logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów

KLONIK06 10 Mar 2021 18:07 194634 154
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić ustawienie bilansowania międzyfazowego w liczniku GAMA 350 i gdzie znaleźć instrukcję obsługi tego modelu?

W praktyce w PGE tego ustawienia nie sprawdzisz z menu licznika, bo z odpowiedzi PGE wynika, że nie mają instrukcji do tego modelu, ale zdalnie potwierdzili bilansowanie międzyfazowe w sposób wektorowy i poinformowali, że wszystkie liczniki tego typu w PGE są tak ustawiane [#19342254] Na samym wyświetlaczu da się podejrzeć głównie stany liczydeł w obu kierunkach i taryfach, a część użytkowników widzi też bieżące moce, prądy i napięcia na fazach [#19342254][#19342306] Jeśli chcesz pełniejszy przegląd parametrów, jeden z forumowiczów podał listę kodów OBIS dla tego licznika, m.in. 1.8.0/2.8.0 dla energii pobranej i oddanej, 11.7.0 dla prądu chwilowego, 12.7.0 dla napięcia chwilowego oraz 21.7.0/31.7.0/51.7.0/71.7.0 dla parametrów fazowych [#19610255] Instrukcję udało się też uzyskać bezpośrednio od PGE po napisaniu do nich przez jednego z użytkowników [#19409986]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 19416246
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 985
    Cytro12 napisał:
    Było wiele spraw w tym kilka głośnych gdzie licznik ewidentnie źle liczył a kare dostał abonent.

Tak, tylko tą karą była faktura do zapłaty za okres, który ZE stwierdził jako złe wskazania licznika, można było o tym przeczytać w necie, chcieli nawet za 5 lat wstecz, gdzie przedawnienie roszczeń jest po dwóch latach, a prokurator tu nie ma nic do roboty.

Po za tym sprawa nie jest tak oczywista i pewnie, albo dojdzie do ugody, albo oprze się to o sąd.
  • #32 19416292
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    rokbok napisał:
    Tak, tylko tą karą była faktura do zapłaty za okres

No właśnie a tutaj nie mamy faktury tylko wiedzę o rzekomo źle działającym urządzeniu pomiarowym na szkodę ZE i jeszcze sie chwali publicznie, to tak jakby magnes neodymowy przyłożyć do licznika bo i takie oskarżenie można wysnuć.
    rokbok napisał:
    a prokurator tu nie ma nic do roboty

Jak najbardziej ma.
    rokbok napisał:
    Po za tym sprawa nie jest tak oczywista i pewnie, albo dojdzie do ugody, albo oprze się to o sąd.

Pobożne życzenia. Jeśli ZE będzie miał pewną wygraną (na przykład publiczne przyznanie sie do winy) to żadnej ugody nie będzie.
    Z mojej strony EOT róbcie jak chcecie, spokojny sen i poranki najważniejsze.
  • #33 19430232
    SignuSSnipeS
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    A wie ktoś jaką funkcję pełnia te oczka w okręgu?
  • #34 19471395
    cici
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    współczuje tym którzy zostali ubrani w licznik Gama 350.
    całkowicie chińskie urządzenie które zostało wstawione do PGE.
    Miałem nieprzyjemność zareklamować 2 szt bo obie oszukiwały względem mojego licznika , reklamacje uwzględniono, za trzecim razem juz mi nie założyli tej chińszczyzny .
    Polecam weryfikacje wskazań lub reklamacje

Dodano po 43 [minuty]:

ponizej link do producenta i materialów
    https://global.linyang.com/smart-three-phase-meter-ly-sm-350postpaid-product/
  • #35 19478017
    hydra_nt
    Poziom 10  
    cici napisał:

Nie wiedziałem, że to chińczyk. Dobre. Właściwie to zasugerowałem się tym:

Elgama , dostarczał już wcześniej liczniki. Teraz rozumiem, że był konkurencyjny cenowo. Porównywałem wskazania do zamontowanego podlicznika Zamel MEW 01. Od marca do początku czerwca:

Różnicy wielkiej może nie ma, raptem na oddanej łącznie, Zamel pokazuje w sumie 20kW więcej. Muszę go baczniej obserwować.
  • #36 19498672
    electric6098
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    cici napisał:
    Miałem nieprzyjemność zareklamować 2 szt bo obie oszukiwały względem mojego licznika , reklamacje uwzględniono, za trzecim razem juz mi nie założyli tej chińszczyzny .
    Polecam weryfikacje wskazań lub reklamacje

Dodano po 43 [minuty]:

ponizej link do producenta i materialów
    https://global.linyang.com/smart-three-phase-meter-ly-sm-350postpaid-product/

Jeśli można wiedzieć to za trzecim razem jakiego producenta i typu licznik ci założyli ?
  • #37 19530501
    Leo2021
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Witam. Czy jest ktoś w posiadaniu opisu wszystkich parametrów wyświetlanych na panelu licznika Gamma 350 (ewentualanie Gamma 300). Nie chodzi mi o instrukcje zamieszczone na stronach PGE bo tam nic ciekawego nie ma. Dostawca tego licznika w Polsce nie udostępnia takich danych.
  • #38 19546098
    Lukert
    Poziom 12  
    Witam. Mi założyli ten licznik (Gama 350) 22 czerwca. Od pierwszego dnia zauwazyłem że na 2.8.0 czyli energia wprowadzona do sieci wprowadzam tylko 1\3 tego co wskazuje mój podlicznik. Np. Dzienna produkcja z falownika 30kWh, licznik, który mierzy tylko produkcję z falownika również podaje 30kWh, natomiast licznik a raczej mój podlicznik dwukierunkowy pokazuje że do sieci oddałem 28kWh, a licznik z PGE czyli ta cała Gama pokazuje że wprowadziłem do sieci tylko 7kWh. Reklamacje składam co kilka dni, do dziś dnia ani nie otrzymałem umowy kompleksowej ani nikt nie przyjechał do licznika. Po miesiącu brakuje mi jakieś 600kWh, ciekawe czy oddadzą.
  • #39 19546114
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    Odłącz całe zasilanie domu w ciągu dnia (jak PV będzie pracować) i sprawdź czy na którejś z faz nie rejestruje Ci zużycia. Może przewody podłączyli na odwrót i produkcję nalicza jako zużycie a zużycie jako produkcję.
    Albo odwrotnie - wieczorem jak PV nie będzie już pracować sprawdź czy Ci produkcja nie wzrasta na którejś z faz.
  • #40 19546133
    Lukert
    Poziom 12  
    dprzyb napisał:
    Odłącz całe zasilanie domu w ciągu dnia (jak PV będzie pracować) i sprawdź czy na którejś z faz nie rejestruje Ci zużycia. Może przewody podłączyli na odwrót i produkcję nalicza jako zużycie a zużycie jako produkcję.
    Albo odwrotnie - wieczorem jak PV nie będzie już pracować sprawdź czy Ci produkcja nie wzrasta na którejś z faz.

Nie robiłem tak ale:
    licznik zamontowali 22 czerwca stany miał zerowe, czyli jakby nowy.
    Dziś 02 sierpnia mam: 1.8.0 pobór 85kWh a 2.8.0 czyli oddane 315kWh. Co zauważyłem rano jak spisuje licznik i wieczorem po produkcji to stan 1.8.0 się nie zmienia. Znajomy co pracuje w PGE powiedział mi że nawet jeśli licznik jest odwrotnie podłączony to i tak powinien wszystko ładnie zliczyć.
  • #41 19546799
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 844
    Lukert napisał:
    Co zauważyłem rano jak spisuje licznik i wieczorem po produkcji to stan 1.8.0 się nie zmienia.

Jak pobierasz mniej jak produkujesz to się nie zmieni pobór będzie stał w miejscu.
  • #42 19546855
    Leo2021
    Poziom 5  
    Czy w liczniku Gamma 350 można odczytać prądy na poszczególnych fazach? Załozony licznik pokazuje tylko kilka parametrów?
  • #43 19547407
    Lukert
    Poziom 12  
    Tak, w tym liczniku praktycznie wszystko jest poblokowane, ponoć dlatego że PGE je wtedy taniej kupuje
  • #45 19547508
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Lukert napisał:
    Znajomy co pracuje w PGE powiedział mi że nawet jeśli licznik jest odwrotnie podłączony to i tak powinien wszystko ładnie zliczyć

Odnosi się to tylko dla liczników nie przeznaczonych dla prosumentów kiedy kierunek przepływu energii nie ma znaczenia; jest przepływ, jest zużycie.
    W licznikach dwukierunkowych jest istotne jak jest podłączony, aby prawidłowo zliczać oddawanie i pobieranie.
  • #46 19547554
    Lukert
    Poziom 12  
    sq9fmc napisał:
    Lukert napisał:
    Znajomy co pracuje w PGE powiedział mi że nawet jeśli licznik jest odwrotnie podłączony to i tak powinien wszystko ładnie zliczyć

Odnosi się to tylko dla liczników nie przeznaczonych dla prosumentów kiedy kierunek przepływu energii nie ma znaczenia; jest przepływ, jest zużycie.
    W licznikach dwukierunkowych jest istotne jak jest podłączony, aby prawidłowo zliczać oddawanie i pobieranie.

Masz racje. ale skoro dziennie produkuje powiedzmy 30kWh a a licznik w pozycji 2.8.0 w ciągu dnia wzrośnie raptem o 8kwh, pobór stoi a dom zużywa ok 1.5kWh to gdzie jest reszta ?
  • #47 19547594
    sq9fmc
    Poziom 29  
    "dprzyb" napisał wcześniej o sposobie sprawdzenia prawidłowości podłączenia w sposób bezinwazyjny. Masz jakieś spostrzeżenia po obserwacji wg wskazówek?
  • #48 19547654
    Lukert
    Poziom 12  
    Robiłem tak, rezultat był taki, że cała produkcja czyli 29kwh wg podlicznika poszła w sieć, ale na liczniku PGE było oddane 6,5kwh a pobór okwh
  • #49 19547805
    sq9fmc
    Poziom 29  
    dprzyb napisał:

Masz zrobić jak napisał kolega i odpisać.
  • #50 19550514
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    A nie wiecie, czy jak znam IP tego licznika i pin to mogę jakoś odczytywać zdalnie ten licznik, tak jak robi to PGE czy tylko ZE ze swojej sieci lokalnej będzie w stanie się do niego dostać zdalnie?

Wydaje mi się, że ten licznik nie jest Chiński, tylko Litewski.

• #51 19552053
    Shadow013
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam. Dokładnie licznik produkowany jest na Litwie a dokładnie w Wilnie. Nie zmienia to faktu że na chińskich podzespołach zresztą jak prawie cała elektronika na świecie.
    Mam jednak inne pytanie czy ktoś orientuje się do czego służy dioda na liczniku o tajemniczej nazwie PRĄD WSTECZNY
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Dwukierunkowy licznik energii GAMA 350 - przegląd parametrów 350.jpg (100.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #52 19552696
    chomar
    Poziom 11  
    Shadow013 napisał:
    do czego służy dioda na liczniku o tajemniczej nazwie PRĄD WSTECZNY

Tak na logikę, ta dioda pali się jak prąd idzie do sieci czyli wstecz, do tyłu, w odwrotnym kierunku.
  • #53 19552997
    Shadow013
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Też tak myślałem, ale dioda świeci nawet kiedy włączę kilka urządzeń takich jak piekarnik, żelazko itd. Z poborem kilka kW a falownik w tym czasie wyświetla zaledwie 600 watt. Kolejna zagadka tego tajemniczego licznika. Pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

Też tak myślałem, ale dioda świeci nawet kiedy włączę kilka urządzeń takich jak piekarnik, żelazko itd. Z poborem kilka kW a falownik w tym czasie wyświetla zaledwie 600 watt. Kolejna zagadka tego tajemniczego licznika. Pozdrawiam.
    Dodam że tylko 600 watt gdyż specjalnie czekałem do wieczora by była niska produkcja. Przy produkcji 0 dioda gaśnie.
  • #54 19555264
    wello
    Poziom 20  
    Ocena: 103
    Zapewne załączając duże obciążenia, robisz to nie na wszystkich fazach. Stąd licznik "wykrywa" wysyłanie na nieobciążonej fazie.
  • #55 19556230
    Lukert
    Poziom 12  
    Witam ponownie. No i u mnie sytuacja się rozwiązała. Mianowicie pisałem wcześniej o złym naliczaniu KWh oddanych do sieci.
    Dzisiaj przyjechali Panowie z nowym licznikiem, ale podczas zdjęcia osłony licznika okazało się że monter, który go wcześniej zakładał zamienił zasilanie z odejściem na drugiej fazie, a że licznik ma bilansowanie międzyfazowe rejestrował głupoty. Po poprawnym podłączeniu w ciągu godziny falownik wyprodukował ok 2kWh i mniej więcej tyle samo zarejestrował licznik.
    Także uważajcie przy montażu, patrzcie im na ręce. Zamiana przewodów na liczniku skutkuje jego złym naliczaniem.
  • #56 19556416
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ha! Trafiłem za pierwszym razem :ok: 8-)
  • #57 19557523
    Lukert
    Poziom 12  
    dprzyb napisał:
    Ha! Trafiłem za pierwszym razem :ok: 8-)

Gratuluję. Ale przynajmniej wiemy że Gama 350 ma bilansowanie międzyfazowe. Potwierdzone moim przykładem.
    Jak sprawdzałem przy odłączonych odbiornikach produkcja nie rosła na ten drugiej odwrotnie podłączonej fazie bo zadziałało bilansowanie.

Dodano po 6 [minuty]:

Przy okazji poprosiłem o poprawne ustawienie daty i godziny, zrobili i nawet przestawili liczydła i mam 3 cyfry po przecinku.
  • #58 19557795
    dprzyb
    Poziom 22  
    Bilansowanie międzyfazowe a i owszem - pytanie tylko jakie: algebraiczne czy wektorowe...
  • #59 19557894
    Lukert
    Poziom 12  
    dprzyb napisał:
    Bilansowanie międzyfazowe a i owszem - pytanie tylko jakie: algebraiczne czy wektorowe...

Możesz rozpisać które jak działa ?
    U mnie zauważyłem:
    Produkcja 3x1500W = 4500W
    Pobór: 1x4000W (bo z jednej fazy)
    Wynik: pobór zera, oddawanie 500W
  • #60 19558099
    DarekLipi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jak to jest z tym bilansowaniem miedzyfazowym? Nam wczoraj wymienili licznik, właśnie na gama 350 i jeszcze nie było czasu sprawdzić czy liczy na naszą korzyść czy dla pge.

Czy próbował ktoś, zmusić pge do wymiany licznika na jakiś bardziej cywilizowany? Z otwartym portem pod OneMeter i włączonym bilansowaniem na naszą korzyść?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dwukierunkowego licznika energii GAMA 350 (typ G35.140) stosowanego w instalacjach fotowoltaicznych, głównie w sieci PGE. Użytkownicy zgłaszają trudności z dostępem do instrukcji obsługi oraz brakiem informacji o ustawieniach bilansowania międzyfazowego, które w PGE jest realizowane jako bilansowanie wektorowe. Licznik posiada funkcje pomiaru energii pobranej i oddanej (kody OBIS 1.8.0 i 2.8.0), jednak wskazania mogą różnić się od podliczników i falowników, co budzi wątpliwości co do prawidłowości pomiarów. Wskazywano na możliwość błędnego podłączenia faz, co wpływa na nieprawidłowe wskazania licznika. Licznik jest częściowo zablokowany funkcjonalnie, co ogranicza dostęp do szczegółowych danych i uniemożliwia zdalny odczyt przez użytkownika, a jedynie operator sieci ma pełny dostęp. Wprowadzono bilansowanie godzinowe realizowane przez system operatora, które koryguje rozliczenia na podstawie sumy energii pobranej i oddanej w każdej godzinie. Użytkownicy dyskutują o znaczeniu diody „prąd wsteczny”, która sygnalizuje przepływ energii do sieci, oraz o problemach z podświetleniem wyświetlacza. Licznik GAMA 350 jest produkowany na Litwie, ale wykorzystuje chińskie podzespoły. W porównaniu do poprzednika GAMA 300, nowy model ma lepsze funkcje bilansowania, ale jest krytykowany za ograniczenia i brak otwartego portu komunikacyjnego. Wskazano na różnice w rozliczeniach taryfowych i konieczność kontroli poprawności ustawień czasu w liczniku. Użytkownicy zalecają weryfikację poprawności podłączenia i zgłaszanie reklamacji w przypadku nieprawidłowości. Dyskusja obejmuje także kwestie autokonsumpcji energii PV, interpretacji wskazań licznika oraz wpływu bilansowania międzyfazowego na rozliczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA