logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie elektrozaworu hydraulicznego proporcjonalnego regulatorem pwm

Mateek3 01 Gru 2020 22:20 4791 7
REKLAMA
  • #1 19083337
    Mateek3
    Poziom 6  
    Witam.
    Mam problem ze sterowaniem cewki elektrozaworu hydraulicznego proporcjonalnego za pomocą regulatora pwm.
    Sterowanie przepływem oleju hydraulicznego.

Cewka 21w 24v DC
    Regulator PWM 90w 5A max, zasilanie 4,5 -30v, potencjometr obrotowy B100k liniowy, regulacja 0-100%

Stary sterownik w/w zaworu uległ zniszczeniu i pomyślałem, że można by było cewkę sterować regulatorem pwm lecz wystepuje problem z zakresem potencjometru.
    Podczas sterowania cewka zaczyna otwierać zawór przy 2,5 V - pełny przepływ przy 6 v, czyli bardzo mały ruch potencjometrem otwiera bardzo duzo zawór. Idąc dalej zasiliłem regulator napięciem 12v- była lekka poprawa lecz dalej bardzo mała dokładność.

Chciałbym ograniczyć zakres regulacji potencjometru tak zeby pełny obrót gałką regulował zakres od 2,5 - 6 V pozwoli mi to na dokładniejszą regulację.

Czy da się ograniczyć ten zakres?

Jeśli tak to w jaki sposób?

Dodam,że nie jestem elektronikiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19083340
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6638
    Zmień potencjometr. Zmierz wartości od zera do pełnego otwarcia i taki zastosuj. Dając w szereg lub podciagnij rezystorem.
  • REKLAMA
  • #3 19083407
    prusak_83
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Jednym ze sposobów jest zmniejszenie napięcia zasilania regulatora PWM.
  • #4 19083676
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    Też kiedyś miałem takie chęci aby stosować pwm do sterowania zaworem proporcjonalnym , przecież to...
    Doszedłem do wniosku że budowanie i wdrożenie układu jest droższe od kupna działającego.
    Ja osobiście zakładam taki http://www.epcenter.com.pl/mvp.html do pojedyńczego zaworu.
  • REKLAMA
  • #5 19953809
    Saymon2x
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Chciałbym odświeżyć trochę temat i zapytać, czy rozdzielacz marki Hydrolider, symbol: 1.10.68.104.12 można podłączyć pod wzmacniacz zaworowy i sterować przepływem proporcjonalnie? Czy też musi to być zupełnie inna konstrukcja rozdzielacza?

Zaznaczam, że nie znam się zbyt mocno na hydraulice siłowej, ale muszę wykonać prosty i niedrogi układ sterowania siłownikiem i super by było, gdyby sterowanie było elektroniczne poprzez potencjometr.
  • REKLAMA
  • #7 19954586
    Saymon2x
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    OK, to też przeczytałem w dokumentacji. Zastanawia mnie w takim razie to, czym konstrukcyjnie różni się zawór proporcjonalny od rozdzielacza 3-pozycyjnego? Inny rodzaj cewki czy suwaka?

A może ktoś próbował podłączyć sterownik (wzmacniacz) do rozdzielacza 3-pozycyjnego? Czy regulacja prądu cewki spowoduje stopniowe otwieranie zaworu?
  • #8 19954963
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    Saymon2x napisał:
    Inny rodzaj cewki czy suwaka?

Konstrukcja zaworu jak i konstrukcja samej cewki jest inna.
    Tutaj masz opracowanie : http://www.iranfluidpower.com/pdf/All%20hydraulics/Proportional%20Valves.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z precyzyjnym sterowaniem cewką elektrozaworu hydraulicznego proporcjonalnego za pomocą regulatora PWM. Cewka 21W 24V DC oraz regulator PWM 90W 5A mają zbyt mały zakres regulacji, co skutkuje nieproporcjonalnym otwieraniem zaworu przy niewielkich zmianach napięcia. Proponowane rozwiązania obejmują zmianę potencjometru, zmniejszenie napięcia zasilania regulatora oraz zakup gotowego rozwiązania, które może być bardziej opłacalne niż budowa własnego układu. Dodatkowo, w dyskusji poruszono różnice między zaworami proporcjonalnymi a rozdzielaczami 3-pozycyjnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA