vladekos napisał:
nie napisałeś jak go usunąć a to jest dla mnie najważniejsze.
Ale już to koledzy wyjaśnili. Trzeba przerobić podłączenie syfonu pralkowego w taki sposób, aby skropliny nie wpływały do tego syfonu np. dodając 2 kolana 87 stopni i podnosząc syfon wyżej.
vladekos napisał:
Jak to sprawdzić?
To zależy gdzie masz syfon. W jednych kotłach jest na wierzchu pod kotłem, a w innych jest wewnątrz kotła. Jeżeli jest wewnątrz kotła to trzeba otworzyć obudowę i zobaczyć co się dziele z wodą wewnątrz tego syfonu, kiedy pralka zaczyna wyrzucać wodę.
vladekos napisał:
nie przesadzasz? Wybuchem? Piec montował wykwalifikowany manier z uprawnieniami.
Nie przesadzam. Wystarczy tylko otworzyć instrukcję jakiegokolwiek kotła i przeczytać, że nie wolno używać kotła z suchym syfonem. Różnie jest to ubrane w słowa, ale sens zawsze jest taki sam.
Natomiast zasyfonowania i prawidłowe odpowietrzenia to podstawowa wiedza z zakresu hydrauliki, ujęta w normy.
vladekos napisał:
Dlaczego on nie wiedział tego o czym Ty mówisz?
A skąd to ja mam wiedzieć dlaczego on tego nie wiedział?
Tak samo jak nie wiem dlaczego projektant, ponoć z uprawnieniami projektowymi nie wiedział, że 5 skrzynek rozdzielczych (4 do podłogówek + 1 do grzejników) nie da się podłączyć wprost do kotła kondensacyjnego i niezbędnym jest sprzęgło hydrauliczne.
vladekos napisał:
Czy znane są przypadki takich wybuchów, czy to jest czysta teoria?
Mnie się jeszcze w swojej praktyce nie przydarzyło, ale ja zawsze tego pilnuję i podłączam tak, aby nie było możliwe wyciągania wody z syfonu, bo znam to zjawisko bardzo dobrze. W taki właśnie sposób wytwarza się próżnię na skalę przemysłową. Np. w hutach stali podczas wytopu stali, wytwarza się próżnię przelewając wodę ze zbiorników przez pionowe rury.
Poza tym jeżdżąc na szkolenia jako serwisant, zwracano na to szczególną uwagę.
Oto tematy związane ze sterowaniem ogrzewania podłogowego. W jaki sposób popsuć i jak powinno ono być wykonane, aby działało.