Czytam wasze wpisy i w niektórych postach wypociny.
1. Kto raczył przyglądnąć się fotce autora? Nie wiem czy to przypadek ale obcięta góra nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, że budynek autora zasilany jest z tego ZK. Ja tam widzę pojedyncze żyły sugerujące, że tak jest.
2.
nitro324 napisał: Jest to przyłącze ziemne do mojego domu oprócz tego jest dodatkowo podłączony dom sąsiada który tez kupił dom obok mnie.
Czyli jest to sieć dostawcy a nie kogokolwiek.
3.
nitro324 napisał: Z tego, co wiem nie ma wpisanej w księdze wieczystej służebności przesyłu.
bo takich procedur nie było.
4.
nitro324 napisał: w jaki sposób mogę legalnie odłączyć sąsiadowi przyłącze gdyż ta skrzynka mi psuje elewacje domu a poza tym sąsiad to kawał ch....
ty nikogo odłączyć nie możesz, jak ci coś nie pasuje to wystąp o warunki przebudowy, opracuj projekt i zapłać 100% kasy za roboty.
5.
tyqva napisał: Piszesz pismo do sąsiada, że w związku z przebudową Twojego złącza musi w określonym czasie przebudować swoje zasilanie, a po tym czasie zostanie jego zasilanie z Twojego złącza odcięte.
Pismo polecone, czas na przełączenie np. rok.
bzdura roku.
6.
stomat napisał: Psuje ci elewację ale ty jesteś stamtąd zasilany, jak zlikwidujesz to złącze to zamierzasz żyć bez energii z sieci czy zamierzasz się gdzieś jednak podłączyć?
No właśnie, chcesz zrezygnować z energii?
7.
spinacz napisał: Z resztą już zaczyna się pisanie bzdur typu napisz pismo do sąsiada ze ma przebudować swoje zasilanie bo odłączę, gdzie nikt nie ma prawa czegoś takiego pisać.
w sedno a może w dziesiątkę.
8.
nitro324 napisał: Skrzynia posiada tylko drzwiczki które mogę otworzyć brak plomby
drzwiczek nie masz prawa otwierać bo to nie twoja własność. Masz szczęście, że nie zostałeś namierzony przy otwartych drzwiczkach. Zostałbyś wtedy oskarżony o nielegalny pobór energii. Poczytaj na stronie swojego dostawcy w jaki sposób naliczana jest kara i ile byś dostał.
9.
nitro324 napisał: Z takim przyłączem dom kupiłem jak wspomniałem wcześniej skrzynka jest na środku sciany i nie jest mi do niczego potrzebna chciałbym sie jej pozbyć i zamurować otwór.
i przejść na świeczki i ognisko za domem, gratuluję pomysłu.
10.
nitro324 napisał: Jako nowy właściciel nieruchomości chyba mam prawo zlikwidować to przyłącze a pozostawić tylko moje, gdyż służebności przesyłu żadnej nie ma.
nie masz takiego prawa.
11. Wrzuć na luz, wypij z sąsiadem flaszkę a pozbędziesz się żółci. Powodzenia.