logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi

Ala-91 06 Gru 2020 18:54 843 21
REKLAMA
  • #1 19094641
    Ala-91
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Witam, poszukuję alternatywy dla obecnego internetu. Uwaga, całe 2 mb (technik z orange latem mierzył). Posiadam internet z linii telefonicznej i patrząc na mocno przechylające się słupy, które od lat nie są naprawiane czy konserwowane, straciłam cierpliwość i krótko mówiąc, bierze mnie k*rwica.
    Czytałam różne wątki na ten temat, jednak nie jestem w stanie sama dobrać sobie odpowiedniego routera i wzmacniacza.

Moja lokalizacja 53.91234063471856, 18.50189659290539

Zainstalowałam apkę NetMonster, która pokazuje mi w pobliżu T-Mobile 2G, nie wiem czy poprawnie z niej skorzystałam. I w ogóle wszystko pokazuje mi w 2G w tej apce, nawet gdy zaznaczam wszystkie sieci to pokazuje mi T-mobile 2G.

Sama posiadam smartfona w Play. Zasięg lepszy niż Orange, jednak muszę stać nieruchomo podczas rozmowy i w ogóle najlepiej nie podnosić telefonu, gdy dzwoni. Jakieś tam LTE pokazuje. Kiedyś testowo miałam kilka dni T-mobile, jednak nie zauważyłam różnicy w zasięgu.
  • REKLAMA
  • #2 19094756
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Pokazuje mi, że wszystkie sieci niby 4G u ciebie ogarną. Pobierz jakąś aplikację typu Network Cell Info i pokaż zasięg jaki masz w play.
  • REKLAMA
  • #3 19094797
    Ala-91
    Poziom 11  
    Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi

Dodam, że mam 2 karyt sim ustawione na wybór sieci automatyczny
  • #4 19094820
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Nie jest za dobrze. A próbowałaś na innych kartach operatorów ? TM, Plus, Orange ? Bo piszesz coś o testowaniu Orange/T-Mobile ale patrzyłaś na zasięgi i prędkości ?
  • #5 19094892
    Ala-91
    Poziom 11  
    Nie, nie testowałam tego przez żadną apkę. Chodziło mi głównie o to, by nie rozłączyło połączenia nie leżąc na szafce czy innym stole po odebraniu telefonu. W takim wypadku którą sieć przetestować w 1 kolejności? T-mobile? Internet radiowy odpada, próbowałam co prawda z 15 lat temu, ale nawet na samym dachu domu nie łapało. Naprawdę mam już dość użerania się z internetem. Gdy jednocześnie korzystają inni domownicy, to nie jestem w stanie nic zrobić. Nie wyobrażam sobie pracy zdalnej połączonej ze streamem. Za internet w Netii płacę jakoś 80zł...
  • #6 19094937
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Ja bym przetestował LTE od T-Mobile potem Plusa - starterki za 5zł i pakiet internetu.
  • #7 19094943
    Ala-91
    Poziom 11  
    Dobrze, jutro przetestuję. Mam nadzieję, że będę mogła liczyć na dalszą pomoc. Miłego wieczoru.
  • #8 19094950
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Czekam na wyniki pomiarów. Najlepiej też poszukać w domu miejsca gdzie zasięg będzie najlepszy.
  • REKLAMA
  • #9 19094974
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5794
    A ja bym Plusa unikał tam jak koronawirusa, operatora póki co nie ma oczywiście potrzeby zmeniać ale nalezy zrobić testy wg. zasad sztuki. Czyli jak karta głosowa Play to na telefonie wyłaczamy dostęp do roamingu krajowego, następnie testy na nim na zewnątrz, telefon z LTE i aplikacją NetMonster a nie z NCI i screeny z Netmonstera plus pokazujesz speedtest. W poblizu powinna działać stacja Play na Skośnej 14, Play tam dowiesił się do NetWorks na maszcie T-mobile, inne stacje to Bobowo-Ogrodowa oraz Jabłowo-Dworcowa oraz Lubichowo-Wybudowanie, ogólnie lokalizacja nie jest łatwa bo to dziura zasięgowa więc trzeba bedzie powalczyć o zasięg na pasmach pojemnościowych LTE. NCI to połaczenie w RK T-mobile na GSM900 z BTS-a NetWorks Bietowo czyli tragedia. Nie słuchaj podpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu a wręcz cię dezinformują. Zrób testy na tej karcie Play wg. moich wskazówek i pokaz wyniki, szkoda marnować czas.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19095030
    Ala-91
    Poziom 11  
    @matek451 Jutro postaram się zrobić, bo wyszłam na zewnątrz i w tym wietrze po prostu się poddałam (jestem po kąpieli). Mam jakieś screnny, ale zapomniałam zaznaczyć województwa (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, nie ogarniam tej apki). Mogę wrzucić to, co mam na chwilę obecną. Pomiar zrobiłam na schodach wejściowych, nie wiem czy mam szukać najlepszego zasięgu i dlaczego nie łapie mi LTE dzisiaj, może to przez wiatr, nie znam się. Roaming krajowy wyłączyłam.

Mam nadzieję, że gdy jutro zrobię wszystkie prawidłowe pomiary, będę mogła liczyć na dalszą pomoc.
    Załączniki:
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi o2.png (73.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi o1.png (177.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19095050
    NeeqRR
    Poziom 17  
    matek451 napisał:
    A ja bym Plusa unikał tam jak koronawirusa, operatora póki co nie ma oczywiście potrzeby zmeniać ale nalezy zrobić testy wg. zasad sztuki. Czyli jak karta głosowa Play to na telefonie wyłaczamy dostęp do roamingu krajowego, następnie testy na nim na zewnątrz, telefon z LTE i aplikacją NetMonster a nie z NCI i screeny z Netmonstera plus pokazujesz speedtest. W poblizu powinna działać stacja Play na Skośnej 14, Play tam dowiesił się do NetWorks na maszcie T-mobile, inne stacje to Bobowo-Ogrodowa oraz Jabłowo-Dworcowa oraz Lubichowo-Wybudowanie, ogólnie lokalizacja nie jest łatwa bo to dziura zasięgowa więc trzeba bedzie powalczyć o zasięg na pasmach pojemnościowych LTE. NCI to połaczenie w RK T-mobile na GSM900 z BTS-a NetWorks Bietowo czyli tragedia. Nie słuchaj podpowiedzi które nic nie wnoszą do tematu a wręcz cię dezinformują. Zrób testy na tej karcie Play wg. moich wskazówek i pokaz wyniki, szkoda marnować czas.

Ja zaproponowałem te testy ponieważ z doświadczenia wiem, że fizyczna próba to jedno a dane zasięgu stacji itp to drugie, ale to sugestie po prostu osoby która sama tak testowała. Tylko sugerowałem co ja bym zrobił. A co do plusa to bardzo często spotykam się z sytuacją iż moja narzeczona jest w plus i ma zasięg LTE a ja bardzo często w PLAY tracę na 3G.
  • REKLAMA
  • #12 19095079
    matek451
    Poziom 43  
    Nie, RK nadal działa i to na obydwu kartach tym razem też na GSM900 T-mobile i UMTS900 Orange, zrób testu jutro. A co ma wspólnego zasięg Plusa u czyjejś narzeczonej do tego ze brak go tam na Kociewiu u kolezanki autorki gdzie Plus ma stację w BOBOWIE i u niej tylko zasięg na zewnątrz z pseudo LTE900aero2 na 5MHz pasma, pomijam syfiasta ofertę Plusa na internet z FUP, a co do T-mobile to RK z niego na GSM900 az z Miradowa ma szczatkach sygnału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19097373
    Ala-91
    Poziom 11  
    Ok Panowie @matek451 i @NeeqRR, mam te screeny. Przepraszam, że tak późno, ale zmianę miałam 12h. Wczoraj faktycznie miałam włączony RK, wyłączyłam tylko dane w roamingu i myślałam, że to to samo. Teraz powinno być ok. Ciężko z zasięgiem również na zewnątrz niestety, co chwilę uciekał nawet gdy starałam się nie ruszać.
    Załączniki:
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g8.png (157.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g5.png (170.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g6.png (80.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g7.png (78.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g4.png (164.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g1.png (134.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g2.png (76.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi g3.png (76.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19097405
    Ala-91
    Poziom 11  
    Dodam jeszcze, że mam obie karty sim w Play, ale w dwóch różnych ofertach (Play Fresh - bardzo stara oferta z 2009 r. i Play Odnowa) i nie wiem, dlaczego pomimo wyłączenia rk, zasięg w nich się różni.
  • #15 19097541
    matek451
    Poziom 43  
    Testy na zewnatrz pokazały połaczenie z LTE800, gorszy sygnał z Jabłowa a nieco lepiej na pierwszym screene , to tez LTE800 stacja niezweryfikowana ale to raczej albo Rokocin. Masz mozliwość zrobienia testów gdzieś wyzej z telefonem wystawionym za okno? W Play LTE800 sie nie liczy , trzeba powalczyć o LTE1800/LTE2100. Do testów uzywaj tej karty odNowa, dla nowych aktywacji jest promocja 100GB za darmo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19097577
    Ala-91
    Poziom 11  
    Testy zrobiłam na zewnątrz domu, mogę iść na piętro i nie wiem jakoś przez otwarte okno spróbować.
  • #17 19097584
    matek451
    Poziom 43  
    Wystaw telefon w ręku na zewnatrz i powtórz testy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 19097646
    Ala-91
    Poziom 11  
    Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi

Ok, zrobiłam test. niestety na piętrze tylko w jednym miejscu był zasięg. W zasadzie to było nawet gorzej niż na parterze, nawet apka nie chciała mi zrobić testu prędkości, bo wołała o wifi. Teraz widzę, że LTE zupełnie nie ma sensu, zasięg jest a po sekundzie go nie ma w ogóle. Została mi ostatnia opcja w naszej kochanej Polsce Cyfrowej, czyli internet satelitarny, ale tutaj mam mieszane uczucia, bo czytałam, że w przypadku awarii obsługa ma totalnie gdzieś klitentów i można dzwonić w nieskończoność. Cena nie gra roli, bo w zasadzie satelitarny wyszedłby tyle ile obecnie płacę w Netii.
  • #19 19097674
    matek451
    Poziom 43  
    Ale to znowu RK z T-mobile, no i sygnał na LTE800 nie był tragiczny, w tej lokalizacji i tak konieczna będzie antena zewnętrzna do routera LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 19097721
    Ala-91
    Poziom 11  
    Ok, zrobiłam jeszcze raz. Nie zmieniałam nic w telefonie. Nie wiem dlaczego tak się stało, sieć wybrałam ręcznie, więc nie powinno nic samo się zmienić. Testu prędkości nie byłam w stanie zrobić. Zasięg jest koszmarny na piętrze - w budynku nie ma go w ogóle, za oknem tylko jednym jakiś znikomy.
    Załączniki:
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi a2.png (165.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Alternatywa dla internetu z linii telefonicznej - dobór routera i wzmacniacza LTE na wsi a1.png (65.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 19102147
    Ala-91
    Poziom 11  
    Ok, to może ktoś podpowie mi jaki router da radę w trudnych warunkach na wsi? Mógłby być taki: Router ASUS Router WiFi LTE N300 (4G-N12)? Bo koledze znudził się już wątek to może ktoś inny mi podpowie.
  • #22 19102179
    matek451
    Poziom 43  
    To nie jest tak ja mam duzo pracy teraz więc nie zawsze odpowiem szybko. Poza tym na forach jest teraz ogrom pytań a ja niestety za bardzo wsparcia nie mam, twój temat nie jest łatwy wymaga przemyśleń. Asus to zabytek, router minimum z agregacją 2 pasm LTE czyli B535 ale kluczowy jest dobór anteny zewnetrznej do routera i ustawienie na konkretną stację Play.

m
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje alternatywy dla internetu z linii telefonicznej, który oferuje jedynie 2 Mb/s. Zainstalowała aplikację NetMonster, która wskazuje na zasięg T-Mobile 2G, a zasięg LTE jest słaby. Użytkownik testował różne karty SIM, w tym Play, ale zasięg jest niewystarczający do pracy zdalnej. Uczestnicy dyskusji sugerują przetestowanie LTE od T-Mobile i Plusa, a także zwracają uwagę na konieczność użycia zewnętrznej anteny do routera LTE. Użytkownik rozważa zakup routera ASUS WiFi LTE N300, ale doradzono mu wybór modelu z agregacją pasm, takiego jak B535. Problemy z zasięgiem są związane z lokalizacją, a internet satelitarny jest ostatnią opcją, mimo obaw o obsługę klienta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA