logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie internetu do telewizora Smart TV za pomocą sprzętu ściągającego sygnał z routera

monola 20 Sty 2021 19:49 672 4
REKLAMA
  • #1 19198410
    monola
    Poziom 1  
    Mam taki problem, że mój telewizor ma opcję Smart TV, ale nie jest na tyle nowoczesny, aby złapać internet z routera bezprzewodowo. Jest tylko opcja internetu przewodowego. Nie mam jednak możliwości podłączenia internetu kablem bezpośrednio z routera, ponieważ router znajduje się na piętrze, a telewizor na parterze, więc było by to dość problematyczne. Obiło mi się o uszy, że jest taki sprzęt który ściąga sygnał z routera i można by wtedy go podłączyć do tv. Jeśli ktoś się orientuje, bardzo proszę o podanie nazwy takiego urządzenia lub porady jak mogę to rozwikłać. Z góry dziękuję!!!! :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19198465
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5761
    Masz dwie opcje, pierwsza to AP Client który odbera sygnał po WiFi z routera i posiada port LAN który łaczysz kablem Ethernet z takim samym portem w TV , warunek to w miejscu ustawienia AP Clienta sygnał z routera musi wynosić minimum -70dBm, pomiaru dokonaj telefonem połaczonym po WiFi z routerem, telefon w poblizu TV z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer&hl=pl&gl=US , druga opcja to adaptery PLC czyli transmitery po sieci elektrycznej, jeden montujesz przy routerze i łaczysz kablem Ethernet z LAN routera, drugi przy TV i do niego łaczysz TV tez po Ethernet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19198483
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    monola napisał:
    mój telewizor ma opcję Smart TV

A ja z kolei zapytam ile lat ma ten tv, bo jak więcej niż 5, to ja bym nie liczył na cuda typu Smart Tv.
  • #5 19198593
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA