logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór anteny zewnętrznej Signaflex do routera Alcatel Link Hub HH71V1 - obsługa pasm LTE

robsztix 10 Lut 2021 21:03 10989 6
REKLAMA
  • #1 19247728
    robsztix
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam, mógłby mi ktoś doradzić w sprawie internetu bezprzewodowego. Mamy internet z Orange działa tak sobie, router Alcatel link hub hh71v1, ma bardzo słaby zasięg, chciałbym do niego dołożyć antenę zewnętrzną signaflex http://www.signaflex.pl/antena-panelowa-dual-mimo-2x22dbi-4g-lte.html i skorzystać z nadajnika w pobliżu, który obsługuje agregacje dwóch pasm, bo router ma taką funkcję. Patrząc w specyfikacje tej anteny ni jak wpasowuje się w częstotliwości, bo obsłuży jedynie pasmo 800Mhz. Nie łapie się w pasma 900, 2100 i 2600, więc router i tak będzie korzystał tylko z jednego pasma, czy może się mylę. Jestem kompletnym laikiem, więc proszę o prosty język w odpowiedzi. Może inna antena lub router agregujący 4 pasma byłby lepszy (jeśli tak jaki)? Nasza lokalizacja to 53.438092, 14.727989, a nadajnik o którym mowa w odległości 1.43km. to 53.435527778, 14.74861111 Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Dobór anteny zewnętrznej Signaflex do routera Alcatel Link Hub HH71V1 - obsługa pasm LTE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19247785
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5752
    Kupiłeś w Orange router-elektrosmieć a teraz chcesz dokupić taką samą niby antenę na dodatek nie wiadomo czym się kierowałeś wybierając Orange całość jest do wymiany. Stacja NetWorks pracuje w agregacji 4CC CA LTE2600+2100+1800+800 dla Orange i T-mobile, dlatego trzeba było brać B818 z agregacja tych pasm a nie ten szit Alcatela, do niego antenę pracujaca w zakresie 1800-2600MHz ale nie żaden złom z Signaflex czy jak tam toto zwą. Pokaz jakiś test na tym Alcatelu bo ma obn chyba jakąś diagnostykę sygnału. Ewentualnie karta Orange w telefonie z aplikacją https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl o pokaż screena z niej i speedtest. Test w domu a potem na zewnątrz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19247817
    robsztix
    Poziom 10  
    Taki sprzęt mi wcisnęli, mieszkam na zadupiu, miałem plus niby 5G na próbę i prawie wcale nie działał, więc oddałem i poszedłem do Orange, bo jeden sąsiad ma t-mobile, drugi play i obaj są nie zadowoleni. W dzień jak nie ma obciążenia, to działa nawet ok, a wieczorem wiadomo siada. Nie znam się kompletnie, w Orange oczywiście, tak jest zasięg będzie ok, a jest tak sobie. Wychodziłem z routerem na zewnątrz ale praktycznie bez różnicy wskaźnik sygnału świeci na żółto czasami na zielono, nigdy na niebiesko co świadczy o pełnym zasięgu. Tyle co wyczytałem do tej pory, to ten nadajnik o którym pisałem jedyny z Orange posiada agregacje 4 pasm w okolicy. Proszę doradź jaki router jaką antenę i czy napewno na tamten nadajnik ją kierować (nie widzę go z domu i w sumie nie wiem czy to ma być po prostu metoda prób i błędów z ustawieniem anteny?) Dobór anteny zewnętrznej Signaflex do routera Alcatel Link Hub HH71V1 - obsługa pasm LTE Dobór anteny zewnętrznej Signaflex do routera Alcatel Link Hub HH71V1 - obsługa pasm LTE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19247869
    matek451
    Poziom 43  
    A na czym i jak robiłes te testy Plusa? Opinia sąsiadów o T-mobile czy Play nie ma najmniejszego znaczenia, nie mają nawet minimalnej wiedzy na ten temat. Alcatel łaczy się na LTE2100z BTS-em Pucice, sygnał dostateczny, stacja zapchana. Ten na os. Kasztanowie agreguje 4 pasma LTE
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19247898
    robsztix
    Poziom 10  
    W plusie obiecali, że u mnie 5G będzie śmigał aż miło, bo tak im wychodziło z mapy zasięgu, a w routerze był tylko sygnał 4G i żadnej kreski 5G, działał tak sobie 4k na YouTube nie chodziło. Była opcja zwrotu więc zwróciłem, bo nawet sprzedawca przyznał, żebym płacił za internet i router 5G , a nie mógł z niego korzystać. Sąsiedzi są nie zadowoleni mocno z t-mobile i play, nie znają się tak jak ja, więc wybór padł na Orange. W dzień 4k na YouTube odtworzy bez problemu, więc ogólnie nie jest źle, ale wieczorem już nie ma komfortu używania. Dziękuję za Twoje zaangażowanie w temat, rozumiem, że ten router do śmieci i kupić huawei o którym pisałeś. Jaką antenę mógłbyś mi polecić i na który nadajnik ją skierować?
  • Pomocny post
    #6 19247937
    matek451
    Poziom 43  
    Najpierw to sprawdź jak działa Orange z BTS-a Kasztanowie a z wyborem operatora się pospieszyłeś, trzeba było zrobić normalne testy a nie opierać się na opinii sąsiadów. Co do Plusa to na BTS-ie Lubczyńska działa LTE2600+1800+2100+900 , tam nie ma 5G To pasmo jest na BTS-ie węzłowym Kniewska 610 na Huawei PRO2 nie ma żadnym szans aby z niego korzystać u ciebie wewnatrz, zasięg na nim nawet z Lubczyńskiej na LTE2600 bez anteny był wątpliwy. Niestety ale brak wiedzy nie sprzyja właściwemu wyborowi operatora i sprzętu, PRO2 nie posiada złacz anten zewnętrznych. Ogólnie Orange z BTS-a Pucice to padlina.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19247973
    robsztix
    Poziom 10  
    Masz absolutną rację, że brak wiedzy nie sprzyja, ale mleko już się rozlało i próbuje się jakoś ratować. Widać, że Twoja wiedza jest konkretna i dziękuję raz jeszcze, że zainteresowałeś się moim przypadkiem. Myślałem, że pisałeś o tym routerze Zobacz ofertę: Router Huawei B818-263 4G Router 3 Prime kat. 19 https://allegro.pl/oferta/router-huawei-b818-...3663?utm_medium=app_share&utm_source=facebook a on niby ma wejścia do anteny zewnętrznej i agregacje 4 pasm. Nie mam pojęcia jak sprawdzasz obciążenia tych nadajników, ale skoro ten Pucice to syf, to co z tym na Kasztanowym, tam w koło jest osiedle, więc pewnie też duże obciążenie. Jeżeli uważasz, że ten router będzie ok, to go po prostu zamówię, bo w końcu trafiłem na kogoś konkretnego z wiedzą.
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej poprawy zasięgu internetu bezprzewodowego w lokalizacji z ograniczonym sygnałem. Obecnie korzysta z routera Alcatel Link Hub HH71V1, który ma słaby zasięg, i rozważa zakup zewnętrznej anteny Signaflex. Wskazano, że antena obsługuje jedynie pasmo 800 MHz, co ogranicza możliwości agregacji pasm LTE, które router wspiera. Użytkownik został poinformowany, że lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w router Huawei B818, który obsługuje agregację czterech pasm i ma możliwość podłączenia anten zewnętrznych. Wskazano również na konieczność przeprowadzenia testów sygnału z różnych nadajników, aby wybrać najlepszą opcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA