logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] pralka - odpływ podłączony do tego samego spustu co piec co z zamknietą komora s

vladekos 03 Gru 2020 11:25 4959 16
  • #1 19086375
    vladekos
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Hej, mam taki oto problem. Pralka jest podłączona do tego samego odpływu co piec gazowy co z zamknietą komorą spalania. Jak wiadomo taki piec spuszcza wodę kondensacyjną co jakiś czas.
    W efekcie spuszczana woda z pieca ląduje w pralce. Jak temu zaradzić? Macie jakieś pomysły?

--
    P
  • #2 19086396
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4601
    A jak to mas faktycznie podłączone?
  • Pomocny post
    #5 19086788
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Od dołu podłączasz pralkę do tego zaworu i tez zawór wpinasz do linii kanalizacyjnej.Daj fotki swego podłączenia teraźniejszego tak by było widać wpięcie pieca i pralki.
  • #6 19086890
    vladekos
    Poziom 7  
    wieczorem zrobię zdjęcia. Dzięki.
  • #7 19087540
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    Wąż spustowy od pralki musisz podnieść wyżej (zasyfonować) niż masz podłączony odpływ od pieca
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #8 19088524
    vladekos
    Poziom 7  
    wiesiekmisiek napisał:
    Daj fotki swego podłączenia teraźniejszego tak by było widać wpięcie pieca i pralki.
    Tak to mam podłączone i co jest źle?
    Ta pionowa rura idąca od góry to skropliny z pieca.
    pralka - odpływ podłączony do tego samego spustu co piec co z zamknietą komora s pralka - odpływ podłączony do tego samego spustu co piec co z zamknietą komora s
  • #9 19089163
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Tu gdzie jest syfon musisz dać kolano 90° i dopiero syfon wtedy woda nie powinna się wlewać do pralki. Oczywiście kolano skierowane do góry.
  • Pomocny post
    #10 19089306
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Można dać to kolano ale powiem, że gdyby ten syfon był sprawny ( t.j. aby sprężyna dociskała kulkę lub tłoczek bo są dwa rodzaje tej blokady) to skropliny nie miałyby prawa przedostać się do węża odpływowego. A tak na bank jest zawieszony lub może wyjęty przez właściciela. Pytanie do założyciela :
    czy ten zawór jest sprawny ( czy nie jest zablokowany tłoczek z oringiem lub kulka )?
  • #11 19089438
    vladekos
    Poziom 7  
    czy aby sprawdzić czy zawór jest sprawy to wystarczy odkręcić tę górną nakrętkę i organoleptycznie zbadać?
    pralka - odpływ podłączony do tego samego spustu co piec co z zamknietą komora s

Dodano po 2 [minuty]:

Gobro napisał:
    Tu gdzie jest syfon musisz dać kolano 90° i dopiero syfon wtedy woda nie powinna się wlewać do pralki. Oczywiście kolano skierowane do góry.

czy nie będzie wtedy przeszkadzać, że wąż spustowy od pralki nie będzie podchodził od dołu z boku? Zawór będzie wtedy działał Prawidłowo?
  • #12 19089548
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    Możesz dać dwa razy kolanko 90 stopni. Jedno tak wpinasz jak zawór otworem do góry a drugie wpinasz otworem skierowanym do przodu lub w prawo (jak nie będzie ci przeszkadzać ta rurka). Dopiero wtedy wpinasz zawór.
  • Pomocny post
    #13 19089554
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2609
    Pomijając główny problem, bo jest on banalnie łatwy do usunięcia, mam pytanie czy przepływająca z pralki woda nie powoduje wyciągania skroplin z syfonu w kotle?
    Woda z pralki jest wyrzucana pompką i płynie ona z dużą prędkością. Rura odpływowa ma małą średnicę (32mm), dlatego przepływająca woda z pralki wytwarza spore podciśnienie w odcinku rury odprowadzającej skropliny, a to może doprowadzić do wyciągania wody z syfonu kotła. Jeżeli syfon będzie pusty to kocioł może wtłaczać gaz w rury kanalizacyjne. Gaz ten może w tych rurach się gromadzić i wybuchnąć.

Taki sposób podłączenia jest zły i może stwarzać zagrożenie wybuchem.
    Odpływy kondensatu powinny być podłączane do odcinków rur kanalizacyjnych, które są prawidłowo odpowietrzane lub też posiadają zamontowane napowietrzacze.
  • Pomocny post
    #14 19089621
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    vladekos napisał:
    czy aby sprawdzić czy zawór jest sprawy to wystarczy odkręcić tę górną nakrętkę i organoleptycznie zbada

Tak.
    Pytanie Twoje oznacza, że nigdy nie czyściłeś tego zaworu a to jest zalecane przynajmniej 2 razy w roku. Śmiem stwierdzić, że jest zablokowany w pozycji otwarte i tyle w temacie.
  • #15 19089656
    vladekos
    Poziom 7  
    Plumpi napisał:
    Pomijając główny problem, bo jest on banalnie łatwy do usunięcia.

nie napisałeś jak go usunąć a to jest dla mnie najważniejsze.

Plumpi napisał:

, mam pytanie czy przepływająca z pralki woda nie powoduje wyciągania skroplin z syfonu w kotle?

a skąd to ja mogę wiedzieć? Jak to sprawdzić?

Plumpi napisał:

Gaz ten może w tych rurach się gromadzić i wybuchnąć.
    Taki sposób podłączenia jest zły i może stwarzać zagrożenie wybuchem.

nie przesadzasz? Wybuchem? Piec montował wykwalifikowany manier z uprawnieniami. Dlaczego on nie wiedział tego o czym Ty mówisz?
    Czy znane są przypadki takich wybuchów, czy to jest czysta teoria?
    Czy inni obecni tu fachowcy potwierdzą lub zaprzeczą tym twierdzeniom?

Dodano po 18 [minuty]:

wiesiekmisiek napisał:
    vladekos napisał:
    czy aby sprawdzić czy zawór jest sprawy to wystarczy odkręcić tę górną nakrętkę i organoleptycznie zbada

Tak.
    Pytanie Twoje oznacza, że nigdy nie czyściłeś tego zaworu a to jest zalecane przynajmniej 2 razy w roku. Śmiem stwierdzić, że jest zablokowany w pozycji otwarte i tyle w temacie.

no i tutaj dzięki za najpewniej trafną diagnozę. Oczywiście wyczyszczę i dam znać po jakimś czasie o efektach. Dzięki! :)
  • Pomocny post
    #16 19089816
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2609
    vladekos napisał:

nie napisałeś jak go usunąć a to jest dla mnie najważniejsze.

Ale już to koledzy wyjaśnili. Trzeba przerobić podłączenie syfonu pralkowego w taki sposób, aby skropliny nie wpływały do tego syfonu np. dodając 2 kolana 87 stopni i podnosząc syfon wyżej.

vladekos napisał:

Jak to sprawdzić?

To zależy gdzie masz syfon. W jednych kotłach jest na wierzchu pod kotłem, a w innych jest wewnątrz kotła. Jeżeli jest wewnątrz kotła to trzeba otworzyć obudowę i zobaczyć co się dziele z wodą wewnątrz tego syfonu, kiedy pralka zaczyna wyrzucać wodę.

vladekos napisał:

nie przesadzasz? Wybuchem? Piec montował wykwalifikowany manier z uprawnieniami.

Nie przesadzam. Wystarczy tylko otworzyć instrukcję jakiegokolwiek kotła i przeczytać, że nie wolno używać kotła z suchym syfonem. Różnie jest to ubrane w słowa, ale sens zawsze jest taki sam.
    Natomiast zasyfonowania i prawidłowe odpowietrzenia to podstawowa wiedza z zakresu hydrauliki, ujęta w normy.

vladekos napisał:

Dlaczego on nie wiedział tego o czym Ty mówisz?

A skąd to ja mam wiedzieć dlaczego on tego nie wiedział?
    Tak samo jak nie wiem dlaczego projektant, ponoć z uprawnieniami projektowymi nie wiedział, że 5 skrzynek rozdzielczych (4 do podłogówek + 1 do grzejników) nie da się podłączyć wprost do kotła kondensacyjnego i niezbędnym jest sprzęgło hydrauliczne.

vladekos napisał:

Czy znane są przypadki takich wybuchów, czy to jest czysta teoria?

Mnie się jeszcze w swojej praktyce nie przydarzyło, ale ja zawsze tego pilnuję i podłączam tak, aby nie było możliwe wyciągania wody z syfonu, bo znam to zjawisko bardzo dobrze. W taki właśnie sposób wytwarza się próżnię na skalę przemysłową. Np. w hutach stali podczas wytopu stali, wytwarza się próżnię przelewając wodę ze zbiorników przez pionowe rury.
    Poza tym jeżdżąc na szkolenia jako serwisant, zwracano na to szczególną uwagę.
  • #17 19128112
    vladekos
    Poziom 7  
    Hej,
    problem rozwiązany poprzez rozkręcenie syfonu i dokładne jego oczyszczenie. Kulka była zablokowana. Dzięki @wiesiekmisiek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem pralki do odpływu, który jest współdzielony z piecem gazowym o zamkniętej komorze spalania. Woda kondensacyjna z pieca dostaje się do pralki, co stwarza ryzyko. Uczestnicy dyskusji sugerowali zastosowanie zaworu, który zapobiega cofaniu się wody, oraz podniesienie węża spustowego pralki, aby zasyfonować odpływ. Wskazano również na konieczność regularnego czyszczenia syfonu, co pomogło rozwiązać problem. Użytkownik potwierdził, że po oczyszczeniu syfonu, kulka była zablokowana, co było przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA