Witam mam u siebie rdzeń transformatora toroidalnego. Mam na nie nawinięte pierwsze uzwojenie, jednak nie wiem ile potrzeba drutu na 2 uzwojenie. Pomoże ktoś?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamptero napisał:Transformator pracuje tylko na napięciu przemiennym!
Dla napięcia stałego to elektromagnes![]()
To pierwsze uzwojenie co masz to jest oryginalne pierwotne czy sam nawijałeś?
Nie możesz nawinąć na pierwotne 20 zwoi, bo będzie za mało. Przeważnie nawija się 200 - 10000 zwojów i to odpowiedniej grubości drutem.
Co do wtórnego:
Jak nawiniesz 20 zwoi, napięcie na nich będzie powiedzmy 3,56V.
20zw. / 3.56V = ok. 5.62 zw./V
Potrzebujesz na wtórnym powiedzmy 16V.
5.62 zw/V x 16V = ok 90 zwojów.
Lordi223 napisał:Jakoś liczyłeś ilość tych zwojów czy to twój autorski pomysł i też jestem ciekaw dlaczego akurat tyle?
Uzwojenie pierwotne nawijałem sam wyszło mi coś ponad 300 zwoi jak dobrze pamiętam. Mogły mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić jakiej grubości drut mam zastosować na uzwojenie wtórne.
cirrostrato napisał:Lordi223 napisał:Jakoś liczyłeś ilość tych zwojów czy to twój autorski pomysł i też jestem ciekaw dlaczego akurat tyle?
Uzwojenie pierwotne nawijałem sam wyszło mi coś ponad 300 zwoi jak dobrze pamiętam. Mogły mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić jakiej grubości drut mam zastosować na uzwojenie wtórne.