logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Husqvarna 345RX 343R - Wymiana cylindra z tłokiem.

liseczq 29 Maj 2021 09:32 5220 3
REKLAMA
  • #1 19455867
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Witam

Posiadam kosę spalinową Husqvarna 345FR - tak jest napisane na obudowach, jest to rocznik 2004.

Po numerze PCM - 968091101 wychodzi, że moja kosa to 345RX.

Tu jest schemat cylindra dokładnie mojej kosy:

Moja kosa oryginalnie ma jeden pierścień i automatyczny zawór dekompresyjny.

Numer cylindra:
    503 95 63 02 (42mm)

Musze wymienić tłok wraz z cylindrem ,i dowiedziałem się, że te elementy zostały zastąpione następującym numerem:

Oryginalny 503 95 64-02 zastąpiono: 505108502

Jest to cylinder do współczesnej kosy 343R (nawet w Husqvarnie oficjalnie dowiedziałem się, że to obecny zamiennik)

Zakupiłem już zestaw: cylinder, tłok, pierścienie, sworznie, łożysko, zabezpieczenia - no cały oryginalny komplet (nie jest tani, ale brak zamienników, to nicasil).

Mam pytanie:

W mojej kosie był jeden pierścień i dekompresator (automatyczny - nie włączało się go, tylko sam działał). W nowym cylindrze mam ten gwint na zawór, ale nie mam upustu na dole. Dostałem również zaślepkę - śrubę.

Czy śmiało mogę zakładać ten cylinder w miejsce starego ? On ma dwa pierścienie, stary miał jeden. Nie chcę zatrzeć silnika - cylinder i tłok jest drogi. Zaślepić zawór dekompresatora śrubą z zestawu ? Pojęcie o mechanice mam.

Dla porównania cylindry:

Oczywiście idą wszędzie nowe uszczelki, skrzynia korbowa szczelna (simmeringi, karterty), membrany gaźnika, filtr świeca, olej husqvarny 1:50 (na początek myślę 1:40).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19456792
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 345
    Jak wszystko pasuje to nic się nie stanie.
    W nowy cylinder możesz sobie założyć ręczny dekompresator a jak nie chcesz to zaślepka i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #3 19459189
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    Witam

Założyłem cylinder - silnik pali od strzała. Jedyne co to bez dokompresatora jest ciężko odpalić silnik. Jest bardzo duża kompresja. Nie spodziewałem się takiej kompresji - uszkodziłem sobie palec przy odpalaniu - mniejsza o to.

Rzeczy które wykonałem to:
    1. Wymiana cylindra wraz z tłokiem. Tłok założony strzałką w stronę wydechu. Składałem lekko natłuszczając elementy. Zaślepka zamiast dekompresatora.
    2. Sprawdzenie szczelności skrzyni korbowej - szczelna
    3. Wymycie skrzyni korbowej. Wał bez luzów.
    4. Nowe uszczelki (uprzednio przeczyszczono miejsca uszczelek)
    5. Wyczyszczony bak i filtr
    6. Nowe membrany gaźnika + mycie gaźnika
    7. Nowa świeca
    8. Umyłem tłumik pod ciśnieniem - teraz przez tłumik przelatuje czysta woda.

Mam jeszcze kilka pytań:

1. Jaka ma być odległość na elektrodach świecy dla tej kosy ?
    2. Jaka powinna być odległość od cewki do koła magnesowego ?
    3. Nie potrafię wywnioskować czy moja kosa ma mieć filtr powietrza "gąbkowy" ?
    4. Jakieś specjalne wskazówki co do regulacji gaźnika ?
    5. Olej zastosowałem Husqvarna LS+ - zastosowałem mieszankę 1:40 (1:50 ma być wg instrukcji). ale chcę dotrzeć silnik. Czy ma być olej XP ? Czy wystarczy LS+.
    6. Regulacja gaźnika (ZAMA) tej kosy wymaga jakichś specjalnych działań ?
    7. Za co odpowiadają elementy "Moulding Trimmer" ? Chodzi mi o elementy o oznaczeniu:
    537 22 96-01 Moulding
    537 22 96-02 Moulding
    537 22 96-03 Moulding
    Nie widzę tych elementów u siebie.

Tu schemat mojej kosy (wg PCM to 345RX):

Generalnie chcę się wystrzec zatarcia silnika, co miało miejsce... Wiadomo, że tłok i cylinder są dość drogie do tego urządzenia.
  • #4 19459272
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 345
    Przy takim remoncie to wymieniasz uszczelniacze na wale i ewentualnie łożyska.
    Dołóż ręczny dekompresator.
    Jak nie masz doświadczenia to gaźnik/silnik regulujesz na obrotomierz musisz znać obroty biegu jałowego i wysokich.
    Odległość celu od kola magnesowego ja ustawiam na grubość normalniej wizytówki i jest ok.
REKLAMA