logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Planowanie monitoringu wideo: rozmieszczenie i typy kamer, kąty widzenia, Dahua, Hikvision

takijasiu 01 Maj 2021 20:13 7923 25
  • #1 19411126
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    Hej.

Chciałbym zrealizować monitoring wideo wokół domu jednorodzinnego. Kwestię rejestratora poruszę zapewne w osobnym wątku - może znajdę coś w archiwum.

Dzisiaj proszę Was o pomoc/wskazówki w zaplanowaniu miejsc do umieszczenia kamer oraz jakie powinny być to kamery. Z tego co widzę po innych wątkach, to zwykle podawane są konkretne modele i to super, ale dla mnie najważniejsze jest to jakie mają być kąty widzenia tych kamer, etc. Odnośnie marek, no to pewnie będzie Dahua albo Hikvision - nie mam doświadczenia z żadnymi z nich.

Opis słowny sceny:
    * dom jednorodzinny częściowo piętrowy, z parterową częścią z garażem i kotłownią z wejściem do domu, brak piwnicy
    * nad oboma częściami dachy wielospadowe, zachodzące nad mur około 60 do 80 cm - czyli można zamontować kamery na podbitce dachu
    * jedne drzwi wejściowe, jedna brama garażowa, 2 pary drzwi balkonowych na taras
    * dom stoi na działce 25x30 metrów - w odległościach: 9 m front (północy), 3.5 metra bok (wschód), 6.5 metra bok (zachód), 7 m tył (południe)
    * okna na parterze zaznaczone na planie; na piętrze 1 okno łatwo dostępne z dachu garażu, zaznaczone na planie

Dlaczego będzie instalowany monitoring wideo? Są głównie 2 powody:

1) chciałbym zamontować kamery na wysokości około 1,5 metra obok drzwi wejściowych i na tarasie (obok 2 par drzwi balkonowych) aby mieć wyraźnie twarz ewentualnych nieproszonych gości, którzy interesowaliby się drzwiami wejściowymi;

2) chciałbym mieć ogólny ogląd na teren wokół domu - zdarzało się, że zimą były w śniegu wyraźne ślady prowadzące od płotu jednych sąsiadów, przez tył działki, do płotu drugich sąsiadów - chciałbym na nagraniu sprawdzić mniej więcej o której godzinie byli "goście", ilu ich było, etc - tutaj nie liczę na żadne rozpoznanie twarzy;

Czyli 2 kamery chciałbym na elewacji przy drzwiach wejściowych (rozumiem że przy próbie włamania zostaną zniszczone), zaś pozostałe chciałbym na podbitce. I tu jest taka kwestia:

* podbitka nad główną częścią, to jest nad 1-szym piętrem - czyli jakieś 7 metrów nad ziemią - prawdopodobnie z kamer zamontowanych w tym miejscu będzie widać prawie wszystko, łącznie ze ścianami domu, z wyłączeniem tego co będzie się działo na wschód od garażu i tuż przed wejściem;

* podbitka nad garażem to niestety jest na wysokości około 3,5 może 3 metrów, ale to co na wschód od garażu widać tylko z tego miejsca;

Ogólnie wolałbym, żeby wszystkie kamery były w kopułkach, oczywiście nieruchome, a dokładniej w półkulowych kopułkach, mocowane do tej podbitki dachu (tam jest łatwy dostęp z prowadzeniem przewodów z poddasza).

Kamery na pewno IP, z wbudowanymi naświetlaczami IR, raczej bez dodatkowych naświetlaczy IR na terenie.

Na terenie działki znajduje się 5 małych obiektów, są to tunele foliowe i drewutnia, każdy o rozmiarach około 2 na 3 metrów, o wysokości maksymalnie 2,5 metra. Oczywiście kamera nie zajrzy za tunel - to jest jasne.

Odnośnie roślinności, to w dwóch miejscach działki znajdują się niskie drzewka. Wzdłuż płotu północnego i zachodniego - ściana z tuj, o wysokości max 3 metrów. Ogrodzenie metalowe ze wszystkich stron. Od południa i wschodu są też ściany z tuj, ale to są tuje sąsiadów. Generalnie dobrze, żeby kamera nie zaglądała do sąsiadów.

Widoczność 100% działki nie jest priorytetem - czyli np. narożniki nie muszą być w obszarze kamer.

Odnośnie ile kamer i jakiej jakości - to właśnie bym się chciał dowiedzieć.

Zakładam, że to raczej nie powinien być projekt z wielkim rozmachem. Razem z 2 kamerami obserwującymi z perspektyw obu wejść przez drzwi, fajnie jakby to się zamknęło w 8 kamerach. No ale zobaczymy.

Szkic budynku, działki, odległości, etc.:

Planowanie monitoringu wideo: rozmieszczenie i typy kamer, kąty widzenia, Dahua, Hikvision
  • Pomocny post
    #3 19413966
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Poczekać kilka dni. Podałeś dużo dobrych informacji, ale trafiłeś na długi weekend. Ludzie chcą odpocząć od komputera i grzebania się w dokumentacji. Do udzielenia Tobie odpowiedzi potrzebny jest komputer, żeby dokładnie obejrzeć plan, przeczytać i przemyśleć Twoje wymagania i rozmieszczenie kamer, przejrzeć kilka pdf-ów i cenników. Robienie tego na telefonie jest bardzo niewygodne.
  • #4 19425370
    takijasiu
    Poziom 25  
    Spróbuję jeszcze raz podbić temat.

I przy okazji zapytam, bo chyba jednak będę musiał sam się zapoznać z cennikami, etc. - czy w ogólności jeżeli się zdecyduję na kamery nie-IP tylko jakieś analogowe kamery HD, to koszt zakupu kamer będzie znącząco niższy? Tzn. wybierając między kamerami o podobnych możliwościach (czyli bez rozbudownaej analizy obrazu po stronie kamery)?
  • #5 19425578
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    Klasyczny temat - jakie kamerki do domku ? W większości takich tematów to ich autorzy podawszy kilka ogólnikowych informacji naiwnie oczekują na rozbudowane porady. Zwykle po kilku typowych odpowiedziach temat umiera śmiercią naturalną. Śmieszne to i żałosne, ale akurat tutaj autor dokładnie wyłuszczył swoje oczekiwania i dodał dokładny plan swojej posesji. Mimo to ja doradzam skorzystanie z usług fachowca z branży security, który po wizycie na obiekcie zaproponuje rozwiązanie. Dobry fachowiec powiąże okamerowanie z inst . alarmową, z zabezpieczeniami mechanicznymi, Uwzględni otoczenie i stopień zagrożenia. Pewnie zaproponuje też kamerkę wewnętrzną. Uczciwy poinformuje zleceniodawcę o małej przydatności kamer w rozpoznawaniu twarzy nieproszonych gości.
    Link - pod rozwagę:
    https://gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/jablonn...li-mieszkancy-chca-powolac-straz-obywatelska/
    Moderowany przez suworow:

Oczywiście ma kolega rację, tyle, że jak widzę sam też jakoś nie udzielił odpowiedzi. Tak jak sam kolega napisał żałosne.

• #6 19425597
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Generalnie to tak:
    1. System IP - przyjemny, czysty i szybki montaż. Masz generalnie 2 możliwe punkty, przez które może coś nie zadziałać od razu - są to wtyki RJ-45 przy switchu i kamerze. Instalacja schludnie wygląda. Ceny kamer i switcha PoE powiedziałbym, że wysoka.
    2. System analogowy - jeśli zrobiony na skrętce to trzeba rozszywać kabel, wybrać odpowiednie żyły po obu stronach, przynajmniej 4 punkty newralgiczne, bo 2x zasilanie i 2x wizja. Wygląda finalnie gorzej jeśli chodzi o okablowanie niż IP. Ceny kamer, konwerterków, zasilacza, łączówki raczej znacząco niższe.

Wybrałbym zdecydowanie IP - tam masz system zero jedynkowym tzn działa lub nie działa. Obraz w IP jest trochę ładniejszy. W analogowym przy skrętce mogą występować przebicia obrazu, szumy itp - w IP nie ma z tym w ogóle problemów.
    Jedyny minus w IP, że powinno się chociaż trochę ogarniać tematy sieciowe. W analogu podłączasz kamerę i masz od razu obraz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19425742
    takijasiu
    Poziom 25  
    dawidedziu napisał:
    Generalnie to tak:
    1. System IP - przyjemny, czysty i szybki montaż. Masz generalnie 2 możliwe punkty, przez które może coś nie zadziałać od razu - są to wtyki RJ-45 przy switchu i kamerze. Instalacja schludnie wygląda. Ceny kamer i switcha PoE powiedziałbym, że wysoka.
    2. System analogowy - jeśli zrobiony na skrętce to trzeba rozszywać kabel, wybrać odpowiednie żyły po obu stronach, przynajmniej 4 punkty newralgiczne, bo 2x zasilanie i 2x wizja. Wygląda finalnie gorzej jeśli chodzi o okablowanie niż IP. Ceny kamer, konwerterków, zasilacza, łączówki raczej znacząco niższe.

No jeżeli podłączenie kamery analogowej po skrętce to jest kwestia wyłącznie wpięcia tzw. transformatora wideo (baluna) obsługującego też zasilanie, którch zestaw kosztuje 30 zł na kamerę, to raczej spoko. Jeżeli dzieki temu kamera będzie kosztowała zamiast np. 700 zł to, powiedzmy 300 zł.

Dodano po 5 [minuty]:

domsat napisał:
    Klasyczny temat - jakie kamerki do domku ? W większości takich tematów to ich autorzy podawszy kilka ogólnikowych informacji naiwnie oczekują na rozbudowane porady. Zwykle po kilku typowych odpowiedziach temat umiera śmiercią naturalną. Śmieszne to i żałosne, ale akurat tutaj autor dokładnie wyłuszczył swoje oczekiwania i dodał dokładny plan swojej posesji. Mimo to ja doradzam skorzystanie z usług fachowca z branży security, [...]

Też mnie to zastanawia - tak jak sobie przejrzałem to forum CCTV, to rzeczywiście jest dużo pytań od osób ze świeżymi kontami, często z małą ilością informacji - no i tam się pojawiają jakieś odpowiedzi zwykle.

Na tyle na ile znam społeczność związaną z forum elektrody, a znam głównie z działu eleketrycznego, mogę tylko podejrzewać że jest to jakiś efekt historii typu że ludzie się jakoś nie lubią między swoimi zawodami.

Odnośnie specjalisty - to ja w sumie jestem skłonny zapłacić za takie podstawowe doradzenie - w sensie jakie kąty, ile kamer, etc. Pewnie modele sobie już poszukam sam później. Ale wykonać tą instalację, to bym potem już jednak wolał samodzielnie.
  • Pomocny post
    #8 19426193
    gkwiatkowski
    takijasiu napisał:
    Odnośnie specjalisty - to ja w sumie jestem skłonny zapłacić za takie podstawowe doradzenie - w sensie jakie kąty, ile kamer, etc. Pewnie modele sobie już poszukam sam później. Ale wykonać tą instalację, to bym potem już jednak wolał samodzielnie.

Przygotowałem Koledze moją propozycję ustawienia kamer. Kamery nr 1 i 2 są zamontowane przy drzwiach, tak jak było w wytycznych w pierwszym poście. W symulacji dałem wszystkie kamery 8 Mpx.
    Załączniki:
    • Dom jednorodzinny2.pdf (3.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 19426505
    gkwiatkowski
    takijasiu napisał:
    Też mnie to zastanawia - tak jak sobie przejrzałem to forum CCTV, to rzeczywiście jest dużo pytań od osób ze świeżymi kontami, często z małą ilością informacji - no i tam się pojawiają jakieś odpowiedzi zwykle.

Zaskoczyłeś wszystkich swoim bardzo konkretnym pytaniem z dużą ilością szczegółów. Łatwiej i szybciej odpowiedzieć komuś zdawkowym pytaniem o więcej szczegółów lub ogólnym doradzeniem. Na Twoje pytanie trzeba odpowiadać już bardzo szczegółowo.
  • #10 19426596
    takijasiu
    Poziom 25  
    gkwiatkowski napisał:
    takijasiu napisał:
    Odnośnie specjalisty - to ja w sumie jestem skłonny zapłacić za takie podstawowe doradzenie - w sensie jakie kąty, ile kamer, etc. Pewnie modele sobie już poszukam sam później. Ale wykonać tą instalację, to bym potem już jednak wolał samodzielnie.

Przygotowałem Koledze moją propozycję ustawienia kamer. Kamery nr 1 i 2 są zamontowane przy drzwiach, tak jak było w wytycznych w pierwszym poście. W symulacji dałem wszystkie kamery 8 Mpx.

Dziękuję. Bardzo mi miło, że poświęciłeś dużo czasu i przygotowałeś tak dokładną propozycję. Właśnie się z nią zapoznaję.
  • #11 19427267
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    gkwiatkowski napisał:
    takijasiu napisał:

Przepraszam że moja wypowiedź może być odebrana, jako próba podważenia Twojego dorobku zawodowego, ale czy tylko mi się wydaje że przy niefortunnym zbiegu okoliczności w postaci -> Pokonanie siatki od strony lewego sąsiada:
    a) Na wysokości kamery nr. 6 i to umożliwia nieuprawniony (fizyczny) dostęp do kamery nr. 6 i później nr. 3 oraz okna za garażem przy tunelu.
    b) Przy tunelu za Drewutnią i również nazbyt prosty będzie nieuprawniony dostęp do kamery nr. 3 i okna przy tunelu za garażem (popatrz podpunkt a).
  • #12 19427998
    takijasiu
    Poziom 25  
    Przejrzałem propozycję. Ogólnie wydaje mi się, że jest bardzo OK.

Mam kilka pytań, ale to za chwilę.

Odnośnie tego co pyta @Interesant, to wydaje, że:
    1) do Kamery 6 rzeczywiście można chyba podejść, nie wchodząc w pole widzenia Kamery 2 - ale to Kamerę 2 mogę przesunąć kawałek wzłuż ściany do narożnika domu - poza tym ktoś by musiał wiedzieć, jakie są kąty tych kamer i znać ten metr płotu od wschodu, gdzie można przejść
    2) Próba podejścia do Kamery 3 jest w polu widzenia Kamery 6 - także to spoko

A moje pytania są takie:
    3) Kamery 1 i 2 OK - tzn. tą 2-kę rzeczywiście kawałek wzdłuż ściany bym przesunął, żeby "widziała" płaszczyznę bramy garażu
    4) Kamery 4 i 5 - wolałbym, żeby były na podbitce dachu, czyli nie na 3m, ale na 7m - ale to na model chyba bardzo nie wpływa
    5) szkoda, że Kamera 3 jest też na garażu - wolałbym też na podbice wysokiego dachu - ale to by musiały być dwie - jedna przy tarasie, skierowana w lewo i druga skierowana w lewo za narożnikiem

Teraz się rozejrzę za kamerami 8 MPix analogowymi - rozumiem, że muszę wybrać technologię HD Analog i w ten sposób wybiorę konkretnego producenta zarówno rejestratora, jak i kamer?
  • #13 19428182
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    takijasiu napisał:

Z wysokości 7 metrów nie rozpoznasz kto niepowołany się dostał na teren (Czapka polo + Kaptur + Maseczka)...
  • #14 19428228
    takijasiu
    Poziom 25  
    Odnośnie systemu kamer, to jeżeli się zdecyduję na analog HD (aby było taniej niż IP), to wybieram między HD-TVI oraz AHD? Przy czym HD-TVI to będzie głównie HikVision?

Pewnie na forum znajdę porównanie HD-TVI z AHD, czy to tak jak Canon i Nikon, że każdy ma swoich zwolenników?
  • #15 19428239
    gkwiatkowski
    Interesant napisał:
    Przepraszam że moja wypowiedź może być odebrana, jako próba podważenia Twojego dorobku zawodowego, ale czy tylko mi się wydaje że przy niefortunnym zbiegu okoliczności w postaci

Nie ma żadnego problemu. Nie czuję się dotknięty, gdyż nie uważam się za ostateczną wyrocznię. :)
    Rzeczowa i kulturalna wypowiedź w dyskusji jest zawsze mile widziana.

Interesant napisał:
    czy tylko mi się wydaje że przy niefortunnym zbiegu okoliczności w postaci -> Pokonanie siatki od strony lewego sąsiada:
    a) Na wysokości kamery nr. 6 i to umożliwia nieuprawniony (fizyczny) dostęp do kamery nr. 6 i później nr. 3 oraz okna za garażem przy tunelu.
    b) Przy tunelu za Drewutnią i również nazbyt prosty będzie nieuprawniony dostęp do kamery nr. 3 i okna przy tunelu za garażem (popatrz podpunkt a).

Tak, masz rację. Są to słabe punkty tego rozmieszczenia kamer. Zaproponowałem takie rozwiązanie, jako minimalistyczne, a jednocześnie w miarę sensowne. Gdyż nawet autor wątku napisał:

takijasiu napisał:
    Widoczność 100% działki nie jest priorytetem - czyli np. narożniki nie muszą być w obszarze kamer.

takijasiu napisał:
    Zakładam, że to raczej nie powinien być projekt z wielkim rozmachem.

Miałem w planie jeszcze 3 kamery dla pełnego pokrycia, ale zoptymalizowałem projekt po cenie.
  • #16 19428246
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    takijasiu napisał:
    Odnośnie systemu kamer, to jeżeli się zdecyduję na analog HD (aby było taniej niż IP), to wybieram między HD-TVI oraz AHD? Przy czym HD-TVI to będzie głównie HikVision?

Jest jeszcze CVI czyli BCS/Dahua.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19428300
    gkwiatkowski
    takijasiu napisał:

Pewnie na forum znajdę porównanie HD-TVI z AHD, czy to tak jak Canon i Nikon, że każdy ma swoich zwolenników?

AHD, HD-TVI, HD-CVI. Dla Twoich długości kabla, nie ma praktycznie żadnego znaczenia jaką wybierzesz technologię.

Dodano po 20 [minuty]:

takijasiu napisał:

Odnośnie tego co pyta @Interesant, to wydaje, że:
    1) do Kamery 6 rzeczywiście można chyba podejść, nie wchodząc w pole widzenia Kamery 2 - ale to Kamerę 2 mogę przesunąć kawałek wzłuż ściany do narożnika domu - poza tym ktoś by musiał wiedzieć, jakie są kąty tych kamer i znać ten metr płotu od wschodu, gdzie można przejść
    2) Próba podejścia do Kamery 3 jest w polu widzenia Kamery 6 - także to spoko

A moje pytania są takie:
    3) Kamery 1 i 2 OK - tzn. tą 2-kę rzeczywiście kawałek wzdłuż ściany bym przesunął, żeby "widziała" płaszczyznę bramy garażu
    4) Kamery 4 i 5 - wolałbym, żeby były na podbitce dachu, czyli nie na 3m, ale na 7m - ale to na model chyba bardzo nie wpływa
    5) szkoda, że Kamera 3 jest też na garażu - wolałbym też na podbice wysokiego dachu - ale to by musiały być dwie - jedna przy tarasie, skierowana w lewo i druga skierowana w lewo za narożnikiem

Teraz się rozejrzę za kamerami 8 MPix analogowymi - rozumiem, że muszę wybrać technologię HD Analog i w ten sposób wybiorę konkretnego producenta zarówno rejestratora, jak i kamer?

Zmienione.
    Czy kamerę 3 przenieść z garażu na dom?
    Załączniki:
    • Dom jednorodzinny_3.pdf (3.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 19428376
    takijasiu
    Poziom 25  
    Super, dzięki. Ja pogadam o tym z docelowym użytkownikiem, to jest ktoś z mojej bliskiej rodziny. Mam nadzieję, że mi się uda to dzsiaj/jutro omówić.

Ogólnie przeniesienie 3 z garażu na dom spowoduje, że zniknie pokrycie częściowo na pewno. Także na razie się wstrzymajmy.
  • #19 19428478
    gkwiatkowski
    Można dodać dwie kamery. Rejestratory zwykle są 8 i 16. Możesz też poszukać hybrydy typu: 8 x analog HD + 2 x kamera IP. Tylko trzeba uważać, żeby można było je jednocześnie podłączyć z pełną rozdzielczością.
  • #20 19429910
    takijasiu
    Poziom 25  
    Widzę, że w kamerach AHD/TVI/CVI nie jest wcale tak różowo z dostępnością 8MPix. W sumie znalazłem takie tylko Dahua, czyli CVI. Pozostałe w oferach widziałem ma 5MPix.

Nie przejrzałem wszystkiego, tylko część, ale wychodzi mi tak:

F=2.8mm:

5Mpix AHD - IPOX PX DH5028 - http://ipox.pl/p-102-588-px-dh5028 - około 300 zł brutto
    5Mpix TVI - HIKVISION DS 2CE57H0T VPITF - https://sklep-hikvision.pl/kamery-hdtvi/6153-kamera-hikvision-ds-2ce57h0t-vpitf28mmc.html - około 450 zł brutto
    5Mpix TVI - HIKVISION DS 2CE76H8T ITMF - https://www.hikvision.com/en/products/Turbo-H...urbo-HD-Cameras/Pro--Series/DS-2CE76H8T-ITMF/ - około 450 zł brutto

F=3.6mm:

5MPix TVI - HIKVISION DS 2CE72HFT F - https://www.hikvision.com/pl/products/Turbo-H...urbo-HD-Cameras/ColorVu-Series/ds-2ce72hft-f/ - około 550 zł brutto
    5MPix CVI - DAHUA Lite DH HAC-HDW1800M - https://www.dahuasecurity.com/products/All-Pr...Cameras/Lite-Series/4K/Real-time/HAC-HDW1800M - około 450 zł brutto

Akurat sprawdzałem w sklepie napad pl - może źle wybrałem sklep.

Ale ogólnie wygląda na to, że będę mógł kupić kamerki 2.8mm albo 3.6mm - chyba, że zupełnie źle patrzę.

Ogólnie jakby średni koszt zakupu jednej kamery (bez podstawki montażowej, konwerterów na skrętkę, zasilacza) był np. 450 zł brutto, to byłbym zadowolony.
  • #21 19434075
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    W takich tematach wszyscy forumowicze skupiają się na kwestii technicznej czyli proponują kamerkę firmy X typ ABC1500100900. Nikt nie zwrócił uwagi na podany przeze mnie mnie link. No cóż technokactwo króluje i nawet sam moderator zwrócił mi na to uwagę, a przecież każda rada się liczy a nie tylko podanie typu kamery. Jak się coś montuje to należy wiedzieć czemu to ma służyć.
  • #22 19434864
    takijasiu
    Poziom 25  
    Masz na myśli ten tekst o straży obywatelskiej? Jeszcze go nie czytałem, ale ogólnie ten dom o który pytałem, to ma system alarmowy z czujkami i powiadomieniem do zespołów firmy ochroniarskiej.
  • Pomocny post
    #23 19440291
    avi
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Robiłem monitoring w swojej firmie sam. Wszystkiego musiałem się nauczyć, trochę gotowych rozwiązań podpatrzonych ale większość tematów robiłem po swojemu po głębszych przemyśleniach. Bazowałem na najtańszych rozwiązaniach IP. Rejestrator 32 kanałowy. Na rzazie doszedłem do 16 kamer. Z doświadczenia podpowiem Tobie, że nie musisz zakupić wszystkiego na raz bo możesz być niemile zaskoczony. Niektóre tematy mogą nie działać jak w opisach lub jak tego oczekujesz. Oczywiste rzeczy okazały się nieoczywiste. Spory problem np. był z detekcją. Kamery (zaznaczam, że najtańsze) zamontowane w holach czy korytarzach radzą sobie z detekcją ruchu znakomicie (stałe warunki oświetleniowe, dobry kontrast w postaci niedalekich ścian). Natomiast zamontowane na zewnątrz z detekcją w odległości np. 10-15m i jeszcze w nocy nie radziły sobie. Markowe (droższe) również. Zaznaczam, że to w moich warunkach czyli monitoring dużych sal oraz parkingów. Po czasie zdecydowałem się wyłączyć wszelkie detekcje i przeszedłem na alarmy z czujek ruchu. Tak, połączyłem rejestrator z systemem alarmowym, którego używam wyłącznie do detekcji. Monitoring teraz działa wyśmienicie. Żadnych opuszczonych zdarzeń. Wszystko wykryte. Skąd moja pewność? Ano stąd, że stosuję dodatkowo oświetlenie, też wyzwalane ruchem, które zapisuje się razem ze zdarzeniem.

Moja rada - kup rejestrator i ze dwie różne kamery. Podłącz na próbę. Zmień lokalizacje kamer. Zobaczysz jak działa i czy uzyskałeś oczekiwany efekt. Dopiero potem układaj przewody. Potem rozbuduj o dodatkowe tematy.

Pozdrawiam...
  • #24 19466539
    takijasiu
    Poziom 25  
    Zaintalowałem część systemu - rejestrator Dahua XVR5108HS-4KL-I2 (obsługuje 4k np. CVI) - trochę żałuję tego wyboru, bo nie ma wejść ani wyjść alarmowych (tak jak kolega w poprzednim poście napisał, mogłoby się to przydać) a także wyszukiwanie nagrań bezpośrednio w intefejscie rejestratora jest bardzo uciążliwe. Na ten drugi problem pewnie pomoże Smart PSS.

Odnośnie kamer, to na razie zamontowane są na tylnej części obiektu. Okazało się, że zakup kamer ze zmienną ogniskową 2.8 mm do 12 mm okazał się jak dotąd niepotrzebny, ponieważ wszystkie kamery pracują na 2.8 mm.

Kamera, która obserwuje prawą część działki (wschodnią) jest zamocowana na wysokości około 3.0 do 3.5 metra i kąt 105 stopni obejmuje pas działki wzdłuż ściany domu. Zaś kąt 55 stopni (w prawidłowym ułożeniu jest to kąt w pionie) obejmuje od ściany domu do mniej więcej 3/4 szerokości działki na wysokości kamery. Oczywiście im dalej w kierunku ulicy, tym szerszy pasek ziemi widać.
  • #25 19467308
    Interesant
    Poziom 34  
    ...
    takijasiu napisał:
    Zaintalowałem część systemu - rejestrator Dahua XVR5108HS-4KL-I2 (obsługuje 4k np. CVI) - trochę żałuję tego wyboru, bo nie ma wejść ani wyjść alarmowych (tak jak kolega w poprzednim poście napisał, mogłoby się to przydać) a także wyszukiwanie nagrań bezpośrednio w intefejscie rejestratora jest bardzo uciążliwe. Na ten drugi problem pewnie pomoże Smart PSS.

... i Internet Explorer/Mozilla/Opera. ;-)
    Telefon/Tablet: gDMSS/iDMSS/DMSS.

Co do wyjść alarmowych, to po co fałszywe alarmy z detekcji??
  • #26 19467519
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    Interesant napisał:
    Co do wyjść alarmowych, to po co fałszywe alarmy z detekcji??

Ja tam uważam, że takie interfejsy mogą być przydatne nawet w warunkach domu jednorodzinnego. Analityka obrazu cały czas jest rozwijana - o ile w tych tańszych owszem, dzieją się cuda, to bywają takie urządzenia nawet w rozsądnych pieniądzach gdzie działa to fajnie. Oczywiście, że nie zastąpi to alarmu, ale do pomocnych zadań czy funkcjonalności w monitorowaniu obiektu może się przydać. Miałem np. zapytanie czy da się zrobić moto-zoom na fragment sceny, po wykonaniu akcji z kompletnie innego systemu - no wtedy się da.

Lepiej mieć niż nie mieć, ale bez też da się żyć :)

Podsumowanie tematu

✨ Planowanie monitoringu wideo wokół domu jednorodzinnego obejmuje wybór odpowiednich kamer oraz ich rozmieszczenie. Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących kątów widzenia kamer, preferując marki Dahua i Hikvision. W dyskusji poruszono różnice między systemami IP a analogowymi, wskazując na wyższe koszty kamer IP, ale lepszą jakość obrazu. Uczestnicy sugerują, aby rozważyć usługi specjalisty w celu optymalizacji rozmieszczenia kamer, uwzględniając bezpieczeństwo i otoczenie. Wskazano również na różne technologie kamer, takie jak HD-TVI, AHD i CVI, oraz ich dostępność na rynku. Użytkownik zainstalował rejestrator Dahua XVR5108HS-4KL-I2 i zauważył, że kamery o zmiennej ogniskowej nie były konieczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA