logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedaż Nokia 3660 na Allegro: oferta z USA, wysyłka do Nigerii - czy to oszustwo?

Auudi 17 Paź 2005 14:56 4658 24
REKLAMA
  • #1 1905677
    Auudi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam.
    Wiem że ten post nie bardzo pasujeto tego forum, ale mam nadzieję że ktoś może mi pomóc. Sprawa troche pilna. A więc tak. Wystawiłem telefon Nokia 3660 na allegro, i aukcją zainteresował się mieszkaniec USA, oferuje mi 1000 USD, ale chce abym nokie wysłał do Nigeri dla jego syna czy kogoś tam.
    Na początku nie traktowałem tego poważnie, ale odpisałem że ok. A więc ten człowiek, odpisał mi żebym podał swój dokładny adres. I dzisiaj patrze, mam e-mail z Western Union, z moim adresem i adresem tego typa w Nigeri, jest napisane że przekazano mi tą kwote, nie zabardzo wszystkio rozumiem tyle co z translatora. A więc co o tym myślicie, czy to nie jakaś ściema i to odwoływać, ewnetualnie jak moge otrzymać tą kase no i wysłać telefon - jaki jest tego koszt i wogóle. Nie zabardzo wiem co robić.
  • REKLAMA
  • #2 1905821
    DAREX100
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    hehe 3660 kosztuje na allegro 550 zł (około) a gapcio daje ci kolasa dolarów????hehe to albo wariat albo śmierdzi mi to wałkiem....
  • #3 1905990
    Darcio
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Poczekaj aż otrzymasz listowny przekaz z Western Union i spróbuj go zrealizować jeśli wszystko będzie oki wtedy możesz wysyłać. Adres w e-mailu łatwo podmienić i podszyć sie pod Western Union. Bądź ostrożny. Pozdrawiam.
  • #4 1905992
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Jeśli dotrą pieniądze to czym się martwisz? Zalezy jeszcze czy masz przekaz na konto czy do domu. Jeśli dostaniesz te pieniądze to możesz przecież wysłać.
    Uważaj jednak, bo dość często zdarzają się oszuści czy żartownisie, a zrobienie czeku nie jest specjalnym problemem.
  • #5 1906215
    Auudi
    Poziom 17  
    Raczej mam przekaz pocztowy, bo konta bankowego nie podawałem. Ale w tej wiadomości jest coś o jakimś haśle, żeby otrzymać kase i jakimś zabazpieczeniu. Czyli pewnie nię będe mógł kasy odebrac, dopóki nie wyśle fona.
  • REKLAMA
  • #6 1906515
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Trzymaj się z daleka od takich interesów. Jeszcze pewnie Ci napisał, że to prezent dla syna/córki ? Pieniedzy nigdy nie dostaniesz, a mail od WU to na 100% fake. Nie wysyłaj pod żadnym pozorem telefonu, bo się z nim pożegnasz i z pieniędzmi także.
  • REKLAMA
  • #7 1906631
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Cytat:
    Sprawdzenie danych osobowych wpisanych na formularzu następuje na podstawie dowodu tożsamości odbiorcy przekazu. Identyfikacja odbiorcy może być również dokonana na podstawie hasła sprecyzowanego przez nadawcę przekazu - wówczas odbiorca musi wykazać się znajomością hasła

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 1906667
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Jeśli on Ci przelał pieniądze i ustalił hasło(odzew) to w WU powiedzą o tym i będa mieli nr przekazu, więc jeśli kasa jest to pomimo, że nie bedziesz jej mógł wybrać to będziesz pewny, że to nie fake.
    Wg mnie to jest fake lub zart, a przecież taki telefon można kupić w USA za mniejszą kasę i za grosze wysłać nawet do Rosji.
    Sprawdź czy jest kasa, ale wg mnie na 90% to zwykłe oszustwo...
  • #9 1906696
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Bylo juz na elektrodzie o takich oszustwach. Poszukaj.
  • #10 1907066
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmmmm moze kolejny sposob, podobny jak Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany :)
  • #11 1907512
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wyystarczy pójść do BPH, z dowodem osobistym i dowiedzieć się czy jest dla ciebie przekaz z WU od tego i tego człowieka na taką i taka kwotę. Nie zawsze jest wymagane hasło, natomiast potrzebna jest znajomość kwoty. Jesli jest i ci wypołacą to nie widze problemu.
    natomiast pod żadnym pozorem nie wysyłaj telefonu jesli nie masz kasy w reku.
  • #12 1908048
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    To zwała. Może być tak że gość bedzie od Ciebie żądał potwierdzenia że wysłałes telefon i wtedy poda Ci hasło, przy założeniu że jest uczciwy. Dopóki nie wypłacą Ci pieniędzy on może w każdej chwili wycofać przekaz a Ty zostaniesz bez kasy i telefonu. Pieniądze z krajów afrykańskich mogą iść kilkanaście dni to daje mu czas aby dziesiątkami maili nakłonić Cię do wysyłki a potem oszukać.
  • #13 1908378
    krzysiekcanec
    Poziom 11  
    witam nawet gdyby przyszla kasa nie odebieraj odeslij to, po co komus telefon "czysty"
  • #14 1910732
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Piszesz:
    "aukcją zainteresował się mieszkaniec USA"
    jak to sprawdziłeś? Adres w USA mailowy można założyć w 5 minut. Nigeryjscy spece od wyłudzania grosza nie śpią tylko wymyślają nowe sposoby. Nie daj się zrobić w bambuko, olej to. Pozdr. N.
  • #15 1912977
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1364
    Wyślij gościowi cegłe :) a jak sie okaże ze on jednak dośle Ci kase to wyślesz mu prawdziwy telefon..
  • REKLAMA
  • #16 1915906
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Na Allegro jestem od paru lat i zawsze trzymam się zasady - kasa na koncie lub w ręku => wysyłka towaru. To ty masz towar i to Ty stawiasz warunki a nie kupiec. WE wymaga albo danych obu stron przekazu i sumy albo danych odbiorcy i hasła. Według mnie na 99% to ściema. Listów od "banków" w których czasem nawet nie mam konta - abym podał dane karty kredytowej, albo z Nigerii abym pomógł w transferze duuuużej kasy mam co najmniej dwa w tygodniu. Widać teraz jest nowy sposób - na "Allegro + WE" - ale to firma na tyle poważna że pewnie po paru procesach i pokazowych wyrokach będzie spokój. W Internecie NIKT NIE JEST ANONIMOWY - każdego da się namierzyć. Sprawdź nagłówki tego maila - będziesz wiedział skąd przyszedł.
  • #17 1916133
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    może niech teraz bezpośrednio zainteresowany sprawą wypowie sie jak się ona dalej rozwija?
  • #19 1916919
    Auudi
    Poziom 17  
    Sprawę olałem;] Dostałem e-maila niby od jakieś amerykanki która chce kupic odemnie telefon za 1800USD dla swojego syna w Nigeri.
  • #20 1917037
    pajki
    Poziom 12  
    I tego sie trzymaj. Przekret jak sie patrzy. Jeszcze nie rozpracowalem ich systemu oszustwa ale spotkalem sie juz z tym a moi koledzy zostali wyrolowani na duzo kasy. Jak juz mowilem nie wiem jak to dziala, ale jak sie dowiem to napewno sie z wami podziele. Moj kolega dostal maila tez od kogos z us, tak pisali i zeby wyslac telefon do nigerii dla jekiegos ksiedza na misji. I tak go wykrecili ze poplynol na telefon i kase. Takze uwazaj !!!!!!
  • #21 1917508
    moo
    Poziom 11  
    Parę dni temu wystawiłem na Allegro telefon S.EK700i. Dwa dni przed końcem aukcji Gościu z USA przysłał e-mail „.....I will buy it,please email me the total cost plus shipping cost to nigeria bcos i am buying it for one of my client there..I will like u to know that i will be making my payment via WESTERN UNION AUCTION ONLINE.The whole process is very simple and fair...........” Podejrzana sprawa, kumpel dostał podobnego
    Hmmm NIGERIA coś tu śmierdzi przekrętem
    :?::?:
  • #22 1917907
    Wilku
    Poziom 17  
    NIGERIA - ściema na 100%
    Znajoma pracuje w niedużej firmie handlowej. Wystawili oferte w necie i zgłosili się klienci z .... Nigerii. Od razu chcieli przysyłać przedstawiciela handlowego ( mimo małej wartości przewidywanego zamówienia ). Koniecznie chcieli zaproszenie dla swojego człowieka. Sprawdzenie czegokolwiek w naszej ambasadzie w tym kraju graniczy z cudem. W końcu po sprawdzeniu okazało się że firma zajmuje się czym popadnie a w ten sposób (przedstawiciel handlowy) załatwiają wizy do krajów europejskich. W tej chwili każdy mail z Nigerii ląduje w koszu. Także odradzam koledze jakiekolwiek zawracanie sobie głowy Nigerią.
  • #23 1918073
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Po pierwsze telefony to sie sprowadza z USA do Polski, a nie w druga strone, oni sa do przodu ze wszystkim, DWA bo sa tam modele nieosiagalne w europie

Trzy jak slysze ten tekst ze on jest z USA a masz wyslac dla kuzyna w Afryce.. szkoda pisac

Głowa Głowa i jeszce raz głowa!
  • #24 1920613
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Stara zasada w interesach - nic na gębę, tylko konkrety.
    A swoją drogą ciekawe czego akurat Nigeria? Nie mamy z nimi umów o sciganie przekrętów czy ekstradycję? Może ktoś jest w tym zorientowany?
  • #25 1920922
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Wiem, że to niedotyczące tematu, ale piszą o NigeriiAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wystawił na Allegro telefon Nokia 3660 i otrzymał ofertę zakupu od osoby podającej się za mieszkańca USA, która chce, aby telefon został wysłany do Nigerii. W odpowiedzi pojawił się e-mail rzekomo z Western Union informujący o przekazie pieniędzy, jednak z prośbą o podanie hasła i zabezpieczeń, co budzi podejrzenia. W dyskusji podkreślono, że takie transakcje są typowym oszustwem, często związanym z tzw. "nigeryjskim łącznikiem". Zalecano nie wysyłać telefonu przed otrzymaniem faktycznej, potwierdzonej płatności, najlepiej osobiście w banku lub punkcie Western Union. Wskazano, że e-maile mogą być fałszywe, a podawanie danych osobowych i wysyłka towaru bez gwarancji zapłaty prowadzi do strat. Użytkownicy radzili zachować ostrożność, sprawdzać autentyczność przekazów i unikać transakcji z podejrzanymi adresami, zwłaszcza gdy odbiorca znajduje się w Nigerii. Przykłady podobnych oszustw i linki do artykułów ostrzegających przed tego typu procederem również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA