logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ilość drutu na drugie uzwojenie transformatora toroidalnego

Lordi223 19 Kwi 2021 13:55 603 9
REKLAMA
  • #1 19389240
    Lordi223
    Poziom 4  
    Ocena: 16
    Witam mam u siebie rdzeń transformatora toroidalnego. Mam na nie nawinięte pierwsze uzwojenie, jednak nie wiem ile potrzeba drutu na 2 uzwojenie. Pomoże ktoś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19389408
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Najpierw sprawdź, czy w ogóle ten transformator działa. Podłącz go do prądu.
    Nawiń wtórne uzwojenie 10 - 20 zwojów drutu (jakiegokolwiek izolowanego) i sprawdź jakie na nim jest napięcie, będziesz wiedział jaka ma być przekładnia zwoje/wolt.
    Wtedy dobierzesz sobie ile zwojów trzeba na interesujące Cię napięcie.
    Pozdrawiam.
  • #3 19389431
    Lordi223
    Poziom 4  
    Czyli jak naiwnę na uzwojenie pierwotne 20 zwoi A na wtórne 10 zwoi i transformator pokaże mi jakieś napięcie to skąd mam wiedzieć ile nawinąć następnym razem żeby było np. 6V.
    I czy taki transformator można podłączyć do pradu stałego?
  • REKLAMA
  • #4 19389471
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Transformator pracuje tylko na napięciu przemiennym!

Dla napięcia stałego to elektromagnes :)

To pierwsze uzwojenie co masz to jest oryginalne pierwotne czy sam nawijałeś?

Nie możesz nawinąć na pierwotne 20 zwoi, bo będzie za mało. Przeważnie nawija się 200 - 10000 zwojów i to odpowiedniej grubości drutem.

Co do wtórnego:

Jak nawiniesz 20 zwoi, napięcie na nich będzie powiedzmy 3,56V.
    20zw. / 3.56V = ok. 5.62 zw./V

Potrzebujesz na wtórnym powiedzmy 16V.

5.62 zw/V x 16V = ok 90 zwojów.
  • #5 19389781
    Lordi223
    Poziom 4  
    ptero napisał:
    Transformator pracuje tylko na napięciu przemiennym!

Dla napięcia stałego to elektromagnes :)

To pierwsze uzwojenie co masz to jest oryginalne pierwotne czy sam nawijałeś?

Nie możesz nawinąć na pierwotne 20 zwoi, bo będzie za mało. Przeważnie nawija się 200 - 10000 zwojów i to odpowiedniej grubości drutem.

Co do wtórnego:

Jak nawiniesz 20 zwoi, napięcie na nich będzie powiedzmy 3,56V.
    20zw. / 3.56V = ok. 5.62 zw./V

Potrzebujesz na wtórnym powiedzmy 16V.

5.62 zw/V x 16V = ok 90 zwojów.

Uzwojenie pierwotne nawijałem sam wyszło mi coś ponad 300 zwoi jak dobrze pamiętam. Mogły mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić jakiej grubości drut mam zastosować na uzwojenie wtórne.
  • #6 19390067
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 958
    Lordi223 napisał:

Uzwojenie pierwotne nawijałem sam wyszło mi coś ponad 300 zwoi jak dobrze pamiętam. Mogły mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić jakiej grubości drut mam zastosować na uzwojenie wtórne.
    Jakoś liczyłeś ilość tych zwojów czy to twój autorski pomysł i też jestem ciekaw dlaczego akurat tyle?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 19390119
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    300 zwoi to tylko cyfra, obliczenia zaczyna się od wymiarów rdzenia bo te definiują ile zw. wypadnie na 1 V napięcia.
    Wpisz w google obliczenia transformatora i czytaj, czytaj.
  • REKLAMA
  • #8 19390390
    Lordi223
    Poziom 4  
    cirrostrato napisał:
    Lordi223 napisał:

Jakoś liczyłeś ilość tych zwojów czy to twój autorski pomysł i też jestem ciekaw dlaczego akurat tyle?

Jeśli chodzi o ilość zwoi w uzwojeniu pierwotnym to wyszła mi ta ilość z wykresu, który znalazłem na Internecie.
  • #9 19390573
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3002
    Кollego, Lordi223! Wykonaj pomiar parametrów wskazanych na zdjęciu. Zrobię ci obliczenia transformatora. Podaj tylko wymagane napięcie i prąd obciążenia uzwojeń wtórnych, jeśli powinno być ich kilka.Wątpię, ze twój transformator ma tak duży przekrój rdzenia, że uzwojenie pierwotne ma 300 zwojów. Transformator 1,6 kVA ma 356 zwojów . Ilość drutu na drugie uzwojenie transformatora toroidalnego
  • #10 19391402
    Lordi223
    Poziom 4  
    Przepraszam za pomyłkę wyszło mi 4 zwoje na wolt. Źle wcześniej popatrzyłem na zdjęcie. Przekrój rdzenia wynosi 11cm²

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o ilość drutu potrzebną do nawinięcia drugiego uzwojenia transformatora toroidalnego, po tym jak nawinął pierwsze uzwojenie. Odpowiedzi sugerują, aby najpierw sprawdzić działanie transformatora, nawijając 10-20 zwojów na uzwojeniu wtórnym i mierząc napięcie, co pozwoli określić przekładnię zwojów do napięcia. Wskazano, że transformator działa tylko na napięciu przemiennym, a dla napięcia stałego nie jest odpowiedni. Użytkownik podaje, że na uzwojeniu pierwotnym ma 300 zwojów, co może być zbyt dużą liczbą dla danego rdzenia. Wskazówki dotyczą również obliczeń związanych z wymiarami rdzenia oraz grubością drutu na uzwojenie wtórne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA