logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parkside PASSP 20-li - Performance - Słaba moc klucza - diagnoza

lukash3 09 Gru 2020 19:15 20931 13
  • #1 19102077
    lukash3
    Poziom 16  
    Ocena: 133
    Witam,
    Zakupiłem klucz z tematu z serii Performance, o momencie obrotowym 1356nm, zrywającym 1898. Problem z tym, że jestem praktycznie pewien, że klucz nie osiąga tej mocy (może nawet jej połowy), co na to wskazuje:

- problem z odkręceniem zapieczonych śrub kół na klucz 17 (20 sekund pracy zanim poluzował)
    - nie odkręcił w A8 śruby półosi
    - nie odkręcił śruby na Torx od wahacza (śruba m10).

Jest na 100% mocniejszy niż odpowiednik w kluczu serii zielonej (400nm). Urządzenie jednak jest zbyt słabe.
    Teraz pytanie dla 'elektroników':

- mam dwie baterie, jedna nowsza, druga starsza, być może klucz trzyma parametry, ale przez zastosowanie słabych ogniw ich nie osiąga. Czy istnieje jakiś sposób, żeby to sprawdzić? Np. mógłbym sprawdzić spadek napięcia przy odkręcaniu 'trudnej' śruby. Jednak jak zinterpretować wyniki?

Sam klucz wydaje się dobry, mam jeszcze trochę czasu na zwrot, jednak jeśli jest to problem z baterią mógłbym go zachować, jeśli problem jest z kluczem wtedy bym się go pozbył.
    Ewentualnie może ktoś z was posiada zreanimowane baterie parkside 4ah na wysokoprądowych ogniwach?

A może ktoś ma doświadczenie i wie, że jednak jest to zabawka i lepiej dać sobie spokój i go oddać ;)

Dodam, że Makita, na której kiedyś pracowałem (ok 1000nm) działała całkiem inaczej, miała moc na starcie - tutaj tego brakuje.
  • #3 19102157
    lukash3
    Poziom 16  
    hevet2 napisał:
    Kupiłeś chinola i liczysz na "osiągi" jak w firmowym sprzęcie żartujesz prawda?

Co wnosi taki komentarz? Kupuje sprzęt, który jak dla mnie może być zrobiony nawet w Zimbabwe - ma podane pewne parametry i liczę, że je osiągnie, choćby w 80-90%. Jeśli nie to szukam czemu lub oddaje.
    Do Parkside zachęca mnie 5 letnia gwarancja, a mam kilka ich sprzętów i w swojej cenie dają radę.
  • #4 19102271
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 620
    Cytat:

Co wnosi taki komentarz? Kupuje sprzęt, który jak dla mnie może być zrobiony nawet w Zimbabwe - ma podane pewne parametry i liczę, że je osiągnie, choćby w 80-90%. Jeśli nie to szukam czemu lub oddaje.
    Do Parkside zachęca mnie 5 letnia gwarancja, a mam kilka ich sprzętów i w swojej cenie dają radę.

Skoro tak, to czego oczekujesz, że dołożymy mocy Twojemu "sprzętowi"?
  • #5 19102278
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    lukash3 napisał:
    - mam dwie baterie, jedna nowsza, druga starsza, być może klucz trzyma parametry, ale przez zastosowanie słabych ogniw ich nie osiąga. Czy istnieje jakiś sposób, żeby to sprawdzić? Np. mógłbym sprawdzić spadek napięcia przy odkręcaniu 'trudnej' śruby. Jednak jak zinterpretować wyniki?

Do Performance były kiedyś inne akumulatory niż do normalnej zielonej serii. Ostatnio je zunifikowali. Masz akumulatory standardowe czy dedykowane do Performance?
  • #6 19102416
    lukash3
    Poziom 16  
    @hevet2 - oczekuje sposobu na sprawdzenie czy bateria limituje urządzenie.

@gkwiatkowski - Dokładnie, kiedyś były dedykowane baterie Perfromance z dobrymi ogniwami. Teraz narzędzia Performance obsługują tylko baterie z serii X20 Team. Tam już ogniwa są sygnowane przez 'Parkside'.
  • #7 19107262
    lukash3
    Poziom 16  
    Ostatnie pytanie - czy można połączyć dwie baterie 20v równolegle? Jeśli tak to czy np. Zastosować diody?
  • #8 19113915
    bej0
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Też kupiłem ten klucz i również uważam że nie ma nawet połowy z deklarowanej mocy, co prawda testowałem go teraz na baterii 2AH a producent zaleca 4AH (moja bateria 4AH którą mam akurat padła) i nie wiem czy jest sens reanimować tą baterię 4AH bo wtedy będzie lepiej działał czy odpuścić temat bo ten klucz to dziadostwo.
  • #9 19130653
    lukash3
    Poziom 16  
    Sprawdzałem go na baterii z Makity, połączonej na krótko (czyli straty mogły jakieś być na kabelkach) i klucz miał więcej mocy. Bateria Makity nie była oryginalna, ale prawdopodobnie ogniwa to Sony VTC5A.
    Wg. mnie warto próbować, mocniejsza bateria zawsze się przyda. Szczyt mocy i tak pewnie by był przy pakiecie 5s3, a nie 5s2.
    Zmierzyłem spadek napięcia na oryginalnej baterii przy obciążeniu = wyszło około 16V, uważam, że to też wskazuje, że oryginalne ogniwa nie dają rady prądowo.
  • #10 19803309
    greolx92
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam, chcialem wznowić temat, czy ktoś moze cos z tymi bateriami próbował zrobić?
  • #11 19803968
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2532
    lukash3 napisał:
    Zmierzyłem spadek napięcia na oryginalnej baterii przy obciążeniu = wyszło około 16V, uważam, że to też wskazuje, że oryginalne ogniwa nie dają rady prądowo.

Gdzieś w internecie trafiłem info, że bateriach Parkside siedzą ogniwa o realnym ciągłym prądzie rozładowania 10 A i to by tłumaczył tak duży spadek napięcia oraz niską cenę.
    Markowy sprzęt prócz znacznie lepszych ogniw w akumulatorach mają lepsze wyżej obrotowe silniki.

W akumulatorach jest tak albo masz większą pojemność i niższą moc lub odwrotnie. Im ogniwo ma większą pojemność tym niższy jej maksymalny ciągły prąd rozładowania.
  • #12 21868839
    hobbyy15
    Poziom 3  
    Witam. Zdecydowałem się na zakup czarnego klucza udarowego firmy Parkside. Po odkręceniu kilku kół zauważyłem, że stracił moc, na 1. biegu prawie w ogóle nie kręci. Co mogło się uszkodzić? Bateria oryginalna z zestawu 4 Ah w pełni naładowana.
  • #13 21868975
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    hobbyy15 napisał:
    Witam. Zdecydowałem się na zakup czarnego klucza udarowego firmy Parkside. Po odkręceniu kilku kół zauważyłem, że stracił moc, na 1. biegu prawie w ogóle nie kręci. Co mogło się uszkodzić? Bateria oryginalna z zestawu 4 Ah w pełni naładowana.

Oddaj do sklepu w ramach rękojmi.
  • #14 21904710
    lswieboda1983
    Poziom 1  
    Odkopując temat, dodam, że te klucze Parkside serii Performance potrzebują trochę pracy, po czasie zyskują na mocy. Ewidetnie elementy wewnętrzne muszą się dotrzeć. Problem sam analizowałem z uwagi na to, że mam do dnia dzisiejszego pierwszą wersję tego klucza, czyli PASSP 20li A1. Dokupiłem sobie z promocji wersję PASSP 20li B4. I na początku ten nowy klucz nie dawał rady odkręcić śruby, która stara wersja odkręcała bez problemu. Ale zauważyłem, że z każdą kolejną próbą, na nowym kluczu było coraz lepiej. I aktualnie oba klucze pracują podobnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy słabej mocy klucza udarowego Parkside Performance PASSP 20-Li, który według deklaracji powinien osiągać 1356 Nm momentu obrotowego i 1898 Nm momentu zrywającego, ale w praktyce ma problem z odkręcaniem zapieczonych śrub kół, śruby półosi oraz śrub Torx/M10 w zawieszeniu. Rozważano, czy ograniczeniem są akumulatory, zwłaszcza że w serii Performance stosowano wcześniej dedykowane baterie, a później zunifikowano je z systemem X20 Team. Pojawiły się sugestie sprawdzenia spadku napięcia pod obciążeniem, porównania starszej i nowszej baterii oraz testu z mocniejszym pakietem, np. z Makity, co dało wyraźnie lepszy efekt. Wskazano też, że oryginalne ogniwa mogą mieć niski ciągły prąd rozładowania, co powoduje duży spadek napięcia i ogranicza osiągi narzędzia. W późniejszych wpisach pojawiły się podobne obserwacje dotyczące innych kluczy Parkside oraz uwaga, że nowe egzemplarze serii Performance mogą początkowo działać słabiej, a po pewnym czasie „dotrzeć się” i poprawić moc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA