logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NVJ35 HQ - Nie odtwarza / brak przesuwu taśmy

max95100 03 Lut 2021 00:26 1050 18
REKLAMA
  • #1 19229689
    max95100
    Poziom 10  
    Ocena: 51
    Magnetowid po podłączeniu do prądu, przyjmuje kasetę i przewija, ale tylko do przodu, jednak nie odtwarza i nie przewija na podglądzie. Po zdjęciu pokrywy zauważyłem że ramię, które powinno wyciągnąć taśmę z kasety i poprowadzić ją za opadającą gumowa rolką z prawej strony (niedaleko głowicy audio) nie trafia w kasetę, przez co nie wysuwa taśmy. Ustawiłem delikatnie to ramię, lecz teraz taśmę wysuwa maksymalnie pod tą rolkę, przez co jak ona opada to gniecie taśmę. Osobiście boję się ingerować bardziej w mechanizm, gdyż mógłbym go nie poskładać, jest tu ktoś kto mógłby mnie pokierować co robić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19229751
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Skoro ramię (lewe plastikowe lub prawe metalowe) nie było w swojej pozycji wyjściowej to czeka Cię ustawienie mechanizmu. Bardzo prawdopodobne, że koła poprzeskakiwały na zębach, niektóre mogą wymagać wymiany. Załączam serwisówkę tego mechanizmu. Redakcja jakiejś gazety przetłumaczyła część tej serwisówki, ale nie można tego zamieścić, bo za każdym razem grożą pozwem o prawa autorskie (jakby nie patrzeć dokumentu stworzonego przez Matsushitę, a przez nich tylko przetłumaczonym).

W każdym razie, przed założeniem windy musisz przekręcić kołem centre pulley do początku (w kierunku jakby kaseta miała zostać oddana), zapamiętujesz pozycję koła connection gear, kręcisz dużym kołem w drugą stronę, aż connection gear wykona jeden obrót. Wtedy zakładasz windę na mechanizm zgodnie ze znacznikami.

Z mechanizmu tego w różnych odmianach Matsushita (pod markami Panasonic, National, Blaupunkt, Metz) korzystała w wielu modelach magnetowidów, mniej więcej od 1987 roku aż po model NV-FS200 i w pewnych modyfikacjach pod napęd Direct Drive również w maszynach profesjonalnych (AG-7330, AG-7350...). A składa się go bardzo przyjemnie, trzeba mieć tylko miejsce na stole, narzędzia pod ręką i kawę obok.

Aha, na czas składania mechanizmu warto wykręcić zespół bębna wizyjnego, aby go nie uszkodzić przypadkiem. Trzy śrubki od spodu.
    Załączniki:
    • national_panasonic_gii_g-rev_mechanism_service_manual.pdf (10.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 19232008
    max95100
    Poziom 10  
    Na razie zabrałem się za trochę nowszy magnetowid. Widzę że na tego będę potrzebował więcej czasu 😊 Dzięki za informację, w razie problemów z rozczytaniem manuala pewnie będę pisał 😊
  • REKLAMA
  • #6 19236551
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Oddaj do serwisu, bo tego mechanizmu nie ogarniesz jak takie pytania zadajesz. Po pierwsze to widzę tu zanieczyszczony mechaswitch. A w tym magnetowidzie są dwa. Jeden na mechanizmie windy.
  • #7 19236925
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Są jeszcze serwisy, które naprawiają magnetowidy? Chyba tylko pasjonaci :)
    Poza tym magnetowid wart 50zł, może 100zł gdy jest sprawny. Nie sugerujcie się Allegro czy OLX, gdzie ludzie wołają za J35 nawet ponad 500zł - przykład poniżej. Ile serwis może wziąć za poskładanie mechanizmu? Pamięta ktoś cenniki z lat 90-tych?
    Ja takie magnetowidy (mowa o Panasonikach z lat 90-tych) kupuję czasem za grosze w ramach magazynu części zamiennych, nie tylko mechanicznych. Obecnie samych sprawnych magnetowidów Panasonic mam około 80kg, gratów i części drugie tyle :)
  • #8 19237154
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Opłacalność serwisu mtv jest prawie zerowa,stąd mało kto oprócz dinozaurów naprawia je.Mechanizm G był opisany w Dodatku Specjalnym Serwisu Elektroniki.Myślę,że dla amatora zrobienie go profesjonalne jest mało realne.Były przy tym zalecenia wymiany dwóch zębatek umieszczonych jedna nad drugą na wspólnej osi.Mode switche i zasilacz bezwzględnie.Przelutowanie drivera silnika itd..
  • REKLAMA
  • #9 19237309
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Kółka, które często się wyszczerbiały albo ścierały gdy mechanizm przeskoczył. Czasem da się je jeszcze znaleźć w sprzedaży, ale z dźwigienkami jest już problem.

W warunkach amatorskich da się go dobrze złożyć a nawet ustawić tor taśmy. Jednak trzeba wiedzieć co się robi, a nie kręcić bezmyślnie czym popadnie. W większości przypadków wymiana elementów 1:1 wystarczy, czasem mała korekcja skosu zespołu głowic A/C, czasem mała korekcja wysokości taśmy na bębnie. Dobrze się to robi, gdy magnetowid jest HiFi, nawet bez oscyloskopu :)
  • #10 19237430
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    prosiak_wej napisał:
    A składa się go bardzo przyjemnie, trzeba mieć tylko miejsce na stole, narzędzia pod ręką i kawę obok.

No nie wiem, jak patrzę na ten manual, to trzeba by zwierzęta, dzieci i kobiety przeprowadzić na tydzień do innego mieszkania, żeby skupić się na jego złożeniu :)
  • #11 19237719
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Prawda, pierwszy raz robiłem to chyba osiem razy i zajęło mi cały dzień. Później był to dla mnie "niedzielny spacerek". Teraz aż się cieszę jak znajduję jakiś fajny sprzęt na tej mechanice z opisem "nie odtwarza, nie chce oddać kasety" :D No, ale nie mam w domu przeszkadzaczy przez Ciebie wymienionych (koty się nie liczą, bo tylko śpią) :P
  • #12 19241376
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Na każdym kółku z tego mechanizmu jest odpowiedni znacznik. Składa się to prosto, ale trzeba wiedzieć, który znacznik do którego ma pasować. Ja to robię w pozycji opuszczonej windy, jak zaleca producent.
  • REKLAMA
  • #14 19242431
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Kolega Mortem ma za sobą ze setkę podniesionych wind.Ja też tak robię.To tylko kwestia wprawy i sprawdzenia ręcznego poprawnej pracy mechaniki przy użyciu pustej kasety.
  • #15 19243159
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Windę też wkładam opuszczoną z odpowiednim fabrycznym zabezpieczeniem. Dopiero po przykręceniu windy, zwalniam zabezpieczenie i podnoszę capstanem windę.

Wojtuś, setkę to ja tych mechanizmów naprawiałem w 2-3 miesiące :))
  • #16 19244654
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Nie chciałem płoszyć młodzieży niedoszacowując.Każda metoda jest dobra,jeśli ma się wyobraźnię techniczną i jest się skoncentrowanym.
  • #17 19254738
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Jak widać, każdy tali zakładający ten temat, będzie tylko czytał, bez komentowania.
    DO WYKASOWANIA!!!!!! Szkoda czasu!!!!!!
  • #19 19256914
    max95100
    Poziom 10  
    Sprzedałem sprzęt 😜

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NVJ35 HQ nie odtwarza taśmy, mimo że przyjmuje kasetę i przewija ją do przodu. Użytkownik zauważył, że ramię odpowiedzialne za wyciąganie taśmy z kasety nie działa prawidłowo, co prowadzi do zgniecenia taśmy. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do naprawy, w tym ustawienie mechanizmu, wymiana uszkodzonych kółek oraz sprawdzenie zanieczyszczonych przełączników mechanicznych. Niektórzy użytkownicy zalecają oddanie sprzętu do serwisu, zwracając uwagę na niską opłacalność naprawy w przypadku starszych modeli. Wskazówki dotyczą także konieczności wymiany elektrolitów w zasilaczu oraz precyzyjnego ustawienia mechanizmu podczas składania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA