logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można wiercić w podłodze w bloku z wielkiej płyty?

ron777888 05 Mar 2021 12:14 15564 21
REKLAMA
  • #1 19298354
    ron777888
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Pytanie prawdopodobnie strasznie laickie, za co z góry przepraszam, ale muszę wiedzieć - czy w blokach z wielkiej płyty prowadzona jest standardowo jakaś instalacja elektryczna w podłogach?
    Pytam, bo muszę wywiercić w podłodze 2 spore dziury (głęb. ok 10-12 cm - kotwienie szafy) i nie chciałbym poprzewiercać jakichś kabli.
  • REKLAMA
  • #3 19298652
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Wiercić i tyle. Nikła szansa, że wleziesz na minę.
  • #4 19298656
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    palmus napisał:

Wiercić i tyle. Nikła szansa, że wleziesz na minę.

Nie chcę się wymądrzać, ale łatwo kogoś innego posyłać na minę, niż samemu na nią wchodzić. :D
  • #5 19298665
    ron777888
    Poziom 2  
    Chodzi o szafę pancerną na broń.
  • Pomocny post
    #6 19298735
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    78db78 napisał:
    A po co ci 12 cm dziura pod szafę co ona prawie sama stoi, czasami partacze puszczali po podłodze kable, które zasilają żyrandol sąsiada na dole.
    Nie partacze, naprawdę. Kiedyś obowiązywały inne przepisy (które niekoniecznie wszystkie takie szczegóły regulowały) i w okolicach 50 lat temu, było to standardem.

Dodano po 3 [minuty]:

ron777888 napisał:
    Chodzi o szafę pancerną na broń.
    A na pewno możesz taką masę umieścić na stropie? Bo bywają różne niespodzianki. Mój sąsiad usunął murowany słupek w kuchni, bo mu przeszkadzał w ustawieniu mebli i cieszył się tylko do czasu awarii w mieszkaniu u góry, bo się okazało, że przyczyną było ugięcie stropu, któremu brakło podtrzymania. Różne rzeczy się dzieją.

Pytanie też, czy wykuwając 12 cm, nie zaglądniesz do sąsiada z dołu. Znasz konstrukcję stropu?
    Ja bym bał się robienia takich prac bez zgody administracji.
  • #7 19298847
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2033
    ron777888 napisał:
    muszę wywiercić w podłodze 2 spore dziury (głęb. ok 10-12 cm - kotwienie szafy)
    Spore dziury to znaczy ile fi? Ja też wierciłem trzy dziury fi 12 na głębokość ok 15 centymetrów i nawet nie trafiłem na drugą płytę czyli na płytę sufitową sąsiada z dołu (na pewno ja się do niego nie dowierciłem).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19298883
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1654
    Ano jak kolega moderator napisał. Zasada zasilania gniazd przez prowadzenie przewodów w posadzce była standardem. A już z pewnością tam gdzie gniazda umocowane przy podłodze. Przewód prowadzony w postaci pętli (początek i koniec przy bezpiecznikach) i ukośnymi zygzakami między gniazdami.
  • REKLAMA
  • #9 19298962
    palmus
    Poziom 34  
    kokapetyl napisał:
    palmus napisał:

Wiercic i tyle.Nikła szansa, ze wleziesz na minę.

Nie chcę się wymądrzać, ale łatwo kogoś innego posyłać na minę, niż samemu na nią wchodzić. :D

Niewspółmiernie ma większe szanse na trafienie w przewody, rury itp. w ścianie niż w podłodze.
    Zakładam, że strop tam jest i tak grubszy niż 12 cm.
    Czy przepisy o broni mówią o 10-12 cm?
  • REKLAMA
  • #10 19299228
    ron777888
    Poziom 2  
    retrofood napisał:
    Pytanie też, czy wykuwając 12 cm, nie zaglądniesz do sąsiada z dołu. Znasz konstrukcję stropu?
    Ja bym bał się robienia takich prac bez zgody administracji.

Właśnie nie znam kompletnie. Masz rację- najpierw pogadam o tym z kimś ze spółdzielni i dopiero się wezmę za montaż. Nie sądziłem, że może to być tak problematyczne, dobrze, że spytałem :)

ta_tar napisał:
    Spore dziury to znaczy ile fi? Ja też wierciłem trzy dziury fi 12 na głębokość ok 15 centymetrów i nawet nie trafiłem na drugą płytę czyli na płytę sufitową sąsiada z dołu (na pewno ja się do niego nie dowierciłem).

Fi będzie 10 lub 12 najpewniej. Ciężko powiedzieć jak grube są u mnie te płyty, pewnie grube, jest to blok 15-piętrowy.

palmus napisał:
    Czy przepisy o broni mówią o 10-12 cm?

Absolutnie nie, szczerze mówiąc w ogóle nie trzeba kotwić z tego co wiem, ale ja wolę być przygotowany na pracowitych i zdeterminowanych włamywaczy ;)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
  • #11 19299327
    palmus
    Poziom 34  
    Jeżeli budynek ma 15 pieter to stropy są wylewane lub montowane z płyt żerańskich.Te drugie będą mieć okolo 24cn.
    Nie sadzę, żeby stropy wylewane miały mniej niz 15 cm.
  • #12 19299347
    ta_tar
    Poziom 41  
    O ile ja pamiętam budowę z początku lat 80 tamtego wieku, mojego bloku to u mnie są dwie płyty stropowe. Ale typów tego budownictwa była masa i każda budowa była uzależniona od wysokości budynku i okresu budowy.
  • #13 19299454
    palmus
    Poziom 34  
    Jak zrobisz 5 śrub fi 12 na głębokość 50-80mm w stropie, w litym betonie to będzie nie do wyrwania.Lub na kotwach chemicznych.Z tym, ze odjąć trzeba ze 3-4 cm wylewki z dużo słabszego betonu.
  • #14 19299674
    retrofood
    palmus napisał:

Zgoda, ale te pozostałe kilka cm może odprysnąć, o to mi chodziło.
  • #15 19299774
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    palmus napisał:
    Jeżeli budynek ma 15 pieter to stropy są wylewane lub montowane z płyt żerańskich.Te drugie będą mieć okolo 24cn.

Szczerze mówiąc nie spotkałem stropów lanych w typowej wielkiej płycie. Wielka płyta to konstrukcja z prefabrykatów.
    Stosowali płyty stropowe, które tak jak piszesz miały ok 24cm: Link
    A do tego jeszcze dochodzi przecież wylewka, która ma co najmniej 5cm.

O same wiercenie na miejscu autora bym się nie martwił.
  • #16 19299894
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7752
    Łukasz-O napisał:
    O same wiercenie na miejscu autora bym się nie martwił.

Ja też :D Przewody jeśli jakiekolwiek są to przy samej krawędzi ze ścianą ewentualnie na środku pomieszczenia wewnątrz otworu w płycie do żyrandola sąsiada z dołu. Jak już wyżej wspomniano; kotwy chemiczne lub dyble i nie do ruszenia bez ciężkiego sprzętu.
    Łukasz-O napisał:
    A do tego jeszcze dochodzi przecież wylewka, która ma co najmniej 5cm.

W bloku w którym mieszkałem na płycie było rozłożone około 1cm miękkiej płyty pilśniowej i na to 2cm wylewki (przebijałem się do własnej piwnicy poniżej :D ).
  • #17 19300022
    retrofood
    ArturAVS napisał:

W bloku w którym mieszkałem na płycie było rozłożone około 1cm miękkiej płyty pilśniowej i na to 2cm wylewki (przebijałem się do własnej piwnicy poniżej :D ).

W blokach stawianych w tamtym okresie nic zdziwić nie może i nie powinno nawet. Wyobraźnia budowlańców nie miała granic. Szwagier w swoim mieszkaniu miał przestrzeń pomiędzy oknami wypełnioną zatynkowanymi workami po cemencie.Dopiero zimą sprawdził, dlaczego od okien tak ciągnie. A wiosną remont.
  • #18 19300052
    ta_tar
    Poziom 41  
    retrofood napisał:
    zatynkowanymi workami po cemencie.
    To samo miałem tylko w narożnikach, tam gdzie przechodziły piony CO. Nawet głupiego karnisza - szyny (wtedy modne były na suficie) nie można było powiesić, a tu mieszkanie już pomalowane.
  • #19 19300085
    palmus
    Poziom 34  
    Moze jeszcze spotkać pod wylewką papę izolacyjną,oczywiście niechlujnie położoną.
  • #20 19300093
    ta_tar
    Poziom 41  
    palmus napisał:
    Moze jeszcze spotkać pod wylewką papę izolacyjną,oczywiście niechlujnie położoną.
    I wychodzącą na ścianę, ale to było wszystko obcinane podczas pierwszego odklejania pasków przyściennych z PCV (na podłodze królowały płytki PCV z PRL-u) .
  • #21 19300119
    retrofood
    ta_tar napisał:
    palmus napisał:
    I wychodzącą na ścianę, ale to było wszystko obcinane podczas pierwszego odklejania pasków przyściennych z PCV (na podłodze królowały płytki PCV z PRL-u) .

U mnie na ścianę nie wychodziła. Kończyła się 5 cm od ściany. Na podłodze. Więc izolacja była więcej niż iluzoryczna.
  • #22 19300625
    DEDMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    jeśli chodzi o szafę pancerna na broń to takową kotwiłem przy narożnych ścianach 2x plecki Fi 10 oraz 2 podłoga max 10cm głebokości i nie było problemów; wielka płyta lata 80. Zresztą przepis mówi ze mebel ma być umocowany w sposób trwały i mieć daną klasę, ale nie podane jest jak, wiec nawet dybel 6 byłby dobry TORETYCZNIE

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wiercenia w podłogach bloków z wielkiej płyty, zwłaszcza w kontekście instalacji elektrycznych. Użytkownicy zauważają, że w takich budynkach standardowo prowadzone są przewody elektryczne w posadzce, co może stwarzać ryzyko uszkodzenia ich podczas wiercenia. Wiele osób sugeruje, że wiercenie na głębokość 10-12 cm jest stosunkowo bezpieczne, ale zaleca się konsultację z administracją budynku oraz sprawdzenie konstrukcji stropu. Wspomniano również o różnych typach stropów, które mogą mieć grubość od 15 do 24 cm, co wpływa na bezpieczeństwo wiercenia. Użytkownicy podkreślają znaczenie użycia odpowiednich kotew, takich jak kotwy chemiczne, dla stabilności montowanych mebli, w tym szaf pancernych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA