logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak synchronizacji wideo-audio kamery Dahua - RTMP

moungo 04 Lut 2021 17:53 2520 16
  • #1 19233647
    moungo
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Proszę o kontakt osoby, które na co dzień obsługują transmisję RTMP przy użyciu kamer Dahua. Chodzi mi o problemy z synchronizacją obrazu i dźwięku - problem najwyraźniej przerósł producenta Dahua.
  • #2 19233683
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Nic o samej kamerze, jej ustawieniach, dostępnym łączu itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19234959
    moungo
    Poziom 14  
    Bo wałkuję temat od roku i środowisko nie ma tutaj nic do rzeczy. Problemem jest firmware kamery. Ponawiam prośbę o kontakt - najlepiej na priv.
  • #4 19234990
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Skoro firmware to kontaktuj się z dystrybutorem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19235377
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    Podaj na początek dokładny model kamery i wersję firmware.
  • #6 19237152
    moungo
    Poziom 14  
    DH-SD49225T-HN-S2
    V2.800.0000000.2.T.R4.2510.9A.NR, Build Date: 2020-11-30

IPC-HFW3241T-ZAS
    V2.800.1382001.0.R, Build Date: 2020-06-12

Odpowiedź Dahua po kilku miesiącach walki z nimi: "Po dokładnym sprawdzeniu zgłaszanych przez Pana problemów z synchronizacją audio i wideo podczas transmisji realizowanych przez kamery IP, z przykrością muszę stwierdzić, że mimo wielu prób jakie podjął dział wsparcia technicznej, nie jest możliwe dostarczenie rozwiązania jakiego Pan wymaga."

Moje wymagania? Poprawna realizacja audio-video w kamerach, tylko tyle. Śmieszna firma.
  • #7 19237304
    gradek83
    Poziom 43  
    Ustawiasz dla obu strumieni tryb kodowania tak jak na filmiku ?
    VIDEO: h264
    AUDIO: ACC

Kamery mają własny encoder sprzętowy i to on realizuje strumień np na YTbe

Dokładne ustawienia kodera dla danej rozdzielczości masz podane pod tym linkiem.

Jeśli kamery mają Onvif możesz uruchomić ONVIF Device Manager zalogować się do programu jako admin admin zaznaczyć kamerę przejść do zakładki Live Video i tam pod obrazem będziesz miał adres rtsp:// do strumienia głównego. kopiując link i wklejając do np VLC media player możesz tam nagrać kawałek strumienia z dźwiękiem i odtworzyć i sprawdzić czy na rtsp:// też dźwięk się nie pokrywa z obrazem.

Brak synchronizacji wideo-audio kamery Dahua - RTMP

Jeśli korzystasz z enkodera programowego no OBS korektę musisz wprowadzić ręcznie.

Ale z tego co widzę nie tylko ty masz z tym problem.
    może opcja opóźnienia na yotube coś da.

Ustawienia wprowadzasz przy zatrzymanej transmisji.
    "Optymalizacje transmisji

Normalne opóźnienie: najlepsze dla: najwyższej jakości odtwarzania przez przeglądarkę i wyższych rozdzielczości
    Niskie opóźnienie: najlepsze do: interakcji niemal w czasie rzeczywistym, z minimalnym buforowaniem odtwarzania
    Bardzo małe opóźnienie: najlepsze do: interakcji w czasie rzeczywistym. Nie obsługuje: napisów, rozdzielczości 1440p i 4K"

Ewentualnie wejdź do kamery w ustawienia i sprawdź czy jest jakaś nowa aktualizacja firmware.

Ewentualnie zainstaluj program z załącznika i za jego pomocą wyszukaj aktualizacji.

Jest jeszcze opcja zmiany serwera czasu NTP. Czyli możesz włączyć serwer czasu na swoim PC i w ustawieniach kamery podać adres IP to swojego PC i czas będzie się synchronizował z czasem twojego PC.

Lub całkiem wyłączyć synchronizację czasu w opcjach kamery.

Serwer NTP korzysta z portu UDP 123

Jest rozszerzenie chrome do youtube youtube-audiovideo-sync Ale trudno powiedzieć czy przyda się w tym przypadku.
    Załączniki:
    • General_ToolBox_Eng_Extranet_Install_V1.009.0000001.0.R.20201209.zip (38.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ntp-4.2.8p15-win32-setup.exe (4.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Operation Manual.pdf (2.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19237516
    moungo
    Poziom 14  
    Ja to wszystko wiem... Dahua skapitulowała. Szukam po prostu osób, które również mają ten problem. Zastanowimy się co dalej z tym zrobić. Wina leży ewidentnie po stronie oprogramowania w Dahua.
  • #9 19237612
    gradek83
    Poziom 43  
    Ja bym zaktualizował firmware bo jeśli to wina oprogramowania sprzętowego to nic innego nie wymyślisz.

https://www.dahuasecurity.com/support/downloadCenter/download-search?keyword=SD49225T-HN
    https://www.dahuasecurity.com/support/downloadCenter/download-search?keyword=IPC-HFW3241T-ZAS
    http://files.dahua.support/Firmware/_RTMP/

Wszystko co związane z aktualizacjami robisz na własne ryzyko.
  • #10 19237904
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1231
    Próbowałeś oddać kamerę na gwarancji?
    Kamera ewidentnie nie działa prawidłowo i producent się do tego przyznaje.
  • #11 19238201
    moungo
    Poziom 14  
    Tylko, że mi zależy na tym, żeby mieć sprawnie działającą kamerę. Nie sztuka oddać i zostać z niczym. Chyba że znasz jakiś model, w którym poprawnie działa RTMP?
  • #12 19238294
    gkwiatkowski
    Czy musi to być kamera z RTMP? Czy masz możliwość zastosowania zewnętrznego kodera? Laptop, Raspberry Pi lub gotowy moduł.

Dodano po 1 [minuty]:

gradek83 napisał:
    Ja bym zaktualizował firmware bo jeśli to wina oprogramowania sprzętowego to nic innego nie wymyślisz.

https://www.dahuasecurity.com/support/downloadCenter/download-search?keyword=SD49225T-HN
    https://www.dahuasecurity.com/support/downloadCenter/download-search?keyword=IPC-HFW3241T-ZAS
    http://files.dahua.support/Firmware/_RTMP/

Wszystko co związane z aktualizacjami robisz na własne ryzyko.

Widzę, że Autor tematu ma już wgrany najnowszy soft z czerwca 2020.
  • #13 19238464
    gradek83
    Poziom 43  
    Co do doboru kamery ciekawy artykuł na pewno przybliży metodę doboru kamery. Plus obszernie poruszony problem z synchronizacją i kilka zaleceń.

Dziwne że przy obu kamerach jest ten sam problem.

Rozpisz jak to masz połączone i z jakiego łącza korzystasz.

Co do ustawień po każdej aktualizacji firmware dział techniczny zaleca: "Po aktualizacji firmware należy wykonać reset do ustawień fabrycznych (bez IP i hasła)"
    Załączniki:
    • IPC Firmware.xlsx (18.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19240716
    moungo
    Poziom 14  
    Mam możliwość transmisji poprzez OBS, ale skoro kamera ma RTMP, to ma to działać poprawnie - przynajmniej powinno. Skoro OBS może działać poprawnie, to dlaczego kamery Dahua nie mogą?

Połączone mam standardowo. Kamery poprzez POE do switcha POE, a dalej do Archer C6, który idzie do OLT Huawei z łączem 100Mbps wysyłu.

Robiłem ustawienia fabryczne po aktualizacji - to nic nie daje. Na podanej stronie jest przynajmniej jeden błąd. Po restarcie kamery RTMP trzeba startować ręcznie - przynajmniej w Dahua.
  • #15 19240887
    gkwiatkowski
    moungo napisał:
    Mam możliwość transmisji poprzez OBS, ale skoro kamera ma RTMP, to ma to działać poprawnie - przynajmniej powinno. Skoro OBS może działać poprawnie, to dlaczego kamery Dahua nie mogą?

Zapewne procesor w kamerze nie wyrabia.
  • #16 19241046
    gradek83
    Poziom 43  
    gkwiatkowski napisał:
    Zapewne procesor w kamerze nie wyrabia.

Ciekawe jak by ustawienia dał na minimalne rozdzielczość itp to czy działało by normalnie jeśli nie to wychodzi na to że jednak chińczyki nie do końca ogarniają problem.

Jak to nie problem a masz ciśnienie na to aby jednak kamery działały jak należy to może warto je wymienić na te z firmy AXIS oczywiście trzeba brać pod uwagę że DAHUA a AXIS to dwa różne światy dla tego rozbieżność cenowa jest znacząco zauważalna.

https://camstreamer.com/download-app-all-supported-cameras
    https://www.youtube.com/user/CamStreamer

"Kamery Axis mogą przesyłać strumieniowo tylko RTSP / RTP. Aplikacja CamStreamer rozszerza możliwości kamer o obsługę protokołów RTMP, MPEG-TS, HLS lub MPEG DASH . Dlatego możesz podłączyć kamerę do dowolnej z poniższych platform ."
    https://camstreamer.com/streaming-platforms
  • #17 19332404
    moungo
    Poziom 14  
    Od jakiegoś czasu jakby samo się naprawiło - raz na jakiś czas się rozjedzie, ale przez większość czasu jest stabilnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy dyskutują o problemach z synchronizacją wideo i audio w kamerach Dahua podczas transmisji RTMP. Główne przyczyny problemu wskazują na błędy w firmware kamer, co potwierdza również producent. Użytkownicy sugerują kontakt z dystrybutorem oraz aktualizację oprogramowania, jednak niektórzy zauważają, że nawet najnowsze wersje firmware nie rozwiązują problemu. Wskazówki dotyczące ustawień kodowania oraz możliwości użycia zewnętrznych encoderów, takich jak OBS, są również omawiane. W końcu, niektórzy użytkownicy zauważają poprawę w stabilności synchronizacji po pewnym czasie, mimo że problem nadal występuje sporadycznie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA