logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór multimetru do prostych diagnostyk - budżet do 100 zł.

Belialek 30 Lis 2020 16:25 909 4
REKLAMA
  • #1 19080019
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Witam.

Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze multimetru. Nie jestem serwisantem, przyrząd potrzebuję do prostych diagnostyk na własne potrzeby a dokładność jaka mnie zadowala to taka, żeby można było odróżnić 5 V od 12 V. :) Nie chce kupować jednorazówek z elektromarketów (na szybko kupiłem taki wynalazek, i na dzień dobry okazuje się, że moje zestawy sond nie pasują - końcówki są zbyt grube). Do tej pory korzystałem z przyrządu o enigmatycznym symbolu M890G ze znanego serwisu aukcyjnego. Budżet - powiedzmy jak najbardziej zbliżony do 100 zł. :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19080085
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    Witam.

Automat, czy z ręcznym przełączaniem zakresów? Jeśli to pierwsze to Aneng AN8002, a jeśli to drugie to Unit UT30B.
  • REKLAMA
  • #4 19080283
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    78db78 napisał:
    Ten M890G jest w sam raz na takie pomiary lub podobny serii 890.

Ten sprzęt był używany sporadycznie, kupiłem go jakieś 10 lat temu, ale od początku były problemy z włącznikiem - trzeba było kilka razy włączać i wyłączać żeby zaskoczył a w ostatnich dniach pomagało tylko zaklejenie taśmą. :) Jeżeli chodzi o funkcjonalność to jak dla mnie w zupełności wystarczał - po prostu myślałem, że przez ten czas za tą symboliczną stówkę można kupić już coś solidniejszego.

żarówka rtęciowa napisał:
    Automat, czy z ręcznym przełączaniem zakresów? Jeśli to pierwsze to Aneng AN8002, a jeśli to drugie to Unit UT30B.

Czy to automatyczne przełączanie to zaleta, czy takie rozwiązanie ma jakieś wady? Bo brzmi bardzo wygodnie, a pierwszy raz o czymś takim słyszę. :)
  • #5 19081621
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6491
    Odkąd kupiłem pierwszy miernik automatyczny, wszystkie z manualną zmianą zakresów poszły w odstawkę. Proponuję dołożyć 50 zł do budżetu i kupić Aneng AN-870 (wcześniej polecałem UT-139C, ale AN-870 jest zdecydowanie lepszą propozycją w tym budżecie) lub, jeśli masz więcej gotówki, to UNI-T UT-61E.

Jeśli koniecznie chcesz do 100 zł to UNI-T UT-136C lub UT-136D.

AN-8002 (jak i cała seria AN-800x) to bardzo poręczny multimetr, ale "w teren". Chcąc mieć jeden miernik, nie wybrałbym go. Wadą są wspólne wejścia zakresów napięciowych i prądowych i słabe zabezpieczenia.
REKLAMA