logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki piecyk gazowy dwufunkcyjny/kondensacyjny przy 80m2

wszystkie_zajete 03 Kwi 2012 22:23 8928 12
REKLAMA
  • #1 10754288
    wszystkie_zajete
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie.
    Zwracam się do państwa z prośbą o pomoc w wyborze kotła gazowego do ogrzewania centralnego (grzejniki), oraz wody bieżącej (cała instalacja jest już gotowa). Zamierzałem wybrać kocioł kondensacyjny ale hydraulik straszy kosztem rzędu 8-10tyś. !? Dodam że instalacja zrobiona jest plastikiem (podobno najlepszym, jeśli trzeba to mogę spisać symbole),najdalszy kran jakieś 6m od piecyka, a długość komina to około 3-4m.

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10756339
    vitus3k
    Poziom 18  
    Ocena: 78
    Zależy ile osób ma tam mieszkać, może warto by było zainstalować kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem, albo bez zasobnika dwufunkcyjny. Kondensacyjne nie są aż tak drogie na tą chwile, ale zdecydowanie warto zainwestować w kocioł kondensacyjny.
  • REKLAMA
  • #3 10756404
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    wszystkie_zajete napisał:
    Witam wszystkich serdecznie.
    Zwracam się do państwa z prośbą o pomoc w wyborze kotła gazowego do ogrzewania centralnego (grzejniki), oraz wody bieżącej (cała instalacja jest już gotowa). Zamierzałem wybrać kocioł kondensacyjny ale hydraulik straszy kosztem rzędu 8-10tyś. !? Dodam że instalacja zrobiona jest plastikiem (podobno najlepszym, jeśli trzeba to mogę spisać symbole),najdalszy kran jakieś 6m od piecyka, a długość komina to około 3-4m.

To zdecydowanie kondensacyjny TERMET ECOCONDENS, lub TERMET WINDSOR. Stawiaj na 2 funkcyjny. To te same kotły, ale pod innymi nazwami handlowymi. Na allegro kupisz za ok 4000 PLN
    Instalacja bez różnicy z czego, ważne, żeby do i od kotła było minimum 1 mb metalowej.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #4 10758124
    wszystkie_zajete
    Poziom 10  
    1mb metalowej? Proszę o sprecyzowanie, czy to znaczy że 1m rurki wejścia i powrotu z grzejników ma być rurką metalową??(np miedź) A co do marki Termet, czy może być o ten: http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_k...cyjne_kotly_co/dwufunkcyjne/Ecocondens_25_DF/
    Serdeczne dzięki za odpowiedź.

ps. Osoby 3, w planach czwarta :)
  • #5 10758359
    mirrzo

Również dotyczy to rurek do wody. Reszta odpowiedzi: TAK
    Gratulacje przyszłemu tatusiowi :D
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #6 10761393
    wszystkie_zajete
    Poziom 10  
    Spoko... dzięki za pomoc. Biorę Termeta.
  • #7 14522189
    daster
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie,

jak widać poruszane tematy są uniwersalne w czasie ... ;)

1mb rury miedzianej na dojście i odpływ chodzi o rurę między piecem a rozdzielaczem C.O. ?
  • REKLAMA
  • #9 14524780
    daster
    Poziom 10  
    mirrzo napisał:
    Dokładnie TAK. Na każdej rurze: CO i wody użytkowej.

Dziękuję Ci za odpowiedź.

A z czego wynika taka reguła ? Co może się stać gdy te długości będą mniejsze.

Poniżej na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=LbIP4rdnU9k
    widać, że te odległości nie koniecznie mają minimum 1 m a instalacja widać, że zrobiona jest w sposób przemyślany i fachowy.

Dziękuję z góry za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #10 14524801
    mirrzo

Jak widać na filmiku, wszystkie rury są metalowe.
    Jedyne co nieprawidłowe, to rura powietrzna.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 14524881
    daster
    Poziom 10  
    mirrzo napisał:
    Jak widać na filmiku, wszystkie rury są metalowe.
    Jedyne co nieprawidłowe, to rura powietrzna.

Wszystko się zgadza.
    Wiem, że od pieca do rozdzielacza idzie miedź - na pewno na C.O. Z racji planowanego pieca typu 2-F tutaj będę się głowił czy miedź czy inny metal (rozumiem, że w przepływowych piecach to jest woda którą będę mieć w kranie).
    Chodzi mi dlaczego musi być minimum 1 m tych rur metalowych na C.O. czy C.W.U a nie np. 50 cm ?
    Dziękuję.
  • #12 14524884
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2789
    mirrzo napisał:
    Instalacja bez różnicy z czego, ważne, żeby do i od kotła było minimum 1 mb metalowej.

Czy mógłbyś podać podstawę prawną. please.
    Czy jest jakieś logiczne uzasadnienie tego wymogu?
    Czym grozi np. PEX przy kotle gazowym?
    Ciekawe, że ktoś dba o rurę wodną CO a nie w ogóle pomija sprawę kabla elektrycznego.
    W moim kotle kabel zasilający wychodzi z wnętrza ok 7 cm od złącza gazu.
    Czy uszkodzenie tego kabla nie stanowi większego zagrożenia np. wybuchem niż uszkodzenie rury wodnej?
  • #13 14524984
    daster
    Poziom 10  
    jack63 napisał:
    Czy mógłbyś podać podstawę prawną. please.

Proponowałbym rozwiązywać kwestie po kolei.
    Moja jest ważniejsza ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w wyborze kotła gazowego dwufunkcyjnego lub kondensacyjnego do ogrzewania centralnego i podgrzewania wody w mieszkaniu o powierzchni 80 m². Zdecydował się na kocioł kondensacyjny, mimo obaw o wysokie koszty instalacji (8-10 tys. PLN). Użytkownicy forum sugerują modele marki Termet, takie jak TERMET ECOCONDENS i TERMET WINDSOR, które można nabyć za około 4000 PLN. Podkreślają również znaczenie użycia metalowych rur (np. miedzianych) w instalacji, zwłaszcza w odcinkach między kotłem a rozdzielaczem. Pojawiają się pytania dotyczące wymogów dotyczących długości rur oraz ich materiałów, a także bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA