logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon bezprzewodowy PANASONIC KX-TCM424-B nie działa

elektronix 18 Paź 2005 00:18 3405 8
  • #1 1907099
    elektronix
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam, mam problem z telefonem panasonica kx-tcm424-b
    Chodzi o to ,że nie działa,czasem włącza się sekretarka i powtarza w kółko wiadomości,tak jakby się zapętliła. Przyciski reagują,ale naciśniecie powoduje to ,że sekretarka powtarza od początku wiadomości.
    Telefon jeszcze reaguje na intercoma,ale nie można się skontaktować ze sluchawką
    Tranzystor wejściowy się grzeje.
    Proszę o pomoc lub schemat.
  • #2 1907151
    dziadek07
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wygląda na złe napięcie zasilania, lub uszkodzny stabilizator. Sprawdź zasilacz (może być w nim uszkodzona elka), zenerka przy trznzystorze stabilizujacym, kondensatory...
  • #3 1909132
    elektronix
    Poziom 13  
    To co tu napisaleś to już sprawdzilem. Zasilacz jest dobry,podpinałem dzisiaj do innego zasilacza na 12V i to samo!
    Tranzystor D2137 grzeje się dalej,w pobliżu są zenerki D416 na której jest 6V i D401 na którym jest 10V (sądze,że są ok)
    Ja dochodzę do tego wniosku,że Tranzystor jest dobry tylko grzeje się dlatego,że ma zbyt duze obciążenie,bo coś się uszkodziło w układzie.
    Może mi ktoś doradzić co to może być?:idea:
  • #4 1913190
    elektronix
    Poziom 13  
    Może ma ktoś schemat?
  • #5 1913199
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    ze schematem bedą problemy
  • #6 1914098
    elektronix
    Poziom 13  
    Musi być schemat,przecież te telefony są w cenie.Widziałem serwisówki,ale płatne po 20$
  • #7 9702964
    flood
    Poziom 2  
    Witam. Przez głupotę albo przez nieuwagę został do tego telefonu podłączony zasilacz o tych samych parametrach jak oryginalny, jednak wtyczka zasilania z odwrotną biegunowością. Oczywiście poszedł dymek i telefon nie działa. Na razie po rozkręceniu wydaje mi się że spalona może być dioda Zenera D401, przynajmniej smuga spalenizny jest wokół niej. Na pewno więc chcę zacząć od jej wymiany. Niestety nie dysponuję schematem i nie mam pojęcia jakie są parametry diody, czy ktoś jednak dysponuje schematem telefonu ? Ciekawe co jeszcze mogło się spalić. Może tylko ta dioda ?
  • #8 9703130
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Dioda Zenera 10V.
    Sprawdź także czy wytrzymał tranzystor stabilizatora (do jego bazy dochodzi katoda w/w diody).
    To przyzwoita konstrukcja. Jak uda Ci się go uruchomić to wmontuj diodę (dowolną o prądzie przynajmniej 1A) równolegle do gniazda zasilającego. Oczywiście tak by była spolaryzowana zaporowo przy poprawnym zasilaniu telefonu. Można też przeciąć ścieżkę i wstawić diodę szeregowo.
    To wszystko na wypadek przyszłych błędnych podłączeń.
  • #9 9711183
    flood
    Poziom 2  
    W.P. - dzięki wielkie za info. Po wymianie diody telefon ruszył, tak więc wygląda na to że wspomniany tranzystor "przeżył". Chyba pomyślę o tym zabezpieczeniu o którym wspomniałeś, tak na wszelki wypadek ;)

Podsumowanie tematu

✨ Telefon bezprzewodowy Panasonic KX-TCM424-B wykazywał problemy z działaniem, objawiające się zapętlającą się sekretarką oraz przegrzewającym się tranzystorem wejściowym D2137. Pomimo sprawdzenia zasilacza i wymiany na inny 12V problem utrzymywał się, co sugerowało uszkodzenie elementów w układzie lub nadmierne obciążenie tranzystora. W dyskusji wskazano na możliwe uszkodzenie stabilizatora napięcia, kondensatorów oraz diody Zenera D401 (10V), która po odwrotnym podłączeniu zasilacza uległa spaleniu. Po wymianie diody telefon zaczął działać poprawnie, a zalecane było dodatkowe zabezpieczenie w postaci diody zabezpieczającej podłączonej zaporowo równolegle do gniazda zasilania, aby chronić urządzenie przed błędną polaryzacją zasilania. Schemat serwisowy jest dostępny, lecz płatny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA