mało możliwe). Właściwie bez fizycznej diagnozy instalacji nie możemy jako użytkownicy forum poradzić koledze nic sensownego...
  • #19 19055098
    Makmil23
    Poziom 5  
    Dlaczego nowa instalacja nie jest podłączona pod różnicowkę?
    Ponieważ znajomy rodziny elektryk twierdzi, że nie ma takiej potrzeby i tylko powinna być w łazience..
    Co do podpięcia instalacji to ja tam nic nie ruszałem tak jak pisałem albo nie pisałem wcześniej ja tylko rozłożyłem kable i ten znajomy elektryk powiedział że wszystko super.
    A co do tego upalonego zera to właśnie próbowałem zrobić zero kablem żółto zielonym i dalej występował problem spadku napięcia.
  • #20 19055112
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Makmil23 napisał:
    Ponieważ znajomy rodziny elektryk twierdzi, że nie ma takiej potrzeby i tylko powinna być w lqzience..

Poinformuj zatem swojego "elektryka", żeby zapoznał się z najnowszą normą 60364-4-41, która dołożyła do wcześniejszych wymagań stosowanie RCD na obwody oświetleniowe nie tylko w łazience.
  • #21 19055118
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    adwlodar napisał:
    Makmil23 napisał:
    Ponieważ znajomy rodziny elektryk twierdzi, że nie ma takiej potrzeby i tylko powinna być w lqzience..

Poinformuj zatem swojego "elektryka", żeby zapoznał się z najnowszą normą 60364-4-41, która dołożyła do wcześniejszych wymagań stosowanie RCD na obwody oświetleniowe nie tylko w łazience.
    Ale dołożyła od 2017 roku, wcześniejsze nie miały takiego obowiązku (pomijając TT).
  • #22 19055157
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    elpapiotr napisał:
    adwlodar napisał:
    Makmil23 napisał:

Ale dołożyła od 2017 roku, wcześniejsze nie miały takiego obowiązku (pomijając TT).

A od którego roku należy RCD stosować na WSZYSTKICH obwodach gniazdowych? Autor wspominał w pierwszym poście o nowych obwodach oświetleniowych i gniazdowych. Teraz pytanie z którego roku jest nowa instalacja. Obstawiam, że jest na tyle nowa, że gniazda się załapały.

Do autora, może warto zmienić elektryka bo ten jest z innej epoki. Obstawiam, że coś koło wieku emerytalnego.
  • #23 19055298
    Makmil23
    Poziom 5  
    Po krótkich oględzinach z użyciem miernika okazało się, ze jeśli na nowej instalacji działa odkurzacz to napięcie na kranie pokazuje w granicach 64, zatem czy ten elektryk coś mógł w rozdzielni złe podłączyć?

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam iż pamięta, że przy podłączeniu narzekał na starego elektyka, że kable pozamieniał i rozłączał bezpiecznik od razu więc musiał coś tam wykombinować i działalo, raczej niemożliwe jest to, że wszystkie kable na nowej instalacji są zepsute.. na instalacji jest 10 gniazdek z czego 3 na jednym kablu, 3 na drugim kablu i 4 na kolejnym, ale podłączył to wszystko pod jeden bezpiecznik bo uznał, że tak jest dobrze + dwa dodatkowe kable do oświetlenia ale to już jest podłączone na osobnym bezpieczniku.
  • #24 19055352
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4321
    Kolego, objaw "kopania wody" najczęściej spowdowany jest tym, że to nie woda "kopie" ale na podłożu jest napięcie.
    Czy pod tym pomieszczeniem, gdzie jest owe "kopanie "wyczuwalne jest inne pomieszczenie. Często jest tak, że oprawa piętro niżej jest pod napieciem. Czasem wystarczy ją zgasić a czasem odłączyć i zjawisko ustaje. Oczywiście nie można na tym poprzestać.
    Podczas wymiany licznika mogło dojść do zamiany przewodów. Nie twierdzę, że tak się stało, ale wykluczyć tego nie można.
    Teraz na odległość to tylko dywagacje, ale wizyta naprawdę kumatego elektryka jak najszybciej wymagana.
    Nowe obwody obowiązkowo muszą posiadać rozdzielone PE i N oraz muszą być chronione wyłącznikiem RCD.
  • #25 19055371
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Makmil23 napisał:
    na instalacji jest 10 gniazdek z czego 3 na jednym kablu, 3 na drugim kablu i 4 na kolejnym, ale podłączył to wszystko pod jeden bezpiecznik bo uznał, że tak jest dobrze + dwa dodatkowe kable do oświetlenia ale to już jest podłączone na osobnym bezpieczniku

Radzę tobie abyś jak najszybciej zmienił tego elektryka. W jakim celu to było robione co teraz piszesz oraz RCD tylko na jednym obwodzie?
    Sądząc po sposobie w jaki to było robione to albo elektryk starej daty lub w ogóle to nie był elektryk albo to ty wszystko robiłeś. Obstawiam na to ostatnie.

Pytania poza konkursem. Jeśli do bezpiecznika dochodzą 3 przewody z czego 2 nowe, to ilu żyłowy jest trzeci stary przewód? Te dwa nowe idą na pokoje. Ten stary na łazienkę i kuchnię? Łazienka jest pod RCD?
  • #26 19055444
    Makmil23
    Poziom 5  
    Nie robiłem tego sam ;)
    Tak jak mówię ogólnie bezpieczników w domu jest sporo ale na nowej instalacji którą kładłem sam idą 3 nowe kable 3 zylowe i wszystkie owe kable ten elektryk podłączył pod jeden bezpiecznik
  • #27 19055537
    potencjometr
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    Tak, jak zostało napisane, na odległość nikt nie rozwiążę tego problemu, zwłaszcza, że nie posiadasz miernika parametrów instalacji elektrycznej, który by sprawę rozwiązał, jakbyś wykonał kilka pomiarów. Podstawowa sprawa, to dobrze by było, jakbyś wiedział, jaki jest typ sieci u Ciebie, żebyśmy wiedzieli czy masz chociażby zrobione bądź nie- prawidłowy/nieprawidłowy rozdział PEN, a może zerowanie itp., a o tym nic nie piszesz, nawet nie pofatygowałeś się żeby zrobić i wstawić tu zdjęcie swojej rozdzielnicy, jak wygląda od środka. Chociaż czytając to

Makmil23 napisał:
    idą 3 nowe kable 3 zylowe i wszystkie owe kable ten elektryk podłączył pod jeden bezpiecznik

raczej nie spodziewam się tam czegoś pozytywnego, bo rozumiem, że te trzy nowe przewody, to dwa od obwodów gniazdowych i jeden od oświetlenia i pewnie jeszcze podpięte pod wyłącznik nadprądowy B25.
  • #28 19055881
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4292
    Usterek może być kilka.
    Tu na forum nikt nie będzie w stanie jej wskazać bez wizji lokalnej w domu autora. Dalsza dyskusja równa się z wróżeniem z fusów, a zdalne porady i metody prób i błędów mogą się źle skończyć dla autora.
    Potrzebny elektryk na miejscu i to natychmiast.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza dwa problemy związane z instalacją elektryczną w domu. Pierwszy dotyczy odczuwania prądu pod prysznicem oraz w innych miejscach z wodą, co może wskazywać na niewłaściwe uziemienie lub przebicie w instalacji. Drugi problem to przygasanie żarówki podczas używania odkurzacza, co sugeruje spadek napięcia lub niewłaściwe podłączenie obwodów. Użytkownik wymienił kable w dwóch pokojach, ale nie zastosował wyłączników różnicowo-prądowych (RCD) na nowych obwodach, co jest niezgodne z aktualnymi normami. Wskazano na konieczność wezwania elektryka do diagnozy i naprawy instalacji, aby uniknąć zagrożenia porażeniem prądem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA