logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie komponentów w kompresorze lodówkowym - montaż presostatu i odprężnika

barti199 27 Lis 2020 10:34 4098 35
  • #1 19072387
    barti199
    Poziom 5  
    Witam. Przesyłam wam uproszczony schemat mojego kompresora lodówkowego. Możecie mi powiedzieć czy tak podłączone wszystko zadziała. Narazie pomijam elektrykę.
    Zwróćcie uwagę na montaż presostatu. Osadzony jest w zaworze zwrotnym. Czy odprężnik jest tutaj potrzebny?
    Jeżeli jest potrzebny to czy może to być zwykły przewód tekelan czy musi być miedziana rurka? Proszę was bardzo o pomoc.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 19072494
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7751
    Zawór zwrotny powinien być między wyjściem kompresora a butlą. Presostat na sztywno do butli bez żadnych zaworów po drodze.
    barti199 napisał:
    Jeżeli jest potrzebny to czy może to być zwykły przewód tekelan czy musi być miedziana rurka?

Z technicznego punktu jest to całkowicie obojętne, armaturę miedzianą jest prościej połączyć dla amatora aby uzyskać szczelność. Warto też pomyśleć nad separatorem oleju między kompresorem a zbiornikiem, tego typu sprężarki lubią "pluć" olejem. Jaki presostat zamierzasz zastosować?
    barti199 napisał:
    Czy odprężnik jest tutaj potrzebny?

Odprężnik musi być. Ten kompresor nie ruszy przy ciśnieniu na tłoku, odprężnik zaraz za sprężarką a przed zaworem zwrotnym do butli(tak aby otwarcie odprężnika nie powodowało uchodzenia powietrza z butli a jedynie z odcinka od sprężarki do zaworu zwrotnego).
  • #3 19072503
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    barti199 napisał:
    Zwróćcie uwagę na montaż presostatu. Osadzony jest w zaworze zwrotnym.

Tzn jak? To trochę bez sensu. Raczej odprężnik łączy presostat z zaworem zwrotnym:
    Podłączenie komponentów w kompresorze lodówkowym - montaż presostatu i odprężnika
    Sprężarkę podłączasz do zaworu zwrotnego, wyjście z zaworu do zbiornika. Odprężnik łączysz między zawór zwrotny i presostat (w momencie wyłączenia presostat spuszcza powietrze zza kompresora by ten mógł wystartować bez obciążenia przy następnym rozruchu). Za presostatem montujesz filtr odwadniający plus ewentualnie regulator ciśnienia.
  • #4 19072521
    ArturAVS
    Moderator
    moze-byc napisał:
    Sprężarkę podłączasz do zaworu zwrotnego, wyjście z zaworu do zbiornika.

Pod warunkiem że jest to dedykowany zawór zwrotny do kompresorów, co nie jest takie oczywiste.

Powinno być tak;
  • #5 19072576
    barti199
    Poziom 5  
    Niesty musi właśnie presostat być podłączony z butla przez zawór zwrotny bo w mojej butli nie ma takiego wyjścia na sztywno do presostatu stąd właśnie taki schemat. Dlatego moje pytanie czy może to być w ten sposób zrobione?
  • #6 19072588
    moze-byc
    Poziom 29  
    barti199 napisał:
    Dlatego moje pytanie czy może to być w ten sposób zrobione?

Nie, to bez sensu.
    Potrzebujesz 2 wyjścia z butli. Jeżeli nie masz dwóch tylko jeden, użyj trójnika. I będziesz miał dwa.
  • #7 19072592
    barti199
    Poziom 5  
    Jest na schemacie że są 2 wyjścia (kolanko)
  • #8 19072605
    moze-byc
    Poziom 29  
    Więc do jednego podłączasz zawór zwrotny, do zaworu kompresor a do rurki łączącej zawór z kompresorem przewód odprężający idący do presostatu, a do drugiego sam presostat i co tam potrzebujesz mieć na wyjściu (osuszacze, regulatory ciśnienia, przyłącza)
    Jeżeli zawór zwrotny masz taki jak pokazałem na zdjęciu to jasno masz pokazane że przewód odprężający podłączasz do zaworu zwrotnego (ona nie idzie przez zawór tylko jest "na przelot" do wejścia na sprężarkę.
  • #9 19072826
    barti199
    Poziom 5  
    W załączeniu pokazuje wam wszystko co mam. Wasze odpowiedzi nie są dla mnie do końca jasne i nadal nie wiem czy schemat który wam przedstawiłem jest prawidłowy. Jeżeli nie jest to mógłbym was prosić o graficzne poprawienie go?
  • #10 19072844
    moze-byc
    Poziom 29  
    Do butli w miejscu bez króćca wkręć zawór zwrotny który masz na ostatnim zdjęciu, stroną która jest na zdjęciu "na górze". Do strony która na zdjęciu jest "na dole" podłączasz wyjście sprężarki. Do strony "prawej" zaworu podłączasz rurkę która będzie szła do presostatu, a wpięta będzie tam gdzie jest pokazane na zdjęciu w poście 3. Może wyglądać to nieco inaczej ale ogólnie wszystkie te presostaty działają tak samo tylko mają różne złącza.
    Drugą stronę zbiornika podłączasz do presostatu tam gdzie od dołu ma on duży gwint. Na wyjściu masz już zamontowany regulator ciśnienia wyjściowego, dopinasz osuszacz i gotowe.
  • #11 19072868
    ArturAVS
    Moderator
    Z jednej strony butli wkręcasz zawór zwrotny i do niego podłączasz wyjście kompresora. Z drugiej strony montujesz trójnik do którego z jednej strony podłączasz presostat(chyba że trójnik jest w presostacie rozdzielający na wyjście i presostat), a z drugiej reduktor i osuszacz. Cienkie przyłącze z zaworu zwrotnego podłączasz do odprężnika w presostacie.
  • #12 19072878
    barti199
    Poziom 5  
    Podam może jeszcze rozmiary gwintów. Błąd z mojej strony, że nie zrobiłem tego na początku.
    Zawór zwrotny :
    1/2 x 3/8 x1/8

Rozmiar kruśca wychodzący z butli:
    1/2
    Wejście do butli po przeciwnej stronie:
    1/4

Rozmiar gwintu w presostacie do łączenia z butla: 1/4
    Wyjście na rurkę odpreznika w presostacie:
    1/8
    Jak widać nie jestem w stanie wkręcić tego zaworu od strony gdzie nie ma kruśca.
  • #13 19072881
    moze-byc
    Poziom 29  
    ArturAVS napisał:
    chyba że trójnik jest w presostacie rozdzielający na wyjście i presostat

Jest. Małe boczne przyłącze zaworu jest bezpośrednio połączone z wejściem kompresora i ma być podłączone do presostatu. Problem w tym że te presostaty miały złącza odprężnika w 4 wersjach, 2 wersje na króciec gwintowany w różnych rozmiarach, oraz jeden lub 2 wersje na taką wciskaną rurkę z tworzywa (specjalny materiał, zapomniałem nazwy).

Dodano po 1 [minuty]:

barti199 napisał:
    Jak widać nie jestem w stanie wkręcić tego zaworu od strony gdzie nie ma kruśca.

Zastosuj przejściówki, nyple, kombinuj. Byle porządnie bo to ma ciśnienie wytrzymać.
  • #14 19072907
    barti199
    Poziom 5  
    No ok. Tylko czemu nie mogę tego zaworu zwrotnego zamontować tam gdzie wychodzi kruciec z butli?
    Czy z drugiej strony butli też musi być zawór zwrotny?

Czy może być kolanko o odpowiednim gwincie i na to kolanko przyszła by rurka odpreznika?
  • #15 19072926
    moze-byc
    Poziom 29  
    barti199 napisał:
    No ok. Tylko czemu nie mogę tego zaworu zwrotnego zamontować tam gdzie wychodzi kruciec z butli?

Możesz.
    barti199 napisał:

Nie, a w jakim celu?
    barti199 napisał:
    Czy może być kolanko o odpowiednim gwincie i na to kolanko przyszła by rurka odpreznika?

I gdzie byś chciał to podłączyć? Ty chyba nie rozumiesz jak działa kompresor.
  • #16 19072937
    ArturAVS
    Moderator
    barti199 napisał:

Nie, zawór ma być tylko od strony zasilania (czyli kompresora).
    barti199 napisał:
    Tylko czemu nie mogę tego zaworu zwrotnego zamontować tam gdzie wychodzi kruciec z butli?

A wiesz że są różne rodzaje gwintów? Nie widać dokładnie na zdjęciu (a już nie pamiętam dokładnie), ale zawór zwrotny powinien być wkręcony do butli największą średnicą. Ciut mniejszy to zasilanie z kompresora i najmniejszy do odprężnika. Niestety ale przy takiej przypadkowej zbieraninie podzespołów to tylko szukanie odpowiednich złączek/redukcji albo dobry tokarz który podorabia potrzebne elementy.
  • #17 19072954
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    ArturAVS napisał:
    A wiesz że są różne rodzaje gwintów? Nie widać dokładnie na zdjęciu (a już nie pamiętam dokładnie), ale zawór zwrotny powinien być wkręcony do butli największą średnicą. Ciut mniejszy to zasilanie z kompresora i najmniejszy do odprężnika.

Wszystko zależy od budowy zaworu a nie od średnicy, nie ma tu reguły.
  • #18 19072963
    barti199
    Poziom 5  
    Butla ma wejścia z dwóch stron na kruciec idzie zawór zwrotny 1/2. Na zawór zwrotny 3/8 wchodzi presostat na sztywno. Na zawór zwrotny 1/8 przychodzi powietrze z agregatu lodówkowego. I to jest jedna strona butli. Mówimy o tym zaworze co jest na zdjęciu.

A co z drugą stroną?
    Czy mogę tam wkręcić kolanko z gwintami 1/4 i przykręcić do niego rurkę odpreznika?
    Nie rozumiem tej dyskusji. Wszystko rozrysowalem na schemacie a teraz to pisze słownie. Powiedzcie mi czy to będzie połączenie prawidłowe.
  • #19 19072972
    ArturAVS
    Moderator
    bearq napisał:
    Wszystko zależy od budowy zaworu a nie od średnicy, nie ma tu reguły.

Zgadza się.
    barti199 napisał:
    Butla ma wejścia z dwóch stron na kruciec idzie zawór zwrotny 1/2. Na zawór zwrotny 3/8 wchodzi presostat na sztywno. Na zawór zwrotny 1/8 przychodzi powietrze z agregatu lodówkowego.

Ale to nie ma być tak jak pasują Ci gwinty, tylko zgodnie z przepływem powietrza.

bearq napisał:
    nie ma tu reguły.

barti199 napisał:
    Czy mogę tam wkręcić kolanko z gwintami 1/4 i przykręcić do niego rurkę odpreznika?

Nie, odprężnik musi być podłączony na odcinku między sprężarką a zaworem zwrotnym (najcieńsze złącze zaworu).
  • #20 19072994
    barti199
    Poziom 5  
    Czyli presostat na sztywno montuje na zaworze zwrotnym odpreznika idzie na ten sam zawór zwrotny na gwint 1/8. A z drugiej strony butli wchodzi powietrze z kompresora?
    Zgadza się wszystko?
  • #21 19073000
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    barti199 napisał:
    Czyli presostat na sztywno montuje na zaworze zwrotnym odpreznika idzie na ten sam zawór zwrotny na gwint 1/8. A z drugiej strony butli wchodzi powietrze z kompresora?
    Zgadza się wszystko?

Nie, najpierw pompujesz powietrze do zbiornika a następnie go odbierasz. Ty chcesz pompować jednocześnie na wyjście.
    1 króciec:
    Sprężarka->zawór zwrotny->butla/odrężnik
    2 króciec:
    Presostat z wbudowanym wyjściem i regulatorem ciśnienia->odolejacz/odwadniacz
  • #22 19073045
    barti199
    Poziom 5  
    Czy w takim razie ten schemat jest poprawny?

obojetnę na jakich złaczkach podłaczę presostat z butlą?
  • #23 19073053
    ArturAVS
    Moderator
    Teraz mniej więcej się zgadza.
    barti199 napisał:
    obojetnę na jakich złaczkach podłaczę presostat z butlą?

Daj zdjęcie presostatu od dołu(od strony złącz pneumatycznych).
  • #24 19073059
    barti199
    Poziom 5  
    Zdjęcie presostatu od dołu
  • #26 19073080
    barti199
    Poziom 5  
    Tak to wiem, tylko chodzi mi o połączenie z butlą obojetnę czego użyje? Może być jakieś kolanko tak?
  • #27 19073104
    ArturAVS
    Moderator
    Sposób wykonania połączeń nie ma znaczenia, mają być szczelne i w odpowiedni sposób łączyć armaturę. Zapomniałeś o najważniejszej rzeczy, zaworze bezpieczeństwa. Mimo tego że kompresor lodówkowy to "zabawka" to potrafi zrobić ciśnienie sięgające dziesiątek Bar a to już nie żarty.
    Ten przy presostacie na jakie jest ciśnienie?
  • #28 19073115
    barti199
    Poziom 5  
    zawór bezpieczeństwa z regulacją od 8,5 do 12,5 bara. Chyba wystarczy?

I tak wyłącznik w presostacie dam na 6 bar. Butla jest na 8 bar.
  • #29 19073150
    ArturAVS
    Moderator
    barti199 napisał:
    wyłącznik w presostacie dam na 6 bar. Butla jest na 8 bar.

Wąski margines. Zawór 8,5 butla 8, w razie zacięcia presostatu może nastąpić rozerwanie butli przy np. 8,3 Bara(zawór nie zdąży się otworzyć i upuścić nadmiaru). Od czego jest ta butla?
  • #30 19073166
    moze-byc
    Poziom 29  
    @ArturAVS Ogólnie to ciekawi mnie jak to jest możliwe, że ta sama firma klepie dokładnie te same presostaty od kilkunastu lat. Identyczny presostat, co prawda z wersją na giętki wciskany wężyk, był przy kompresorze który miał mój ojciec a kupiony co najmniej 15 lat temu. Uległ uszkodzeniu w związku ze spadającym imadłem, kupiłem nowy, identyczny. Prawie taki sam jak ma autor.
    A zawór bezpieczeństwa jest w nim typowo na okolice 10-11 barów. Kompresor pompuje do około 8-9 barów a nieco powyżej otwiera się zawór.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia komponentów w kompresorze lodówkowym, w tym montażu presostatu i odprężnika. Użytkownik przedstawił uproszczony schemat, pytając o poprawność podłączenia. Odpowiedzi wskazują, że presostat powinien być podłączony do butli przez zawór zwrotny, a odprężnik jest niezbędny, aby kompresor mógł wystartować bez obciążenia. Uczestnicy dyskusji sugerowali użycie armatury miedzianej dla lepszej szczelności oraz zwrócili uwagę na konieczność zastosowania zaworu bezpieczeństwa. Wskazano również na różne rodzaje gwintów i złączek, które mogą być użyte w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA