logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz estradowy dual mono 1.2 - 1.4kW @ 4ohm - poprawność schematu i zasilanie

Przjaciel 27 Sty 2021 17:41 3267 25
REKLAMA
  • #1 19214168
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Chciałbym zbudować koniec mocy dual mono do wzmacniacza estradowego, posiadający moc około 1.2 do 1.4kWprzy obciążeniu 4ohm. Znalazłem w tym celu ten schemat:
    Wzmacniacz estradowy dual mono 1.2 - 1.4kW @ 4ohm - poprawność schematu i zasilanie

https://obrazki.elektroda.pl/1474389100_1512725899.jpg
    I chciałbym zapytać czy jest on poprawny, ktoś czy miał już okazję go budować, oraz czy może lepszy byłby wybór innego (jakiego?).
    Całość chciałbym zasilić z transformatora 3.2kW napięcia wyjściowe 2x35V + 2x 70V w układzie 70-35-0-35-70 który mam wraz z obudową. I tu mam kolejne pytania. Czy przedstawiony wzmacniacz bez problemu może być zasilony napięciem +/-100V jałowo wynoszącym +/-120V? I druga sprawa to czy można by ten wzmacniacz zasilić napięciem regulowanym, czyli przy mniejszej mocy napięciem +/-50V z "węższej" pary uzwojeń, a przy większej mocy z "szerszej" pary napięciem +/-100V, tak jak w znanym mi Dap Palladium? Jak już mam wyprowadzone cztery napięcia to chciałbym z nich skorzystać w celu ograniczenia strat. Samego układu jeszcze nie wymyśliłem, ale zapewne była by to mocna (duo)dioda prostownica i dwa mosfety-klucze na stronę.
    Całość miała by napędzić dwa subwoofery na 2x W.46.1300.8.MC każdy. Wiem że łatwiej było by kupić gotowy, nawet używany wzmacniacz, ale tutaj mam obudowę z transformatorem, prostownikiem, wentylatorami, radiatorami,... gdzie brakuje tylko dwóch końcówek mocy jako dwóch płytek z elementami, więc chciałbym podjąć się budowy takowych.
    Z góry dziękuję za wszystkie rady i pomoc, albo w ogóle nakierowanie mnie na inny, lepszy pomysł.
  • REKLAMA
  • #2 19214223
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Najprościej będzie skopiować coś nad czym inni już nawysilali mózgi i sprawdziło się w boju. Czyli markowe jakieś, choćby wspomniany dap.
    Zresztą ta twoja obudowa też od czegoś przecież jest, może odtworzyć to co tam siedziało?
  • #3 19214234
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Moce powyżej 1kW są już trudne do budowy i razem ze wzrostem mocy wzrasta poziom trudności. Bierzesz pod uwagę odprowadzanie ciepła z tranzystorów, wartość prądów jakie płyną w układzie (ścieżki muszą spełniać odpowiednie wymagania), powiedzmy że weźmiesz jeden schemat i go zbudujesz ale uruchamianie szczególnie w twoim przypadku może skończyć się spaleniem wszystkich tranzystorów końcowych i koszta rosną. Nie zapomnij że napięcia jakie panują w takim wzmacniaczu są już groźne dla życia. Jeśli chcesz zagłębić się bardziej w temat to poczytaj o klasie H i G więcej nie pomogę, takie moce wymagają wiedzy i umiejętności by wzmacniacz pracował bezawarynie i bezpiecznie.
  • REKLAMA
  • #4 19214329
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    W czasopiśmie Elektor Elektronik był publikowany wzmacniacz pod nazwą Gigant.
    To chyba najmocniejsza końcówka mocy jaką widziałem z dobrą dokumentacją.
    Poszukaj wzmacniaczy opracowywanych przezAPEX.
  • #5 19214371
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Odzyskane tego co było w tej obudowie będzie ciężko, bo jestem którymś właścicielem z rzędu, a najwyraźniej każdy poprzedni dodawał coś od siebie bo tu coś docięte, tu coś wywiercone, transformator był na pewno wymieniany i relokowany, farby jest na obudowie z trzy warstwy,... Ciężko będzie wywnioskować co to pierwotnie było. Opieram się tylko na tym że to co teraz jest to jest sprawne i obudowa z zewnątrz wygląda dobrze.
    Jeżeli chodzi o klonowanie istniejącej markowej końcówki to pierwotnie miałem się wzorować na swoim Dap Palladium 1600 (jedyny schemat 1200/1600/2000 jaki znalazłem), ale pomyślałem czy nie znalazło by się coś bardziej przystosowanego do tak wysokiej mocy i napięcia (+/-100V pod obciążeniem to trochę na styk jak na tam zastosowane 2SC520/2SA1943). Chętnie przejrzę inne konstrukcje bo może akurat któraś wypadnie bardziej obiecująco.
  • #6 19214378
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    Dokładnie tak jak wyżej wspomnieli koledzy,schemat to jedno, a wykonanie odpowiednio urządzenia według niego to drugie. Nie wspomnę , że potrzebne są również odpowiednie urządzenia pomiarowe. Co więcej wykonanie tego typu wzmacniacza nawet w klasie 2H z napięciami powyżej 80V wymaga wydania o wiele więcej środków niż to by wynikało z kosztu zestawu elementów na jedną sztukę. W takim przypadku trzeba elementy przetestować i selekcjonować, tym bardziej że amatorsko mamy dość ograniczony dostęp do markowych produktów. Obwód drukowany musi być przemyślany i odpowiednio wykonany. Do tego wszystkiego dochodzi zaprojektowanie obudowy, usytuowania radiatorów, układu chłodzącego, układu zabezpiecze(, a nie odwrotnie dopasowywanie układów do obudowy). A wszystko to wymaga według mnie długoletniej praktyki i dużej wiedzy.

Reasumując koszt takiego przedsięwzięcia z pewnością będzie o wiele większy niż zakup gotowego produktu, a na pewno gotowego produktu z rynku wtórnego z odpowiednim przeglądem serwisowym. Efekt końcowy może być przy tym różny.

Oczywiście możesz porwać się na wykonanie tego wzmacniacza, jednak zasilanie powinno być zachowane na takim poziomie jak dobrał projektant.

Dodano po 30 [minuty]:

Przjaciel napisał:
    (+/-100V pod obciążeniem to trochę na styk jak na tam zastosowane 2SC520/2SA1943)

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś?
    Kolego z całym szacunkiem ale twój wpis ewidentnie wskazuje że jednak brak ci podstawowej wiedzy aby podjąć się takiej właśnie konstrukcji. Na świecie pracuje tysiące, może setki tysięcy wzmacniaczy klasy H o mocy 1000-2500W na tej parze pracujących przy napięciu zasilania +/-140v do +/-160V.

Jeżeli usilnie chcesz coś wykonać to długa droga przed tobą. Zacznij na początek od wnikliwego analizowania kart katalogowych wybranych elementów, potem przejrzyj ich praktyczne zastosowania przez innych, następnie wykonaj coś na nich mniejszej mocy( powiedzmy 150-250W/8 om) i sprawdź praktycznie. Po odniesieniu takiego sukcesu wykonaj coś nieco większego( powiedzmy 300-450W/8 om). Po odniesieniu kolejnego sukcesu możesz spróbować sił w budowie tematycznego wzmacniacza.
    Nie wspomnę, że brak wiedzy i napięcia stałe o wartości 200V,znaczne pojemności filtrujące to ogromne niebezpieczeństwo utraty zdrowia i życia swojego i innych.

Dodano po 6 [minuty]:

zulusj23 napisał:
    był publikowany wzmacniacz pod nazwą Gigant.
    To chyba najmocniejsza końcówka mocy jaką widziałem z dobrą dokumentacją.

Akurat ta dokumentacja posiadała bardzo znikomy opis jak również szereg błędów projektowych. Ogólnie konstrukcja nie przemyślana która tylko dobrze wygląda na papierze, w rzeczywistości już jednak nie zbyt atrakcyjna. Trafiło do mnie w latach jej popularności kilka konstrukcji amatorów po tym jak notorycznie ulegała uszkodzeniom. Niestetynie mogę wydać tak pochlebnych recenzji jak kolega. Ogólnie dla początkującego to konstrukcja nie do przebrnięcia według mnie.
  • #7 19214967
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Racja, z tym napięciem pomyliłem się, nie wiem czemu pomyślałem o podniesieniu jednocześnie obydwu gałęzi na wyższe napięcie przy tylko ujemnej lub dodatniej połówce sygnału.
    Jeżeli chodzi o mniejsze wzmacniacze, to przerobiłem tego sporo od TDA2003 zaczynając, poprzez konstrukcje na KD502 i parze/dwóch IRFP250, na niedawnym 2x430W kończąc. Dlatego chcialem spróbować czegoś mocniejszego, a i zaszła teraz potrzeba abym taki wzmacniacz miał, więc postanowiłem to połączyć. Jedyne co to chciałbym to zrobić zgonie z sprawdzonym i pewnym schematem, temu ten temat. Wiem że kit AVT to to nie będzie, ale chciałem aby był to projekt który już ktoś uruchamiał i znał by za i przeciw albo na co zwrócić uwagę.
    Koniec końców mogę dokonać jakiegoś klona istniejącej konstrukcji godnej polecenia, jak znajdę coś fabrycznie pracujące z interesującym mnie napięciem.
  • #8 19215058
    aaanteka
    Poziom 42  
    Przjaciel napisał:
    przerobiłem tego sporo od TDA2003 zaczynając, poprzez konstrukcje na KD502 i parze/dwóch IRFP250, na niedawnym 2x430W kończąc
    Pierwsza pozycja to chyba jakiś żart w twoim wykonaniu odnośnie doświadczenia w przedmiotowym temacie wzmacniacza 1400W/4 om? Nie te napięcia zasilania, nie te prądy zasilania , nie ta moc i do tego gotowa opracowana przez producenta aplikacja monolityczna.
    Odnośnie dwóch następnych pozycji, to jakoś lakonicznie i niezrozumiale je określiłeś, bo co to za konstrukcja na leciwych wręcz muzealnych tranzystorach i mosfetach? Moc 430W x2, ale z opisu, czy faktycznie zmierzona moc oddawana i na jakim obciążeniu?

Przjaciel napisał:
    Wiem że kit AVT to to nie będzie, ale chciałem aby był to projekt który już ktoś uruchamiał i znał by za i przeciw albo na co zwrócić uwagę.
    To typowe pytanie nieświadomego laika, bo przy projektowaniu takiego urządzenia trzeba zwrócić na tyle szczegółów, że nikt nie jest w stanie ich opisać w kilku zdaniach. Podejrzewam, że co najmniej trzeba napisać nawet sporą książkę. Co więcej koszt opracowania gotowego wzmacniacza nie tylko wynika z kosztu elementów, ustalonego zysku przez producenta, a z szeregu prób i testów wymagających czasu, sprzętu pomiarowego i oczywiście wykwalifikowanego personelu. I jak historia pokazuje nawet najlepszym przydarzają się mniej lub bardziej udane konstrukcje.

Skoro koniecznie chcesz wykorzystać posiadaną "obudowę z zasilaczem"- ujmując to ogólnie, to jednak musisz się trochę wysilić i zweryfikować, jak wyżej kolega wspominał, określając model i markę tego wzmacniacza.
    Przecież skoro podajesz dane transformatora to musi on też być odpowiednio opisany przez producenta, a to stanowi już punkt zaczepienia do rozpoznania urządzenia.
    Może umieść fotografie tego wszystkiego, a uda się wspólnie określić markę i model wzmacniacza.

Ale od razu informuję, że jest dość trudno dopasować inną konstrukcję do posiadanej obudowy, posiadanych radiatorów z rozplanowanym montażem tranzystorów i posiadanych warunków zasilania.
    Dlatego lepiej zastosować kopię tego co w nim było zamontowane. Czyli polecam odtworzenie oryginału. :)
    Tak więc zamieść dokładne fotografie tego co posiadasz z uchwyconymi wszystkimi szczegółami.
  • #9 19215098
    Przjaciel
    Poziom 10  
    aaanteka napisał:
    Pierwsza pozycja to chyba jakiś żart w twoim wykonaniu odnośnie doświadczenia
    Mówię tylko że zaczynałem dawno i od samych podstaw.

aaanteka napisał:
    Moc 430W x2, ale z opisu, czy faktycznie zmierzona moc oddawana i na jakim obciążeniu?
    2x Holton 500 z limiterem przy 4ohm, jak jest to istotne.

aaanteka napisał:
    przy projektowaniu takiego urządzenia trzeba zwrócić na tyle szczegółów
    Dlatego nie projektuje nowego wzmacniacza a pytam o coś już sprawdzonego.

Transformator to TTS3000.
    Zdjęcia czarnej obudowy bez żadnych napisów, bo tak owa wygląda, zamieszczę jak tylko będę miał czym je wykonać. Spytam poprzedniego właściciela co to o było, może on będzie wiedział.
  • #10 19215130
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego nie unoś się, ale powoływanie się na złożenie gotowca monolitycznego zasilanego z 12V jako predyspozycji do budowy wzmacniacza o mocy 1400W/ 4om doprawdy brzmi zabawnie.
    Przjaciel napisał:
    2x Holton 500 z limiterem przy 4ohm, jak jest to istotne
    To oznaczałoby że masz jakieś doświadczenie w uruchamianiu i powinieneś znać odpowiedzi na pytania które zadajesz.
    Co oznacza "z limiterem na 4om"? Jak na osobę z doświadczeniem jakoś dziwnie od samego początku formułujesz określenia z zakresu elektronicznych rozwiązań, które posiadają już ustalone nazewnictwo oraz sposoby opisu. Trudno zrozumieć to co piszesz.

Przjaciel napisał:
    Transformator to TTS3000
    Oznaczenie przypominające krajowe produkty BREVE-TUFVASSONS z Łodzi.

Przjaciel napisał:
    Dlatego nie projektuje nowego wzmacniacza a pytam o coś już sprawdzonego.

Ale nadal nie chcesz zrozumieć, że :
    aaanteka napisał:
    schemat to jedno, a wykonanie odpowiednio urządzenia według niego to drugie.

-a z racji konieczności dopasowania do posiadanej obudowy :
    aaanteka napisał:
    Obwód drukowany musi być przemyślany i odpowiednio wykonany.

tak więc jedno wynika z drugiego to według mnie jest kwestią nadal należącą do zaprojektowania wzmacniacza.

Dwa różne odwody różnie zaprojektowane, z różnie rozmieszczonymi elementami i ścieżkami będą inaczej się zachowywać przy pracy statycznej, ale również dynamicznej, która najbardziej nas interesuje. Różnie będzie się zachowywać również pod względem rozproszenia energii traconej i jej odprowadzenia.

Nawet wspomniany i tak popularny schemat Holtona składany z gotowych kitów w poszczególnych indywidualnych rozwiązaniach pracuje różnie i stąd tak skrajne opinie na jego temat.

Przeanalizuj sobie APEX o ile tego nie zrobiłeś. Większość konstrukcji opartych na tych schematach pracuje poprawnie.
  • #11 19215588
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Poszukałbym czegoś w klasie D w postaci gotowych modułów od przyjaciół że wschodu. Akurat sam sobie takiego MOS-feta (Holton na sterydach) jakiś czas temu poskładałem. Dużo pracy, dużo testów, ciepła baaaardzo dużo. Samo delikatne uszkodzenie przekładki mikowej powodowało piękne przebicie we wzmacniaczu (choć na zasilaniu testowym 2x50V nic się nie działo). Więc czasami jeden drobny błąd i worek tranzystorów na śmieci.
  • REKLAMA
  • #12 19216838
    aaanteka
    Poziom 42  
    To albo radiatory były za małe, albo tranzystory wadliwe, bo akurat ta konstrukcja i jej podobne dość dobrze sobie radzą termicznie.
    Klasa D owszem, ale w przypadku dysponowania takim a nie innym transformatorem, obudową z radiatorami o danych wymiarach będzie bardzo trudno dopasować. I jeszcze jeden pominięty aspekt:- to ma być uniwersalny w pewien sposób wzmacniacz estradowy (nigdy nie można przewidzieć tego jaki scenariusz napisze rzeczywistość nagłośnieniowa-konieczność), a w przypadku zestawów klasy D nie będzie zawsze istniała możliwość podłączenia różnego obciążenia 4/8 om przy pełnym wykorzystaniu wzmacniacza, czy połączenia mostkowego.
  • #13 19216907
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    aaanteka napisał:
    Kolego nie unoś się, ale powoływanie się na złożenie gotowca monolitycznego zasilanego z 12V jako predyspozycji do budowy wzmacniacza o mocy 1400W/ 4om doprawdy brzmi zabawnie.
    Pokazał swoją drogę od pierwszej konstrukcji. Zgoda, że przywołany kit to trochę tak jakby Kolumb zwracając się do Izabeli Kastylijskiej o sfinansowanie wyprawy do Indii i zaczął od wymienienia swojej wyprawy czółnem po Zatoce Genueńskiej, ale nasz kolega prosi o poradę, a nie o pieniądze, czy paczkę mosfetów ;).
  • #14 19217175
    Q-mac
    Poziom 27  
    Kolego aaanteka napisałem o ciepłe, a nie problemy z chłodzeniem. Klasa AB ma marną sprawność i tyle, najlepsze chłodzenie tego nie poprawi. To ja i tak mam część sterującą, zasilaną z wyższego napięcia, co poprawia nieco sprawność. Wywodu o uniwersalności wzmacniacza też nie załapałem albo przynajmniej nie widzę z tym problemu.
  • #15 19217270
    aaanteka
    Poziom 42  
    Kolego klasa AB owszem ma sprawność na poziomie powiedzmy 60-65%, ale to przesądza o jej ciągłym nadmiernym grzaniu. Co więcej stopnie wykonane poprawnie na Mosfetach faktycznie mają mniejszą wydajność niż na tranzystorach bipolarnych przy tym samym zasilaniu, ale grzeją się z reguły mniej o ile są odpowiednio skonstruowane. Dodatkowo posiadają korzystny współczynnik termiczny.
    Dla poprawy warunków termicznych od początku w tym temacie jest brana pod uwagę wersja wzmacniacza klasy 2H (niefortunne określenie przez autora planowanego zasilania dwoma napięciami symetrycznymi).

Gotowe kity wzmacniaczy klasy D są wyłącznie dedykowane do jednego obciążenia przy danym napięciu zasilania. Ma to kluczowe znaczenie przy uzyskiwaniu takich mocy jak w temacie. Co więcej zwykle wyjścia takich układów są zrealizowane w taki sposób, że nie jest możliwa powszechnie stosowana w sprzęcie nagłośnieniowym/estradowym funkcja wykorzystania dwóch kanałów w opcji mostka mono(bridge).

przykładowe pozycje wzmacniacza klasy D

Fragment dotyczący zamówienia jednego z takich wzmacniaczy:

Opis produktu
    Uwaga: proszę zostawić nam wiadomość wymagane LLC zasilacz regulowany napięcia woltów.

Wysoki prąd modulacji, zastosowanie wzmocnienia basów, przy użyciu setek lamp amp MOS i specjalnie nawiniętej cewki anty-nasycenia o wysokiej wytrzymałości, częstotliwość modulacji wysokiej częstotliwości IRS2092 nie będzie zbyt wysoka, prąd o dużym napięciu QG jest zbyt duży, prąd napędu nie jest wystarczający w aplikacjach o wysokiej częstotliwości, a martwa strefa również jest odpowiednio zwiększona. Słuch o średniej częstotliwości jest zdecydowanie bliski. W przypadku aplikacji o pełnej częstotliwości należy kupić 1000 w sklepie. To 2000 W ma taką samą wydajność jak 1000 W przy 4 omach, 2000 W jest realizowane pod obciążeniem ± 90 V 2 ohm, a niska częstotliwość jest znacznie bardziej ostra.

Wejście +-90 V, 4Ω 1000 W; 2Ω 2000 W

Wejście 2000 W, 4Ω, +-130 V

2000 W, 8Ω, +-180 V do +-200 V wejście

1. 1500 W 4 ohm 1% zniekształcenia ± 120 V
    2. 1000 W 8 ohm 1% zniekształcenia ± 140 V
    3. Zakres zasilania: ± 70 V-90 V dla podwójne 15-cal etapie.

Ich gotowe gabaryty i konstrukcje średnio nadają się do zainstalowania w obudowie typu rack 19" powiedzmy 2-3U z zainstalowanymi radiatorami i kanałami wentylacyjnymi, gdzie również mamy już umiejscowiony transformator toroidalny o mocy 3,2kW.
  • #16 19217409
    Q-mac
    Poziom 27  
    Rozumiem, że wzmacniacza które już są zmostkowane, nie mogą zostać ponownie zmostkowane (mostek mostków, choć nie do końca bo istnieja i takie rozwiązania). Sama topologia klasy D mostkowania nie wyklucza, napewno. Druga sprawa, to zaproponowane wzmacniacze osiągają już moce nawet 3kW, a takich mocy na pojedynczy głośnik raczej się nie stosuje. Przejrzałem też wymiary i podano: 160x100x45, jeden nad drugim, jeden za drugim, da się to upchać. Końcówka w klasie H, czy AB też będzie spora.

A co MOSFETów to dlaczego mają się mniej grzać? Owszem prąd spoczynkowy powiedzmy, że może być niższy, ale to i tak tylko marna część ciepła. A jeśli chodzi o napięcie nasycenia to można je zredukować i w bipolarnych. No i 60-65% sprawności to tylko przy pełnym wysterowaniu, a największe straty występują wcześniej.
  • REKLAMA
  • #17 19217780
    aaanteka
    Poziom 42  
    Autor tematu wyraźnie określił co chce wykonać przy czego wykorzystaniu:
    Przjaciel napisał:
    Chciałbym zbudować koniec mocy dual mono do wzmacniacza estradowego, posiadający moc około 1.2 do 1.4kWprzy obciążeniu 4ohm.
    Przjaciel napisał:
    Całość chciałbym zasilić z transformatora 3.2kW napięcia wyjściowe 2x35V + 2x 70V w układzie 70-35-0-35-70 który mam wraz z obudową.
    Przjaciel napisał:
    ten wzmacniacz zasilić napięciem regulowanym, czyli przy mniejszej mocy napięciem +/-50V z "węższej" pary uzwojeń, a przy większej mocy z "szerszej" pary napięciem +/-100V, tak jak w znanym mi Dap Palladium? Jak już mam wyprowadzone cztery napięcia to chciałbym z nich skorzystać w celu ograniczenia strat.

Poczekajmy więc, aż precyzyjnie przedstawi na fotografiach obudowę wraz z posiadanymi podzespołami już w niej zainstalowanymi jak radiatory, transformator, kanały wentylacyjne.

Przy nagłośnieniu estradowym stosuje się zestawy głośnikowe, szczególnie te subbasowe mają obecnie już znaczne moce.
    Jak jeszcze zweryfikujemy, że podane moce dotyczą obciążenia 2 omy to spokojnie znajdziemy i moce 3000W w zestawie. I powszechna, dobra zasada akustyków:
    - nigdy nie forsujemy wzmacniaczy na mocy nominalnej, nawet tych w klasie D.
    I w sumie były trochę inne parametry podane niż kolega próbuje przeforsować, proszę powtórnie przeanalizować opis przeze mnie umieszczony i odnaleść odpowiednią aukcję ( niestety konkretnych na forum nie umieszczamy). Należy czytać specyfikację, a nie opisy ogólne( trzeba wejść w sklep który się pojawia w pierwszym wyniku i wybrać urządzenie tak opisane jak w wyszukiwarce i wtedy mamy parametry dla danej opcji wzmacniacza).

Przykładowe głośniki estradowe:
    Spoiler:

RCF LF18X4451
    RCF LF21X451
    RCF LF18X401
    RCF MB15N405
    RCF LF12X401

B&C 21IPAL
    B&C21DS115
    B&C21SW152
    B&C18TBX100
    B&C18 TBW100

Eminence NSW6021-6
    Eminence Impero 18A
    Eminence FSW4018-8
    Eminence NSW4018-8
    Eminence Kilomax Pro-18A

Precision Devices PD.185C003
    Precision Devices PD.185C001
    Precision Devices PD.1851/2
    Eighteensound 21LW2500 8 Ohm

Beyma 18LEX1600Nd
    Beyma 18LEX1600Fe
    Beyma 12LEX1300Nd
    Beyma 12SW1300Nd
    Beyma 21QLEX1600Fe

DAS Audio 18SX
    LaVoce SAF184.02

SICA 18 PF 4
    SICA 21 S 4 PL
    SICA 15 PFS 4

Celestion FTR18-4080HDX

Q-mac napisał:
    nie mogą zostać ponownie zmostkowane (mostek mostków, choć nie do końca bo istnieja i takie rozwiązania)
    Możesz przybliżyć co masz na myśli, jakieś konkretne przykłady?
  • #18 19217798
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1833
    Mostek z mostków stosuje się, kiedy jest taka potrzeba, a kanały są zbudowane na osobnych układach scalonych;
    kanały stereo steruje się sygnałem mono, a jeden głośnik o impedancji 4Ω zamiast 8Ω podłącza się się pod +L i -P wzmacniaczy. Moc wyjściowa na jednym głośniku jest sumą obydwu kanałów. Jeden kanał nie "zdzierżyłby" termicznie głośnika 4Ω w mostku.
    Podobny sposób zastosowano w SoundWorks do głośnika subbasowego, zawierającego dwie cewki.
  • #19 19217857
    Q-mac
    Poziom 27  
    Kolego aaanteka, nie wiem co próbujesz mi udowodnić.
    Cytat:

Przy nagłośnieniu estradowym stosuje się zestawy głośnikowe, szczególnie te subbasowe mają obecnie już znaczne moce.
    Jak jeszcze zweryfikujemy, że podane moce dotyczą obciążenia 2 omy to spokojnie znajdziemy i moce 3000W w zestawie.

Ale Ty piszesz jeszcze o mostkowaniu. A wtedy te 3kW będzie na impedancji? Tak-8R, ja wiem że taka moc można wpakować, bo sam niewiele mniej podawałem na paczki. Ale to już niebezpieczne wartości, i znacznie lepiej zastosować więcej subwooferów niż tak forsować kilka. I dla każdego szanującego się akustyka jest to absolutnie wiadome. Do tego autor wyraźnie pisze do jakich głośników chce zastosować wzmacniacz. I do nich absolutnie nie ma mowy o mostkowaniu.

Co do mostka mostków, bodajże Crown takie wynalazki stosował. [/quote]
  • #20 19218593
    aaanteka
    Poziom 42  
    pikarel napisał:
    a kanały są zbudowane na osobnych układach scalonych;
    kanały stereo steruje się sygnałem mono, a jeden głośnik o impedancji 4Ω zamiast 8Ω podłącza się się pod +L i -P wzmacniaczy.
    Znów ogólna, powszechnie znana teoria, owszem i słuszna, ale bez konkretów dla jakich rozwiązań nie wiele wnosząca na zadane pytanie. Czy wypowiedź dotyczy wzmacniaczy klasy AB, czy też wzmacniaczy klasy D. Proszę podać jakiś konkretny przykład układów i takie ich zastosowanie .
    pikarel napisał:
    Podobny sposób zastosowano w SoundWorks do głośnika subbasowego, zawierającego dwie cewki.
    To nadal zasilanie dwóch obciążeń z dwóch wzmacniaczy, i nawet gdyby mostkowych, nie odbiegające od typowego rozwiązania, no może poza tym że zamiast dwóch głośników mamy jeden z dwoma cewkami. Ale jak to się ma do stwierdzenia
    pikarel napisał:
    Mostek z mostków
    "mostek mostków"?
    I nadal przykład z zakresu rozwiązań raczej popularnych, domowych niż profesjonalnych, estradowych.
    Mam wrażenie że koledzy mylą trochę inne podłączenia wzmacniaczy czasem stosowane w komercyjnych rozwiązaniach, ale na pewno nie zalecane do zastosowań przez początkującego konstruktora-amatora.
    pikarel napisał:
    Moc wyjściowa na jednym głośniku jest sumą obydwu kanałów.
    Sumą kanałów które są wykonane w konstrukcji mostkowej jak wyżej wspomniane, w klasie D? Za dużo uogólnień, za mało szczegółów. Proszę to wyjaśnić precyzyjnie odnośnie poruszonej tu kwestii.

Q-mac napisał:
    Ale Ty piszesz jeszcze o mostkowaniu. A wtedy te 3kW będzie na impedancji?
    Dobrze skończmy dywagacje na temat mocy 3kW którą kolega przytoczył z ogólnego opisu przykładowej akcji sprzedawcy oferującego wykonania wzmacniaczy 1000,1500, 2000 i 3000W w zależności od wersji, danego napięcia zasilania i danego obciążenia na wyjściu. Z mojej strony nigdzie nie padło stwierdzenie o mostkowaniu stopni 3kW, to wyłącznie kolegi stwierdzenie i błędne skojarzenie kilku pobieżnie przeczytanych wartości odnoszących się do czego innego. Więcej kolega sobie dopowiada niż jest zawarte w treści przeze mnie pisane.
    Możliwość mostkowania została przeze mnie zasygnalizowana jako jedna z możliwych do prostej realizacji opcji w przypadku wzmacniaczy w klasie AB (2H), a czasem przydającą się w użytkowaniu estradowym i tylko tyle.

Autor wskazał postulowaną moc z zakresu 1000-1400Wna obciążeniu 4 omy i w takim zakresie mocy rozpatrywane były przykładowo dostępne na rynku gotowe moduły-kity wzmacniacza proponowane przez kolegę jako najlepsza alternatywa realizacji. Zresztą co innego przeze mnie było zasygnalizowane w moim wcześniejszym poście odnośnie wzmacniaczy klasy D, co zresztą sygnalizuje sam producent .
  • #21 19218967
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1833
    Przjaciel napisał:
    Chciałbym zbudować koniec mocy dual mono do wzmacniacza estradowego, posiadający moc około 1.2 do 1.4kWprzy obciążeniu 4ohm. (...)

Z dziwnych postów @aantekaa można wyciągnąć wnioski takie, że nie masz:
    -podstaw
    -możliwości
    -umiejętność
    -doświadczenia
    -schematu
    i ogólnie wiedzy do budowy tego urządzenia.
    :)

Wyżej jest uśmiech, to jednak śmieszne nie jest; użytkownik zapytał, podając wszystkie potrzebne informacje i oczekuje odpowiedzi, nie "sypania piachu w tryby" i dziwacznych tekstów (większość zawartości tego wątku) w wykonaniu kol@aantekaa.

Ktoś wyżej już napisał, a ja to potwierdzę: wzoruj się nie na samym schemacie wzmacniacza, lecz na konkretnym, działającym sprzęcie estradowym i wykonaj jego kopię; tylko to - przy braku błędów w trakcie robienia tej kopii - gwarantuje Ci sukces w budowie urządzenia a w rezultacie bezawaryjne użytkowanie. Moja propozycja konstrukcji do obejrzenia i rozważenia: DX600:
    http://dx-audio.pl/dx600/
    a tu opis z forum wzmacniacza z tymi modułami:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2998726.html
    Jest też DX1000, rozmiary płytki to tylko 14x10 cm, opis na elektrodzie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3176674.html
  • #22 19219184
    Q-mac
    Poziom 27  
    aaanteka napisał:

Znów ogólna, powszechnie znana teoria, owszem i słuszna, ale bez konkretów dla jakich rozwiązań nie wiele wnosząca na zadane pytanie. Czy wypowiedź dotyczy wzmacniaczy klasy AB, czy też wzmacniaczy klasy D. Proszę podać jakiś konkretny przykład układów i takie ich zastosowanie

Crown Macrotech MA10000. Proszę, konkretne rozwiązanie. Informacje podałem jako smaczek, że coś takiego istnieje. Nic takiego nie polecałem...

aaanteka napisał:

Dobrze skończmy dywagacje na temat mocy 3kW którą kolega przytoczył z ogólnego opisu przykładowej akcji sprzedawcy oferującego wykonania wzmacniaczy 1000,1500, 2000 i 3000W w zależności od wersji, danego napięcia zasilania i danego obciążenia na wyjściu.

Kolejny raz nie ja, a Ty sam:

aaanteka napisał:

Jak jeszcze zweryfikujemy, że podane moce dotyczą obciążenia 2 omy to spokojnie znajdziemy i moce 3000W w zestawie.

I jeszcze dodam do wypowiedzi kolegi pikarel:

pikarel napisał:

Z dziwnych postów @aantekaa można wyciągnąć wnioski takie, że nie masz:

-miejsca w obudowie (której nie widzieliśmy)

Budowy końcówki o mocy 1,2-1,4kW w klasie AB nie polecam, ze względów które przytoczyłem wcześniej. Ponownie polecam rozejrzenie się za czymś gotowym w klasie D. Proszę też się zastanowić, czy nie lepiej poszukać jakiegoś fabrycznego rozwiązania i poświęcić nieco na serwis. Idzie trafić naprawdę fajny sprzęt. A sam transformator i spore radiatory można nieźle sprzedać. Na tym kończe mój udział w wątku, niech kolega aaanteka (którego poniekąd szanuje za inne wypowiedzi w innych tematach) toczy walki sam ze sobą bez mojego udziału.

Pozdro!
  • #23 19220368
    Przjaciel
    Poziom 10  
    Przepraszam że się nie odzywam, ale utknąłem set kilometrów poza domem z rozbitą miską olejową.
    Obudowa na zewnątrz ma wymiary jak dobrze pamiętam 45cm szerokości 35cm głębokości 10cm wysokości, transformator, prostownik i softstart zajmuje pas o szerokości 20cm od prawej ścianki obudowy, w pozostałej części na środku są dwa radiatory przez całą jej głębokość zwrócone żebrami do siebie. Jeden wentylator na przodzie dmucha poprzez prostowniki na transformator a drugi na tylnej ścianie wyciąga zza transformatora powietrze, trzeci wentylator jest na przodzie i dmucha na radiatory a czwarty będący na tylnej ścianie z tych radiatorów powietrze wyciąga. Tak mogę to z pamięci opisać. Jak wrócę z przygody do domu porobię zdjęcia.
    Co do samego kopiowania gotowego wzmacniacza to na tyle co rozejrzałem się przed wyjazdem to w oko wpadł mi APEX BA1200. Napięcia były by odpowiednie, dostępny byłby gotowy projekt płytki, trochę ludzi próbowało go budować i uruchamiać więc jest dostępny do niego opis. Tylko trzeba by go przerobić na 2H. Jak narazie to mój faworyt.
  • #24 19221284
    aaanteka
    Poziom 42  
    Może takie rozwiązanie jak w załączniku spełni twoje oczekiwania?
    Załączniki:
    • CLASS H.zip (613.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 20210956
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Jako że czasem tu na forum bywa dziwna maniera zamykania tematów, do których można dopisać coś wartościowego to postanowiłem dodać coś od siebie.

Najlepiej moim zdaniem na początek zrobić coś z "klasyki" sprzed wielu lat, zrobić dwa wzmacniacze ze sporym zapasem prądowym i dać w mostek, w miarę możliwości pod niskie impedancje rzędu 2 omów np. łącząc dwie kolumny 4 omowe równolegle.
    Wtedy można wystartować od wzmacniacza 150-180 W/4R, w mostku powinno być w okolicach 1 kW/2R.

Potem można startować z czymś większym - 300W/4R i również dać w mostek, można też zrobić modyfikację na większą moc, ale to już wymaga większej wiedzy niż uważny montaż, bowiem trzeba zmienić punkty pracy tranzystorów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować wzmacniacz estradowy typu dual mono o mocy 1.2-1.4 kW przy obciążeniu 4Ω, poszukując potwierdzenia poprawności schematu oraz informacji na temat zasilania. Wskazano na trudności związane z budową wzmacniaczy o takiej mocy, w tym konieczność odpowiedniego odprowadzania ciepła, selekcji komponentów oraz bezpieczeństwa przy wysokich napięciach. Użytkownik rozważa zasilanie z transformatora 3.2 kW z napięciami 2x35V i 2x70V oraz możliwość regulacji napięcia. W dyskusji zasugerowano korzystanie z gotowych, sprawdzonych schematów, takich jak DAP Palladium, APEX BA1200, czy Crown Macrotech, a także zwrócono uwagę na wyzwania związane z budową wzmacniaczy klasy AB i D.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA